Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu
Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

M55a14r58t29i38n 91K66u76č19e41r64a 8579359879662

Dobré je to srovnání s EU. ... zemědělcům se díky dotacím někdy vyplatí nic nepěstovat ...;-D

+49/−1
doporučit
18.11.2016 2:10

M53a66r53t72i81n 67P15l84a16t66i63l 9261703131328

skvělý článek, hlavně se mi líbí to porovnání dotované a nedotované produkce. Pro běžného konzumenta by měla být zásadnější informace o tom, že často platí ze svých daní někomu za to, že nebude nic dělat....

+44/−2
doporučit
18.11.2016 8:00

D94a36v53i51d 84P15e88t90r 7470236160925

Mohou mít jiné výhody než výnosy, např. rýže obohacená o vitamín A zachraňuje v Asii zrak mnoha lidem. Odolnost vůči hmyzu, či prodloužená trvanlivost také přináší výhody. Rostliny s nižšími nároky na vodu taky přinesou spoustu výhod.

+33/−3
doporučit
18.11.2016 8:06

M81a56r84t94i26n 68G66l43o30g78a28r 5838517495

Tak gen. modifikace není nic nového. Dříve se to dělo křížením, teď v laborce. Jen to pro někoho zní divně a nepřrozeně, což ostatně dokládá i ten nákupní průzkum v článku.

+28/−3
doporučit
18.11.2016 7:20

R28i52c62h74a75r95d 72V85a46c37e14k 5831128602638

Podezřele objektivní článek

+18/−1
doporučit
18.11.2016 9:04

J74a16r58o74m74í33r 38R31y71b46k56a 3142697111252

Už se těším na BIO GMO potraviny....jinak dobře napsaný článek vyzdvihujicí GMO....

+19/−2
doporučit
18.11.2016 8:14

P18e68t10r 45S86v46o37b72o46d20a 9295947204560

... s GMO organismy pracujeme uz pres 40 let. Jedna mensi laborator produkuje bezne podle povinnych hlaseni ~10^10 GMO jedincu rocne. Jsou zeme, kde se GMO uz roky pestuji venku v masivnim mnozstvi. A zdravotni rizika, co se objevila za tech 40 let? Neprokazana. Nekolik pochybnych korelaci. A strach z GMO? Nebetycny.

+13/0
doporučit
18.11.2016 17:32

P89e42t65r 15S78v54o72b68o18d76a 9265897304900

Dulezite je priznat si, ze GMO je mnohem vic spolecensky nez bezpecnostni problem. Bez toho se nikam nedostaneme. GMO se bezpecnostnim/zdravotnim problemem muze v budoucnu stat, proto by debata o bezpecnych hranicich a etice mela probehnout ted. Geneticky upravena krava dojici v mleku umely protein dulezity pro nejakou lecbu nepredstavuje zdravotni riziko, ale lidem se to proste prici. Prici se jim to mnohem mene, kdyz pak vidi naklady na lecbu ... potencialni riziko v GMO je horizontalni transfer, pripadne v kombinaci s nejakym "gene drive" CRISPR systemem. Ale nez se zacnete bat, uvedomte si, ze CRISPR system ma v sobe prirozene zabudovany vase strevni mikdoflora i zive jogurty ...

http://technet.idnes.cz/metody-geneticke-modifikace-d1c-/veda.aspx?c=A130419_122346_veda_mla

... jeste jedna vec - cizoroda DNA je vsude kolem ... ve vzduchu, co dychame, ve vode, kterou pijeme, v jidle, ktere jime ... prakticky kamkoliv se na Zemi podivate, najdete tam nejakou DNA ...

+11/0
doporučit
18.11.2016 20:17
Foto

J37a29n 91Z13á84h30r29a44d82n66í73k 1271463420225

všetko čo sa dnes pestuje a chová je šľachtené !!ako zvieratá tak rastliny! toto vám nevadí? ale ak sa niečo označí GMO tak začnete tárať hlúposti !!že je to zlé!!

+11/−1
doporučit
18.11.2016 5:29

M64a54r37t28i74n 80J14i89r97o89u55s52e49k 7606335285968

U GMO jde hlavně o to, že se dají patentovat. Nemůžete si tedy dát stranou semena a zasít. Rok co rok si osivo musíte koupit pro větší a zaručený zisk firem jako je Monsanto. :-)

+21/−7
doporučit
18.11.2016 4:53

P25e46t44r 27H27a26j20i89č 2372549584985

Někdy mně připadá, že čím větší vědec v komerční sféře, tím je vlastně hloupější. Směr, jakým se ubírá současné komerční zemědělství je úplně špatný.

Citace: "Omezení orby (při použití GMO plodin) a dalších polních prací vede ke snížení eroze půdy a úspoře pohonných hmot."

