- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Není bílá mrkev planá? Kdysi jsem na ně narazil někde venku. Rostlina vypadala jako mrkev, kořen to mělo bílý, vonělo to jako mrkev a chutnalo to taky jako mrkev. Kořen byl ale mnohem menší (vzhledem k velikosti nadzemní části) a jíst se to nedalo protože to bylo dřevnaté.
Nějak nerozumím.. oranžová nebyla pro Evropu ještě nedávno přirozenou a v mnoha jazycích nebyl pro tuto barvu výraz, ale dle druhé části článku "Oranžová barva je totiž tradiční barvou královskou a zelenina této barvy vypadala jaksi vlastenecky" Tak jak to tedy je ?
Předpokládám, že tuto barvu si právě přisvojili krátce po objevení Ameriky a nového, zářivě oranžového ovoce.
Na našem území se pěstovala červená mrkev ještě za druhé války, je to vidět na Ladových malbách sněhuláků. Pěstovala se i bílá mrkev jako krmná. Oranžová mrkev byla vypěstována na oslavu dynastie Orange. Červená mrkev má značně větší množství karotenu i dalších vitaminů a látek, prý se pěstuje v Číně. Nechal jsem si dovést semena z Číny ale vrostla mi oranžová. Na balení bylo uvedeno, že semena jsou Holandská.
Uf, uf, je škoda, že jsem si nenechal fialovou či žlutou mrkev, co mě letos pár kousky "zaplevelila" mou karotku na semeno. Takhle jsem ji hodil do kompostu.
ja bilou mrkev vyfotil jako kuriozitu a pak jsme ji s detma sbedli :-) Vypadala jako petrzel a chutnala jako mrkev, zajimave to bylo.
Nějak se v tom zamotávám, chápu pomalu a obtížně. Název pro oranžovou barvu ("orange" - v článku zřejmě překlep orenge) dřív neexistoval, vznikl až po tom, co se do Francie dovezly pomeranče - pomme d´orange. A podle těch "pomdorančů" se začalo slovo orange používat pro tu barvu, kterou ty pomeranče měly. Ale: co znamenalo slovo orange do té doby? nebo to byl úplný novotvar, do té doby neexistující? Je to jako když se pes honí za svým ocasem.
Slovo "orange" dorazilo z cizích jazyků (perština a arabština), kde už měli pomeranče pojmenované. Rod Oranžistů se mezitím jmenoval podle oblasti, a shoda (homofonie) těch slov je v podstatě náhodná.
No jo, a žlutá se pěstovala jako krmná. O fialové jsem nevěděla. Každý, kdo měl záhon s mrkví, tam našel pár žlutých, to si jen vzpomněla mrkvička na genetický základ - na mládí.:-)))
Zase jsem objevil Ameriku, takovéto články jsou daleko zajímavější, než agitky na nové mobily.
Děkuji, že jste článek přirovnal k objevu nového kontinentu :-)
Hm, poslední roky se prodávají semena barevných (ne oranžových) mrkví a karotek jako vyšlechtěné "novinky"...A také třeba kulaté jako míč .
Více než před 50 lety jsme doma na zahrádce pěstovali oranžovou mrkev na jídlo
a žlutou mrkev pro chovaná zvířata jako krmnou. Té oranžové jsme tehdy pěstovali dva druhy, špičatý kořen - mrkev, zaoblený kořen - karotka. Chuťově na tom byla nejlépe karotka.
Jo, v některéch jídlech dělá mrkev kromě jinýho taky pěknou barvu.
Jinak - v němčině se dá mrkev říct taky "žlutá řepa" (gelbe Rübe).
Tak tou oranžovou se běžně přibarvovalo máslo, aby bylo žlutější a lépe se prodalo, protože smetana. Kdyby to přibarvili tou fialovou nebo nedejbože hnědou mrkví, tak nevim nevim.