Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Antioxidanty zřejmě přispívají k rakovině. Máme přestat brát vitaminy?

Malá studie účinku antioxidačních přípravků na výskyt rakoviny přichystala nečekané překvapení. Zdá se, že tyto látky poškozují funkci důležitého genu, který chrání naše tělo před zhoubným bujením.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J37a95r44o60s90l38a11v 93P46a74r72k15i30n29s61o37n 5112397239451

Dávám jim rok, maximálně dva, než začnou tvrdit pravý opak.

+1/0
5.2.2014 21:10

J86a42n 79M40u16c66h20a 8789816512776

hodně, masa, mléka a vajec :-) nebo to už neplatí? :-P

0/0
5.2.2014 18:14

V76o93j25t70ě46c80h 69R73ů11ž23e24k 9529152220668

Ne, všeho moc škodí, a u masa tomu platí dvojnásob.

0/0
6.2.2014 7:53

J94a46n 24M34u85c68h71a 8899576962816

"antioxidační doplňky jsou dvojího druhu: škodlivé a ty, které neprospívají" ;-D;-D

0/0
5.2.2014 18:12

M97i72r58o58s69l86a79v 64D92u33f77e50k 2833439850682

Souhlasím s panem Pavelkou.Pomeranče,jablka atd.jsou cenově dostupné.Kdo si raději dá denně 10 piv,tak nežije zdravě.

0/0
5.2.2014 5:09

T76o64m27á67š 77S27k91á23l14a 6658247

já souhlasím s lékaři a všemi vědeckými pracemi na toto téma. Dokud budeme jíst a dýchat vzduch, tak se zdravě žít prostě nedá.

0/0
5.2.2014 15:26

J56a41n 62P69a38v11e73l89k21a 3757291244501

Nejzdravější potraviny jsou ty nejlevnější: zelí, cibule, červená řepa, kopřivy, jablka...

+7/0
4.2.2014 15:06

F93r55a51n78t24i80š30e11k 18L28u87f56t 5717389144436

Kdo by to žral? Tedy kromě jablek, ta se dají. A pak zelí - k huse, cibulka smažená na knedlíky, ostatní na ozdobu

+2/−5
4.2.2014 15:25

K54a89m80i52l 94S65c59h37w18a31g19e31r 3723576665126

;-D no tak jak říkám, je toho před vámi ještě hodně nepoznaného... oni ti naši předkové nebyli blbí, no... to si jen dnes tak někteří chytráci říkají "středověk nebo "předminulé století", a podobné blbosti... ;-D ale každého zdraví, tak jak je libo:-P

+1/0
4.2.2014 17:37

L73i16b90o58r 13F50o29l58t23ý45n41e59k 2416685307824

Jasně, a proto umírali v 50 letech, zatímco dnes v 80.

0/−1
5.2.2014 10:24

J85a43n 48P47a24v79e94l13k74a 3987831584311

No jo, jenže na zápaly plic a angíny a také při porodu. To nesouvisí s výživou, ale s úrovní zdravotnictví.

+1/0
5.2.2014 13:36

J92a91n 86P18a66v82e24l70k12a 3687481974311

Ve středověku ve městech také na nemoci ze znečištěných ulic.

+1/0
5.2.2014 13:38

K48a54m45i11l 23S72c88h59w88a14g36e83r 3263396665536

Tak to je typický argument, ale je potřeba srovnávat všechno, né jen stravu, kolik hodin denně pracovali a jakým způsobem. Jaké byly možnosti se bránit třeba epidemiím. Jaká byla péče o rodičky (ten průměr zásadně ovlivňuje množství novorozeneckých úmrtí). Jinak co vím, tak moji prarodiče se dožili tak od 78 do 94 let. Tak je potřeba tu dobu trochu poznat.

+1/0
5.2.2014 14:56

V44á32c54l26a82v 23K60a82f37t48a75n 7435739293606

Jedli co bylo dostupné a na co měli. Což dnes děláme také :) Já bych si ty naše předky moc neidealizoval :)

0/0
5.2.2014 14:10

T34o76m22á20š 56S14k52á59l39a 6238297

blbí možná nebyly, ale byli chudí a maso jim vždycky sežral nějaký pán.