Zdroj: http://technet.idnes.cz/geneticky-modifikovane-plodiny-vynosy-cena-gmo-f55-/veda.aspx?c=A161110_114450_veda_mla

Tato věta je nesmysl. Omezení orby vede k tomu, že je využívána jen několikacentimetrová vrstva ornice, která se musí uměle hnojit. Vzhledem k časté zátěži půdy při postřicích (u GMO řepky je to například až 6x za vegetační období a u obilovin je to podobné) dochází k udusání půdy do té míry, že má velmi malou prosustnost pro vláhu. Napohonných hmotách se tedy rozhodně nešetří. Následkem toho dochází k degradaci humusu, který ztrácí přirozenou mikrobiální faunu a flóru. Degradaci urychnují samozřejmě také umělá hnojiva, která mění biologické složení půd a herbicidy, které jsou toxické. Výsledkem je až úplná ztráta půdního humusu, který je pak úplně nahrazený chemickými hnojivy.

Pří přívalových srážkách dochází k odplavení vrchní vrstvy až na tvrdé podloží. Tyto odplaveniny zamořují vodní toky a nepropustná půda snižuje hladinu spodních vod, která je už i tak ohrožená globálním oteplováním.

Nakonec budou konference, které budou, podobně jako klima a stav ovzduší, řešit půdní fond, nařizovat a podepisovat závazky, že pole se musí obdělávat jednou za X let hlubokou orbou, že monokultura nesmí přesáhnout určitou výměru, že musí být budovány meze pro přirozenou faunu a flóru, že se nesmí používat herbicidy, které ničí plevel z důvodu přílišného jednostranného vyčerpání půdy, že je potřeba dodržovat rotaci plodin na poli (osevní postupy, ptrojpolní systém) atd., atd... Je to až absurdní, že takové prosté postupy, zavedené a fungující po staletí a tisíciletí jsou kvůli naší chtivosti po penězích v troskách.

+11/−2
doporučit
19.11.2016 14:28

V40i61l17é39m 55B52a31r88á71k 4556197339386

Ta vyšší spotřeba glyfosátu si zaslouží podrobnější zkoumání. V Česku je spotřeba 950 tun. Jedno z jeho použití, pro mě nesmyslné, je postřik plodiny před sklizní, kdy nastojato uschne a krásně se sklízí a vyžaduje méně úprav.

Takže je otázka k čemu a jak se glyfosát v USA a ve Francii používá a jak je to srovnatelné.

Jinak odmítání GO je pro mě tmářství.

+9/−1
doporučit
18.11.2016 9:20
Foto

J92i22ř38í 76D78v83o59ř47á76k 5115109970948

Lidé se bojí toho , čemu nerozumí , co neznají . A jej edno , jedná li se o GMO , jadernou energetiku , úložiště jaderného " odpadu " , ....... . Mají rádi jednoduché vysvětlení . Odborník je není schopen přesvědčit , protože tyto problematiky jsou mimo jejich chápání .Demagog má práci jednodušší . Prostě tam zaplete nadnárodní korporace , tajné služby , postraší nějakým filmem, ....... .

+5/0
doporučit
19.11.2016 9:18

R47a38d26i37m 46P35o55l90á66š38e48k 9236923179119

Podle mně jsou v článku velké faktické nesmysly.

Není totiž možné porovnávat spotřebu jakýchkoliv pesticidů jen podle vynakládaných tun na hektar.

Zejména ne v Evropě, kde díky zeleným, ale i lobbystům firem produkujících pesticidy (Čím rychlejí obnova pesticidů, tím méně chemické firmy ztrácejí výrobou kopií pesticidů) se dnes od 80 let minulého století, kdy jsem se to učil na vysoké, používá už třetí až čtvrtá generace pesticidů, protože předchozí byly vždy postupně úředníky zakazovány. Kde v 80 letech bylo dávkování běžných pesticidů stovky kil až občas jednotky tun na hektar, se dnes používají pesticidy s dávkováním pár stovek gramů účinné látky na hektar.

Zatímco v USa tlak na obměny pesticidů a jejich postupné zakazování nebyl tak významný, tudíž se tam dlouhodobě používají pesticidy starších typů, jejichž účinné množství na hektar je mnohem vyšší.

Kromě toho každý chemicky odlišný pesticid účinkuje vždy trochu jinak a je prostě nesmysl jak dům hodnotot poškození životního prostředí podle mechanického součtu použitých hmotností pesticidů.

+5/0
doporučit
18.11.2016 13:27

M39a35r69e36k 21K88u33m13p81r22e57c70h98t 6609637598172

GMO jsou především přínosem pro ochranu přírody. Nejvyššího pokroku bylo dosaženo u GM variant sóji, jejich použití znamená menší zábor půdy v produkčních oblastech, především pak v jižní Americe.

+8/−3
doporučit
18.11.2016 15:10
Foto

J60a15n 92C72i43b18u83l76k47a 9352838890629

Další článek, co "jakoby náhodou" ignoruje dopad patentové ochrany GMO. A je vidět, že presstiutky jsou i mezi biology.

GMO netvoří státní, ani neziskové organizace a o byznys tu jde až na prvním místě - jak je vidět, ne až tak ve smyslu okamžitého výnosu, ale na principu cukrátka, ze kterého se časem stane jediná možná "volba". Jiná osiva již nebudou k dispozici, nebo vám vaší původní osení "omylem" zničí sousedovo (Babiš) Rounup.

