Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Genom pšenice se čte „po česku“. Co je na tomto postupu výjimečného?

Při zpětném ohlédnutí za rokem 2014 v české vědě nemůže ničí pozornosti uniknout podíl tuzemských vědců na poznávání genetické informace pšenice, kterému slavný vědecký časopis Science věnoval speciální sekci na svém webu. Co je na této práci tak zajímavého a proč se dělá zrovna u nás?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

W90a65l66t11e30r 40D73i80v43i98š 6207642632532

Kolem čtení DNA nás čeká ještě spousta úžasných a zcela jistě nečekaných objevů. Není to tak dávno, kdy se začalo zjišťovat, že ta "odpadní" DNA (junk DNA) není tak úplně odpadní, ale je v mnoha případech zásobárnou neaktivních genů, které přijdou ke slovu v extrémních podmínkách. Organismus tak dokáže cíleně "mutovat" tím, že si přehodí některé části DNA a do oblasti junk DNA odloží zase geny jiné. Navíc se ukazuje, že čtení pouhé DNA je naprosto nedostatečné. Dlouho se vědělo, že ne každý gen se použije a ne každý gen má stejnou "sílu". A opět to není tak dávno, co se přišlo na to, že to ovlivňují metylové skupiny navázané na DNA - čím více je jimi dané místo DNA obaleno, tím méně přijde daný gen ke slovu. Buňka si přitom umístění metylových skupin na patřičná místa hlídá úplně stejně jako kvalitu kódu DNA a je schopna neuvěřitelný regenerací, aby nedocházelo k nežádoucím mutacím - a to dokonce několik generací zpětně.

Genom pšenice je sám o sobě ještě úchvatnější tím, že tam reálně funguje několik kompletních genomů různých druhů, které ale fungují společně, aniž by vznikaly organismy s různě fungujícími částmi. 

Je to úplně fascinující obor a dnes velmi lituji, že jsem se nevydal tímto směrem a teď jen vše z povzdálí sleduju jako laik, který dávno promarnil svou správnou chvíli do toho vstoupit. Obrovsky fandím všem týmům, které na DNA pracují. A když to jsou Češi, tak pochopitelně o to víc. Kéž bychom se dočítali mnohem více o těchto vědeckých úspěších než o jiných tématech, která bohužel vracejí Evropu daleko do temné minulosti.

+1/0
13.1.2015 10:03
Foto

V83o29j75t87a 17K37u76š32č43á87k 6509428376289

Jen tak dál R^ odpůrcům GMO navzdory ;-)R^ Nikdy jsem tohle zpátečnictví nepochopil. Když někdo pokroku odporuje z ekologického hlediska (nekontrolovaná výsadba superodolné rostliny může teoreticky vážně narušit celý ekosystém), dokážu to ještě pochopit, ale když někdo dělá, jakoby geneticky vylepšená kukuřice byla nepoživatelná, nechutná, nebo snad dokonce jedovatá, chytám se za hlavu ;-D

+2/0
12.1.2015 18:35

I92v48a42n 36S54o97t 6479894776448

a zas bude chleba nepoživatelný!!

0/−6
12.1.2015 5:24


J67a77n 17S41a67l19o81m44o90n 4319670891105

No, náš chleba většinou bývá pšenično-žitný, nebo čistě žitný :-) Navíc tohle nemá s poživatelností chleba nic společného.

0/0
12.1.2015 8:48

H74o54n83z39a 67F32o78r60m86a13n 8556870941651

Ale je to takový hezký výkřik, který mu nasbírá + ;-D

+2/0
12.1.2015 10:12

M41a29r39t30i44n 63M33u16s15í51l16e60k 5138474674812

Nasbíral mínusy :D

+1/0
12.1.2015 18:11





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.