Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vědci v hořčici nečekaně objevili známý jed. Je v ní přirozeně

V hořčici našli chemici obávanou chemikálii bisfenol F. Nedostala se tam nedopatřením. Je nedílnou a zcela přirozenou součástí této pochoutky. Co s tím?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J96o64z62e10f 20K80o22s97t44e79l44a15n88s64k83ý 8475302559966

Je to už dávno zistená pravda: prakticky každé jedlo je vo veľkých dávkach škodlivé a veľa jedov je v mikro dávkach naopak pre telo prínosných. Tak čomu sa tí vedci tak čudujú?

+1/0
23.3.2016 7:41

B63o54h39u70m72i81l 84M83i19c68h87a78l 3875204145671

A co takto jíst a ne žrát?

To neplatí jen pro hořčici.

0/0
17.3.2016 7:09

J46i35ř40í 86K47o61c22u90r67e74k 6235254405428

80 gramů hořčite denně. Fajn, zkuste pít 8 litrů vody denně a pak napsat, že je nezdravé a mělo by se to asi nějak řešit. A pro jistotu zakázat vodovod, aby se nikdo "nevyplách" k smrti.

+2/0
16.3.2016 18:13


P26e77t85r 36S81v52o34b90o37d38a 9945377884750

... nechtel byste byl dalsi clen dramatickeho krouzku? ;-) Zacina vas byt tolik, ze by se dalo uvazovat o dramatizaci Vojna a mir. Ale je skvele, ze se to tentokrat obeslo bez zminky o Bruselu.:-)

0/0
17.3.2016 9:50

M91a65r26t77i60n 26J10i94r24o19u41s12e41k 7486135965678

8 deka hořčice denně. Dobrou chuť. 8-o

0/−1
16.3.2016 10:48

V69l53a75d51i19m92í61r 38Š60k42o55l96n11í91k 8205710458

je zajímavé že se tu baví o hořčici, ale přitom těch jiných věcí s bisfenolem je o hodně více, tak proč zakazovat či jinak omezovat hořčici. lepší by bylo těch více věcí zbavit toho škodícího bisfenolu, ale to by asi nebylo to správné, takže ta jednodušší cesta je v úpravě genetických vlastností jedné suroviny. vyjde to podstatně levněji a o to jde.

To že v ostatních věcech je toho bisfenolu více nám vlastně nebude vadit protože ty věci nebudeme polykat, to je konečné vyznění článku.

0/0
16.3.2016 9:02

J98a12n 58M45a64c23e41k 3314621752933

No jde asi o to, že víme jak hořčici bisfenolu zbavit a proto to můžeme udělat. Jestli víte, jak zbavit bisfenolu ty ostatní věci tak do toho- bude to určitě přínos.

+1/0
16.3.2016 9:24

A79n20t85o87n39í69n 35G83a23ž34á81k 7725645490986

Co treba ... nepouzivat je?

0/0
16.3.2016 22:21

P82e54t96r 23H27a31h39n 1953489116488

Já bych zrušil především instituce, které tohle zveřejňují, za chvíli hořčici zakážou a bude se pašovat! Všeho moc škodí, a to platí i o těchto informacích!

+4/−5
16.3.2016 8:16

T32o14n39d43a 30H55e26j66l57í49k 1568673679407

Trochu to připomínalo PR pro kečupy xD

Nu, otázka, zda to dneska není docela jedno, když i tu hořčici zcela jistě spíš vyrábí z plastu, než ze skutečných rostlin....tedy pokud si člověk nenakupuje v zahraničí nebo si nepřiplatí. :P

0/−4
15.3.2016 21:10

P66e36t58r 21J27a38r93o95š 2644401865337

Koureni je skodlivejsi a je take povolene. Maximalne nam tu naridi velke varovne napisy pres pul baleni horcice a kdyz to nepomuze tak i hruzne obrazky obeti bisfenolu. A bude vyreseno. R^

+6/0
15.3.2016 20:59
Foto

L49a57d72i50s24l47a85v 90N47á30d53v79o13r35n55í96k 6904585367866

....jestli si tohle přečtou v bruseli....tak jsme dohořčicovali....ty magoři jsou schopný to zakázat....

+9/−2
15.3.2016 15:24

R94a79d83e31k 71Š54a35r48l98á56k 6961169680926

Jestli mi zakážou hořčici, tak se vážně naštvu. Párek s kečup sice polknu taky, ale rozhodně to neni ono ;-D

+8/0
15.3.2016 14:26

J17o35s19e80f 75Š92p45e81r78l 2177907823958

Nejsem expert, ale zdá se mi , že na GMO se tu sešlo víc expertů, než na vědecké konferenci :)

Já se mohu držet jen sedlácké logiky, která mi říká, že ke genetické modifikaci dochází u lidí nepřetržitě s každým potomkem, ale pouze náhodně, neměl bych tudíž obavu z GMO, když to půjde cestou umělou, řízenou.

