Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak chutná a voní 170 let staré pivo? Čech hned pozná přezrálé syrečky

Potápěči vylovili z vraku lodi v Baltském moři 170 let staré pivo. Páchne jako starý kozel či jako řádně uleželé syrečky, ale zkušenost s tímto druhem zboží říká, že si svého kupce najde.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M74a28t44o57u50š 77B58á44r80t45a 4386550626598

Články o objevu vraku a piva se objevily už před deseti dny. Myslím, že autor měl dost času informace přeložit přesněji a svůj příspěvek trochu vypracovat, aby nebyl tak nesourodý. Jinak by mě zajímalo, co je myšleno šampaňským perlivým vínem? Perlivé víno je totiž víno, které je uměle syceno oxidem uhličitým. To tehdy dělali se šampaňským?! Za druhé - když potápěči vykládali láhve na pevninu, jedna jim vypadla a rozbila se. Jeden z nich neodolal a ochutnal - to ho olizoval z mola či jiného přístavního zařízení? Nebo ho nechal nasáknout do nějakého hadru, který pozdějí vyždímal? A jak se tedy ochutnává pivo z rozbité láhve? A co pil autor při psaní?

0/0
18.3.2015 19:08

M51i68c13h67a29l 63K98r29u34p25i57č13k42a 9535118365

Němý svědek válečného šílenství z poslední věty nevychází z údivu, jak se dostal zase zpátky na dno zálivu, když byl předtím vytažen do přístavu.

0/0
16.3.2015 8:48

M24a53r67t70i30n 28P47r58o29s11t12ý 9450973490539

A co na to regule Evropske Unie. To pivo ma aspon 169 let proslou expiracni dobu, meli by ho bezpecne zlikvidovat a lahve hodit do odpadu na sklo :-) Urcite to nebudou vratne lahve :-D

pro ty pomalejsi rovnou rikam, ze tohle je ironie.

+5/0
15.3.2015 10:23

L74u42k56á41š 80V35i54n45t24e30r 6275170427957

Určitě chutná líp než gambáč :-)

+8/−2
14.3.2015 15:00

P19e87t23r 62L97a78n35g 6606574160697

A co ne

+1/−1
15.3.2015 9:06

L63a24d25i88s65l71a92v 44S32o57k95o38l 1790192165212

Jak to víš?

0/0
15.3.2015 17:48

D71a60n41i14e84l 59R49e75i50c87h91e79l 8899899583

Bez mučení se přiznám, že jsem byl po přečtení článku hodně zmatený. Přečíst to do konce mě stálo hodně úsilí.

+4/0
14.3.2015 13:03

J53a89n 68Š87e90b32e86s27t91a 6477970360845

To chce trénovat. Uvidíte, ža až přečtete 2-3 knihy, bude to mnohem lepší ;-)

0/0
16.3.2015 19:53

L47e37o80š 57K23r29á84l 4847161271

Ta historka s rozbitou lahví, kdy jeden z potápěčů hned ochutnal je kouzelná a velmi věrohodná. ;-D

+8/0
14.3.2015 13:00

Z77d83e33n34ě39k 22H81á33j55e41k 6357192200873

Jenom tam chybělo, že s důvodu rizika drobných úlomků skla, si to přecedil cedníkem, který bleskurychle vytáhl z boční kapsy kalhot.;-D

0/0
15.3.2015 10:04

J71a17n 83P85e22c14h 6327369466306

Nevylovil ji a neochutnal nakonec Putin?

0/0
3.4.2015 1:40

P89a65v80e73l 11S16o65b33o24t77k86a 5630444

Staré víno není dobré, stejně jako staré pivo, to snad může napadnout jen "někoho". Snad ještě pár desítek starý destilát, ale i z něj po nějakém tom století vyprchá alkohol (zvláště pokud není ve skle nebo má jen zátku zalitou voskem).

Každá potravina, ať už je to sýr, víno nebo whisky, má optimální zralost. A po jejím dosažení už jen ztrácí na kvalitě. A například u vína je to jen výjimečně přes 10 let.

Co může růst je už jen historická hodnota, ale to opět spíše obalu než obsahu.

+3/−1
14.3.2015 11:09

J90i61ř18í 80S58o36u28č10e61k 5246757359859

Zapomínáte na Tokajská vína a esence, které jsou i po třech stovkách let výborné. Tokajské během celého procesu zplesniví, zkvasí i zoxiduje, takže se s trochou nadsázky dá říct, že dál už se nemá jak zkazit :-) Výjimečně přes deset let? Některé tokajské esence nemáte za deset let ani prokvašené, natož na lahvi a všechná lepší tokajská minimálně pět let zrajou než jdou do prodeje. Po deseti letech jeho cena roste na dvojnásobek, protože už je v souladu s tamějšími vinařskými zvyklostmi považované za archivní. Ale není třeba jezdit do Tokaje, mnohá ledová a slámová vína z ročníků 2002 a 2003 také moravští vinaři nepustili do prodeje dřív než po 8-10 letech. Nesmíte holt čekat zrání na lahvi od vína ze supermarketu...

0/0
15.3.2015 13:38

P81a63v93e50l 45H14o81r27á68k 1159965138457

Neřešte ho, asi nikdy v životě nepil nic jiného, než tuzemák, protože jak jinak si potom vysvětlit jeho naprostou ignoraci zraní? Proč by se asi jinak prodávaly destiláty, které zrají desítky let?

A samozřejmě dodám, že ke zraní dochází jen v sudech, v lahvích již ne, protože lahve jsou na to příliš uzavřené...