0/0
5.2.2014 15:27

J78a29n 96K58a76n77t 9861868848393

Muj dedecek, lekar, mel zlate pravidlo : "Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti na plno leta !" Sice nekouril, ale obcas si zapalil i doutnicek ke sklence francouzskeho konaku...No, chudak zemrel ve svych 63 letech na infarkt, leta mu na plno opravdu nevysla, ale to bylo ve 40. letech 20 stoleti...v te dobe nikdo nemel tuseni o pricinach vzniku cholesterolu a jeho vlivu na koronarni funkce, kardiochirurgie prakticky neexistovala,..Totez plati i pro onkologii. Lekarska veda rakovinu za nekolik desetileti zvladne, ale do te doby bohuzel jeste rada z nas prejde duhovy most...

+2/0
4.2.2014 14:59

J80a54n 86S26e98d29l27á10k 9212167316504

To muj děda kouřil a snědl na co přišel a dožil se o dvacku víc... kdyby jsme se měli držet všemožnejch studíí tak ve třiceti zajdem na strach ze života...

+7/0
4.2.2014 16:36

E38v92ž19e96n 78D41v75o32ř21á96k 7218407622318

vepřo-knedlo-zelo a něco na zapití, kromě H2O....

A MÁTE VŠECHNO, co tělo pořebuje.;-)

+2/0
4.2.2014 14:11

P69a18v68e56l 45R25o52k82y47t88a 3360801750598

A jak to víte, že zrovna tohle tělo potřebuje?? Já si spíš myslím, že většina z toho je mrtvá hmota, z který si toho tělo moc nevezme.

+2/−3
4.2.2014 14:15

M64i43c39h92a12l 78D17e90r36n35e48r 4923779872591

:-)super, vidím, že někdo už jídlo bere jako mrtvou hmotu nebo živou stravu :-)R^

+2/0
4.2.2014 14:22

J48a77n 64S14e11d17l86á46k 9882467236814

prase se přeci nezabíjí to se okusuje zaživa v chlívku a zelí se při tom spásá rovnou ze záhonu... no a knedlíček je holt zákusek to je taková drobná neřest aby obyčej nezanikl...

+3/0
4.2.2014 16:43

E81v57a 92Š53a95f92á86ř94o39v31á 3616742295918

už s tím zastrašováním běžte do hajzlu!

+6/0
4.2.2014 14:03

R75o16m89a48n 53S87o27u43č54e21k 1472315360809

malá studie kdysi stanovila vysoký obsah železa ve špenátu 

dodnes se to nepodařilo úplně vyvrátit

+2/0
4.2.2014 13:51

J10a39n 37S85e24d42l28á54k 9232527666444

protože to potvrdil Pepek nebejt jeho tak o tom dodnes nikdo neví...

+2/0
4.2.2014 16:45

P83e43t63r 54V90i69n73t79r55l22í26k 3966694171

tyhle studie, ach jo... jeden den vám řeknou, ať jíte tohle, druhý den to zakážou :-) řídit se dle selského rozumu je asi nejlepší, když člověk jí příliš bůčku, tak to není určitě dobře, stejně tak, když jí jenom saláty a jiné živiny a vitamíny vypouští... každý má jíst na co se cítí, člověk není stroj, prášky a vitamínové doplňky vůbec neuznávám...

+1/0
4.2.2014 13:50

R91o42m14a15n 36S62o48u74č57e18k 1932795740899

na druhou stranu když cosi chlastá, kouří a žere bůček tak se v zemi IV. cen.sk. stane prezidentem

+1/−2
4.2.2014 13:53

J63a89n 90S56e30d98l73á73k 9752197376134

a nebo premiérem na ostrově...

+2/0
4.2.2014 16:40

L67u81k88á39š 64K57m39e12n25t 5309837164600

Problém je, že lidé jsou schopni kupovat kvůli ceně kdejaký potravinový odpad typu opékáčky a podobně jenom aby ušetřili a pak vyhodí několik stovek za sadu potravinových doplňků, které akorát tak prodraží moč a zatíží ledviny. 

