Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Antioxidanty zřejmě přispívají k rakovině. Máme přestat brát vitaminy?

Malá studie účinku antioxidačních přípravků na výskyt rakoviny přichystala nečekané překvapení. Zdá se, že tyto látky poškozují funkci důležitého genu, který chrání naše tělo před zhoubným bujením.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J83a95r46o24s84l76a32v 41P82a71r80k47i12n66s57o30n 5292817339541

Dávám jim rok, maximálně dva, než začnou tvrdit pravý opak.

+1/0
5.2.2014 21:10

J56a41n 69M66u61c89h89a 8729736732326

hodně, masa, mléka a vajec :-) nebo to už neplatí? :-P

0/0
5.2.2014 18:14

V20o24j46t84ě77c60h 30R36ů52ž29e29k 9289902770198

Ne, všeho moc škodí, a u masa tomu platí dvojnásob.

0/0
6.2.2014 7:53


J39a76n 51M29u29c93h88a 8519366782616

"antioxidační doplňky jsou dvojího druhu: škodlivé a ty, které neprospívají" ;-D;-D

0/0
5.2.2014 18:12

M67i19r49o22s37l87a29v 71D52u67f60e95k 2113369210502

Souhlasím s panem Pavelkou.Pomeranče,jablka atd.jsou cenově dostupné.Kdo si raději dá denně 10 piv,tak nežije zdravě.

0/0
5.2.2014 5:09

T42o95m32á13š 48S26k34á93l58a 6978987

já souhlasím s lékaři a všemi vědeckými pracemi na toto téma. Dokud budeme jíst a dýchat vzduch, tak se zdravě žít prostě nedá.

0/0
5.2.2014 15:26

J34a49n 92P60a19v78e78l50k31a 3187661334821

Nejzdravější potraviny jsou ty nejlevnější: zelí, cibule, červená řepa, kopřivy, jablka...

+7/0
4.2.2014 15:06

F67r33a91n61t39i85š13e76k 24L34u25f70t 5867459724206

Kdo by to žral? Tedy kromě jablek, ta se dají. A pak zelí - k huse, cibulka smažená na knedlíky, ostatní na ozdobu

+2/−5
4.2.2014 15:25

K62a35m23i54l 68S36c56h18w75a12g70e95r 3433586535756

;-D no tak jak říkám, je toho před vámi ještě hodně nepoznaného... oni ti naši předkové nebyli blbí, no... to si jen dnes tak někteří chytráci říkají "středověk nebo "předminulé století", a podobné blbosti... ;-D ale každého zdraví, tak jak je libo:-P

+1/0
4.2.2014 17:37

L72i48b45o25r 33F72o63l71t93ý31n20e24k 2766895327434

Jasně, a proto umírali v 50 letech, zatímco dnes v 80.

0/−1
5.2.2014 10:24

J16a39n 67P81a53v78e23l41k76a 3837851374251

No jo, jenže na zápaly plic a angíny a také při porodu. To nesouvisí s výživou, ale s úrovní zdravotnictví.

+1/0
5.2.2014 13:36

J16a43n 65P80a49v97e47l10k57a 3867891704501

Ve středověku ve městech také na nemoci ze znečištěných ulic.

+1/0
5.2.2014 13:38

K41a40m85i79l 36S89c14h89w70a32g93e34r 3143476495866

Tak to je typický argument, ale je potřeba srovnávat všechno, né jen stravu, kolik hodin denně pracovali a jakým způsobem. Jaké byly možnosti se bránit třeba epidemiím. Jaká byla péče o rodičky (ten průměr zásadně ovlivňuje množství novorozeneckých úmrtí). Jinak co vím, tak moji prarodiče se dožili tak od 78 do 94 let. Tak je potřeba tu dobu trochu poznat.

+1/0
5.2.2014 14:56

V56á87c87l53a43v 36K91a83f43t57a52n 7775219123286

Jedli co bylo dostupné a na co měli. Což dnes děláme také :) Já bych si ty naše předky moc neidealizoval :)

0/0
5.2.2014 14:10

T75o25m44á52š 98S57k87á26l39a 6758197

blbí možná nebyly, ale byli chudí a maso jim vždycky sežral nějaký pán.

