Diskuze

Vědci trénují umělé maso. Klobásy z laboratoře budou už příští rok

Holandští vědci slibují, že do šesti měsíců připraví první masný výrobek z tkáně vypěstované ve zkumavce. Na talíře je ovšem čeká ještě dlouhá cesta.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Lord_Faramir

6. 9. 2011 5:20
Maso

Pochybuji, že bude umělé maso srovnatelné s opravdovým, ale třeba se mýlím. Jen aby nestálo ve výsledku víc než maso ze zvířete... Aby to nedopadlo jako tzv. bio výrobky, které jsou ve skutečnosti stejné jako normální, jen stojí výrazně více...

1 0
možnosti

hnedka_zdrapana

8. 9. 2011 23:22
Re: Maso

Ze začátku nebude, ale časem se to zlepší a jednoho dne bude i lepší, protože laboratoř dává víc možností upravovat a dělat experimenty. Dražší taky zpočátku asi bude, jako každá novinka. Jako pozitivní vidím zpočátku hlavně to, že nemusí být zabito zvířátko.

0 0
možnosti

humanitární bombardér havel

5. 9. 2011 21:30
už aby to bylo

efektivita bude úplně někde jinde, odpadne lágrový typ chovu a porážky zvířat atd. spousta lidí se bez masa nedokáže obejít, ale věřím tomu, že by postupně většina preferovala maso, které o sobě nikdy ani mlhavě tupě nevědělo R^

0 0
možnosti

zlababa.dvur

5. 9. 2011 10:52
Amarouny jsou tady!

a já už myslel, že se jich nedočkáme. Ještě to chce syntetickou pšenici - na polích se stejně pěstují už převážně jen biopaliva.

0 0
možnosti

mobilis in mobili

3. 9. 2011 21:38
Stejně

dneska uzeniny převážně o maso skoro nezavadí (odřezky z kůží, drcený chrupavky, masokostní moučka - i když nevím, jestli ta se smí v současnosti dávat, koření, barviva, voda, sůl, atd)

0 0
možnosti

Skidz

3. 9. 2011 13:31
Maso jako maso :o)

V ekonomickém měřítku si myslím, že bude tuto maso mít obrovskou poptávku... když si vezmete kolik je hladových lidí na Světě a pokud se maso začne produkovat nejprve v techto statech... a potom az v tech vyspelých bude to nova revoluce.... V opacnem pripade by se mohla dockat spatneho rozmachu.

0 0
možnosti

tm004

9. 9. 2011 11:10
Re: Maso jako maso :o)

To je pravda, nez nekde v Africe nechat past kravu nebo kozu, protoze na to jsou lini ji byt jenom uhlidat, tak se tam postavi supermoderni fabriky s touto novou technologii aby meli co do ust, tam uz budou makat o 106, zadny lenoseni ;-D

Silne bych Vam doporucoval bud se osobne do tech statu podivat a nebo se zeptat nekoho kdo tam nejakou dobu byl. Doporucuji otazky ohledne pracovni kazne, ci prace vubec, ohledne kondomu (s ohledem na AIDS) a podobne. Mozna budete nemile prekvapen ze ta situace neni tak cernobila jak ji mozna vidite Vy.

Umele maso bych spis videl jako nahradu sojoveho masa, proste neco pro vegetariany a zensky, v supermarketu v ulicce "BIO" za poradnou cenu. :-/

0 0
možnosti

Zduřelyj Velkolepyj

3. 9. 2011 10:22
Proč ne....

jestli to bude mít stejné výživové hodnoty a specifika, jako normální maso, tak nevidím problém. Samozřejmě, že zezačátku bude hodně kviku od různých pseudoobhájců čehokoliv, ale to bylo vždycky, když přišel pokrok.

0 0
možnosti

Lord_Faramir

6. 9. 2011 5:22
Re: Proč ne....

Nejen výživové hodnoty, ale i chuť a konzistence musí být stejná. Jako jestli bude umělé maso ve všech ohledech stejné jako maso ze zvířete, tak v zásadě proč ne, ale jestli se bude sebeméně lišit, tak já bych třeba měl problém to jíst, jsem prostě masožravec, bez masa se neobejdu.

0 0
možnosti

Rudick

2. 9. 2011 23:59
Časem si zvyknem

nejdřív to bude nízkonákladové maso v supermarketech, pak to začnou přidávat třeba jen z části fast-foody, následně se provalí aféra, že se "umělé" maso používá i v nóbl resturacích a "zaručeně bio" potravinách.

Za 20 let dopadne situace tak, že většina masa bude "umělého" původu, a maso ze zvířátek bude k dostání jako prémiová záležitost, pobodně jako třeba biopotraviny dnes. PR, tlak na cenu a čas všechen odpor zahladí, tak jako si lidé zvykli na jídlo z papíru, instatní kafe, nebo bikiny.

A jak vám za 20 let řekne většina puberťáků, bio maso je narozdíl od umělého fuj, protože kvůli němu muselo zemřít zvířátko. ;-)

1 0
možnosti

ČSLA

3. 9. 2011 5:40
Re: Časem si zvyknem

no, to se asi rozpůlí..vznikne skupina obyvatel, co budou pyšní na své maso ze zabitých zvířat, nejvyšší honodtu bud e mít zvěřina, ještě vyšší než dnes, ale i maso z prasete chovaného v chlívku už bude exkluizivní a bude předmětem pýchy a pocitu nadřazenosti na ostatními

0 0
možnosti

lotosový květ

2. 9. 2011 22:43
Tak tohle bych si prosím pěkně

taky nedala.

0 0
možnosti

ČSLA

3. 9. 2011 5:40
Re: Tak tohle bych si prosím pěkně

toho sníte kvanta a ani o tom nebudete vědít, milostivá pani

0 0
možnosti

Prophet

2. 9. 2011 21:37
Z hovínek se dělá taky maso a je to rentabilnější.

A to prej v televizi běžel pořad, kdy prý Japonci už umí z lidských hovínek vyrábět maso. Od té doby máme doma veselí. Často padnou slova jako čím větší hovínko, tím větší steak nebo čím víc Sallmonelly, tím víc vepřové, případně že na jednom konci člověk kaká do záchoda, rourou to spadne na pás a a na druhém konci pásu už stojí Japonec s palicí a klepe řízky. Z pšouků možná vyrábí massox do polévek. :D Hledala jsem něco o tom, jestli je to opravdu pravda na internetu a nenašla jsem, ale prý to běželo na ČT. Tak toto mi připadá obdobné.

0 0
možnosti

Prophet

2. 9. 2011 21:39
Re: Z hovínek se dělá taky maso a je to rentabilnější.

Co jen materiálu by mohlo být seškrabáváním plen v nemocnicích. Cha cháááááá..... :D

0 0
možnosti

jgoodman

2. 9. 2011 21:31
...

V poslední době se mi zdá, že maso porážené krávy je vedlejší produkt.

0 0
možnosti