Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Antioxidanty zřejmě přispívají k rakovině. Máme přestat brát vitaminy?

Malá studie účinku antioxidačních přípravků na výskyt rakoviny přichystala nečekané překvapení. Zdá se, že tyto látky poškozují funkci důležitého genu, který chrání naše tělo před zhoubným bujením.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J96a53r15o69s10l49a71v 88P65a25r83k68i93n64s32o24n 5572367729241

Dávám jim rok, maximálně dva, než začnou tvrdit pravý opak.

+1/0
5.2.2014 21:10

J31a63n 27M95u20c86h60a 8449846742926

hodně, masa, mléka a vajec :-) nebo to už neplatí? :-P

0/0
5.2.2014 18:14

V77o91j19t18ě29c74h 31R46ů90ž43e98k 9829512540198

Ne, všeho moc škodí, a u masa tomu platí dvojnásob.

0/0
6.2.2014 7:53

J98a14n 26M84u79c49h66a 8709316692796

"antioxidační doplňky jsou dvojího druhu: škodlivé a ty, které neprospívají" ;-D;-D

0/0
5.2.2014 18:12

M90i47r45o31s75l77a77v 63D49u83f29e71k 2533319480282

Souhlasím s panem Pavelkou.Pomeranče,jablka atd.jsou cenově dostupné.Kdo si raději dá denně 10 piv,tak nežije zdravě.

0/0
5.2.2014 5:09

T53o48m10á26š 35S61k21á13l19a 6888757

já souhlasím s lékaři a všemi vědeckými pracemi na toto téma. Dokud budeme jíst a dýchat vzduch, tak se zdravě žít prostě nedá.

0/0
5.2.2014 15:26

J74a87n 61P17a38v67e61l13k98a 3767201524601

Nejzdravější potraviny jsou ty nejlevnější: zelí, cibule, červená řepa, kopřivy, jablka...

+7/0
4.2.2014 15:06

F47r30a78n41t31i50š75e11k 60L76u22f48t 5827519364516

Kdo by to žral? Tedy kromě jablek, ta se dají. A pak zelí - k huse, cibulka smažená na knedlíky, ostatní na ozdobu

+2/−5
4.2.2014 15:25

K47a28m94i23l 65S74c54h59w17a54g83e91r 3243196595906

;-D no tak jak říkám, je toho před vámi ještě hodně nepoznaného... oni ti naši předkové nebyli blbí, no... to si jen dnes tak někteří chytráci říkají "středověk nebo "předminulé století", a podobné blbosti... ;-D ale každého zdraví, tak jak je libo:-P

+1/0
4.2.2014 17:37

L45i10b49o24r 19F60o65l88t20ý44n52e46k 2846165767894

Jasně, a proto umírali v 50 letech, zatímco dnes v 80.

0/−1
5.2.2014 10:24

J49a63n 26P34a83v11e22l28k34a 3647741554951

No jo, jenže na zápaly plic a angíny a také při porodu. To nesouvisí s výživou, ale s úrovní zdravotnictví.

+1/0
5.2.2014 13:36

J25a92n 16P92a30v34e72l90k45a 3157471784791

Ve středověku ve městech také na nemoci ze znečištěných ulic.

+1/0
5.2.2014 13:38

K14a15m18i64l 49S72c11h46w16a18g41e69r 3503806835246

Tak to je typický argument, ale je potřeba srovnávat všechno, né jen stravu, kolik hodin denně pracovali a jakým způsobem. Jaké byly možnosti se bránit třeba epidemiím. Jaká byla péče o rodičky (ten průměr zásadně ovlivňuje množství novorozeneckých úmrtí). Jinak co vím, tak moji prarodiče se dožili tak od 78 do 94 let. Tak je potřeba tu dobu trochu poznat.

+1/0
5.2.2014 14:56

V40á18c47l47a63v 54K69a96f50t68a22n 7705959283396

Jedli co bylo dostupné a na co měli. Což dnes děláme také :) Já bych si ty naše předky moc neidealizoval :)

0/0
5.2.2014 14:10

T52o43m48á94š 74S49k54á60l68a 6478407

blbí možná nebyly, ale byli chudí a maso jim vždycky sežral nějaký pán.