0/0
5.2.2014 15:27

J19a46n 13K44a92n71t 9581708968133

Muj dedecek, lekar, mel zlate pravidlo : "Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti na plno leta !" Sice nekouril, ale obcas si zapalil i doutnicek ke sklence francouzskeho konaku...No, chudak zemrel ve svych 63 letech na infarkt, leta mu na plno opravdu nevysla, ale to bylo ve 40. letech 20 stoleti...v te dobe nikdo nemel tuseni o pricinach vzniku cholesterolu a jeho vlivu na koronarni funkce, kardiochirurgie prakticky neexistovala,..Totez plati i pro onkologii. Lekarska veda rakovinu za nekolik desetileti zvladne, ale do te doby bohuzel jeste rada z nas prejde duhovy most...

+2/0
4.2.2014 14:59

J59a29n 74S57e87d12l96á86k 9772687716574

To muj děda kouřil a snědl na co přišel a dožil se o dvacku víc... kdyby jsme se měli držet všemožnejch studíí tak ve třiceti zajdem na strach ze života...

+7/0
4.2.2014 16:36

E48v15ž74e75n 18D56v27o53ř47á48k 7158627932838

vepřo-knedlo-zelo a něco na zapití, kromě H2O....

A MÁTE VŠECHNO, co tělo pořebuje.;-)

+2/0
4.2.2014 14:11

P48a25v66e34l 10R10o92k72y93t15a 3330551920548

A jak to víte, že zrovna tohle tělo potřebuje?? Já si spíš myslím, že většina z toho je mrtvá hmota, z který si toho tělo moc nevezme.

+2/−3
4.2.2014 14:15

M82i20c28h40a44l 64D58e80r25n74e86r 4793249742211

:-)super, vidím, že někdo už jídlo bere jako mrtvou hmotu nebo živou stravu :-)R^

+2/0
4.2.2014 14:22

J59a16n 39S41e65d58l19á83k 9562267606744

prase se přeci nezabíjí to se okusuje zaživa v chlívku a zelí se při tom spásá rovnou ze záhonu... no a knedlíček je holt zákusek to je taková drobná neřest aby obyčej nezanikl...

+3/0
4.2.2014 16:43

E53v10a 38Š47a89f32á27ř75o86v19á 3336722515898

už s tím zastrašováním běžte do hajzlu!

+6/0
4.2.2014 14:03

R44o51m58a22n 30S78o97u82č55e27k 1262615880859

malá studie kdysi stanovila vysoký obsah železa ve špenátu 

dodnes se to nepodařilo úplně vyvrátit

+2/0
4.2.2014 13:51

J72a36n 71S24e82d89l14á80k 9852377966574

protože to potvrdil Pepek nebejt jeho tak o tom dodnes nikdo neví...

+2/0
4.2.2014 16:45

P95e97t33r 49V82i66n89t75r24l67í34k 3436944811

tyhle studie, ach jo... jeden den vám řeknou, ať jíte tohle, druhý den to zakážou :-) řídit se dle selského rozumu je asi nejlepší, když člověk jí příliš bůčku, tak to není určitě dobře, stejně tak, když jí jenom saláty a jiné živiny a vitamíny vypouští... každý má jíst na co se cítí, člověk není stroj, prášky a vitamínové doplňky vůbec neuznávám...

+1/0
4.2.2014 13:50

R75o70m53a21n 31S38o43u40č12e59k 1472185880609

na druhou stranu když cosi chlastá, kouří a žere bůček tak se v zemi IV. cen.sk. stane prezidentem

+1/−2
4.2.2014 13:53

J85a63n 64S31e25d72l82á98k 9582157446584

a nebo premiérem na ostrově...

+2/0
4.2.2014 16:40

L70u22k71á15š 11K37m28e11n23t 5439367744150

Problém je, že lidé jsou schopni kupovat kvůli ceně kdejaký potravinový odpad typu opékáčky a podobně jenom aby ušetřili a pak vyhodí několik stovek za sadu potravinových doplňků, které akorát tak prodraží moč a zatíží ledviny. 

