Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vědci trénují umělé maso. Klobásy z laboratoře budou už příští rok

Holandští vědci slibují, že do šesti měsíců připraví první masný výrobek z tkáně vypěstované ve zkumavce. Na talíře je ovšem čeká ještě dlouhá cesta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Lord_Faramir

Maso

Pochybuji, že bude umělé maso srovnatelné s opravdovým, ale třeba se mýlím. Jen aby nestálo ve výsledku víc než maso ze zvířete... Aby to nedopadlo jako tzv. bio výrobky, které jsou ve skutečnosti stejné jako normální, jen stojí výrazně více...

+1/0
6.9.2011 5:20

hnedka_zdrapana

Re: Maso

Ze začátku nebude, ale časem se to zlepší a jednoho dne bude i lepší, protože laboratoř dává víc možností upravovat a dělat experimenty. Dražší taky zpočátku asi bude, jako každá novinka. Jako pozitivní vidím zpočátku hlavně to, že nemusí být zabito zvířátko.

0/0
8.9.2011 23:22

humanitární bombardér havel

už aby to bylo

efektivita bude úplně někde jinde, odpadne lágrový typ chovu a porážky zvířat atd. spousta lidí se bez masa nedokáže obejít, ale věřím tomu, že by postupně většina preferovala maso, které o sobě nikdy ani mlhavě tupě nevědělo R^

0/0
5.9.2011 21:30

zlababa.dvur

Amarouny jsou tady!

a já už myslel, že se jich nedočkáme. Ještě to chce syntetickou pšenici - na polích se stejně pěstují už převážně jen biopaliva.

0/0
5.9.2011 10:52

mobilis in mobili

Stejně

dneska uzeniny převážně o maso skoro nezavadí (odřezky z kůží, drcený chrupavky, masokostní moučka - i když nevím, jestli ta se smí v současnosti dávat, koření, barviva, voda, sůl, atd)

0/0
3.9.2011 21:38

Skidz

Maso jako maso :o)

V ekonomickém měřítku si myslím, že bude tuto maso mít obrovskou poptávku... když si vezmete kolik je hladových lidí na Světě a pokud se maso začne produkovat nejprve v techto statech... a potom az v tech vyspelých bude to nova revoluce.... V opacnem pripade by se mohla dockat spatneho rozmachu.

0/0
3.9.2011 13:31

tm004

Re: Maso jako maso :o)

To je pravda, nez nekde v Africe nechat past kravu nebo kozu, protoze na to jsou lini ji byt jenom uhlidat, tak se tam postavi supermoderni fabriky s touto novou technologii aby meli co do ust, tam uz budou makat o 106, zadny lenoseni ;-D

Silne bych Vam doporucoval bud se osobne do tech statu podivat a nebo se zeptat nekoho kdo tam nejakou dobu byl. Doporucuji otazky ohledne pracovni kazne, ci prace vubec, ohledne kondomu (s ohledem na AIDS) a podobne. Mozna budete nemile prekvapen ze ta situace neni tak cernobila jak ji mozna vidite Vy.

Umele maso bych spis videl jako nahradu sojoveho masa, proste neco pro vegetariany a zensky, v supermarketu v ulicce "BIO" za poradnou cenu. :-/

0/0
9.9.2011 11:10

Zduřelyj Velkolepyj

Proč ne....

jestli to bude mít stejné výživové hodnoty a specifika, jako normální maso, tak nevidím problém. Samozřejmě, že zezačátku bude hodně kviku od různých pseudoobhájců čehokoliv, ale to bylo vždycky, když přišel pokrok.

0/0
3.9.2011 10:22

Lord_Faramir

Re: Proč ne....

Nejen výživové hodnoty, ale i chuť a konzistence musí být stejná. Jako jestli bude umělé maso ve všech ohledech stejné jako maso ze zvířete, tak v zásadě proč ne, ale jestli se bude sebeméně lišit, tak já bych třeba měl problém to jíst, jsem prostě masožravec, bez masa se neobejdu.

0/0
6.9.2011 5:22

dino_na_idnes

Re: Proč ne....

Jestli se bude sebeméně lišit? No, co když se bude lišit tak, jako se mezti sebou liší hovězí, vepřové, skopové... Prostě bude taky nějak jiné. Co znamená, že se neobejdete bez masa? Bez nějakého konkrétního? Proč?

