Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vědci v hořčici nečekaně objevili známý jed. Je v ní přirozeně

V hořčici našli chemici obávanou chemikálii bisfenol F. Nedostala se tam nedopatřením. Je nedílnou a zcela přirozenou součástí této pochoutky. Co s tím?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J39o20z40e40f 98K15o10s60t37e77l53a12n26s66k32ý 8485322579126

Je to už dávno zistená pravda: prakticky každé jedlo je vo veľkých dávkach škodlivé a veľa jedov je v mikro dávkach naopak pre telo prínosných. Tak čomu sa tí vedci tak čudujú?

+1/0
23.3.2016 7:41

B49o92h56u74m22i90l 16M27i77c64h52a72l 3145634315301

A co takto jíst a ne žrát?

To neplatí jen pro hořčici.

0/0
17.3.2016 7:09

J64i98ř55í 72K89o10c69u53r33e40k 6425394455528

80 gramů hořčite denně. Fajn, zkuste pít 8 litrů vody denně a pak napsat, že je nezdravé a mělo by se to asi nějak řešit. A pro jistotu zakázat vodovod, aby se nikdo "nevyplách" k smrti.

+2/0
16.3.2016 18:13

P11e71t90r 49S15v83o46b62o64d28a 9185987824810

... nechtel byste byl dalsi clen dramatickeho krouzku? ;-) Zacina vas byt tolik, ze by se dalo uvazovat o dramatizaci Vojna a mir. Ale je skvele, ze se to tentokrat obeslo bez zminky o Bruselu.:-)

0/0
17.3.2016 9:50

M71a34r80t96i61n 44J12i82r33o11u38s58e91k 7866315885598

8 deka hořčice denně. Dobrou chuť. 8-o

0/−1
16.3.2016 10:48

V72l86a42d22i51m10í22r 23Š26k45o28l46n90í54k 8815110858

je zajímavé že se tu baví o hořčici, ale přitom těch jiných věcí s bisfenolem je o hodně více, tak proč zakazovat či jinak omezovat hořčici. lepší by bylo těch více věcí zbavit toho škodícího bisfenolu, ale to by asi nebylo to správné, takže ta jednodušší cesta je v úpravě genetických vlastností jedné suroviny. vyjde to podstatně levněji a o to jde.

To že v ostatních věcech je toho bisfenolu více nám vlastně nebude vadit protože ty věci nebudeme polykat, to je konečné vyznění článku.

0/0
16.3.2016 9:02

J70a60n 16M61a42c82e17k 3984871672483

No jde asi o to, že víme jak hořčici bisfenolu zbavit a proto to můžeme udělat. Jestli víte, jak zbavit bisfenolu ty ostatní věci tak do toho- bude to určitě přínos.

+1/0
16.3.2016 9:24

A75n35t53o75n43í39n 57G35a95ž49á59k 7825795830486

Co treba ... nepouzivat je?

0/0
16.3.2016 22:21

P27e65t63r 85H20a83h76n 1903119596388

Já bych zrušil především instituce, které tohle zveřejňují, za chvíli hořčici zakážou a bude se pašovat! Všeho moc škodí, a to platí i o těchto informacích!

+4/−5
16.3.2016 8:16

T53o21n54d58a 15H51e22j54l74í50k 1208743699577

Trochu to připomínalo PR pro kečupy xD

Nu, otázka, zda to dneska není docela jedno, když i tu hořčici zcela jistě spíš vyrábí z plastu, než ze skutečných rostlin....tedy pokud si člověk nenakupuje v zahraničí nebo si nepřiplatí. :P

0/−4
15.3.2016 21:10

P25e34t74r 89J31a10r33o80š 2574441885427

Koureni je skodlivejsi a je take povolene. Maximalne nam tu naridi velke varovne napisy pres pul baleni horcice a kdyz to nepomuze tak i hruzne obrazky obeti bisfenolu. A bude vyreseno. R^

+6/0
15.3.2016 20:59
Foto

L34a80d38i90s57l61a74v 82N11á14d24v51o89r54n40í67k 6394725757556

....jestli si tohle přečtou v bruseli....tak jsme dohořčicovali....ty magoři jsou schopný to zakázat....

+9/−2
15.3.2016 15:24

R88a26d61e68k 51Š26a20r37l37á30k 6391969240256

Jestli mi zakážou hořčici, tak se vážně naštvu. Párek s kečup sice polknu taky, ale rozhodně to neni ono ;-D

+8/0
15.3.2016 14:26

J18o86s72e46f 58Š61p22e94r73l 2247297603488

Nejsem expert, ale zdá se mi , že na GMO se tu sešlo víc expertů, než na vědecké konferenci :)

Já se mohu držet jen sedlácké logiky, která mi říká, že ke genetické modifikaci dochází u lidí nepřetržitě s každým potomkem, ale pouze náhodně, neměl bych tudíž obavu z GMO, když to půjde cestou umělou, řízenou.