Kdyby se raději lidé pečlivě dívali na složení potravin, tak udělají podstatně lépe. Na celou řadu umělých sladidel existuje podezření, že zvyšují riziko rakoviny. Některá jsou třeba i v některých státech zakázaná a u nás se v klidu používají (cyklamáty pro příklad). 

Čili ono by úplně stačili, aby lidé začali myslet při nákupu potravin. Dříve se alergie, astma, ale i rakovina a tak dále sváděli na zaneřáděné prostředí. Dnes žijeme v podstatně čistším prostředí, někdo až ve sterilním a alergií, astmatu a rakoviny přibývá. Naopak se ale za posledních 20 let výrazně zhoršila kvalita potravin, lépe řečeno místo potravin kupujeme chemické polotovary plné náhražek. Pak se nemůžeme divit, že počet lidí s rakovinou stoupá a stoupá. 

Dnes se dá říct, že s nějakou formou rakoviny se do konce svého života potká prakticky každý. A proti tomu žádná sada bobulí nepomůže. Velká část je daná geneticky. Chce to prostě vědět co jím, kolik toho jím, hlídat si civilizační drogy typu alkohol, nikotin, kofein atd. a doplnit to dostatečně pohybem.

+2/0
4.2.2014 13:49

L67u23k64á94š 73K12m73e77n38t 5899607134120

... a sexem zapomněl jsem dodat :).

+1/0
4.2.2014 13:52

J28a32r98o76s21l48a75v 72Č66a30d68a 9964580209891

tento článe mi sině připomíná něčí loby...jako výrobců léčiv, nebo doktorů, protože jim ubývají pacienti. Užívám potravinové doplňky v tekuté formě jako vitamín C, Selen Zinek, bylinky, stopové prvky vitamíny už rok a od té doby jsem nebyl u doktora, jen na povinné prohlídce od zaměstnavatele. Snížil se mi tlak na normál, nemám cukrovku, migrény, únavový syndrom atd... všeho z mírou a jak to řekl jeden host v pořadu  Všechnopárty: já chci lidi vyléčit R^já je nechci léčit!!!Rv

+1/−2
4.2.2014 13:46

P86a47v51e36l 88R26o56k58y27t13a 3840131690798

A proč používáte doplňky?? Proč rovnou nejíte vitamíny v přírodní formě?? Zelenina, ovoce, ořechy, semínka....

+1/0
4.2.2014 13:49

J42a32r20o12s97l18a94v 12Č46a32d87a 9974420109921

dnešní hospodaření které trvá 70 let tj. bez úhoru nedovolí regeneraci půdy a chemie kterou se stříkají stromy zelenina? to radči certifikované GMP a KOZSER doplňky . Tzv.košér je certifikát židovský a nejpřísnější na celém světě co se týká kvality potravin!!

0/0
4.2.2014 13:56

P94a97v24e90l 83R90o90k47y33t23a 3850711730808

U mě rozhodně vede produkt mocné přírody před umělou hmotou i kdyby měla sto certifikátů. Notabene je tu spousta ekofarem s bioprodukty. Stačí jen hledat.

0/0
4.2.2014 14:04

T72o36m44á16š 91S34k97á58l94a 6598117

tohle lze nejlépe vyjádřit: "co oči nevidí, to srdce nebolí".

0/0
5.2.2014 15:47

K93a83r11e29l 48D89l82o55u65h32ý 2152695212855

Ale v tom je háček celého farmaceutického průmyslu. On nechce nemocné vyléčit. On je chce léčit, či, a to je horší, dostat do takového stavu, aby se udržoval v co nejhorším zdraví. Takový "zákazník" je potom pro tento průmysl zlatý důl.

+3/0
4.2.2014 13:57

J87a22r46o31s31l72a95v 52K91a49d75l94e46c 2123643881885

Já jím a piji jenom to, co mi chutná, žádné doplňky a u doktora jsem byl za dvacet let jen jednou pro vstupní prohlídku.:-)

0/0
5.2.2014 21:18

K16a88r28e84l 32D13l25o18u57h66ý 2652325292135

Mám doktora, co je v důchodovém věku. Už má jistě nějaké zkušenosti:-):-) Tak jsem se ho ptal, zda si mám na bolesti v koleně koupit nějaké to Chondro či něco podobného. A jaká že byla jeho odpověď? Milý pane, to si raději kupujte tlačenku, či udělejte sulc, tam je kolagenu násobně víc než v nějakých předražených prášcích. Z logiky věci, nemám důvod mu nevěřit.

