Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak došlo k falešnému obvinění okurek? Podezřelá jsou rajčata a salát

Okurky z jižní Evropy němečtí vědci zbavili podezření ze šíření nebezpečné bakterie, která straší Německo. Nabízíme možné vysvětlení, jak mohlo dojít k chybě a jací jsou další možní podezřelí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Host

Odolnost při již prodělaném onemocnění

Píši sem, protože do ostatních diskusí bych se musel hlásit, a já nemám v úmyslu zakládat si na iDnes účet.

.

Zajímalo by mne zda člověk který se s touto novou variantou E.Coli setkal a onemocněl průjmem si s ní, při příštím setkání, lépe poradí. Nepředpokládám, že by se někdo nechal vyšetřovat (co mu způsobilo průjem), navíc když pravděpodobně měl jen průjem bez krve... Zajímal by mne názor/odhad odborníka, nebo člověka pracujícího s běžnými nemocnými, lékaře - tedy ne člověka pracujícího s těmi pár jedinci kteří museli být hospitalizováni.

.

Psal jsem tu o pivu, tvrdém alkoholu, probiotikách, česneku, hygieně, špíně v prodejnách... Lékaři z nějakého důvodu tyto rady přecházejí a vnucují jen hygienu. Ta je samozřejmá. Máme v rodině dobré zkušenosti, jak předcházet nemocem z cestování, střevní chřipky nemíváme. Když se stane, že se v rybníku nalokáte hnusné vody, kolikrát to ani několik panáků nespraví, ale budete mít třeba jen den průjem a tělo opět dosáhne rovnováhy a "uzdraví se".

0/0
6.6.2011 18:11

Host

?

Stále se nějak nedovídám jedinou zásadní věc. Jsou ty bakterie obsažené ve hmotě dané zeleniny nebo jen na povrchu? Přece roky hnojí zemědělci mrvou a nikdo jsme na to nezemřel a to si myslím, že kdyby byly v rajčatech obsažené obyčejné běžné E Coli, už bychom to pocítili, bylo by nám zle. Zeleninu si jinak běžně omýváme. Nestačí i tady ji prostě jen omýt? Jinak po svých životních zkušenostech věřím, že cokoli řádí ve střevech, je strašné.

0/0
5.6.2011 17:49

Host

Re: ?

Napadlo mě ještě...každá hlouoá bakterie se dokáže ve střevu usídlit a rozvířit peklo. Proč toho vědci nevyužijí na nějaké neškodné pročišťování střev jako prevence. Takovou Shangapraksalanu bez rizika. Někde na netu jsem viděla, co lidi dokáží mít za strašlivý hnus ve střevech, podle mě je to více než záhodno. Hlavně ať někdo nevyleze s nějakým Danone probiotikem. Ty jejich Actimely obsahující jen malou část střevní útěchy, které slouží spíše jako komerční lapač peněz z kapes spotřebitelů, mě nezajímají. Chtělo by to vymyslet hodné střevní bakterie, které perfektně vyčistí každý klk, odumřou a vyjdou ven. Taková je aspoň moje vize.

0/0
5.6.2011 17:57

Host

ha ha

Nějakej Helmut špatně umyl hrnce a celá Evropa je paranoidní.

0/0
3.6.2011 23:44

Host

Okurky mají politickou tlačenku s kořeny ve Španělsku

Bravo za titulek, jenom to utvrzuje moje podezření, že vtipní a intleigentní lidé skončí u techniky, když beru v potaz klasická, blbou náladu šířící periodika.

0/0
2.6.2011 15:37

FanFanTulipan

...

Podle posledních zpráv z Rajchu to prý způsobuje alkohol byť podávaný v malých dávkách, ale v jakémkoliv množství... ;-D Započala éra prohibice... ;-D

0/0
2.6.2011 14:09

Host

samá sra(n)da

- Kdo nekupuje Bio, tak se mu nic nestane, neb na průmyslovou zeleninu se močůvka nikdy nedostane.