0/0
8.9.2011 0:16

Rudick

Časem si zvyknem

nejdřív to bude nízkonákladové maso v supermarketech, pak to začnou přidávat třeba jen z části fast-foody, následně se provalí aféra, že se "umělé" maso používá i v nóbl resturacích a "zaručeně bio" potravinách.

Za 20 let dopadne situace tak, že většina masa bude "umělého" původu, a maso ze zvířátek bude k dostání jako prémiová záležitost, pobodně jako třeba biopotraviny dnes. PR, tlak na cenu a čas všechen odpor zahladí, tak jako si lidé zvykli na jídlo z papíru, instatní kafe, nebo bikiny.

A jak vám za 20 let řekne většina puberťáků, bio maso je narozdíl od umělého fuj, protože kvůli němu muselo zemřít zvířátko. ;-)

+1/0
2.9.2011 23:59

ČSLA

Re: Časem si zvyknem

no, to se asi rozpůlí..vznikne skupina obyvatel, co budou pyšní na své maso ze zabitých zvířat, nejvyšší honodtu bud e mít zvěřina, ještě vyšší než dnes, ale i maso z prasete chovaného v chlívku už bude exkluizivní a bude předmětem pýchy a pocitu nadřazenosti na ostatními

0/0
3.9.2011 5:40

Rudick

Re: Časem si zvyknem

Nijak zvlášť, prostě maso ze zvířete bude platit za surovinu lepší kvality, jako třeba "biopotraviny" dnes. A stejně tak bude ta lepší kvalita sporná, protože umělé maso nechytne žádnou nemoc, jeho nositel nekonzumoval chemikáliemi nasáklou trávu, nebo ho chovatel necpal masokostní moučkou (chemicky hnojené a ošetřované ovoce má také přinejmenším srovnatelnou kvalitu jako "bio").

0/0
3.9.2011 17:15

lotosový květ

Tak tohle bych si prosím pěkně

taky nedala.

0/0
2.9.2011 22:43

ČSLA

Re: Tak tohle bych si prosím pěkně

toho sníte kvanta a ani o tom nebudete vědít, milostivá pani

0/0
3.9.2011 5:40

Prophet

Z hovínek se dělá taky maso a je to rentabilnější.

A to prej v televizi běžel pořad, kdy prý Japonci už umí z lidských hovínek vyrábět maso. Od té doby máme doma veselí. Často padnou slova jako čím větší hovínko, tím větší steak nebo čím víc Sallmonelly, tím víc vepřové, případně že na jednom konci člověk kaká do záchoda, rourou to spadne na pás a a na druhém konci pásu už stojí Japonec s palicí a klepe řízky. Z pšouků možná vyrábí massox do polévek. :D Hledala jsem něco o tom, jestli je to opravdu pravda na internetu a nenašla jsem, ale prý to běželo na ČT. Tak toto mi připadá obdobné.

0/0
2.9.2011 21:37

Prophet

Re: Z hovínek se dělá taky maso a je to rentabilnější.

Co jen materiálu by mohlo být seškrabáváním plen v nemocnicích. Cha cháááááá..... :D

0/0
2.9.2011 21:39

hnedka_zdrapana

Re: Z hovínek se dělá taky maso a je to rentabilnější.

jdu blejt, velebnosti...

0/0
3.9.2011 2:51

já George XVII

Re: Z hovínek se dělá taky maso a je to rentabilnější.

bylo to tu na idnesu

http://hobby.idnes.cz/video-obsah-kanalizace-je-idealni-zdroj-materialu-pro-vyrobu-burgeru-1jn-/hobby-domov.aspx?c=A110621_083941_hobby-domov_mce

0/0
3.9.2011 14:35

jgoodman

...

V poslední době se mi zdá, že maso porážené krávy je vedlejší produkt.

0/0
2.9.2011 21:31

jgoodman

zázrak

"Při bližším pohledu to nepřekvapí. Statistika ukazuje, že zvířata obecně spotřebují několikanásobně více energie na vykrmení, než kolik z nich poté získáme v podobě potravy. "

Nějak jsem to nepochopil, to je jako oběv a překvapení nějakého vědeckého týmu?

0/0
2.9.2011 21:24

jgoodman

Re: zázrak

Sorry, už je pozdě...OBJEV.