Kdyby se raději lidé pečlivě dívali na složení potravin, tak udělají podstatně lépe. Na celou řadu umělých sladidel existuje podezření, že zvyšují riziko rakoviny. Některá jsou třeba i v některých státech zakázaná a u nás se v klidu používají (cyklamáty pro příklad). 

Čili ono by úplně stačili, aby lidé začali myslet při nákupu potravin. Dříve se alergie, astma, ale i rakovina a tak dále sváděli na zaneřáděné prostředí. Dnes žijeme v podstatně čistším prostředí, někdo až ve sterilním a alergií, astmatu a rakoviny přibývá. Naopak se ale za posledních 20 let výrazně zhoršila kvalita potravin, lépe řečeno místo potravin kupujeme chemické polotovary plné náhražek. Pak se nemůžeme divit, že počet lidí s rakovinou stoupá a stoupá. 

Dnes se dá říct, že s nějakou formou rakoviny se do konce svého života potká prakticky každý. A proti tomu žádná sada bobulí nepomůže. Velká část je daná geneticky. Chce to prostě vědět co jím, kolik toho jím, hlídat si civilizační drogy typu alkohol, nikotin, kofein atd. a doplnit to dostatečně pohybem.

+2/0
4.2.2014 13:49

L33u40k78á17š 10K16m26e21n65t 5849757474360

... a sexem zapomněl jsem dodat :).

+1/0
4.2.2014 13:52

J43a79r25o44s22l14a40v 62Č85a38d47a 9534500219891

tento článe mi sině připomíná něčí loby...jako výrobců léčiv, nebo doktorů, protože jim ubývají pacienti. Užívám potravinové doplňky v tekuté formě jako vitamín C, Selen Zinek, bylinky, stopové prvky vitamíny už rok a od té doby jsem nebyl u doktora, jen na povinné prohlídce od zaměstnavatele. Snížil se mi tlak na normál, nemám cukrovku, migrény, únavový syndrom atd... všeho z mírou a jak to řekl jeden host v pořadu  Všechnopárty: já chci lidi vyléčit R^já je nechci léčit!!!Rv

+1/−2
4.2.2014 13:46

P44a34v15e59l 88R41o98k24y67t22a 3510781570958

A proč používáte doplňky?? Proč rovnou nejíte vitamíny v přírodní formě?? Zelenina, ovoce, ořechy, semínka....

+1/0
4.2.2014 13:49

J66a75r72o28s98l71a63v 63Č87a86d14a 9904260219351

dnešní hospodaření které trvá 70 let tj. bez úhoru nedovolí regeneraci půdy a chemie kterou se stříkají stromy zelenina? to radči certifikované GMP a KOZSER doplňky . Tzv.košér je certifikát židovský a nejpřísnější na celém světě co se týká kvality potravin!!

0/0
4.2.2014 13:56

P48a53v23e76l 78R67o24k72y84t12a 3110371290358

U mě rozhodně vede produkt mocné přírody před umělou hmotou i kdyby měla sto certifikátů. Notabene je tu spousta ekofarem s bioprodukty. Stačí jen hledat.

0/0
4.2.2014 14:04

T13o23m89á71š 50S44k59á88l57a 6838457

tohle lze nejlépe vyjádřit: "co oči nevidí, to srdce nebolí".

0/0
5.2.2014 15:47

K27a26r35e42l 95D34l52o21u20h76ý 2942405522195

Ale v tom je háček celého farmaceutického průmyslu. On nechce nemocné vyléčit. On je chce léčit, či, a to je horší, dostat do takového stavu, aby se udržoval v co nejhorším zdraví. Takový "zákazník" je potom pro tento průmysl zlatý důl.

+3/0
4.2.2014 13:57

J51a52r97o92s59l83a97v 77K60a86d59l83e64c 2233963451755

Já jím a piji jenom to, co mi chutná, žádné doplňky a u doktora jsem byl za dvacet let jen jednou pro vstupní prohlídku.:-)

0/0
5.2.2014 21:18

K13a78r27e89l 20D40l37o66u85h74ý 2932325112595

Mám doktora, co je v důchodovém věku. Už má jistě nějaké zkušenosti:-):-) Tak jsem se ho ptal, zda si mám na bolesti v koleně koupit nějaké to Chondro či něco podobného. A jaká že byla jeho odpověď? Milý pane, to si raději kupujte tlačenku, či udělejte sulc, tam je kolagenu násobně víc než v nějakých předražených prášcích. Z logiky věci, nemám důvod mu nevěřit.