0/0
2.6.2011 9:00

Host

Konspirační teorie

Nedávno tu, na Technetu iDNESu, proběhla zpráva, že lidem škodlivé mikroorganismy se ve vesmíru naučí být ještě škodlivější. Příjde mi to jako následný experiment, kdy ??? jednu z těchto bakterií vypustili do světa...

0/0
1.6.2011 15:42

Host

Re: Konspirační teorie

Taovych bakterii je na svete plno a neustale prizorozene mutuji - takovy je proste VYVOJ ZIVOTA !!!

0/0
1.6.2011 22:49

Host

Al-kaidá se jen přejmenovala na

Al-srajdá

0/0
1.6.2011 15:15

FanFanTulipan

Re: Al-kaidá se jen přejmenovala na

R^R^R^;-D;-D;-D

0/0
2.6.2011 14:07

rytíři co říkají NI

je

smutné sledovat kolik lidí se chová přesně podle toho, co jim napíšou média. Kdyby dnes v televizi řekli, že pravidelné pojídání hoven zabrání rakovině, tak zítra bude v tísících domácností smažené hofno k večeři.

0/0
1.6.2011 14:15

Host

Re: je

Na tomto je celej svět bohužel postavenej - na médiích a amatérismu novinářů. Stačí se podívat na to divadlo, které vytváří strana amatérů v naší vládě - VV - ti reagují jen na mediální kauzy.;-D

0/0
1.6.2011 15:14

milujemadmina

shop

Práve som sa vrátil z hypermarketu, kde som si všimol velikánsku kopu uhoriek, všetky poctivo zabalené, označené krajinou pôvodu a veľkou tabuľou s nápisom : VYPREDAJ  :-/  Prekvapil ma pán pri pokladni , ktorý tých uhoriek bral asi 10 kilo.    

0/0
1.6.2011 12:49

FanFanTulipan

Re: shop

Na 15 kilo už neměl chechtáky... ;-D

0/0
2.6.2011 14:07

Host

Re: shop

No a pak že to nejde řádně označit zboží i s původem.;-D;-D

0/0
3.6.2011 23:46

Host

Pivko denně a budeme fit

By mne zajímalo, jestli se oněch žen také zeptali například na to zda pili čaj, červené víno, tvrdý alkohol, pivo,...

.

Tohle jsou potraviny které dokáží organismus před mnoha bakteriemi (nákazami z potravin) ochránit. Přitom stačí jen náprstek pálenky před jídlem, malé pivko,... Muži budou proto pravděpodobně mnohem méně postiženi. Myslím, že v létě jim hrozí nanejvíš přežrání. Další látky které mohou změnit střevní rovnováhu jsou nejrůznější probiotika a podobné látky (jogurt, kefír, pivovarské kvasnice, žitný chléb, plesnivé sýry,...) a také potraviny čistící střeva (rýžový den, ovoce, luštěniny).

.

Vadí mi, že se stále mluví jen o nebezpečí z potravin. Ono jde o nebezpečí z potravin, nějak tu bakterii do těla dostat musíte. Pokud již ale došlo k epidemii, tak se tyto bakterie šíří mezi lidmi a na potraviny se dostávající ve velké míře kontaminací od již nemocných jedinců. Nezapomeňme, že každoročně Evropu oblétne jedna-dvě střevní chřipky, šíří se často i vzduchem.

0/0
1.6.2011 11:01

Host

Re: Pivko denně a budeme fit

Tak podle jedné paní primářky (z Bulovky) se infekce vzduchem nešíří.

.

Takže stačí trocha hygieny. Kvašené potraviny a mírné množství alkoholu doporučuji i přesto, je to zdravé a na mikrofloru to má velký vliv. Špatné bakterie a viri jsou kolem nás neustále, v rozličném množství, záleží jen na rovnováze a vhodných podmínkách.

Oni němci asi budou trošku větší prasátka, než češi, podobně jako třeba ukrajinci. Schválně si povšimněte, že oba národy mají i mnohem větší problém například při šířící se žloutence.

