Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Z nové lahve teče kečup jako voda. Nezůstane ani kapka

Vědci z americké univerzity MIT vytvořili materiál, díky kterému po stěně skleněných lahví teče kečup nebo majonéza jako voda. Jde o neviditelný povlak ze zatím utajovaného materiálu. Technologie, která vznikla při vývoji pro potřeby ropných společností, by měla být už brzy na trhu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

TrueRobos

Když to omylem spolknu

bude mi jídlo klouzat zažívacím traktem stejně hladce, dokonale a rychle? 8-o

0/0
25.9.2012 11:08

ScoutX

rozhodně úžasný objev

je bezdebat, že jde o úžasný objev..ale využití na lahve s kečupem? O kolik to produkt prodraží? Nebylo by jednodušší třeba jenom změnit lahev (rozšířit hrdlo) a prostě ho používat jako hořčici? Objev je super, ale takové využití se zdá velmi nevhodné až zbytečné.

0/0
21.9.2012 15:47

tm004

Re: rozhodně úžasný objev

No tak v prvni rade je to vyuziti na ropovody, kvuli cemu to bylo vynalezeno. Ale jinak si myslim ze uplatneni to najde, pokud bude cena rozumna. 4 koruny - cca $0.20 je nic, lidi utraceji mnohem vic za kraviny.

Naopak ja vidim prinos v tom ze vedci hned bvedle klasickeho prumysloveho vyuziti nasli i kazdodenni. A da se to pouzit na vic veci, ne jen na kecup. Kecup znaji vsichni, tka se to na nem nejlepe demonstruje.

0/0
25.9.2012 5:06


robirob

pro me bezva priklad zbytecneho plytvani zdroji

osobne jsem s dolovanim kecupu nikdy nemel problem natolik, abych se nad tim potreboval jakkoliv pozastavovat. Mnozstvi nerostnych surovin, ktere se denne vytezi a energie investovana na podobne hoveziny je nestkutecna. Pokrok ano, technika ano, ale s rozumem, tam kde to ma smysl.

0/0
20.9.2012 20:10

jsemtunakole

Re: pro me bezva priklad zbytecneho plytvani zdroji

Psí logika? Co nevidím, neexistuje?

0/0
21.9.2012 12:09

tm004

Re: pro me bezva priklad zbytecneho plytvani zdroji

Proboha, zato diskutovani na iDnes je mnohem lepsi vyuzivani zdroju, ze?

skoda ze jste neplytval zdroji a neprecetl si clanek, dozvedel by jste se ze vyzkum byl na upravu vnitrniho povrchnu potrubi v ropovodech.

A i kdyby nebyl, Vy to neplatiter, tak si muzou vymyslet treba jak obarvit lejno na zeleno. Navic zrova i tohle a podobne uplatneni je prakticke a predpokladam ze v brzke dobe i hodne vyuzivane.

A prestoze s Vasi filosofii (jak jsem ji pochopil) vicemene souhlasim, tak ne, bohuzel stale neni mozne vsechny vyzirky, chronicky nezamestnane, dojice socialismu i komunismu, vybirce socialnich davek...a ostatni pakaz co jen nesmysluplne spotrebovava energii, neni mozne vystrilet, ani utopit jako kotata. Holt se energii bude plytvat i nadale. Akorat na rozdil od techto vedcu to temto vyzirkum z dani platite i Vy.

0/0
25.9.2012 5:02

PetrP7

Jako voda

tečou i mnohé "běžné" kečupy, hlavně ty vyrobené podle "specifických preferencí" českých zákazníků. Bude to asi tím, že se o obarvenou vodu taky jedná...:-P;-D

+4/0
20.9.2012 11:53

slavex

tak . . . . . . . . . . . . ! ! !

"tajné" složení povlaku uvnitř láhve? Takovou vlastnost má pouze a jedině silikonový olej,takže dobrou chuť ! R^ ;-D

0/0
19.9.2012 19:08

F.T.Pack

Re: tak . . . . . . . . ! ! ! Ne, ne - řešení existuje!