A že je to celé babišova propaganda a nesmysl svědčí i zoufalé tvrzení o tom, že: "Omezení orby a dalších polních prací vede ke snížení eroze půdy... " - v době, kdy se opět uvažuje o hlubboké orbě, aby se zadržela voda v krajině.

GMO je Trojský kůň naplněný bezohlednou snahou o trvale udržitelný ekonomický růst - čili nesmysl.

+6/−4
doporučit
19.11.2016 11:58

R85o75b57e18r51t 41S72e86d16l23á35r 4437252

Dobrý článokR^

+4/−2
doporučit
18.11.2016 6:35

M88i64r55e39k 13Š77t40e82f42a12n 9189669919608

Osobne jsem proti GMO, ale je mi jasne, ze jakmile se to povolí, tak nastane velky rozvoj, lidi sice budou žrblat, ale pak si zvyknou - presne stejne jako tomu bylo u mrazeneho peciva, lidi žbrblali a ted?-nikdo se nad tim nepozastavuje a horentne kazdy kupuje toto zmražené pečivo, přesně tak to vidím časem s GMO

+2/−1
doporučit
18.11.2016 20:52

M52i43r50e97k 28G91a58j71e93r 5511526229280

Musím uznat, že se mně analýza v tomhle článku líbí. Osobně jsem proti GMO produktum hlavně kvůli tragické chuťové kvalitě a kvůli tomu, že se snižuje pestrost v jídle. A o snížení ceny nemůže byt řeč, když je mají pod kontrolou monopoly. Jenom to přináší zdražení původních neGMO produktů.

+5/−14
doporučit
18.11.2016 2:52

P43e53t54r 90H67a38j27i28č 2292319184325

Problém je v tom, že obě cesty, jak ta GMO, tak i ta více konzervativní Evropská jdou špatným směrem. Nádorová onemocnění jsou odhadem z 80% zapříčiněná nevhodnou nebo kontaminovanou stravou. Ne za všechno jsou zodpovědné zbytkové herbicidy a insekticidy. Hodně jde také na úkor stabilizátorů a konzervantů. Další věc je, že vědci natolik zmanipulovali genetický kód, ať už klasicky křížením nebo GM, že potraviny jsou více a více nepoživatelné. Potravinové alergie a nesnášenlivost rok od roku rostou. Stejně tak rychle rostou obchody se zdravou výživou, různé typy diet, bezlepkové obchody ap. Testovali jsme moloun bez pecek a s peckami. Hádejte, který senzoricky vyhrál. Nektarinky (nevím, kdo vymyslel název) mají mdlou chuť, půlkilová jablka hnijí zevnitř po pár dnech skladování doma... Některá zelenina nebo ovoce je úplně bez charakteristického pachu nabo má chemický pach i chuť... Typickým příkladem jsou banány.

Naskýtá se otázka. Pro koho to výrobci pěstují, když za pár let to už výše zmiňované produkty nebude nikdo kupovat, protože buď umřeme nebo to nebudeme schopni jíst. :-(

+4/−11
doporučit
18.11.2016 16:38

J15a58n 79T52r73o49l51e58r 6797305524649

Autor clanku nejspis nevidel dokument Transgenic Wars:

http://www.gmwatch.org/news/latest-news/16061-transgenic-wars

Po shlednuti me na GMO presla chut.

+3/−10
doporučit
18.11.2016 12:59

F25r16a50n65t27i69š14e85k 89M59o95s38s 8872203499379

Slušná palebná příprava. Copak na nás asi Bureš chytá.

+3/−10
doporučit
18.11.2016 9:03

K73a41t32e22ř42i74n23a 43S78l28a30v12í10k62o48v22á 6103885750613

Ani škůdci to nežerou, ale lidé se to naučit jíst musí. Jen kvůli tomu, aby z každého zrníčka dostávala korporace platbičku za patent.Rv

+5/−24
doporučit
18.11.2016 11:11
Foto

J86a61n 11C59i26b31u41l55k61a 9502648620989

Mimochodem:

http://ekonomika.idnes.cz/bayer-se-dohodl-na-prevzeti-monsanta-za-66-miliard-dolaru-pjx-/eko-zahranicni.aspx?c=A160914_134106_eko-zahranicni_rts

A teď si do toho promítněte patentová vlastnictví na GMO-osiva. A Babiše, ze kterého se stane lokální místodržící.

+1/−2
doporučit
19.11.2016 12:14

P24a84v47e96l 40S31e49d92l17á85k 3970486128841

Fungování druhu je informační proces, který trvá i stovky milionů let. Probíhá tu zpracování informace založené na podmíněném kopírování, to je blízké Turningově definici počítče. My do toho uděláme poměrně tvrdé zásahy, které by bez zásahu člověku nikdy nenastaly, s výhledem třeba na 10 nebo 100 roků. Co bude potom, co to udělá za 1000 roků, za 10000 roků, za milion roků? Já to nevím.

0/−1
doporučit
21.11.2016 10:00





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.