+5/0
4.2.2014 13:45

I81v23a71n 16Z47y64k72á62n 9370323949976

Člověk je všežravec. Tzn. měl by mít pestrou stravu. Mnohdy v jednoduchosti je síla, takže než kdovíjak skladbou složité menu, není od věci si někdy dát jen chleba se sádlem, jindy zase lehce osolené brambory s máslem. Není nutné se úzkostlivě bránit tukům, jen je nutné do svého života zakomponovat dostatek pohybu. Pak nebude zapotřebí se bát toho, že holdujete i mléčným výrobkům, jíte vepřové i hovězí, nebránit se našim sladkovodním rybám (že mají kosti? a to je jako problém??), jako ovoce tělu stejně tak dobře poslouží i naše česká jablka a hrušky a nebo zobat ořechy ze zásob natrhané přes sezonu. Všeho moc škodí, ale pokud se zobe od všeho drobet, tak nejen že si máte na čem pochutnávat, ale ani to neublíží.

+3/0
4.2.2014 13:43

P69a85v12e15l 32R96o82k61y64t11a 3650181300228

Já jsem zase četl, že člověk je spíše býložravec, který je v případně nutnosti schopen částečně natrávit i živočišnou stravu.

0/0
4.2.2014 13:48

M30i72c46h93a80l 73D95e27r34n26e52r 4613949892341

plodožravec

0/0
4.2.2014 14:26

P69a45v47e71l 63R60o10k32y29t29a 3570701500388

Lékařská a potravinářská obec si totiž vůbec neuvědomuje (nebo uvědomuje a záměrně to veřejnosti nesděluje), že je velikánský rozdíl mezi vitamínem z živé energií překypující zeleniny a ovoce a tím samým vitamínem produkovaným potravinářskou a farmaceutickou loby. Stačí si to jen vyzkoušet. Jezte jeden měsíc jen ovoce a zeleninu doplněno třeba ořechy semínky atd. Tzn. široká škála vitamínů a důležitých stavebních látek. Druhý měsíc jezte kvantitativně ty samé látky vytvořené jako tablety lékařskou a potravinářskou loby. Stejné složení, stejná kvantita, podle všech vědeckých kritérií stejná kvalita. Ale garantuju vám, že po měsíci na prášcích bude váš organismus na odpis.

+3/−1
4.2.2014 13:31

R31o92l73a34n94d 84M88i21k16l87o96s79z 8397103680219

To je sice pravda. Jenže když ti marťánci jsou tak roztomilí a jsou k nim svítící hodinky. To nemůže nebýt zdravé. Takhle se vychovávají konzumní ovce. Viz stav v USA, kde 50 % dospělých do sebe cpe chemii, protože věří, že jim pomůže. S každou generací jsme blíž jejich aktuálnímu stavu. Lidstvo, jako celek jen žere, množí se a hloupne.

+4/−1
4.2.2014 13:38

K74a10r51e78l 30D50l26o73u33h13ý 2552875882655

R^R^

+1/0
4.2.2014 13:41

K62a39m12i25l 98S73c59h58w60a57g72e12r 3513896295876

Článek zajímavý, ale nadpis fakt hloupý. ("Máme přestat brát vitaminy?") Jaxi vychází z nějakého předpokladu, že vitamíny někdo "bere". Přímo to neříká jak bere - ale to nějak vychází z obecného kontextu, že se slovem vitamíny myslí umělé pilulky. Naproti tomu u přirozené formy spíš říkáme, že jíme zdravě. Takže nevím, proč bych měl s něčím přestávat, když jsem s tím ani nikdy nezačal a osobně neznám žádného rozumného člověka, který by něco takového dělal.