No to bych moc nejedl :) Ale tohle bude urcite neco na bazi biologicky cistych nano-povrchu - neco jako je tohle video http://nanoservice.cz/Video/

Dokazou to zda se dat asi na cokoli a kdyz to delaji profici, tak je to bez rizika - akorat bych se bal ze to ted zacnou kopirovat ti co delaji takove ty aktivni postriky co maji cistit vzduch. Nejen ze je to nesmysl (v laboratori, nebo prumyslu dejme tomu, ale doma je to hloupost, to dojde kazdemu, co se trochu zamysli :-) ), ale muze to dost skodit zdravi! A vysvetlujte svemu telu, ze se pred deseti lety nevedelo... Ale at nejsem negativni - na to video at se podiva kazdy, kdo neveri, ze to muze fungovat - a ve vysledku to snad bude i levnejsi nez se v pise v clanku ;)

0/0
19.9.2012 22:46

jendaweb

Kdepak bude to BIO

..... ŽABÍ HLEN

:-P

0/0
24.9.2012 14:20

reloaded_4

Úder otevřenou dlaní do dna lahve s kečupem

Pane Lázňovský, na hodinách fyziky jste asi moc pozor nedával, že? ;-D

Zákon zachování hybnosti....

0/0
19.9.2012 18:42

zorro_rojo

Re: Úder otevřenou dlaní do dna lahve s kečupem

Nevim jak on, ale vy..  Napovim:

Videl jste nekdy Newtonovo kyvadlo? ;-)

0/0
19.9.2012 21:21

medved.m

"někoho napadlo vyzkoušet podobný postup pro obaly potravin"

?

Ti vynálezci dnes nemají žádnou fantazii.

Právě jsem se vrátil z... ehm... z toalety a prostě měl bych pro ten LiquiGlide úplně jiné uplatnění ;-D

+4/0
19.9.2012 16:40

jakester

Re:

Aplikace bude také tepelně?

0/0
19.9.2012 17:03

Corsini

Kauza Methyl vyřešena!

Můžou za to vlastně dobráci, kteří se dočetli, že přidáním methanolu do ropy, tato lépe klouže v trubkách. A napadlo je, že by podobně vylepšený rum klouzal rychle do krku jejich zákazníkům. Jenom to bohužel nedočetli k odstavci o toxicitě methanolu...

+1/0
19.9.2012 16:21

Zafrin

Re: Kauza Methyl vyřešena!

No.. možná se třeba dočetli a řekli, pche, LD50 methanolu je jenom poloviční, tak proč to nevyměnit?

0/0
19.9.2012 17:47

Lukáš.V.

Díky nechci....

mě stačí už to množství éček, které jsou v dnešních potravinách. Pochybuji, že tato super chemikálie nebude mít na potraviny žádný vliv.:-/

+2/0
19.9.2012 16:11

robirob

Re: Díky nechci....

Presne, pritom je to hledani problemu tam kde neni. Teda aspon subjektivne me vyklepani kecupu nijak neirituje. Kdyby to bylo ciste na fyzikalni bazi (treba nejake nono linky) a nebylo vyrobne nakladne, tak prosim, ale tomuhle neverim.

0/0
20.9.2012 20:01

branik80

na kecup kaslat...

.. ale ked sa toto aplikuje na sprchove kuty a zasteny tak to bude absolutna parada. Dnes to treba furt drhnut od vodneho kamena.

0/0
19.9.2012 15:53

kuceraptak

Re: na kecup kaslat...

Všeho s mírou - starší lidi se ve sprše opřou o zeď, uklouznou a zabijou se

+2/0
19.9.2012 16:12

zorro_rojo

Re: na kecup kaslat...

Tak do sprchy to zas tak platne neni. Ale treba do kanystru s motorovym olejem (vzdycky mi tak snad decilitr zustane) nebo na vnitrni plochy ochrannych skel u obrabecich stroju, tam by se to hodilo zarucene.

0/0
19.9.2012 21:24

0001010100

Už to vidím,

jak budou výrobci kečupů zavádět nové technologie, aby zákazníci nemuseli kupovat kečup tak často.