Co jiného je křížení / šlechtění různých odrůd ovoce, révy, do genu jedné odrůdy se dostanou geny druhé odrůdy......

Samozřejmě, obava ze zneužití tu vždy je....

+12/−1
15.3.2016 11:11

M41i55c91h23a27l 71M22a85l45á64t 7756326151453

GMO potraviny jsou ale o přidávání živočišných genů do rostlin.

To je uplně jiné roubování, než to, které probíhá po staletí člověkem u ovocných stromů.

Třeba aby byla rajčata odolná proti některým pesticidům, musí dostat geny z ryb.

Když budou rostliny odolné proti silným pesticidům, tak budeme jíst ještě víc otrávené jídlo z plodin, od pesticidů, než jíme doteď.

Hlavně že jim to nesežerou brouci a plísně.

+4/−5
16.3.2016 1:39

R63o55m72a83n 83L54a75n38g31e79r 9664364272932

Cože? 8-o

0/−2
16.3.2016 11:35

A75n30t87o53n32í64n 71G95a80ž37á26k 7785525120326

Minus za neinformovanost. Pokud geneticky pozmeni horcicne semeno tak, aby to nebylo potreba strikat glyfosatem (coz je momentalne problem 90% geneticky modifikovanych odrud) pak no problem. Pokud se nebude platit za patent, take no problem. Ale aby si na tom nekdo udelal double business - prodej semen a prodej herbicidu, tak to je big problem pro lidi. Geneticky modifikace rostlin jsou momentalne obrovsky ryzovani penez za jakoukoliv ceni (i poskozeni zdravi lidi) a to neni spravne.

0/−1
16.3.2016 22:27

J51i17ř69í 35K55o76c41u28r50e45k 6765934645268

A kvůli tomu raději zakážeme i ty metody, které daný gen jen a pouze vypnou a nic cizího nikam nevnášejí. Protože GMO nebo GMO je jedno. Motor nebo motor je taky jedno, co na tom, že ten naftový není třífázový.

+1/0
16.3.2016 18:10

V69i42k59t44o94r 90S68v44o87b78o82d79a 8902588912556

Z tohoto důvodu mi přijdou hodně vtipní fanoušci biopotravin "bez chemikálií", superpotravin atp. Vždyť stále ještě pořádně nevíme, jaké chemikálie jsou obsaženy v běžných rostlinách naprosto přirozeně. Nevím, jaké konkrétní podmínky (množství slunce, vláhy, složení půdy, atd.) ta konkrétní rostlina měla a jaké množství těchto přirozeně se vyskytujících látek tedy mohla vytvořit. Domácí pěstitelé konopí potvrdí, jak moc je výsledný obsah kanabinoidů závislý na podmínkách pěstění :-) No a už vůbec nevím, co přesně bylo zakopáno metr pod zemí pod touto konkrétní rostlinou, kterou právě chroupám; co na ní přinesl vítr, voda steklá z protější stráně, podzemní vody, atd. atd., tedy co přesně se do té mojí bio zeleninky dostalo navíc. To by se musel udělat podrobný chemický rozbor každé mrkve a jak je vidět, zatím nemáme zmapováno ani to, co všechno obsahuje blbá hořčice zcela přirozeně (tj. každá její rostlina) už po staletí.

Takže si dejme třeba superpotravinu goji (kustovnice čínská) s nálepkou bio, vyprodukovanou v nezjistitelných podmínkách někde v Asii, o které se mimochodem ví, že přirozeně obsahuje toxiny, no ale jsou to přírodní bio jedy, žádná hnusná chemka, takže určitě budou blahodárné ;-)

+15/−2
15.3.2016 10:56

J66a74r33o36s98l38a59v 65H90a48m97á88č68e13k 6853876778402

GMO promo či co? Nechci geneticky modifikovat bez opravdové znalosti dosahů...[>-]XEU - to už se bude podepisovat ta obchodní smlouva s USA?

Kdo naslouchá Přírodě má právo sdílet její moudrost,

kdo se jí snaží umlčet nemá právo být její součástí.

PŘÍRODA - jako vykonavatelka Pravdy na Zemi

Děkuji, že je nám umožněno nést v nejkratší možné době odpovědnost za naše myšlenky, slova a činy...

+1/−16
15.3.2016 10:42

V63á67c82l29a17v 16S40v81o72b81o56d71a 3951499680580

ach jo, to nemůžete na začátku napsat: "POZOR, následuje blábolení!" aby byl člověk varován?