To s tou hygienou ukrajinců mám ověřené, a mohu to při troše zjednodušení potvrdit (pochopitelně to neplatí o koždém jednotlivci). Ve velkoskladech zeleniny pracuje hodně ukrajinců, takže opravdu zeleninu a ovoce oplachujte. Zbytečně se ale nebojte, to vše není nic proti tomu co se s těmito potravinami děje na poli, při sklizni, při přepravě, v obchodě, ... prostě čistota zdraví půl!

0/0
1.6.2011 15:37

Host

Re: Pivko denně a budeme fit

Nepsal jsem to, ale kdyby to někoho nenapadlo tak v česku je také oblíbené jídlo, které vás může ochránit:

- česnek, jako stroučky i jako nať

- cibulka, nať

0/0
1.6.2011 19:39

Host

/

takže na zeleninu poukazuje jenom nejaky dotazník?

0/0
1.6.2011 10:44

Host

smarja..

A ja vcera vyhodil okurky a nakoupul salat a rajcata ;-D;-D8-o

0/0
1.6.2011 10:37

Richard Kába

Re: smarja..

R^R^R^R^R^R^;-D

0/0
1.6.2011 10:39

Richard Kába

Ja ty novinare miluju :)

To je vyborny, vcera okurky, dneska rajce a salat, zitra to bude chrest, cibule, pozitri oblibena vajicka a casem se to zmeni na maso, co treba pro zmenu ryby nebo veprove?

Lide tomu brutalne podlehaji a uz ted nekupuji zeleninu :)))) Ze by to byla nejaka dieteticka akce, jak nechat obyvatelstvo evropy ve strachu z nezname choroby nechat zhubnout hlady? :))))

Uz jen zbyva az nekdo vymysli vakcinu, nebo virotikum a vsechny staty ji houfne nakoupi za spousty milionu :))))

Pro strizlive to vidim dobre, zelenina zlevni ... :)

0/0
1.6.2011 10:33

Richard Kába

Re: Ja ty novinare miluju :)

A to jsem si ani nevsim, lziDnes na to maji i rubriku: "Okurkova infekce" --- Muhaha .... :)

0/0
1.6.2011 10:38

Richard Kába

Re: Ja ty novinare miluju :)

Na druhou zabehnuty novinarsky pojem "okurková sezóna" ted dostane zcela nvoy rozmer :)

0/0
1.6.2011 10:42

uzycek

Re: Ja ty novinare miluju :)

chechtaci smajlik

0/0
1.6.2011 10:52

corwin78

Zelenina ano, ale ...

Já to říkám pořád, zelenina ano, ale jen filtrovaná přes prase...

0/0
1.6.2011 9:34

kolda501

... a není .....

.... to nakonec spiknutí, masoteriánů ???8-o8-o

0/0
1.6.2011 9:32

Host

tak nevím

Měsíčně sním 10-15 kilo rajčat s balkánským sýrem a olejem už dobrých 20 let,tak nevím kde je problém?Čapek

0/0
1.6.2011 8:54

KarelV

A co když je ta srágule dovezená z dovolené...

třeba v oblíbeném EGYPTĚ ?  :-P !

0/0
1.6.2011 8:39

KarelV

Re: A co když je ta srágule dovezená z dovolené...

při inkubační době 8 dní bych na tom neviděl nic divného?!   :-(

0/0
1.6.2011 8:41

Host

jaksi nam porad nikdo nesdelil

jestli staci tu zeleninu jen umejt....nekde pisou hlavne si ji umyvejte, nekde pisou ze bakterie se nici po dvou minutach v 70ti stupnich....takze ja nevim a zeleninu budu zrat dal jako driv po oplachnuti studenou vodou;-D

0/0
1.6.2011 8:13

Host

PRICINA JE PRECE JEDNOZNACNA..