+3/0
19.9.2012 15:50

jsemtunakole

Re: Už to vidím,

Neboj, vyplati se to.

0/0
21.9.2012 12:14

tm004

Re: Už to vidím,

Takova manie je jen v cechach. Vsude jinde se na takovehle miry nehraje. Piva Vam naleji plnou sklenici az pretejka, ne jako v CR ze aby to nahodou nebylo milimetr nad miru. Na tohle kazdej vicemene kasle. Navic ja si nepamatuju ze bych nekdy celej kecup vypouzival, vetsinou zaschne / zestarne driv nez ho vypotrebuju, mam spotrebu tak jedne lahve za dva roky :-) Ale jako reklamni trik je to dobry, navic to snadno vyteka - a priplatek $0.20? I kdyz, kdo vi, s touhle upravou, atraktivnim obalem a prida se na cene $2. Ale to nic nemeni na tom ze to je super vynalez (a ze miliardy lidi si ten o $2 drazsi kecup stejne koupi).

0/0
25.9.2012 5:16

Harriett

Skvělý článek!

Moc děkuju za tenhle článek, dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí a těším se na další:) Oceňuji vaši práci, jen tak dál!

0/0
19.9.2012 15:32

Bodie8

Kečup teče

Asi mám doma jiný výrobek než je kečup z tohoto článku.

Ten co mám doma, tuhne se snižující se teplotou (proto ho nedávám do lednice) a také sám tuhne, když sklenice dlouho stojí (usazuje se). Po protřepání se kečup stane zase tekutější a teče ze sklenice.

Tedy, když je kečup tuhej, tak mu nepomůže žádná kluzká sklenice, protože hrdlo je holt užší než lahev sama a není to tím, že by se přilepil na sklo.

0/0
19.9.2012 15:05

Cens0r

Re: Kečup teče

Viděl jste to video? Chtěl bych vědět, jaký kečup používáte, ale mě na stěnách vždy zbytek ulpí, ať už je kečup domácí nebo kupovaný, ať už je v jakékoliv láhvi, nikdy nevyteče všechen...

0/0
19.9.2012 15:52

Rubik1

Re: Kečup teče

A ulpí vám ho tam za 4 koruny? To množství je podstatné. Místo té trošky kečupu, co uvnitř zůstala, tam bude zůstávat drahý povlak, o němž nebudeme vědět, zda nemá vedlejší účinky na naše zdraví nebo na přírodu.

+1/0
19.9.2012 17:47

tm004

Re: Kečup teče

Neulpi ta za 4 koruny, ale snadneji vytece. Navic se da pouzit i na jine veci ne jen na kecup. Chapete ze ten kecup byl pouzit jen pro propagaci toho co to umi? To jste vazne vsichni uplne bez fantazie ze Vam musi ukazat kazde jedno pouziti?

0/0
25.9.2012 5:11

medved.m

Re: Kečup teče

Říká se tomu TIXOTROPIE a tu jen tak žádným obalem nezrušíš.

Autorům šlo asi spíš o snížení přilnavosti ke stěně.

0/0
19.9.2012 16:30

Titan.no1

Re: Kečup teče

Tohle není tixotropický systém, ale sedimentační systém...;-) V tixotropickém se nic neusasuje...

0/0
19.9.2012 18:54

plejtvák

proč jednoduše, když to jde složitě...

....a nestačilo by dávat kečut do nádoby, ze který to jde vyškrábat lžičkou?

+8/0
19.9.2012 15:00

LUF4

Re: proč jednoduše, když to jde složitě...

To s neměl psát ale  rovnou si to nechat patentovat

+2/0
19.9.2012 15:21

Pombo

Re: proč jednoduše, když to jde složitě...

Výrobci horčice na to už přišli a dávají ji do kelímků;-)

0/0
19.9.2012 15:38

plejtvák

Re: proč jednoduše, když to jde složitě...

přesně tak....nevím proč jsou kečupy ve flaškách od piva a šamponu

0/0
19.9.2012 15:39

Titan.no1

Re: proč jednoduše, když to jde složitě...