+1/−1
4.2.2014 13:27
Foto

M59i19r88o59s84l88a79v 23S53t82e77i21n64e18r 1595985188243

Požívání zeleniny je pozitivní v tom, že zelenina má vlákninu, která čistí střeva. K cigaretě se stejně žádná zelenina nehodí, kafe je sice rostlina, ale požívá se jenom jeho návyková složka. Mleté kafe by jistě bylo pro střeva zdravé.

Nezávisle na všech výzkumech, nenajdete kromě jednovaječných dvojčat dva úplně stejné lidi. Příroda si vše řídí sama- jeden německý bývalý kancléř se živí vepřovými plněnými bachory a je dosud na živu, ten druhý kouří a žije také. Náš pan prezident má také návyky, které by v medicíně platily za smrtelné- a lze mu jenom přát, aby se té 90. dožil také. Jiní papají už od dětství jenom špenátek a nedožijí se ani polovičky toho věku.

Já  zastávám názor, že co mi chutná, to můj organismus vyžaduje. Co chutná až moc, je zaručeně nezdravé, tak si třeba uheráčku dám jenom 5 deka místo 10 deka gothaje a jsem na té bezpečnější straně. Třeba margarin mi nechutná, raději tence máslem nebo sádlem, než nějakou chemií. To musí ale každý rozlišit sám- když vám je špatně, tak jste předtím nějak hřešili proti vlastní přírodě. V zimě je zdravé kysané zelí, luštěniny, na kyselo nakládaná zelenina, cibule, česnek. Organismus to potřebuje, i když po topinkách s česnekem není návštěva divadla zrovna to pravé ořechové. Raději do sauny, nebo do páry,  budete potom spát jako dudek.

+7/0
4.2.2014 13:04

D76a69v66i94d 40D73. 5342252490920

Mě ten článek příjde strašně zmatečný a zavádějící. Nevím, jestli je to překladem, nebo originálem, nebo dokonce jeho samotným zdrojem. Nějak mě to neoslovilo.

Pravdou ale je, že všechno jíst s mírou a pro tělo, aby mělo rovnováhu v přísunu zásaditých a kyselých látek. To nejvíce vyrovnává pití čisté vody v rozumném denním pitném režimu / nejlépe podle pocitu žízně.

+1/0
4.2.2014 13:03

M16i27l98a36n 53B44r53l46í97k 8395807722595

Už se těším, až mě na základě tohoto článku bude nějaký můj kamarád u piva poučovat, že nemám jíst ovoce a zeleninu, jinak dostanu rakovinu ... to jsou ale kraviny ...

0/0
4.2.2014 13:02

H92a52n96a 72P93i37s22a58r31č63í77k25o34v68á 4495856171351

Na to nepotřebuju vědecký výzkum, stačí mi úplně obyčejná logika, že přírodní ovoce a zelenina budou rozhodně nebetyčně lepší, než chemicky zpracované pilule. Jen kdyby ten národ nebyl tak blbej! Fňuká nad 30Kč poplatky u doktora a pak měsíčně v lékárně vyflákne x-stovek za blbosti typu Chondro a Multikulti vitamín

+4/0
4.2.2014 12:56

B83ě51l67a 29H63o23r10á77k42o14v20á 1768342249770

R^

0/0
4.2.2014 13:05

J33a71r24o93s23l89a67v 82C14h21v33o73j81k44a 8414534795

To je stejný jako třeba mléko ... jednou tvrdili, že je zdravý, pak zase, že je nezdravý (ani nevím, jakej stav je teď, mám dojem že aktuální verdit je nezdravé), vejce to samé, jednou zdravé, pak zase nezdravé.

To samý máslo vs. margaríny - jednou margaríny zdravé, protože neobsahují cholesterol, pak zase nezdravé, protože obsahují jiný druh cholesterolu který je škodlivější. Současný stav je snad, že máslo je nakonec lepší.

Se mi tak zdá, že ti "vědci" v podstatě nevědí pořád vůbec nic ;-D

Někde jsem kdysi taky četl, že to záleží i na krevní skupině, takže já se skupinou 0 byl měl jíst hlavně maso a vyvarovat se pečiva a mléčných výrobků.

Nakonec se přijde na to, že hranolky a brambůrky jsou vlastně zdravé, protože je to pouze opečená zelenina ;-D R^

+7/0
4.2.2014 12:45





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.