0/0
5.2.2014 15:27

J75a30n 15K56a24n26t 9401318938343

Muj dedecek, lekar, mel zlate pravidlo : "Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti na plno leta !" Sice nekouril, ale obcas si zapalil i doutnicek ke sklence francouzskeho konaku...No, chudak zemrel ve svych 63 letech na infarkt, leta mu na plno opravdu nevysla, ale to bylo ve 40. letech 20 stoleti...v te dobe nikdo nemel tuseni o pricinach vzniku cholesterolu a jeho vlivu na koronarni funkce, kardiochirurgie prakticky neexistovala,..Totez plati i pro onkologii. Lekarska veda rakovinu za nekolik desetileti zvladne, ale do te doby bohuzel jeste rada z nas prejde duhovy most...

+2/0
4.2.2014 14:59

J62a63n 48S95e67d70l10á93k 9132147946464

To muj děda kouřil a snědl na co přišel a dožil se o dvacku víc... kdyby jsme se měli držet všemožnejch studíí tak ve třiceti zajdem na strach ze života...

+7/0
4.2.2014 16:36

E94v70ž72e32n 50D41v80o91ř23á72k 7978197932118

vepřo-knedlo-zelo a něco na zapití, kromě H2O....

A MÁTE VŠECHNO, co tělo pořebuje.;-)

+2/0
4.2.2014 14:11

P58a19v92e91l 65R49o14k23y21t22a 3530691210848

A jak to víte, že zrovna tohle tělo potřebuje?? Já si spíš myslím, že většina z toho je mrtvá hmota, z který si toho tělo moc nevezme.

+2/−3
4.2.2014 14:15

M15i64c10h76a39l 80D27e10r60n76e30r 4693589712821

:-)super, vidím, že někdo už jídlo bere jako mrtvou hmotu nebo živou stravu :-)R^

+2/0
4.2.2014 14:22

J31a82n 56S82e93d71l90á10k 9112547856524

prase se přeci nezabíjí to se okusuje zaživa v chlívku a zelí se při tom spásá rovnou ze záhonu... no a knedlíček je holt zákusek to je taková drobná neřest aby obyčej nezanikl...

+3/0
4.2.2014 16:43

E13v14a 32Š27a37f29á67ř47o52v60á 3226142395108

už s tím zastrašováním běžte do hajzlu!

+6/0
4.2.2014 14:03

R81o78m22a74n 64S87o36u91č50e63k 1812855890129

malá studie kdysi stanovila vysoký obsah železa ve špenátu 

dodnes se to nepodařilo úplně vyvrátit

+2/0
4.2.2014 13:51

J14a48n 79S25e55d74l33á27k 9642357536554

protože to potvrdil Pepek nebejt jeho tak o tom dodnes nikdo neví...

+2/0
4.2.2014 16:45

P11e24t18r 39V43i59n85t70r11l72í16k 3406384491

tyhle studie, ach jo... jeden den vám řeknou, ať jíte tohle, druhý den to zakážou :-) řídit se dle selského rozumu je asi nejlepší, když člověk jí příliš bůčku, tak to není určitě dobře, stejně tak, když jí jenom saláty a jiné živiny a vitamíny vypouští... každý má jíst na co se cítí, člověk není stroj, prášky a vitamínové doplňky vůbec neuznávám...

+1/0
4.2.2014 13:50

R44o89m44a77n 14S65o65u70č20e55k 1572935760409

na druhou stranu když cosi chlastá, kouří a žere bůček tak se v zemi IV. cen.sk. stane prezidentem

+1/−2
4.2.2014 13:53

J91a87n 25S90e63d20l32á20k 9522737726484

a nebo premiérem na ostrově...

+2/0
4.2.2014 16:40

L39u23k17á94š 75K98m78e39n31t 5869687914750

Problém je, že lidé jsou schopni kupovat kvůli ceně kdejaký potravinový odpad typu opékáčky a podobně jenom aby ušetřili a pak vyhodí několik stovek za sadu potravinových doplňků, které akorát tak prodraží moč a zatíží ledviny. 

