Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak se vaří pivo po našem

Nejen v období horka, ale i v zimě přijde k dobru jedno orosené. Když vás v hospodě osloví obsluha, obvykle se zeptá, zda si dáte desítku nebo dvanáctku. Víte, co toto označení znamená? Navštívili jsme malý pivovar, kde jsme pro vás našli odpověď i na tuto otázku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Belzebuba

dvanactky

Radegast 12 jedine a navzdy ;]]]]

0/0
27.1.2007 7:09

celim

Jó Budvar!

To je pití. Pijete-li ho s Mírou, tak Vás ani hlava nebolí. Když jdu do hospody, tak piji dvanáctku, neboť to není tak často, a tak si dám plnotučný, které mělo alespoň díky velkým sklepům čas se vyležet. No a doma mám připravenou basu desítky, která snad díky používání hlávkového žateckého chmele (ne nějakých extraktů) krásně při otevření zavoní. Dříve jsem kupoval G10, ale už mi nějak nešmakuje!

0/0
2.1.2007 8:47

Zdenek

Jo cesky pivko ...

Jsem ted v Australii a musim potvrdit, ze na dobry pivo nemaj ani nahodou. Nektery z nich delaj i jinym zpusober. Nektery jsou teda Lager, jiny, Draugh nebo Bitter. Pak existuje oznaceni pilsener, ale tohle je zrovna pekne hnusny. Novinka je Pure Blond, coz je nizkokaloricky pivko co docela dobre chutna, asi 450 kJ na 355 ml. Chybej tu maly pivovary. Byl jsem v Manile a na jedny hospode "Try our Czech beer". Bylo sice o dost drazsi nez to jejich dobre San Miguel, ale prislo v Pilsner Urquell pulitru a obdobnou chuti, bylo ale asi nefiltrovane, takove kalne.

0/0
30.12.2006 7:56

Láďa

Re: Jo cesky pivko ...

Jestli máte možnosti a obchodního ducha,pošlete spojení na adresu autora článku .Postavíme tam pár pivovárků .

To není for, to je nabídka.

0/0
6.1.2007 12:26

michawel

nemecky

G10 se vari tusim jako sestnactka a pak se redi vodou a s tim pak uz nikdo nic neudela. Docela dobre pivko delaji nemci, takovy Maisels Weise, nebo z klasickych napr. Veltins to jsou moc dobry pivka. Hodne dobrej je treba taky Krombacher.

0/0
29.12.2006 23:23

pivečko

voda v pivě

no to je prostě fakt, pokud pivo nemá označení ve stupních, tak ho téměř z jistotou naředili sodovkou (ostraváci sifonem);-€

0/0
2.1.2007 21:16

socka

proc ?

estli to tady cte nekdo z plzne, mam jeden dotaz, proc je ta G10 tak hnusna ? temer voda, a pokud to tocej "mistri" tak navic plna CO2, zkratka zluta mineralka, takze proc ??

0/0
29.12.2006 22:38

Tomáš Marný

Re: proc ?

Že by zisk? Prostě navařit toho co nejvíc, aby se to rozvezlo zlatokopům na horách, kteří ty chcanky točí turistům? A klasickým způsobem by se takové množství navařit nedalo?

0/0
30.12.2006 11:24

Romino

Díky pane Veselý

Jen jste zapoměli zmínit, že pan Veselý taky nějaký čas dělal sládka v zámeckém pivovaru v Dětenicích. Tady mi asi před třemi lety věnoval trochu chmelového granulátu a se sladem z laboratoře jedněch sladoven a kvasnicemi z VÚPS jsem si mohl uvařit svoje první vlastní domácí pivo! Od té doby si občas várku připravím a používám jako lék - je to skvělé a mohu všem jen doporučit !!! Díky pane Veselý !!!

0/0
29.12.2006 19:33

Láďa

Re: Díky pane Veselý

Pane  Romino,je příjemné číst takový příspěvek.Jsem rád že jsem pomohl dobré věci.I v Praze mě kontaktovalo několik nadšenců,co si vaří pivo doma .Je to tvořivý způsob relaxace a tomu fandím.Až budete mít cestu kolem,stavte se u Medvídků,dáme řeč.