+16/−1
15.3.2016 11:00

A89n19t28o41n89í70n 14G10a78ž14á52k 7695555280746

bla, bla, bla ... pozor v prirode vznika mnoho nebezpecnych latek, neni radno polknout kazdou vec, co vidime a zde se nam to pozivatelne. Toto je mineno zcela vazne ;-)

0/−1
16.3.2016 22:32

M96a90r22t28i37n 87M82a55i26k30s68n55a85r 3834433768112

No co, tak budeme jíst pálivou hořčici, to není zase tak hrozné :)

+14/0
15.3.2016 10:35

M48i10r54e95k 77G59a98j73e96r 5781286389120

Ale jen do te doby, nez se v ni najde jina skodliva chemikalie.

+8/−1
15.3.2016 10:40

L86u21b26o62m81í73r 15V37r50t30a11l 6360727251691

Tak ten bisfenol v horčici bych neřešil. Prostě navrhněte doporučenou denní dávku hořčice a hotovo. Ten kdo se přejídá (čímkoliv) přijme do těla mnohem víc jedu než člověk žijící "v normě" a kvůli takovému zakazovat všem hořčici je nesmysl. To vyplývá z logiky věci, když se někdo přejídá, je v podstatě závislý, samozřejmě to odnese na zdraví.

+8/0
15.3.2016 10:16

P11ř58e23m93y70s75l 67L17u28k30á11š 2235622280621

Jdu si dat parek s horcici :-)

+4/−1
15.3.2016 10:15

R90a14d36i86m 27P80o43l69á30š61e12k 9956203599339

Objevení BisfenoluA v hořčici může být i docela dobrá zpráva.

Pokud se totiž povede najít gen, který je za produkci BisfenoluA odpovědný a zaktivovat ho tak, že bude v rostlině produkovat významné množství této látky,

bude potom možné genetickou modifikací připravit odrůdu třeba hořčice, ze které bude možné potom vyrábět epoxidovou pryskyřici.

V podstatě přírodním a ekologicky příjemným způsobem.

+5/−2
15.3.2016 10:01

J93a51n 85B82u14r94i30a14n 2433409214520

A co takhle kyselina eruková? Řepka se vyšlechtila, aby jí byla (téměř) prosta. Jak to je u hořčice?

+3/0
15.3.2016 9:24

P19e44t60r 72P90e73t31ř66í20k 3311450371518

bisfenoly se uvolňují ze všech plastů(obaly potravin) a mohou za řadu potíží zdravotních všeho druhu doporučuji nepříliš veselý film k otevření očí jménem Planeta plná plastů:-P

+2/−6
15.3.2016 9:07

K30a24m53i72l 19S73c71h95w68a95g17e70r 3753456585956

Plastům rozhodně nefandím, ale napsat to takto je dost přestřelené. Něco se může odněkud uvolňovat jenom pokud to tam před tím dáte a pokud je to tam špatně vázané. To se ale určitě nedá říct o všech plastech.

+4/0
15.3.2016 9:52

P83e31t53r 86S69v89o59b85o10d38a 9145457374650

... nestaci, kdyz se to tyka PET flasek a vystelek plechovek na napoje?

+2/−1
15.3.2016 9:53

K82a29m49i55l 62S74c15h60w69a31g46e80r 3223756645656

To rozhodně nee. Pán psal ze VŠECH plastů. A navíc plastů jsou spousty druhů, abyste to mohl takto zobecnit.

+2/0
16.3.2016 10:43

A30l97e85š 18Z24e47l24i82n64k59a 1334932866

Konzervy s kyselým obsahem nebo tučným obsahem uvolňují BPA

+1/0
15.3.2016 10:46

K18a44m66i59l 40S39c33h50w36a88g95e30r 3773706835646

No to je zase generalizování (nějakého minoritního problému). Drtivé většina konzerv je železná s nějakou kovovou povrchovou úpravou a tak jediné co tak uvolňují je IMHO po delší době rez.

Takže asi myslíte ten typ konzerv, které jsou právě proti rzi potažený plastovou vrstvou. To mi taky připadá jako prasárna, ale zas nejde napsat, že to tak je obecně u konzerv, ale jen u jednoho typu, který má nějaké zastoupení (třeba 20% - nevím).

+1/0
16.3.2016 10:35

A32l18e46š 20Z45e72l83i47n51k57a 1674812356

Ano drtivá většina konzerv je železná s povrchovou úpravou, a ta povrchová úprava je epoxidová pryskyřice uvolňující BPA. Nebude to 20% ale spíš 90+;-)

0/0
16.3.2016 12:50

A71l97e24š 80Z66e81l22i12n24k61a 1444342416

Hormonální disruptory jsou všude, likvidují zdraví lidí. V drogerii jako uchovatele vůně, barvy, v kosmetice, v zubních pastách, v barvách, v plastech, v herbicidech (RoundUp !), v konzervách, v každé účtence ! - a pokladní mají vyšší hladiny bisfenolu A než ostatní.