Kdyby se raději lidé pečlivě dívali na složení potravin, tak udělají podstatně lépe. Na celou řadu umělých sladidel existuje podezření, že zvyšují riziko rakoviny. Některá jsou třeba i v některých státech zakázaná a u nás se v klidu používají (cyklamáty pro příklad). 

Čili ono by úplně stačili, aby lidé začali myslet při nákupu potravin. Dříve se alergie, astma, ale i rakovina a tak dále sváděli na zaneřáděné prostředí. Dnes žijeme v podstatně čistším prostředí, někdo až ve sterilním a alergií, astmatu a rakoviny přibývá. Naopak se ale za posledních 20 let výrazně zhoršila kvalita potravin, lépe řečeno místo potravin kupujeme chemické polotovary plné náhražek. Pak se nemůžeme divit, že počet lidí s rakovinou stoupá a stoupá. 

Dnes se dá říct, že s nějakou formou rakoviny se do konce svého života potká prakticky každý. A proti tomu žádná sada bobulí nepomůže. Velká část je daná geneticky. Chce to prostě vědět co jím, kolik toho jím, hlídat si civilizační drogy typu alkohol, nikotin, kofein atd. a doplnit to dostatečně pohybem.

+2/0
4.2.2014 13:49

L37u35k81á32š 16K15m31e32n77t 5319457364530

... a sexem zapomněl jsem dodat :).

+1/0
4.2.2014 13:52

J20a85r69o46s73l30a64v 76Č96a77d98a 9154320949161

tento článe mi sině připomíná něčí loby...jako výrobců léčiv, nebo doktorů, protože jim ubývají pacienti. Užívám potravinové doplňky v tekuté formě jako vitamín C, Selen Zinek, bylinky, stopové prvky vitamíny už rok a od té doby jsem nebyl u doktora, jen na povinné prohlídce od zaměstnavatele. Snížil se mi tlak na normál, nemám cukrovku, migrény, únavový syndrom atd... všeho z mírou a jak to řekl jeden host v pořadu  Všechnopárty: já chci lidi vyléčit R^já je nechci léčit!!!Rv

+1/−2
4.2.2014 13:46

P86a91v92e19l 84R69o76k50y40t43a 3240471900268

A proč používáte doplňky?? Proč rovnou nejíte vitamíny v přírodní formě?? Zelenina, ovoce, ořechy, semínka....

+1/0
4.2.2014 13:49

J33a17r84o72s97l76a43v 13Č76a75d81a 9324390639141

dnešní hospodaření které trvá 70 let tj. bez úhoru nedovolí regeneraci půdy a chemie kterou se stříkají stromy zelenina? to radči certifikované GMP a KOZSER doplňky . Tzv.košér je certifikát židovský a nejpřísnější na celém světě co se týká kvality potravin!!

0/0
4.2.2014 13:56

P26a54v18e37l 32R26o54k36y38t48a 3610271760838

U mě rozhodně vede produkt mocné přírody před umělou hmotou i kdyby měla sto certifikátů. Notabene je tu spousta ekofarem s bioprodukty. Stačí jen hledat.

0/0
4.2.2014 14:04

T76o96m78á34š 43S81k39á18l87a 6978867

tohle lze nejlépe vyjádřit: "co oči nevidí, to srdce nebolí".

0/0
5.2.2014 15:47

K30a24r93e25l 75D81l91o10u67h17ý 2142605422735

Ale v tom je háček celého farmaceutického průmyslu. On nechce nemocné vyléčit. On je chce léčit, či, a to je horší, dostat do takového stavu, aby se udržoval v co nejhorším zdraví. Takový "zákazník" je potom pro tento průmysl zlatý důl.

+3/0
4.2.2014 13:57

J71a24r79o62s55l52a50v 14K63a25d58l15e47c 2623663351905

Já jím a piji jenom to, co mi chutná, žádné doplňky a u doktora jsem byl za dvacet let jen jednou pro vstupní prohlídku.:-)

0/0
5.2.2014 21:18

K21a36r96e23l 38D56l48o18u34h66ý 2112105122835

Mám doktora, co je v důchodovém věku. Už má jistě nějaké zkušenosti:-):-) Tak jsem se ho ptal, zda si mám na bolesti v koleně koupit nějaké to Chondro či něco podobného. A jaká že byla jeho odpověď? Milý pane, to si raději kupujte tlačenku, či udělejte sulc, tam je kolagenu násobně víc než v nějakých předražených prášcích. Z logiky věci, nemám důvod mu nevěřit.