0/0
6.1.2007 12:47

celim

Bolení hlavy?

No jelikož jsem zjistil, že když se ráno probudím v posteli obutý, tak mě bolí hlava, tak si myslím, že se bolení hlavy lze vyhnout prostě tím, že se před spaním zujete :-);-D;-D

0/0
29.12.2006 15:21

homr:)

co dodat.....

............................

 prostě zajít na jedno:) R^

0/0
29.12.2006 14:45

Brňák

Humus

Největší humus je Starobrno. A to su Brňák jak čapa. Po Starobrnu bolí hlava a druhý den prdím jak parní lokomotiva. Musím uznat, že Pilsner U. je asi nejlepší pivo, v přijatelné cenové hladině a nepálí mně po něm žáha. Ale zase je to jen můj názor. Znám borce, co na Starobrno nedají dopustit. 

0/0
29.12.2006 11:56

X

Re: Humus

Jsem taky z Brna a nedá se to pít, možná dvanácta nebo černý, ale Staroblato je totální hnus. Buď používají špatnou vodu nebo teda nevím.:-©Rv

0/0
29.12.2006 12:03

X

Re: Humus

Ve hnusu Staroblato předčí snad už jen Gambáč desítka :-©

0/0
29.12.2006 12:04

PijteGambáčJeZdravý

Re: Re: Humus

Nad Gambáč není chlapečku;-O

0/0
29.12.2006 19:27

Tomáš Marný

Re: Re: Re: Humus

Čo bolo, to bolo, dobré 4 roky je Gambrihnus nepitelný... Řekl bych, že se o 1.-2. místo v soutěži o nejhorší pivo pere s krušovickou desítkou...

0/0
30.12.2006 11:27

Ch_o_s_e

Re: Re: Re: Re: Humus

Toto leto jsem začal pít lahvové Krušovice 10 a hlavně11 a musím říct, že lahváč chutná v poslední době líp, než když to někde rádoby čepujou.Mimochodem Gambrinus není pivo ale hnusné chcánky. Ta pěna spíš připomíná jarovou vodu. V celku zajímavé pivo je Bernard.

0/0
29.7.2007 12:38

G-hnus

Re: Re: Re: Humus

To máš pravdu i koňský c hcanky jsou lepší.

0/0
30.12.2006 11:28

michawel

X-Beer

Tohle pivo mi nechutnalo, dostal jsem se letos k jedné lahvi a není to dobré, strašně sladké a s pivem to má společného málo. Na druhou stranu ten jejich běžně vařený OldGott 13tka polotmavá je docela k pití. Já osobně mám rád Svijanský, ale nepohrdnu třeba i Zlatopramenem, nebo Budvarem, to co nemám rád je Gambrinus, protože je zředěnej až běda a Krušovice, protože to je instantní břečka.

0/0
29.12.2006 9:33

kokos

Re: X-Beer

přesně tak, já to používám k ožrání bab, ale i tak to ředím desítkou. Podobně Primátor 24° nebo Porter 19°.

G je posledních 5 let téměř k nepozření stržená chuť z toho ředení až hrůza.

0/0
29.12.2006 10:53

vallmoth

Re: X-Beer

Jo to je taky moje gusto....Svijany jsou vazne best (a to nejsem ze svijanskeho regionu, že bych neměl možnost volby - jsem z Vysočiny) a jeste vetsi souhlas s tim Gambacem. Jsem opravdu znechucen, kdyz prijdu do hospody,chci si dat pivko a oni maji jen Gambrinus..Ale samozrejme jako dalsich 99 % Cechu ho vypiju [>-]

0/0
29.12.2006 10:56

X

Re: Re: X-Beer

To já zase ne, pokud točí Gambáč, tak buď odejdu, nebo si nechám dát něco v láhvi, třeba Pilsner, nebo Heineken apod. Gambáč nebrat, hnus fuj :-©

0/0
29.12.2006 11:42

X

Re: Re: Re: X-Beer

Jinak pro mě je poměr cena/chuť nejlepší asi Budweiser Budvar R^[>-]R^

0/0
29.12.2006 11:44

Svinka

Re: Re: X-Beer

G 12 zase tak špatná není, ale plzeň je plzeň.