Tato bakterie,se nachazi na povrchu produktu,z toho plyne,ze osetreni zeleniny pred konzumaci,se musi provadet vodou,nejlepsi by byla prevarena voda,dodrzovat hygienicke zasady,je naprosto nutne,precetl jsem si prispevky,ktere prozrazuji,urcitou lehkomyslnost,pri uvazovani,doporucoval bych take spise konzumovat,zeleninu az po tepelnem spracovani,kdyz nekomu nechutna varena zelenina tak bych doporucoval,ocisteni vrici vodou,rajcata chutnaji nejjepe,kdyz je na jednu minutu ponorite do vrici slane vody,predtim stonku obriznete,pak muzete rajce oloupat a zajistite si bezpecnou konzumaci,podobne postupujeme i pri jinom druhu zeleniny....EU

0/0
1.6.2011 7:35

Host

Re: PRICINA JE PRECE JEDNOZNACNA..

a tohle jíst v syrovém stavu, jo? Fuj, to bych to raděj nejedl vůbec (po této úpravě je to dobré tak do nějaké tomatové omáčky, ale ne to pak jíst, brrrrr)

0/0
1.6.2011 7:40

Host

Re: PRICINA JE PRECE JEDNOZNACNA..

R^R^R^

0/0
1.6.2011 8:20

Host

Hypermanganová koupel ovoce a zeleniny

Také bych to rajče radši koupal v hypermanganu než loupal. Hypermangan se dříve spolu s loupáním potravin, dnes nevím, používal v tropech jako ochrana před leprou a podobnými nemocemi.

0/0
1.6.2011 15:22

Host

Re: PRICINA JE PRECE JEDNOZNACNA..

dam ti jednu radu.zajed si do gheta a podivej se,co ji cigancata a pak si zjisti jejich nemocnost...Kdyz buh da,mozna najdes odpoved na sve otazky..:-)

0/0
1.6.2011 8:53

Maxx12 III.

Re: PRICINA JE PRECE JEDNOZNACNA..

a tohle jíst v syrovém stavu, jo? Fuj, to bych to raděj nejedl vůbec (po této úpravě je to dobré tak do nějaké tomatové omáčky, ale ne to pak jíst, brrrrr)

0/0
1.6.2011 9:03

Richard Kába

Re: PRICINA JE PRECE JEDNOZNACNA..

To ze jste paranoidni jeste neznamena, ze po vas nejdou :))))

0/0
1.6.2011 10:35

Host

Re: PRICINA JE PRECE JEDNOZNACNA..

čarku nemusíš psat za každým slovem

0/0
1.6.2011 10:43

Host

Jeden brouk do hlavy:

Jak zeleninu oloupáš, abys nesáhl rukou na oloupanou i neoloupanou část?

.

V půlce loupání povařit ruku asi 1 minutu?

0/0
1.6.2011 17:46

ooihojte

Re: Jeden brouk do hlavy:

stačí snížit počet bakterií, není potřeba zlikvidovat všechny ;-D

0/0
3.6.2011 22:25

Host

Re: PRICINA JE PRECE JEDNOZNACNA..

Pěkně jsi to vysvětlil ale zapoměl si na možnost že to třeba udělali teroristi a a píchli to do těch okurek ha a co ted ?;-D

0/0
3.6.2011 23:48

Host

Statistika

Podle statistiky jedlo 95 pocent řidičů, kteří v loňském roce způsobili dopravní nehodu, v témže roce mrkev. Je tedy jasné, že mrkev je velmi nebezpečná a za volant nepatří:)

0/0
1.6.2011 7:15

Host

Re: Statistika

BINGO!!!!!!;-D

0/0
1.6.2011 8:21

Host

Re: Statistika

Železná logika ,vás bych jmenoval šéfem svého volebního týmu.R^

0/0
3.6.2011 18:36

iksmer

100 pro ze...

ZAS NEJAKE HOVADO CHCE VYDELAVAT PRACHY NA VAKCINACH :-/EU!!

0/0
1.6.2011 0:10

Host

Re: 100 pro ze...

To akoze sa bude pichat do paradajok? 8-o

0/0
1.6.2011 2:04

Host

Re: 100 pro ze...

Do těch pícháš furt, ne? ;-);-D

0/0
1.6.2011 5:50

Host

Re: 100 pro ze...

R^R^R^R^R^R^R^R^R^R^

0/0
1.6.2011 8:21







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.