+5/0
4.2.2014 13:45

I12v79a94n 54Z14y16k78á15n 9400473339656

Člověk je všežravec. Tzn. měl by mít pestrou stravu. Mnohdy v jednoduchosti je síla, takže než kdovíjak skladbou složité menu, není od věci si někdy dát jen chleba se sádlem, jindy zase lehce osolené brambory s máslem. Není nutné se úzkostlivě bránit tukům, jen je nutné do svého života zakomponovat dostatek pohybu. Pak nebude zapotřebí se bát toho, že holdujete i mléčným výrobkům, jíte vepřové i hovězí, nebránit se našim sladkovodním rybám (že mají kosti? a to je jako problém??), jako ovoce tělu stejně tak dobře poslouží i naše česká jablka a hrušky a nebo zobat ořechy ze zásob natrhané přes sezonu. Všeho moc škodí, ale pokud se zobe od všeho drobet, tak nejen že si máte na čem pochutnávat, ale ani to neublíží.

+3/0
4.2.2014 13:43

P51a44v27e72l 65R60o35k21y81t42a 3170431480728

Já jsem zase četl, že člověk je spíše býložravec, který je v případně nutnosti schopen částečně natrávit i živočišnou stravu.

0/0
4.2.2014 13:48

M79i13c49h52a70l 21D74e21r65n60e62r 4623949652791

plodožravec

0/0
4.2.2014 14:26

P57a74v21e21l 14R98o88k42y30t33a 3590141370938

Lékařská a potravinářská obec si totiž vůbec neuvědomuje (nebo uvědomuje a záměrně to veřejnosti nesděluje), že je velikánský rozdíl mezi vitamínem z živé energií překypující zeleniny a ovoce a tím samým vitamínem produkovaným potravinářskou a farmaceutickou loby. Stačí si to jen vyzkoušet. Jezte jeden měsíc jen ovoce a zeleninu doplněno třeba ořechy semínky atd. Tzn. široká škála vitamínů a důležitých stavebních látek. Druhý měsíc jezte kvantitativně ty samé látky vytvořené jako tablety lékařskou a potravinářskou loby. Stejné složení, stejná kvantita, podle všech vědeckých kritérií stejná kvalita. Ale garantuju vám, že po měsíci na prášcích bude váš organismus na odpis.

+3/−1
4.2.2014 13:31

R50o53l83a71n71d 98M44i65k66l66o30s25z 8977723160979

To je sice pravda. Jenže když ti marťánci jsou tak roztomilí a jsou k nim svítící hodinky. To nemůže nebýt zdravé. Takhle se vychovávají konzumní ovce. Viz stav v USA, kde 50 % dospělých do sebe cpe chemii, protože věří, že jim pomůže. S každou generací jsme blíž jejich aktuálnímu stavu. Lidstvo, jako celek jen žere, množí se a hloupne.

+4/−1
4.2.2014 13:38

K53a94r73e57l 29D46l51o63u90h97ý 2682915442525

R^R^

+1/0
4.2.2014 13:41

K80a77m53i86l 15S55c35h67w54a21g95e85r 3123216755486

Článek zajímavý, ale nadpis fakt hloupý. ("Máme přestat brát vitaminy?") Jaxi vychází z nějakého předpokladu, že vitamíny někdo "bere". Přímo to neříká jak bere - ale to nějak vychází z obecného kontextu, že se slovem vitamíny myslí umělé pilulky. Naproti tomu u přirozené formy spíš říkáme, že jíme zdravě. Takže nevím, proč bych měl s něčím přestávat, když jsem s tím ani nikdy nezačal a osobně neznám žádného rozumného člověka, který by něco takového dělal.

