Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jak chutná a voní 170 let staré pivo? Čech hned pozná přezrálé syrečky

Potápěči vylovili z vraku lodi v Baltském moři 170 let staré pivo. Páchne jako starý kozel či jako řádně uleželé syrečky, ale zkušenost s tímto druhem zboží říká, že si svého kupce najde.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M18a42t53o45u51š 95B27á93r76t49a 4326800306328

Články o objevu vraku a piva se objevily už před deseti dny. Myslím, že autor měl dost času informace přeložit přesněji a svůj příspěvek trochu vypracovat, aby nebyl tak nesourodý. Jinak by mě zajímalo, co je myšleno šampaňským perlivým vínem? Perlivé víno je totiž víno, které je uměle syceno oxidem uhličitým. To tehdy dělali se šampaňským?! Za druhé - když potápěči vykládali láhve na pevninu, jedna jim vypadla a rozbila se. Jeden z nich neodolal a ochutnal - to ho olizoval z mola či jiného přístavního zařízení? Nebo ho nechal nasáknout do nějakého hadru, který pozdějí vyždímal? A jak se tedy ochutnává pivo z rozbité láhve? A co pil autor při psaní?

0/0
18.3.2015 19:08

M11i28c36h16a82l 92K95r73u59p61i52č95k98a 9795728905

Němý svědek válečného šílenství z poslední věty nevychází z údivu, jak se dostal zase zpátky na dno zálivu, když byl předtím vytažen do přístavu.

0/0
16.3.2015 8:48

M36a18r34t37i93n 25P79r54o77s36t80ý 9760273840909

A co na to regule Evropske Unie. To pivo ma aspon 169 let proslou expiracni dobu, meli by ho bezpecne zlikvidovat a lahve hodit do odpadu na sklo :-) Urcite to nebudou vratne lahve :-D

pro ty pomalejsi rovnou rikam, ze tohle je ironie.

+5/0
15.3.2015 10:23

L96u46k30á85š 23V24i56n92t37e85r 6485810387557

Určitě chutná líp než gambáč :-)

+8/−2
14.3.2015 15:00

P30e16t27r 77L71a24n12g 6916974810627

A co ne

+1/−1
15.3.2015 9:06

L13a13d56i93s20l36a39v 64S86o52k51o30l 1520972295352

Jak to víš?

0/0
15.3.2015 17:48

D70a60n18i98e68l 96R11e97i37c36h12e81l 8499819513

Bez mučení se přiznám, že jsem byl po přečtení článku hodně zmatený. Přečíst to do konce mě stálo hodně úsilí.

+4/0
14.3.2015 13:03

J69a96n 21Š43e11b47e98s41t74a 6617530470205

To chce trénovat. Uvidíte, ža až přečtete 2-3 knihy, bude to mnohem lepší ;-)

0/0
16.3.2015 19:53

L27e63o52š 80K27r29á13l 4117391941

Ta historka s rozbitou lahví, kdy jeden z potápěčů hned ochutnal je kouzelná a velmi věrohodná. ;-D

+8/0
14.3.2015 13:00

Z82d19e83n29ě16k 52H60á76j41e79k 6407712310223

Jenom tam chybělo, že s důvodu rizika drobných úlomků skla, si to přecedil cedníkem, který bleskurychle vytáhl z boční kapsy kalhot.;-D

0/0
15.3.2015 10:04

J83a58n 48P23e93c25h 6447789706106

Nevylovil ji a neochutnal nakonec Putin?

0/0
3.4.2015 1:40

P46a20v46e26l 77S20o62b11o24t48k93a 5520284

Staré víno není dobré, stejně jako staré pivo, to snad může napadnout jen "někoho". Snad ještě pár desítek starý destilát, ale i z něj po nějakém tom století vyprchá alkohol (zvláště pokud není ve skle nebo má jen zátku zalitou voskem).

Každá potravina, ať už je to sýr, víno nebo whisky, má optimální zralost. A po jejím dosažení už jen ztrácí na kvalitě. A například u vína je to jen výjimečně přes 10 let.

Co může růst je už jen historická hodnota, ale to opět spíše obalu než obsahu.

+3/−1
14.3.2015 11:09

J45i11ř71í 31S59o68u37č80e33k 5796917959979

Zapomínáte na Tokajská vína a esence, které jsou i po třech stovkách let výborné. Tokajské během celého procesu zplesniví, zkvasí i zoxiduje, takže se s trochou nadsázky dá říct, že dál už se nemá jak zkazit :-) Výjimečně přes deset let? Některé tokajské esence nemáte za deset let ani prokvašené, natož na lahvi a všechná lepší tokajská minimálně pět let zrajou než jdou do prodeje. Po deseti letech jeho cena roste na dvojnásobek, protože už je v souladu s tamějšími vinařskými zvyklostmi považované za archivní. Ale není třeba jezdit do Tokaje, mnohá ledová a slámová vína z ročníků 2002 a 2003 také moravští vinaři nepustili do prodeje dřív než po 8-10 letech. Nesmíte holt čekat zrání na lahvi od vína ze supermarketu...

0/0
15.3.2015 13:38

P54a44v53e49l 18H10o54r89á36k 1539655538987

Neřešte ho, asi nikdy v životě nepil nic jiného, než tuzemák, protože jak jinak si potom vysvětlit jeho naprostou ignoraci zraní? Proč by se asi jinak prodávaly destiláty, které zrají desítky let?

A samozřejmě dodám, že ke zraní dochází jen v sudech, v lahvích již ne, protože lahve jsou na to příliš uzavřené...