+5/0
4.2.2014 13:45

I95v20a26n 39Z31y95k43á26n 9820173669676

Člověk je všežravec. Tzn. měl by mít pestrou stravu. Mnohdy v jednoduchosti je síla, takže než kdovíjak skladbou složité menu, není od věci si někdy dát jen chleba se sádlem, jindy zase lehce osolené brambory s máslem. Není nutné se úzkostlivě bránit tukům, jen je nutné do svého života zakomponovat dostatek pohybu. Pak nebude zapotřebí se bát toho, že holdujete i mléčným výrobkům, jíte vepřové i hovězí, nebránit se našim sladkovodním rybám (že mají kosti? a to je jako problém??), jako ovoce tělu stejně tak dobře poslouží i naše česká jablka a hrušky a nebo zobat ořechy ze zásob natrhané přes sezonu. Všeho moc škodí, ale pokud se zobe od všeho drobet, tak nejen že si máte na čem pochutnávat, ale ani to neublíží.

+3/0
4.2.2014 13:43

P51a73v71e27l 76R50o62k69y50t93a 3170811600878

Já jsem zase četl, že člověk je spíše býložravec, který je v případně nutnosti schopen částečně natrávit i živočišnou stravu.

0/0
4.2.2014 13:48

M81i49c27h94a12l 94D38e57r56n15e45r 4773699252731

plodožravec

0/0
4.2.2014 14:26

P80a14v11e78l 21R73o40k51y66t25a 3360371840168

Lékařská a potravinářská obec si totiž vůbec neuvědomuje (nebo uvědomuje a záměrně to veřejnosti nesděluje), že je velikánský rozdíl mezi vitamínem z živé energií překypující zeleniny a ovoce a tím samým vitamínem produkovaným potravinářskou a farmaceutickou loby. Stačí si to jen vyzkoušet. Jezte jeden měsíc jen ovoce a zeleninu doplněno třeba ořechy semínky atd. Tzn. široká škála vitamínů a důležitých stavebních látek. Druhý měsíc jezte kvantitativně ty samé látky vytvořené jako tablety lékařskou a potravinářskou loby. Stejné složení, stejná kvantita, podle všech vědeckých kritérií stejná kvalita. Ale garantuju vám, že po měsíci na prášcích bude váš organismus na odpis.

+3/−1
4.2.2014 13:31

R55o57l56a87n37d 88M60i65k93l34o27s50z 8557713750879

To je sice pravda. Jenže když ti marťánci jsou tak roztomilí a jsou k nim svítící hodinky. To nemůže nebýt zdravé. Takhle se vychovávají konzumní ovce. Viz stav v USA, kde 50 % dospělých do sebe cpe chemii, protože věří, že jim pomůže. S každou generací jsme blíž jejich aktuálnímu stavu. Lidstvo, jako celek jen žere, množí se a hloupne.

+4/−1
4.2.2014 13:38

K28a92r56e33l 71D33l90o17u78h83ý 2802695152315

R^R^

+1/0
4.2.2014 13:41

K70a53m71i42l 29S76c60h71w24a66g27e92r 3763226275556

Článek zajímavý, ale nadpis fakt hloupý. ("Máme přestat brát vitaminy?") Jaxi vychází z nějakého předpokladu, že vitamíny někdo "bere". Přímo to neříká jak bere - ale to nějak vychází z obecného kontextu, že se slovem vitamíny myslí umělé pilulky. Naproti tomu u přirozené formy spíš říkáme, že jíme zdravě. Takže nevím, proč bych měl s něčím přestávat, když jsem s tím ani nikdy nezačal a osobně neznám žádného rozumného člověka, který by něco takového dělal.