0/0
15.3.2015 22:54

T90o95m43á56š 11T16a22t79í64č84e60k 5890552110608

Čtu, čtu, že byl Jösköping vyzdvižen a odtažen do přístavu. Ale v poslední větě se píše, že dál leží na dně mořském. Co si z toho mám vzít? :-P

+6/0
14.3.2015 10:08

J48i35ř70í 40Č37e96r33m48á64k 4198791839280

Je to nejake zmatene, taky tomu moc nerozumim.

+3/0
14.3.2015 10:11

T52o93m27á61š 79T52a24t48í45č75e62k 5840782840318

Nějaká hlubiny mého mozku mi našeptává, že by se mohlo jednat o sen, kterak se zbohatne na 2 kila starým koňaku, co to tak přeneseně leží na dně mořském. Ale v tom případě by článek obsahoval milovaný rébus! :-)

0/0
14.3.2015 10:18

J25i68ř78í 15Č75e84r92m29á49k 4878321619720

Navic to byl podle ostatnicj zdroju Jönköping, ne Jösköping...

+2/0
14.3.2015 10:18

J52a49n 38Š49e36b68e64s26t49a 6847370700315

Tak je to jasné - Jönköping je v přístavu a Jösköping leží na dně.......

0/0
16.3.2015 19:57

F74r27a20n12t61i32š30e48k 54V44a68l91e60š 4657796515772

Potapeci jednu lahev rozbili a zasahl je nepopsatelnych pach kapaliny. Nacez jeden z potapecu honem mezi strepy do podezrele kapaliny strcil prst a ochutnal, neni li to nahodou treba nejaky jed.

+6/0
14.3.2015 8:57

H32y39n26e55k 82Š28l36a76h57ů18n63e55k 4979573766539

Kdyby to jed byl, tak by potapěč zasloužil Darwinovu cenu :D

+4/0
14.3.2015 11:05

P53a63v54e74l 14Š29e40b10e16s71t97a 4602268955518

Páchne jako starý kozel? Desítka, nebo dvanáctka?

+18/0
14.3.2015 8:10

T19o43m30á57š 59J22u23r21e70č22k53a 3833782759833

to by tomu odpovídalo, 12ka kozel smrdí rybinou;-D

+2/0
14.3.2015 12:06

J10i69ř63í 71Č30e65r73m78á79k 4718221309130

Ja tomu nejak nerozumim - na jedne strane se pise, ze "vino ma skvely buket a na jazyku se rozplyva" a pak hned, ze bylo zkysle. Co si z toho mam vybrat?

+5/0
14.3.2015 7:29

P72a84v15e29l 96Š94e49b44e36s45t33a 4682748865698

Víno bylo dobré, ale ten matroš na koňak byl zkyslý...

+1/0
14.3.2015 8:15

J73i43ř64í 67Č79e50r97m28á80k 4548821319160

No nevim, stoji tam "Ukázalo se, že tam, kde očekávali koňak, byla jen surovina k jeho výrobě, víno bylo zkyslé."

+1/0
14.3.2015 8:24

H69y45n52e40k 25Š27l70a35h84ů17n60e19k 4119953396959

Surovina k vyrobe konaku je vino.

+5/0
14.3.2015 8:35

J29i17ř61í 84Č32e79r60m89á66k 4478811669240

To ano, ale ne zkysle. Ale z kontextu mi neni jasne, zda bylo zkysle vino na vyrobu konaku, nebo vino normalni.

0/0
14.3.2015 10:02

J69i75ř65í 79Č31e72r11m60á25k 4188641859730

Mam ny mysli zkysle- zoctovatele. Z nej se konak nedela.

0/0
14.3.2015 10:07

H43y47n44e59k 27Š64l74a48h29ů63n25e83k 4339133306829

To mi připomíná ochutnávku vína v Jak jsem vyhrál válku :-)

0/0
14.3.2015 11:04

P64a58v47e48l 61Š82e55b44e11s46t20a 4652618815728

A koňak se dělá z čeho, ty hlavo? Z rumu? Na lodi bylo červené víno a surovina na výrobu koňaku (taky víno).

0/0
14.3.2015 8:48

J12a67n 67Š14e22b70e12s31t96a 6427210480925

Správně to má být takhle : "Ukázalo se, že tam, kde očekávali koňak, byla jen surovina k jeho výrobě a víno bylo zkyslé."

Kapišto?

0/0
16.3.2015 20:00

J11a30n 83Š34e48b76e69s73t62a 6487630770855

Originál (ne to z lodi) je skvělé. To na lodi je zkyslé.....

0/0
16.3.2015 19:58

J62i86ř25í 95Č17e43r16m92á22k 4618351699190

Sampanske neni perlive vino.

+1/0
14.3.2015 7:22

O43n70d56ř26e64j 37F44e77n74c37l 9822706123830

Jakobstary kozel... Jako pivo kozel nebonzvire kozel?

+3/0
14.3.2015 2:37
Foto

J94a19n 24B52a70č96o78v63č19i19n 1452164515395

Sampanske perlive?

+6/0
14.3.2015 0:26

P59a40v73e66l 68Š21e42b90e97s35t65a 4912748125668

Bohemia šampaňské :-)

0/0
14.3.2015 8:49

J77a11n 53K46o46s 6378383133527

Je mezi Juglarem a Veuve Cliquotem. ...Tak to jsem hned v obraze, nasládlé, jemná kyselinka a dozvuk třešní, černého bezu a mandarinek..

+6/0
14.3.2015 0:25

L89a62d66a 13N21o26v52a97k 4672333457

no je to trochu říznuté kozlí močí.., jinak výstižné...R^

+15/0
14.3.2015 1:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.