0/0
15.3.2015 22:54

T49o64m79á26š 64T40a97t86í35č23e80k 5400262430178

Čtu, čtu, že byl Jösköping vyzdvižen a odtažen do přístavu. Ale v poslední větě se píše, že dál leží na dně mořském. Co si z toho mám vzít? :-P

+6/0
14.3.2015 10:08

J34i54ř93í 47Č74e67r95m35á11k 4958271509870

Je to nejake zmatene, taky tomu moc nerozumim.

+3/0
14.3.2015 10:11

T46o84m94á32š 18T65a42t28í45č97e30k 5180232600988

Nějaká hlubiny mého mozku mi našeptává, že by se mohlo jednat o sen, kterak se zbohatne na 2 kila starým koňaku, co to tak přeneseně leží na dně mořském. Ale v tom případě by článek obsahoval milovaný rébus! :-)

0/0
14.3.2015 10:18

J53i39ř16í 52Č67e56r96m90á89k 4468911799240

Navic to byl podle ostatnicj zdroju Jönköping, ne Jösköping...

+2/0
14.3.2015 10:18

J80a68n 29Š75e34b51e14s31t60a 6747510870555

Tak je to jasné - Jönköping je v přístavu a Jösköping leží na dně.......

0/0
16.3.2015 19:57

F72r38a61n17t95i81š70e88k 74V81a40l48e92š 4157856255852

Potapeci jednu lahev rozbili a zasahl je nepopsatelnych pach kapaliny. Nacez jeden z potapecu honem mezi strepy do podezrele kapaliny strcil prst a ochutnal, neni li to nahodou treba nejaky jed.

+6/0
14.3.2015 8:57

H28y17n73e40k 49Š48l93a83h74ů12n35e83k 4919913146189

Kdyby to jed byl, tak by potapěč zasloužil Darwinovu cenu :D

+4/0
14.3.2015 11:05

P40a71v27e38l 11Š77e15b85e87s36t40a 4462288155748

Páchne jako starý kozel? Desítka, nebo dvanáctka?

+18/0
14.3.2015 8:10

T56o44m24á25š 33J88u66r32e31č79k44a 3143822899363

to by tomu odpovídalo, 12ka kozel smrdí rybinou;-D

+2/0
14.3.2015 12:06

J87i77ř84í 23Č10e77r71m61á43k 4628151579440

Ja tomu nejak nerozumim - na jedne strane se pise, ze "vino ma skvely buket a na jazyku se rozplyva" a pak hned, ze bylo zkysle. Co si z toho mam vybrat?

+5/0
14.3.2015 7:29

P64a17v78e26l 44Š68e92b29e91s28t72a 4482958585658

Víno bylo dobré, ale ten matroš na koňak byl zkyslý...

+1/0
14.3.2015 8:15

J72i32ř95í 60Č95e81r57m50á30k 4608551659510

No nevim, stoji tam "Ukázalo se, že tam, kde očekávali koňak, byla jen surovina k jeho výrobě, víno bylo zkyslé."

+1/0
14.3.2015 8:24

H63y88n36e60k 74Š85l24a37h35ů65n54e66k 4469383956589

Surovina k vyrobe konaku je vino.

+5/0
14.3.2015 8:35

J21i73ř14í 29Č16e87r21m65á53k 4608611169660

To ano, ale ne zkysle. Ale z kontextu mi neni jasne, zda bylo zkysle vino na vyrobu konaku, nebo vino normalni.

0/0
14.3.2015 10:02

J57i64ř88í 13Č51e65r13m91á22k 4738191439380

Mam ny mysli zkysle- zoctovatele. Z nej se konak nedela.

0/0
14.3.2015 10:07

H47y65n50e93k 59Š52l61a90h19ů86n50e46k 4459743776699

To mi připomíná ochutnávku vína v Jak jsem vyhrál válku :-)

0/0
14.3.2015 11:04

P17a24v34e18l 69Š76e10b65e63s94t72a 4922668985108

A koňak se dělá z čeho, ty hlavo? Z rumu? Na lodi bylo červené víno a surovina na výrobu koňaku (taky víno).

0/0
14.3.2015 8:48

J94a84n 76Š50e55b25e59s10t18a 6537740480775

Správně to má být takhle : "Ukázalo se, že tam, kde očekávali koňak, byla jen surovina k jeho výrobě a víno bylo zkyslé."

Kapišto?

0/0
16.3.2015 20:00

J47a66n 15Š89e34b31e14s58t83a 6357680690645

Originál (ne to z lodi) je skvělé. To na lodi je zkyslé.....

0/0
16.3.2015 19:58

J83i40ř64í 79Č68e33r19m85á55k 4608671339320

Sampanske neni perlive vino.

+1/0
14.3.2015 7:22

O54n56d23ř25e64j 93F37e32n28c96l 9882816673450

Jakobstary kozel... Jako pivo kozel nebonzvire kozel?

+3/0
14.3.2015 2:37
Foto

J93a50n 20B59a18č80o89v40č29i45n 1372834505395

Sampanske perlive?

+6/0
14.3.2015 0:26

P91a91v15e46l 66Š12e76b57e45s68t69a 4732418425658

Bohemia šampaňské :-)

0/0
14.3.2015 8:49

J97a11n 87K25o45s 6448113593527

Je mezi Juglarem a Veuve Cliquotem. ...Tak to jsem hned v obraze, nasládlé, jemná kyselinka a dozvuk třešní, černého bezu a mandarinek..

+6/0
14.3.2015 0:25

L36a90d52a 25N64o68v46a15k 4512883447

no je to trochu říznuté kozlí močí.., jinak výstižné...R^

+15/0
14.3.2015 1:00





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.