Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nejvýše položená palírna whisky je ve vesmíru. Zprovoznili ji na ISS

Vydestilovat kosmickou whisky ve výšce okolo 350 km nad Zemí se pokusili kosmonauti v ISS. V této bezcelní zóně zkoušejí, jaký vliv bude mít stav beztíže na výsledný produkt.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

strong

Nejvýše položená palírna whisky je ve vesmíru.

Tak palírna už je. Nyní stačí postavit poblíž nějakou tu hospůdku ( s ubytováním), ať kam produkty z palírny dodávat. Mají na to tak tři roky než bude vesmírná whisky pitná. Takže znovuzprovoznit raketoplány a jedéém.

Jó v hospůdce na orbitě je živo. Zatím maj jen whisky,brzo bude pivo.:-)

0/0
14.4.2012 10:58

tlachal

Whisky možná, skotskou pochopitelně ne

Skotskou lze vyrobit jen ve Skotsku. Kromě toho musí ležet alespoň 3 roky.

Vodu mají recyklovanou, slad a sud a měděný kotel lze přivézt. Kde vezmou vhodné podmínky pro ležení v sudu (vzduch - Ardberg je například specifická ostrovní whisky) to fakt nevím. Ale jinak držím palce.

+1/0
11.4.2012 23:31

John Nash

Chtěl jsem pozorovat ISS

ale něco mi říká, že by mohla být mimo kurz :-P

0/0
11.4.2012 22:49


JeFFik

K neuvěření

Tato věta je v článku totální nesmysl: "....k pokusu, jehož cílem je vyzkoušet reakci ječného sladu s dubovým dřevem v podmínkách stavu beztíže...."

Netušil jsem, že se whisky udělá tak, že se slad nasype do dubového sudu a tam "zraje" tak dlouho až se z něj "udělá" tentononc whisky ;-D

0/0
11.4.2012 21:28

doktor_bota_2

Re: K neuvěření

No vidíš, a přitom je to tak jednoduché.:-)

+1/0
11.4.2012 22:06

male_zvire

Hmm...

takže s vesmírnou stanicí se může lítat i pod vlivem, ale za jízdu na obyčejném kole se třemi promile v krvi hrozí pokuta... 8-o

0/0
11.4.2012 21:14

repulsive

0G gestilace

možná by stálo za to zmínit použitou technologii, protože si moc neumím představit destilaci mimo gravitační pole.

0/0
11.4.2012 14:16

repulsive

Re: 0G gestilace

(.. teda přesněji ve stavu beztíže :))

0/0
11.4.2012 14:16

zombice

Re: 0G gestilace

Samozrejme, ze o zadnou destilaci nepujde, jen si dalsi "novinar" pribarvil jiz zrejme upraveny clanek a nedal si ani par minut cas proklikanim se nekam dal, kde ty informace jsou. Tento projekt bude asi jen studovat interakce vybranych terpenu obsazenych ve sladu s kousky dreva pouzivaneho na vyrobu sudu. Zrejme budou hledat dalsi terpeny nebo latky vznikajici z toho nasorbovanyho terpenu s latkami ve drevu.

0/0
11.4.2012 15:08

BrainWashingtonDreistein

Hmmm, to bude "kudlaj mudlaj rachachá" po nocích!

A, zlom nastane, až se Rusáci vypraví na potřebu ven za dvéře...

0/0
11.4.2012 12:48

mthead

Jenom aby jim tam nebouchly výpary při destilaci

To by si je mohli astronomové splést s nějakou kometou nebo výbuchem supernovy ...;-D

+1/0
11.4.2012 12:21

net.Xtreme se nevzdává

A jaký vliv bude mít produkt na psychiku ve stavu beztíže:-)

0/0
11.4.2012 12:16

kotja

Re: A jaký vliv bude mít produkt na psychiku ve stavu beztíže:-)

Stav beztíže má vliv na rovnovážný smysl, alkohol taky, třeba působí v protifázi a astronautům bude hej.

0/0
11.4.2012 21:14

pettyo

A co na to..

..celníci? Odvádí spotřební daň?

0/0
11.4.2012 11:54

vendelin

Re: A co na to..

Až při návratu na zem, zatím jsou v bezcelní zóně :).....;-D

0/0
11.4.2012 12:07

mpixel

Re: A co na to..

takže vypít na orbitě !

0/0
11.4.2012 12:29

doktor_bota_2

Dobrý napad.

"We...we hhhhav'blem, ha.. hoooo... houst'n..."

"Can you be more specific, Josh?"

"We're outa'f ssssoda...:"

:-)

+4/0
11.4.2012 11:53

Honza1024

Re: Dobrý napad.

Snad je nepřekvapí, až se z experimentu vrátí jen čistá voda a ohlodané dřevo?

0/0
11.4.2012 14:02

dolch

Destilace ve stavu beztíže?

To mi přijde docela komplikované. Možná měli začít nejdřív pivem.

+1/0
11.4.2012 11:45

Stoura

Re: Destilace ve stavu beztíže?

stačí aparaturu roztočit kolem vhodného těžiště.

0/0
11.4.2012 12:32

dolch

Re: Destilace ve stavu beztíže?

Taky mě to napadlo, ale bude to stát za tu námahu?

0/0
11.4.2012 12:47

Tomash

Re: Destilace ve stavu beztíže?

Kdyby to věděli tak to asi nezkouší.

0/0
11.4.2012 12:49

Honza1024

Re: Destilace ve stavu beztíže?

Mám před očima jasnou představu točící se kolonie, na jejímž konci jsou přisáti kosmonauti. Dost možná i čajkonaut zaklepe na okýnko.

0/0
11.4.2012 19:20

Titan no.1

Re: Destilace ve stavu beztíže?

Destilaci dělat nebudou, ani není zajímavá. Zajímavý je proces výměny chemikálií mezi sladem a dubovým soudkem...

+1/0
11.4.2012 13:07

repulsive

Re: Destilace ve stavu beztíže?

z marketingového hlediska určitě ano. nase se jistě hodí každý dolárek.

0/0
11.4.2012 14:19

repulsive

Re: Destilace ve stavu beztíže?

.. cože, lživý titulek na idnesu? zhola nemožné.

+1/0
11.4.2012 14:36

Astaroth

Re: Destilace ve stavu beztíže?

Nevim, jen se ptam - nepripravuje se slad ve sladovne a v soudcich nezraje az lih?

0/0
11.4.2012 16:03

Titan.no1

Re: Destilace ve stavu beztíže?

Tak se to dělá na zemi, článek je dost zmatený (asi jako překladatel). Logiku má jak sladový destilát v soudku, tak slad ve speciálním soudku, zde ovšem nebude produktem whiskey, ale lihová břečka.

Každopádně cílem je analyzovat chemické reakce a extrakci látek - zda nemají některé přednost před ostatními...

+1/0
11.4.2012 16:23





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.