0/0
2.9.2011 21:25

calixarene

Jen pro zajímavost

http://neviditelnypes.lidovky.cz/veda-rizek-ze-zkumavky-0by-/p_veda.asp?c=A110806_230144_p_veda_wag

0/0
2.9.2011 19:23

SecondWisdom

Následky

1) Zjistí se, že vegetariánům buď nechutná maso nebo to dělali aby se odlišili.

2) Brav a skot konečně nebude trpět a vyhyne.. krom zvířat, u kterých je i druhotné využití.

3) Z metra zmizí obrázek prasátka.

+2/0
2.9.2011 18:35

MontyB

Re: Následky

1) souhlas

2) imho nevyhynou, budou naopak specializované chovy zaměřené na získávání toho nejkvalitnějšího genetického materiálu, který teoreticky zajistí nejchutnější maso a budou se pak záběry toho malého opečováváného stádečka u toho výrobce masa používat na propagaci, že jíme stejné maso jako by bylo z tohohle býčka apod.

3) To nevím, ale raději prasátka než kosočtverce.

0/0
5.9.2011 7:38

Pajus

Ty dnešní klobásy nejsou z laborky??

;-D;-D

+1/0
2.9.2011 18:23

dwarf

Re: Ty dnešní klobásy nejsou z laborky??

Ne, ty jsou z chemičky.

+2/0
2.9.2011 22:45

kebab

dokázali to

Přiměli mě přestat jíst maso R^

0/0
2.9.2011 18:00

hariprasad8

Dokud nebudou pěstovat umělý špenát ve zkumavce jsem v klidu

Vegetrián.

0/0
2.9.2011 16:54

New York New York

Re: Dokud nebudou pěstovat umělý špenát ve zkumavce jsem v klidu

Já jsem ultra vegan. Nejím nic, co vrhne stín.

+4/0
2.9.2011 18:00

Tak nevim

Re: Dokud nebudou pěstovat umělý špenát ve zkumavce jsem v klidu

;-DR^

0/0
2.9.2011 18:50

dwarf

Re: Dokud nebudou pěstovat umělý špenát ve zkumavce jsem v klidu

;-D;-D;-D

0/0
2.9.2011 22:50

AirForce1

Re: Dokud nebudou pěstovat umělý špenát ve zkumavce jsem v klidu

A jak chutná vzduch pomazaný větrem? I když technicky vrhá stín snad vše kromě vákua takže... :)

0/0
3.9.2011 2:37

discepto

Som za!

Veď nebyť geneticky modifikovaných rastlín, neuživilo by sa terajších takmer 7mld. ľudí. Veľmi veľa ľudí nemá prístup k mäsu hospodárskych zvierat, jedia opice, psy, hady, vtáctvo, korytnačky častokrát pitvané pri plnom vedomí - všeobecne chránené, ohrozené druhy zvierat. Čím viac ľudí, tým väčšia spotreba mäsa a tým viac utrpenia zvierat, ktoré sú tovarom, pričom sú inteligentné, cítia bolesť, strach.

Kedysi aj k mäsu panovala úcta. O prasce, kravy sa staralo s láskou, bola to udalosť. Teraz? Zle skladované mäso, vyhadzujú sa desiatky, stovky ton ročne pokazeného zle skladovaného mäsa bez akejkoľvek úcty k životu tých zvierat.

Tak ak dokážu vytvoriť umelé mäso, bude to porovnateľná bielkovina, cenou dostupná aj chudobným, hygienicky a zdravotne neškodná, som za.

+4/0
2.9.2011 16:53

Tak nevim

Už se těším

až vynaleznou slepře,nejchutnější maso ve vesmíru a pochází z ohavnosti.Slepři se živí odpadky,které dokáží zpracovat a vylučují slizké ....fuj.

0/0
2.9.2011 16:53

phi

Re: Už se těším

a co myslite, ze jedi kurata, vepri a kravy na velkofarmach ? ambru ? :-)

0/0
2.9.2011 17:41

Tak nevim

Re: Už se těším

No to snad nechci ani vědět:-P.Hlavně,že malovýrobci musejí splnovat stovky předpisů,přitom byly časy kdy uživili celý národ.Nu což přidám se k vegeteriánům........ikdyž těstoviny s zdrceným papírem.

0/0
2.9.2011 18:50

Anthemis

Nápodobu???

Fuj! To je snad ještě horší, než ta "věc" samotná...