+1/−1
4.2.2014 13:27
Foto

M41i32r22o15s35l85a97v 39S49t54e78i35n52e35r 1565795748683

Požívání zeleniny je pozitivní v tom, že zelenina má vlákninu, která čistí střeva. K cigaretě se stejně žádná zelenina nehodí, kafe je sice rostlina, ale požívá se jenom jeho návyková složka. Mleté kafe by jistě bylo pro střeva zdravé.

Nezávisle na všech výzkumech, nenajdete kromě jednovaječných dvojčat dva úplně stejné lidi. Příroda si vše řídí sama- jeden německý bývalý kancléř se živí vepřovými plněnými bachory a je dosud na živu, ten druhý kouří a žije také. Náš pan prezident má také návyky, které by v medicíně platily za smrtelné- a lze mu jenom přát, aby se té 90. dožil také. Jiní papají už od dětství jenom špenátek a nedožijí se ani polovičky toho věku.

Já  zastávám názor, že co mi chutná, to můj organismus vyžaduje. Co chutná až moc, je zaručeně nezdravé, tak si třeba uheráčku dám jenom 5 deka místo 10 deka gothaje a jsem na té bezpečnější straně. Třeba margarin mi nechutná, raději tence máslem nebo sádlem, než nějakou chemií. To musí ale každý rozlišit sám- když vám je špatně, tak jste předtím nějak hřešili proti vlastní přírodě. V zimě je zdravé kysané zelí, luštěniny, na kyselo nakládaná zelenina, cibule, česnek. Organismus to potřebuje, i když po topinkách s česnekem není návštěva divadla zrovna to pravé ořechové. Raději do sauny, nebo do páry,  budete potom spát jako dudek.

+7/0
4.2.2014 13:04

D96a37v79i54d 91D38. 5542662880280

Mě ten článek příjde strašně zmatečný a zavádějící. Nevím, jestli je to překladem, nebo originálem, nebo dokonce jeho samotným zdrojem. Nějak mě to neoslovilo.

Pravdou ale je, že všechno jíst s mírou a pro tělo, aby mělo rovnováhu v přísunu zásaditých a kyselých látek. To nejvíce vyrovnává pití čisté vody v rozumném denním pitném režimu / nejlépe podle pocitu žízně.

+1/0
4.2.2014 13:03

M32i60l90a39n 67B14r95l56í25k 8955207572645

Už se těším, až mě na základě tohoto článku bude nějaký můj kamarád u piva poučovat, že nemám jíst ovoce a zeleninu, jinak dostanu rakovinu ... to jsou ale kraviny ...

0/0
4.2.2014 13:02

H48a61n29a 57P95i28s10a42r69č42í76k63o94v73á 4725356831341

Na to nepotřebuju vědecký výzkum, stačí mi úplně obyčejná logika, že přírodní ovoce a zelenina budou rozhodně nebetyčně lepší, než chemicky zpracované pilule. Jen kdyby ten národ nebyl tak blbej! Fňuká nad 30Kč poplatky u doktora a pak měsíčně v lékárně vyflákne x-stovek za blbosti typu Chondro a Multikulti vitamín

+4/0
4.2.2014 12:56

B79ě93l68a 84H82o64r60á12k90o43v27á 1228692729490

R^

0/0
4.2.2014 13:05

J22a83r43o43s72l15a14v 69C69h36v42o90j96k96a 8704284925

To je stejný jako třeba mléko ... jednou tvrdili, že je zdravý, pak zase, že je nezdravý (ani nevím, jakej stav je teď, mám dojem že aktuální verdit je nezdravé), vejce to samé, jednou zdravé, pak zase nezdravé.

To samý máslo vs. margaríny - jednou margaríny zdravé, protože neobsahují cholesterol, pak zase nezdravé, protože obsahují jiný druh cholesterolu který je škodlivější. Současný stav je snad, že máslo je nakonec lepší.

Se mi tak zdá, že ti "vědci" v podstatě nevědí pořád vůbec nic ;-D

Někde jsem kdysi taky četl, že to záleží i na krevní skupině, takže já se skupinou 0 byl měl jíst hlavně maso a vyvarovat se pečiva a mléčných výrobků.

Nakonec se přijde na to, že hranolky a brambůrky jsou vlastně zdravé, protože je to pouze opečená zelenina ;-D R^

+7/0
4.2.2014 12:45





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.