Na stránkách Technetu vás může elektronická pekárna překvapit. Náš server se ale zabývá všemi stránkami informační společnosti a vzhledem k tomu, že na internetu se stále více pohybují i ženy, chceme vyjít vstříc i jim. Elektronická pekárna vám totiž zajistí čerstvě upečený chleba nebo jiné druhy pečiva, aniž byste museli investovat energii do hledání toho správného postupu a čas do samotného pečení. Každý, kdo někdy pekl chleba, to potvrdí. Automatickou pekárnu Panasonic SD-253 zvládne obsluhovat i naprostý kuchařský antitalent. Jediný problém, který se může vyskytnout, je výběr správných surovin, hlavně mouky. V ČR se totiž užívá hlavně rozlišení hrubá-polohrubá-hladká, zatímco v německém manuálu, který jsme měli k disposici, byla mouka značena 550. S tímto problémem však poradí prodavači v samoobsluhách, ale polohrubou moukou se nikdy nic nezkazí. Vzhled Pekárna vypadá poměrně robustně, umělohmotný kvádr v kombinaci bílého a šedého plastu má rozměry cca 37x34x26 cm, hmotnost nepřekračuje 8 kg. V moderně vybavené kuchyni se pekárna vyjímá pěkně, přestože zabírá poměrně dost místa. Pod odklopným víkem se skrývá nádobka na samotné pečení, s rukojetí, kterou je třeba brát v chňapce, protože může být zahřátá. Ve víku je nádobka na přísady (hrozinky, oříšky, želé, obilniny, ořechy apod.). Na víku se také nachází displej a ovládací tlačítka. Pečení Péct s Panasonicem je velmi lehké: stačí podle přiloženého manuálu do nádoby na pečení nasypat mouku, droždí, máslo a vodu, popř. přidat přísady a naprogramovat. Tento postup úspěšně zvládne každý, kdo dokáže odvážit jednotlivé ingredience a vybrat ten správný čudlík. Jednotlivé položky přepínáte opakovaným stisknutím příslušného tlačítka a po nastavení potvrdíte tlačítkem Start. Během našeho testování se nám podařilo upéct dobrý chléb i v případě, že jsme suroviny odhadovali „od oka“. Můžeme tedy zodpovědně prohlásit, že pečení zvládne skutečně každý. Na výběr je ze tří velikostí bochníku: M, L a XL, a také tři barvy kůrky: světlá, polotmavá a tmavá. Programů je k disposici šest pro celozrnný chléb: základní, rychlý, s hrozinkami, francouzský chléb, italský chléb a ostatní druhy těsta. Pro běžný chléb jsou programy jen dva: rychlý a s hrozinkami. Vyzkoušeli jsme z každé sady programů po dvou a pozastavili jsme se nad tím, že chléb chutnal pokaždé téměř shodně – ale stále dobře. Spíše než tradiční český chléb připomínal veku nebo francouzskou bagetu. Je ale možné, že rozdíly v chuti jsme nerozpoznali my, přestože jsme zkoušeli různé poměry hrubé a hladké mouky. Z bezpečnostních prvků se pekárna pyšní bezpečnostní pojistkou, která má sloužit jako prevence proti přepálení, a ochranou při vypnutí elektrického proudu. Můžeme potvrdit, že během sedmidenního testování nikdy k přepálení chleba nedošlo. Pečící forma, která má být vybavena ochrannou vrstvou proti přilepení, také splňovala naši představu o snadné manipulaci a údržbě, těsto se na ni nepřichytávalo a šla velmi snadno vymývat. Velkou výhodou je možnost pečení odložit (samotné pečení trvá od cca dvou do šesti hodin, podle typu pečiva) až o 13 hodin. Díky této funkci tedy můžete vstávat k čerstvě upečenému chlebu. Shrnutí Pokud se u vás po pečivu jen zapráší nebo se nechcete namáhat s ručním pečením vlastního chleba, můžeme vám pekárnu doporučit. Její obsluha je velmi snadná a při jejím častém využívání se vám investice (doporučená cena je 6.495 Kč) poměrně rychle vrátí.
- pátek 19. prosince 2003
- 19