0/0
29.12.2006 11:44

Ladha

Re: X-Beer

mě docela chutnalo - měl jsem ho točené, ale musím říct, že i o ty dvě deci jsem se musel podělit, bylo to už moc hutné. A cítil jsem z toho závan ananasu. Nicméně je škoda že už ho ai točenej nikde neseženu protože prej na tom můj oblíbený "Pivní klub" docela prodělal

jo a nechápu jak někdo níže může srovnávat Primátora 24° Rv s Porterem 19° R^

0/0
29.12.2006 14:48

Láďa

Re: Re: X-Beer

Točený X-BEER 33 bude v pivním klubu v Karlíně.Včera jsem jim prodal sud. 

0/0
6.1.2007 13:08

Láďa

Re: X-Beer

Každá várka v kterémkoliv pivovárku je vlastně originál a při hledání postupu na výrobu nejsilnějšího piva to platí dvojnásob.Vždyť první várka byla 30 st.sach.("třicítka") a každá další se vylepšovala částečnou  změnou technologie.Poslední,která měla prezentaci 6.12 06. byla podle ohlasů degustujících i podle mě nejlepší.To je vývoj v "polních podmínkách".

0/0
6.1.2007 13:02

Karel Kahovec

Jak bych to je řekl -

1) "tradiční český postup" vaření piva jsme se naučili od sládků z Bavorska, je to jen pár ser let, před tím se tu vařily jen splašky.

2) u piva, stejně jako u jiných uměleckých děl, není důležitý postup, ale výsledek. :-)

3) no a nakonec - každému chutná něco jiného. Mně například hořká piva typu Bernard, ale proto nezačnu prohlašovat Krušovice nebo Braník za odpad - chutnají zase někomu jinému...

0/0
29.12.2006 7:48

keri1

Re: Jak bych to je řekl -

Bernard R^R^R^

0/0
29.12.2006 8:00

Arab

Re: Re: Jak bych to je řekl -

Močka.Rv

0/0
29.12.2006 9:35

PijteGambáčJeZdravý

Re: Re: Jak bych to je řekl -

Bernard jedině čtrnáctka V

0/0
29.12.2006 19:29

estemark

Re: Jak bych to je řekl -

Souhlas

0/0
29.12.2006 8:38

PiD

Re: Jak bych to je řekl -

U nas se brecka nevarila, pivo bylo vynikajici. Drevorubci si do prace nebrali pecen chleba, ale par litru dobre vychlazeneho pifka. Proc? No prave pro tu chut. Jeste se musim zminit o usporenem case, pac litr piva, to jen zasyci. Pecen chleba .  .chvili to trva, nez jej sporadate. Pane vasnosta, copak vy si myslite ze cesky chleb je spatny? Copak vy jste  chutnal lezak ze sestnacteho stoleti?

0/0
29.12.2006 11:47

Josef

Nejvyssi cas !

Uz byl opravdu nejvyssi cas, aby ty ceske znalce nekdo poucil o vareni piva. Vsude se hlasite prohlasuji za nejvetsi experty v Evrope na pivo a pritom o jeho vyrobe nikdo z nich nemel ani paru! Velmi dobry clanek. Mne prekvapil snad jen jen tim, jak malo dulezitosti se priklada teplotam a casum pri ohrivani ve vystirce. Take jsem nekde slysel, ze pri ceskem postupu se cast chmelu vari ve vode, ktera se prida az po kvaseni. Dekujem za clanek. 

0/0
29.12.2006 3:44

estemark

Re: Nejvyssi cas !

Díky za poučení - do této chvíle jsem si myslel, že stupňovitost je podle obsahu alkoholu ze zkvašeného cukru. a malý citát:

Po Budvaru bolí hlava a po Kozlu nohy!

0/0
29.12.2006 8:43

Láďa

Re: Nejvyssi cas !

Varní postup přípravy mladiny má mnoho variant a každý sládek upravuje technologii podle potřeb a technického vzbavení daného pivovaru.

Chmel se ve vodě nevaří,může se však přidávat do ležáckých sudů jako lisovaný ale dnes již jen v minipivovarech a tam ,kde mají ještě ležácké tanky. 

0/0
6.1.2007 13:16







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.