Co jiného je křížení / šlechtění různých odrůd ovoce, révy, do genu jedné odrůdy se dostanou geny druhé odrůdy......

Samozřejmě, obava ze zneužití tu vždy je....

+12/−1
15.3.2016 11:11

M15i16c13h98a92l 67M95a77l69á39t 7266246461213

GMO potraviny jsou ale o přidávání živočišných genů do rostlin.

To je uplně jiné roubování, než to, které probíhá po staletí člověkem u ovocných stromů.

Třeba aby byla rajčata odolná proti některým pesticidům, musí dostat geny z ryb.

Když budou rostliny odolné proti silným pesticidům, tak budeme jíst ještě víc otrávené jídlo z plodin, od pesticidů, než jíme doteď.

Hlavně že jim to nesežerou brouci a plísně.

+4/−5
16.3.2016 1:39

R80o54m32a16n 29L85a14n82g33e26r 9164624882242

Cože? 8-o

0/−2
16.3.2016 11:35

A22n11t76o39n88í58n 30G42a94ž56á13k 7485715240476

Minus za neinformovanost. Pokud geneticky pozmeni horcicne semeno tak, aby to nebylo potreba strikat glyfosatem (coz je momentalne problem 90% geneticky modifikovanych odrud) pak no problem. Pokud se nebude platit za patent, take no problem. Ale aby si na tom nekdo udelal double business - prodej semen a prodej herbicidu, tak to je big problem pro lidi. Geneticky modifikace rostlin jsou momentalne obrovsky ryzovani penez za jakoukoliv ceni (i poskozeni zdravi lidi) a to neni spravne.

0/−1
16.3.2016 22:27

J94i92ř65í 39K80o63c37u55r11e71k 6955904325818

A kvůli tomu raději zakážeme i ty metody, které daný gen jen a pouze vypnou a nic cizího nikam nevnášejí. Protože GMO nebo GMO je jedno. Motor nebo motor je taky jedno, co na tom, že ten naftový není třífázový.

+1/0
16.3.2016 18:10

V86i92k39t77o80r 65S67v62o85b34o87d90a 8482588752136

Z tohoto důvodu mi přijdou hodně vtipní fanoušci biopotravin "bez chemikálií", superpotravin atp. Vždyť stále ještě pořádně nevíme, jaké chemikálie jsou obsaženy v běžných rostlinách naprosto přirozeně. Nevím, jaké konkrétní podmínky (množství slunce, vláhy, složení půdy, atd.) ta konkrétní rostlina měla a jaké množství těchto přirozeně se vyskytujících látek tedy mohla vytvořit. Domácí pěstitelé konopí potvrdí, jak moc je výsledný obsah kanabinoidů závislý na podmínkách pěstění :-) No a už vůbec nevím, co přesně bylo zakopáno metr pod zemí pod touto konkrétní rostlinou, kterou právě chroupám; co na ní přinesl vítr, voda steklá z protější stráně, podzemní vody, atd. atd., tedy co přesně se do té mojí bio zeleninky dostalo navíc. To by se musel udělat podrobný chemický rozbor každé mrkve a jak je vidět, zatím nemáme zmapováno ani to, co všechno obsahuje blbá hořčice zcela přirozeně (tj. každá její rostlina) už po staletí.

Takže si dejme třeba superpotravinu goji (kustovnice čínská) s nálepkou bio, vyprodukovanou v nezjistitelných podmínkách někde v Asii, o které se mimochodem ví, že přirozeně obsahuje toxiny, no ale jsou to přírodní bio jedy, žádná hnusná chemka, takže určitě budou blahodárné ;-)

+15/−2
15.3.2016 10:56

J80a24r88o45s37l33a49v 33H17a60m83á55č74e67k 6923666978592

GMO promo či co? Nechci geneticky modifikovat bez opravdové znalosti dosahů...[>-]XEU - to už se bude podepisovat ta obchodní smlouva s USA?

Kdo naslouchá Přírodě má právo sdílet její moudrost,

kdo se jí snaží umlčet nemá právo být její součástí.

PŘÍRODA - jako vykonavatelka Pravdy na Zemi

Děkuji, že je nám umožněno nést v nejkratší možné době odpovědnost za naše myšlenky, slova a činy...

+1/−16
15.3.2016 10:42

V18á63c72l69a89v 58S78v42o16b41o51d89a 3251789790960

ach jo, to nemůžete na začátku napsat: "POZOR, následuje blábolení!" aby byl člověk varován?