Ale my to nebudeme řešit, nebudeme požadovat úplné uvádění složení drogerie a kosmetiky, zákaz jejich zbytečného používání. Zvlášť v době kdy pomocí testování buněčných linií můžeme odhalit i nové endokrinní disruptory.

NE NE NE

My to budem řešit u hořčice abysme povolili GMO. A pak bude zase ticho.

:-/

+7/−4
15.3.2016 8:56
Foto

M78i70r95o22s92l68a52v 98S98t37e24i56n76e72r 6708814223885

Tajemství je v kombinaci. Osamělé zdraví nepříznivé látky- potraviny ještě neznamenají ohrožení zdraví, ale mnohé vlivy se násobí, jindy opět kompenzují. Třeba vejce obsahují cholesterin, ale také lecithin, čímž se škodlivost cholesterinu dalekosáhle redukuje.

Hořčice v kombinaci s uzeninou bude ten problém- dosud se účinky uzenin posuzovaly izolovaně. S hořčicí a pivem (nitrosaminy) případně smaženými hranůlky ta škodlivost nabývá už problematických rozměrů.

Jestliže silný kuřák, bývalý kancléř Schmidt, žil 98 roků, pak nejenom, že kouřil, ale zapíjel pravděpodobně dobrým vínem, což ten dehet do jisté míry zneškodňuje. Jiný kuřák, popíjející k tomu pivo, konzumující špekáčky, dojede na to často už v 60.

+3/−3
15.3.2016 8:55

A81l64e68š 10Z26e96l16i96n14k11a 1514292936

Ono je to taky o tom, že kouření samo sebe kompenzuje. Ale kdo přestane v pokročilém věku, to má rychle spočítané:-)

+1/−2
15.3.2016 8:59

I83v74o 20Ž41á14č75e54k 9450742229817

Kolika let se člověk dožije, to je do značné míry otázka náhody. Existují velmi zdravě žijící lidé, kteří v 50 zemřou na rakovinu.

+7/0
15.3.2016 9:55

P72a97v86o65l 19K15u48b41r41a49n 6559510750202

Náhoda je v tom nevinne. Na vine je jednoducho genetická výbava. Ak má niekto organizmus taký, že stíha opravovať poškodené bunky, tak žije dlho ...

+1/0
15.3.2016 19:38

J69a79n 24M86a71c48e97k 3574171302713

Zapomínáte, jak velkou roli hraje u rakoviny náhoda. I dělník v azbestárně se může dožít 98 let.

+1/−2
15.3.2016 10:20

A11l62e38š 77Z45e43l45i89n55k27a 1534982296

A skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále ;-D Ale neděje se to

0/−1
15.3.2016 11:11

T40o93m94á12š 87V61e44s28e67l65ý 5925158740319

podle nějakého dlouhodobého výzkumu mělo azbestózu "jen" tuším 20 % dělníků pracujících desítky let téměř denně s azbestem. Je to nepochybně hodně, ale na druhou stranu mluvíme o denní expozici po desítky let... Celá "likvidace azbestu" je jen obrovský kšeft.

+1/0
16.3.2016 10:22

J87a49n 43K74a50n78t 9451468148853

Dobra reklama na francouzskou palivou dijonskou horcici, Moutarde de Dijon !

+4/0
15.3.2016 8:55

M12a63r14i22a16n 84K64r52a35l 6244662414537

Ten clanek je pekny FUD

0/−1
15.3.2016 8:54

Z12b54y29n67ě37k 81Š93a72f83a39r68č24í12k 5157838785584

Ne, to jsou ti bojovníci proti "GMO" (vše je GMO).

+1/0
15.3.2016 12:44

V49í93t 57K90o25u84b97a 6406160614798

Neplatili ten výzkum výrobci kečupu?

+6/0
15.3.2016 8:49
Foto

M38i62r48o16s30l18a89v 71S94t59e77i18n31e91r 6388784733535

Kečup obsahuje zejména řepný cukr, což je nejrozšířenější potravinový jed- vedle bílé mouky-lepku.

+3/−7
15.3.2016 8:57

I90v82o 58Ž67á56č65e26k 9460952219387

Takže nejíte pečivo?

+3/0
15.3.2016 9:50

K43a68m96i75l 41S92c54h75w29a17g81e96r 3923166625896

No stačí nejíst bílé pečivo.

+2/−4
15.3.2016 9:55







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.