Protože správná hořčice obsahuje benzoan sodný, který jí konzervuje (ty bez něj nestojí za nic), tudíž otevřený kotel nevadí.

Kečup je sterilovaný, bez konzervantů a úzkým hrdlem je nižší možnost kontaminace...

+2/0
19.9.2012 18:58

ScoutX

Re: proč jednoduše, když to jde složitě...

jistě a viděl jste někdy jak s tím úzkým hrdlem nakládá spotřebitel? Olizuje, strká do něj prsty a kdo ví co dalšího. Vážně si nemyslím, že by skleněná sklenice podobná těm skleněným na hořčici nebo tatarku nějak kečupu ublížila.

0/0
21.9.2012 15:55

casey_ryback

To už máme

Některé "extra kvalitní" kečupy z našich supermarketů tečou jako voda už teď a není potřeba žádný výzkum :-)

+4/0
19.9.2012 14:54

brco

Technet je super

Teechnet jako by ani nebyl ze skupiny patřící pod idnes.cz Na Technetu se člověk dozví spousty nových zajímavých věcí v článcích, které a to je na idnes.cz s podivem, jsou napsány fundovaně a kvalitně. Je vidět, že tady je spousta odborníků. Třeba pan Grün,Lázňovský a mnohý další. Prostě Technet je v bulváru idnes pohlazením na čtenářově duši.R^R^

+1/0
19.9.2012 14:51

kibl96

Re: Technet je super

az na to ze reportaz o tomto novem materialu jsem videl v televizi snad pred trema mesicama a tento clanek neprinesl ani jednu novou informaci

+1/0
19.9.2012 14:53

Pombo

Re: Technet je super

Je jasné, že pokud jste znalý oboru, tak pro vás v článku nebude nic nového, neboť redaktoři nejsou vědci, aby vymýšleli nové věci, pouze !informují! o tom, na co někdo jiný přišel.

0/0
19.9.2012 15:41

TonyPetras

Už aby to bylo!

Konečně nebudu muset majonézu škrábat ven lžící jako pako. R^ ;-D

0/0
19.9.2012 14:37

Bohumil Vlčichod

Utajovaný materiál bude něco takového

http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=4878

0/0
19.9.2012 14:35

kibl96

Re: Utajovaný materiál bude něco takového

Bohumile, uz jste tim docela trapnej.

uvedomte si ze v tomto pripade se nejedna o tekute sklo.

+1/0
19.9.2012 14:51

Zefram Cochrane

Re: Utajovaný materiál bude něco takového

Bóža už si podle osla.cz postavil i supertajný reaktor na jadernou syntézu, před kontrolou ČEZu ho skryje v mrazáku, funguje mu totiž jen za pokojové teploty. ;-D

0/0
19.9.2012 17:06

harkonnen

Za 30 let budou lahve magnetické

Stačí lahev obestavět silným magnetem, do potraviny přidat práškový vodivý kov a zmagnetizovat opačně než magnet na lahvi a potravina se odpuzováním stěn ani nedotkne :-) Akorát se to nebude hodit na majonézy typu "light" právě kvůli přidanému kovu :-)

0/0
19.9.2012 14:30

Jan Motůrek

Re: Za 30 let budou lahve magnetické

blbost :) - pochybuji, že se někdy podaří oddělit severní a jižní pól magentu. Jinak vám to totiž fungovat nebude ;-)

0/0
20.9.2012 10:00

harkonnen

To už vynalezli v našich supermarketech :-)

Stačí když do kečupu nedáte moc rajčat (nahradíte třeba pastou z padaných jablek + dobravíte a dochutíte) a máte po problému. Taky to vyteče samo. Jak prosté a v Americe nad tím koumají na vysoké škole, tady to vynalezli hodní holanďné a teď nás tím krmí ;-)))

+2/0
19.9.2012 14:27

kquert

Re: To už vynalezli v našich supermarketech :-)

V Americe ten kačup má taky nějakou kvalitu viz Heinz.

0/0
19.9.2012 14:36

Bodie8

Re: To už vynalezli v našich supermarketech :-)

Hainz není zrovna etalon kvality.

0/0
19.9.2012 14:56





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.