+16/−1
15.3.2016 11:00

A89n80t12o85n54í62n 52G16a70ž30á80k 7225865280416

bla, bla, bla ... pozor v prirode vznika mnoho nebezpecnych latek, neni radno polknout kazdou vec, co vidime a zde se nam to pozivatelne. Toto je mineno zcela vazne ;-)

0/−1
16.3.2016 22:32

M31a91r87t50i21n 39M20a33i40k65s94n26a18r 3804273448152

No co, tak budeme jíst pálivou hořčici, to není zase tak hrozné :)

+14/0
15.3.2016 10:35

M75i77r76e21k 63G21a15j54e21r 5651986689760

Ale jen do te doby, nez se v ni najde jina skodliva chemikalie.

+8/−1
15.3.2016 10:40

L65u54b87o98m30í97r 37V37r67t66a79l 6570717301591

Tak ten bisfenol v horčici bych neřešil. Prostě navrhněte doporučenou denní dávku hořčice a hotovo. Ten kdo se přejídá (čímkoliv) přijme do těla mnohem víc jedu než člověk žijící "v normě" a kvůli takovému zakazovat všem hořčici je nesmysl. To vyplývá z logiky věci, když se někdo přejídá, je v podstatě závislý, samozřejmě to odnese na zdraví.

+8/0
15.3.2016 10:16

P45ř44e34m53y85s74l 46L19u51k29á66š 2795822940101

Jdu si dat parek s horcici :-)

+4/−1
15.3.2016 10:15

R73a21d63i62m 10P49o38l18á60š28e16k 9766173209969

Objevení BisfenoluA v hořčici může být i docela dobrá zpráva.

Pokud se totiž povede najít gen, který je za produkci BisfenoluA odpovědný a zaktivovat ho tak, že bude v rostlině produkovat významné množství této látky,

bude potom možné genetickou modifikací připravit odrůdu třeba hořčice, ze které bude možné potom vyrábět epoxidovou pryskyřici.

V podstatě přírodním a ekologicky příjemným způsobem.

+5/−2
15.3.2016 10:01

J63a91n 90B55u18r75i41a55n 2823129294440

A co takhle kyselina eruková? Řepka se vyšlechtila, aby jí byla (téměř) prosta. Jak to je u hořčice?

+3/0
15.3.2016 9:24

P46e79t63r 27P54e42t67ř92í67k 3921190291198

bisfenoly se uvolňují ze všech plastů(obaly potravin) a mohou za řadu potíží zdravotních všeho druhu doporučuji nepříliš veselý film k otevření očí jménem Planeta plná plastů:-P

+2/−6
15.3.2016 9:07

K17a35m73i34l 78S96c38h98w53a65g73e88r 3363856335426

Plastům rozhodně nefandím, ale napsat to takto je dost přestřelené. Něco se může odněkud uvolňovat jenom pokud to tam před tím dáte a pokud je to tam špatně vázané. To se ale určitě nedá říct o všech plastech.

+4/0
15.3.2016 9:52

P65e80t60r 80S14v91o38b96o11d61a 9445497264380

... nestaci, kdyz se to tyka PET flasek a vystelek plechovek na napoje?

+2/−1
15.3.2016 9:53

K69a82m70i46l 11S50c66h30w13a14g89e45r 3913236885376

To rozhodně nee. Pán psal ze VŠECH plastů. A navíc plastů jsou spousty druhů, abyste to mohl takto zobecnit.

+2/0
16.3.2016 10:43

A27l55e43š 60Z11e22l57i48n14k24a 1964752326

Konzervy s kyselým obsahem nebo tučným obsahem uvolňují BPA

+1/0
15.3.2016 10:46

K26a62m88i81l 25S94c89h27w89a84g82e74r 3443766565896

No to je zase generalizování (nějakého minoritního problému). Drtivé většina konzerv je železná s nějakou kovovou povrchovou úpravou a tak jediné co tak uvolňují je IMHO po delší době rez.

Takže asi myslíte ten typ konzerv, které jsou právě proti rzi potažený plastovou vrstvou. To mi taky připadá jako prasárna, ale zas nejde napsat, že to tak je obecně u konzerv, ale jen u jednoho typu, který má nějaké zastoupení (třeba 20% - nevím).

+1/0
16.3.2016 10:35

A68l10e24š 17Z72e44l88i16n64k37a 1574342316

Ano drtivá většina konzerv je železná s povrchovou úpravou, a ta povrchová úprava je epoxidová pryskyřice uvolňující BPA. Nebude to 20% ale spíš 90+;-)

0/0
16.3.2016 12:50

A41l86e52š 90Z97e86l50i10n62k75a 1284972196

Hormonální disruptory jsou všude, likvidují zdraví lidí. V drogerii jako uchovatele vůně, barvy, v kosmetice, v zubních pastách, v barvách, v plastech, v herbicidech (RoundUp !), v konzervách, v každé účtence ! - a pokladní mají vyšší hladiny bisfenolu A než ostatní.