+1/−1
4.2.2014 13:27
Foto

M79i16r34o25s69l64a61v 95S86t61e10i33n25e13r 6968534863205

Požívání zeleniny je pozitivní v tom, že zelenina má vlákninu, která čistí střeva. K cigaretě se stejně žádná zelenina nehodí, kafe je sice rostlina, ale požívá se jenom jeho návyková složka. Mleté kafe by jistě bylo pro střeva zdravé.

Nezávisle na všech výzkumech, nenajdete kromě jednovaječných dvojčat dva úplně stejné lidi. Příroda si vše řídí sama- jeden německý bývalý kancléř se živí vepřovými plněnými bachory a je dosud na živu, ten druhý kouří a žije také. Náš pan prezident má také návyky, které by v medicíně platily za smrtelné- a lze mu jenom přát, aby se té 90. dožil také. Jiní papají už od dětství jenom špenátek a nedožijí se ani polovičky toho věku.

Já  zastávám názor, že co mi chutná, to můj organismus vyžaduje. Co chutná až moc, je zaručeně nezdravé, tak si třeba uheráčku dám jenom 5 deka místo 10 deka gothaje a jsem na té bezpečnější straně. Třeba margarin mi nechutná, raději tence máslem nebo sádlem, než nějakou chemií. To musí ale každý rozlišit sám- když vám je špatně, tak jste předtím nějak hřešili proti vlastní přírodě. V zimě je zdravé kysané zelí, luštěniny, na kyselo nakládaná zelenina, cibule, česnek. Organismus to potřebuje, i když po topinkách s česnekem není návštěva divadla zrovna to pravé ořechové. Raději do sauny, nebo do páry,  budete potom spát jako dudek.

+7/0
4.2.2014 13:04

D52a56v45i34d 10D32. 5262852720790

Mě ten článek příjde strašně zmatečný a zavádějící. Nevím, jestli je to překladem, nebo originálem, nebo dokonce jeho samotným zdrojem. Nějak mě to neoslovilo.

Pravdou ale je, že všechno jíst s mírou a pro tělo, aby mělo rovnováhu v přísunu zásaditých a kyselých látek. To nejvíce vyrovnává pití čisté vody v rozumném denním pitném režimu / nejlépe podle pocitu žízně.

+1/0
4.2.2014 13:03

M72i10l19a33n 89B84r16l68í51k 8595507642295

Už se těším, až mě na základě tohoto článku bude nějaký můj kamarád u piva poučovat, že nemám jíst ovoce a zeleninu, jinak dostanu rakovinu ... to jsou ale kraviny ...

0/0
4.2.2014 13:02

H55a71n64a 25P63i83s62a66r93č76í73k24o73v67á 4685626761791

Na to nepotřebuju vědecký výzkum, stačí mi úplně obyčejná logika, že přírodní ovoce a zelenina budou rozhodně nebetyčně lepší, než chemicky zpracované pilule. Jen kdyby ten národ nebyl tak blbej! Fňuká nad 30Kč poplatky u doktora a pak měsíčně v lékárně vyflákne x-stovek za blbosti typu Chondro a Multikulti vitamín

+4/0
4.2.2014 12:56

B44ě63l38a 79H10o87r30á59k25o92v72á 1628112139830

R^

0/0
4.2.2014 13:05

J15a85r82o45s13l69a24v 18C63h19v25o56j66k95a 8184414535

To je stejný jako třeba mléko ... jednou tvrdili, že je zdravý, pak zase, že je nezdravý (ani nevím, jakej stav je teď, mám dojem že aktuální verdit je nezdravé), vejce to samé, jednou zdravé, pak zase nezdravé.

To samý máslo vs. margaríny - jednou margaríny zdravé, protože neobsahují cholesterol, pak zase nezdravé, protože obsahují jiný druh cholesterolu který je škodlivější. Současný stav je snad, že máslo je nakonec lepší.

Se mi tak zdá, že ti "vědci" v podstatě nevědí pořád vůbec nic ;-D

Někde jsem kdysi taky četl, že to záleží i na krevní skupině, takže já se skupinou 0 byl měl jíst hlavně maso a vyvarovat se pečiva a mléčných výrobků.

Nakonec se přijde na to, že hranolky a brambůrky jsou vlastně zdravé, protože je to pouze opečená zelenina ;-D R^

+7/0
4.2.2014 12:45







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.