0/0
2.9.2011 16:49

Hawránek

Zbytečná práce

Supermarkety a hypermarkety to umí už dávno.

0/0
2.9.2011 16:40

hnedka_zdrapana

hmm

Můžete to kritizovat, ale ta technologie je zatím v plenkách. Až se to dostatečně rozvine, tak zde bude větší nabídka, možní i levnější ceny a hlavně nebude třeba masakrovat zvířata. Jen je třeba zabránit ekoteroristům, aby tu technologii zabili (jako GMO).

+1/0
2.9.2011 16:37

Anthemis

Re: hmm

No vy si to klidně jezte, já by bych se toho nedotkl....nikdy bych nevěřil, že se najde někdo, kdo to bude podporovat...ale oni jistě najdou způsob, jak to přidávat do jídla bez našeho vědomí, a pak už chci teda radši ale nebýt...

0/0
2.9.2011 16:50

phi

Re: hmm

no, jestli nejite jen to co jste ulovil, tak byste byl asi prekvapen, co vlastne jite :)

0/0
2.9.2011 17:42

Lavrentij Berija

Koloběh v přírodě

http://www.youtube.com/watch?v=dAn4M0Qk7iQ

0/0
2.9.2011 16:32

Angis

Hm..dá se říct, že žiju jako vegetarián..z lenosti.

A sám sobě si nevařím.. když už, tak nějakou rychlovku - makarony s chili omáčkou, dobrý hostinec, gulášovku ze sáčku.. a můžu vám s klidem říct, že bez masa se dá žít, člověk si toho víceméně ani nevšimne.

0/0
2.9.2011 16:23

svarak_z_krabicaku_reborned

Re: Hm..dá se říct, že žiju jako vegetarián..z lenosti.

Tě docela lituju...

+7/0
2.9.2011 16:24

Ion Tichy

Re: Hm..dá se říct, že žiju jako vegetarián..z lenosti.

Hee??  Gulášovku ze sáčku???  radši se ani neptej, z čeho to vlastně je vyrobené...to rozhodně není vegetariánské, spíš humusoidní..;-D

PS. taky jí mám rád...jedna brambora a kousek Gothaje plus rohlíček.....:-)

0/0
2.9.2011 16:29

Angis

Re: Hm..dá se říct, že žiju jako vegetarián..z lenosti.

Mi je to jasne...ale na druhou stranu by pak clovek nemohl jist vubec nic, co si sam nevypestuje..a i to by si hnojil ..ehm..hnojivem..a vime, odkud to pochazi..a vime taky cim si projdou vajicka? A jak mame tyhle slepici ovulace z sedacich otvoru radi.. proste aby to nebylo svinstov, museli by vsichni jist asi amarouny, nebo fakt nevim =D

0/0
2.9.2011 16:34

Anthemis

Re: Hm..dá se říct, že žiju jako vegetarián..z lenosti.

Toto je neuvěřitelný mix blábolů....

+1/0
2.9.2011 16:51

Angis

Re: Hm..dá se říct, že žiju jako vegetarián..z lenosti.

To by mohl říct každý..na základě čeho mne obviňuješ z blábolů? Vím z čeho se dělají paštiky, co se přidává do konzerv, jak se dělají salámy.. že se hnojilo hnojem snad nemůžeš popřít...a ty amarouny jsou prostě jen vtipek. Tak sem s vysvětlením.

0/0
2.9.2011 16:53

Anthemis

Re: Hm..dá se říct, že žiju jako vegetarián..z lenosti.

No tak především nechápu, proč by vajíčka měla být špatná, jen proto, že si projdou tím, čím si projdou v tělě slepice....a co je špatného na hnoji? Samozřejmě musí být kvalitní a nejlépe od zvířat chovaných bez hormomů atd, ale jinak ne tom není nic špatného, rozhodně si radši vyhnojím svou permakulturně vedenou zahrádku slepičincema a vypěstuju svou zeleninu a ovoce, než kupovat vše v obchodě....navíc, kdyby všichni jedli jen to maso, co si sami vychovají, zabíjí a zpracují, bylo by ho dost pro všechny a v mnohem lepší kvalitě. Ale na to my jsme moc velcí pokrytci...a tak se dusíme výrobky, co s masem mají pramálo společného. My už totiž dávno nejíme potraviny, my jíme "výrobky".

+1/0
2.9.2011 17:06







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.