Ale my to nebudeme řešit, nebudeme požadovat úplné uvádění složení drogerie a kosmetiky, zákaz jejich zbytečného používání. Zvlášť v době kdy pomocí testování buněčných linií můžeme odhalit i nové endokrinní disruptory.

NE NE NE

My to budem řešit u hořčice abysme povolili GMO. A pak bude zase ticho.

:-/

+7/−4
15.3.2016 8:56
Foto

M37i70r60o85s65l44a11v 57S44t24e82i67n58e81r 1735825268863

Tajemství je v kombinaci. Osamělé zdraví nepříznivé látky- potraviny ještě neznamenají ohrožení zdraví, ale mnohé vlivy se násobí, jindy opět kompenzují. Třeba vejce obsahují cholesterin, ale také lecithin, čímž se škodlivost cholesterinu dalekosáhle redukuje.

Hořčice v kombinaci s uzeninou bude ten problém- dosud se účinky uzenin posuzovaly izolovaně. S hořčicí a pivem (nitrosaminy) případně smaženými hranůlky ta škodlivost nabývá už problematických rozměrů.

Jestliže silný kuřák, bývalý kancléř Schmidt, žil 98 roků, pak nejenom, že kouřil, ale zapíjel pravděpodobně dobrým vínem, což ten dehet do jisté míry zneškodňuje. Jiný kuřák, popíjející k tomu pivo, konzumující špekáčky, dojede na to často už v 60.

+3/−3
15.3.2016 8:55

A47l65e95š 57Z97e40l83i46n89k15a 1894152336

Ono je to taky o tom, že kouření samo sebe kompenzuje. Ale kdo přestane v pokročilém věku, to má rychle spočítané:-)

+1/−2
15.3.2016 8:59

I94v18o 63Ž17á27č54e78k 9700222329727

Kolika let se člověk dožije, to je do značné míry otázka náhody. Existují velmi zdravě žijící lidé, kteří v 50 zemřou na rakovinu.

+7/0
15.3.2016 9:55

P95a71v68o32l 49K14u76b27r46a88n 6799420230782

Náhoda je v tom nevinne. Na vine je jednoducho genetická výbava. Ak má niekto organizmus taký, že stíha opravovať poškodené bunky, tak žije dlho ...

+1/0
15.3.2016 19:38

J72a30n 12M29a54c95e67k 3394891862593

Zapomínáte, jak velkou roli hraje u rakoviny náhoda. I dělník v azbestárně se může dožít 98 let.

+1/−2
15.3.2016 10:20

A94l74e55š 37Z47e25l34i42n32k60a 1354702606

A skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále ;-D Ale neděje se to

0/−1
15.3.2016 11:11

T95o84m37á71š 68V44e24s75e49l37ý 5545348760519

podle nějakého dlouhodobého výzkumu mělo azbestózu "jen" tuším 20 % dělníků pracujících desítky let téměř denně s azbestem. Je to nepochybně hodně, ale na druhou stranu mluvíme o denní expozici po desítky let... Celá "likvidace azbestu" je jen obrovský kšeft.

+1/0
16.3.2016 10:22

J66a36n 15K66a81n80t 9721548388313

Dobra reklama na francouzskou palivou dijonskou horcici, Moutarde de Dijon !

+4/0
15.3.2016 8:55

M89a97r72i55a10n 90K27r47a58l 6504322694687

Ten clanek je pekny FUD

0/−1
15.3.2016 8:54

Z95b70y55n71ě83k 54Š46a11f12a69r73č67í16k 5277938525884

Ne, to jsou ti bojovníci proti "GMO" (vše je GMO).

+1/0
15.3.2016 12:44

V87í51t 55K16o81u69b70a 6686740584198

Neplatili ten výzkum výrobci kečupu?

+6/0
15.3.2016 8:49
Foto

M17i75r35o28s96l66a18v 95S36t19e88i98n90e30r 1865385978873

Kečup obsahuje zejména řepný cukr, což je nejrozšířenější potravinový jed- vedle bílé mouky-lepku.

+3/−7
15.3.2016 8:57

I93v72o 33Ž93á69č61e79k 9230622249107

Takže nejíte pečivo?

+3/0
15.3.2016 9:50

K83a12m18i94l 36S92c36h44w55a69g48e18r 3973266795986

No stačí nejíst bílé pečivo.

+2/−4
15.3.2016 9:55





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.