Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu
Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

M78a30r18t87i42n 95K72u66č95e85r73a 8369419149922

Dobré je to srovnání s EU. ... zemědělcům se díky dotacím někdy vyplatí nic nepěstovat ...;-D

+49/−1
doporučit
18.11.2016 2:10

M46a89r53t32i27n 66P81l18a12t46i98l 9451653811948

skvělý článek, hlavně se mi líbí to porovnání dotované a nedotované produkce. Pro běžného konzumenta by měla být zásadnější informace o tom, že často platí ze svých daní někomu za to, že nebude nic dělat....

+44/−2
doporučit
18.11.2016 8:00

D32a94v58i88d 37P78e29t28r 7180356110235

Mohou mít jiné výhody než výnosy, např. rýže obohacená o vitamín A zachraňuje v Asii zrak mnoha lidem. Odolnost vůči hmyzu, či prodloužená trvanlivost také přináší výhody. Rostliny s nižšími nároky na vodu taky přinesou spoustu výhod.

+33/−3
doporučit
18.11.2016 8:06

M84a98r35t89i95n 22G12l46o32g79a39r 5908877215

Tak gen. modifikace není nic nového. Dříve se to dělo křížením, teď v laborce. Jen to pro někoho zní divně a nepřrozeně, což ostatně dokládá i ten nákupní průzkum v článku.

+28/−3
doporučit
18.11.2016 7:20

R47i98c84h95a96r37d 11V23a89c50e40k 5811258642668

Podezřele objektivní článek

+18/−1
doporučit
18.11.2016 9:04

J70a34r24o91m65í68r 32R12y20b18k48a 3522787571102

Už se těším na BIO GMO potraviny....jinak dobře napsaný článek vyzdvihujicí GMO....

+19/−2
doporučit
18.11.2016 8:14

P25e29t96r 49S67v80o28b32o39d13a 9855837844440

... s GMO organismy pracujeme uz pres 40 let. Jedna mensi laborator produkuje bezne podle povinnych hlaseni ~10^10 GMO jedincu rocne. Jsou zeme, kde se GMO uz roky pestuji venku v masivnim mnozstvi. A zdravotni rizika, co se objevila za tech 40 let? Neprokazana. Nekolik pochybnych korelaci. A strach z GMO? Nebetycny.

+13/0
doporučit
18.11.2016 17:32

P48e65t39r 86S81v65o19b14o76d95a 9555787764820

Dulezite je priznat si, ze GMO je mnohem vic spolecensky nez bezpecnostni problem. Bez toho se nikam nedostaneme. GMO se bezpecnostnim/zdravotnim problemem muze v budoucnu stat, proto by debata o bezpecnych hranicich a etice mela probehnout ted. Geneticky upravena krava dojici v mleku umely protein dulezity pro nejakou lecbu nepredstavuje zdravotni riziko, ale lidem se to proste prici. Prici se jim to mnohem mene, kdyz pak vidi naklady na lecbu ... potencialni riziko v GMO je horizontalni transfer, pripadne v kombinaci s nejakym "gene drive" CRISPR systemem. Ale nez se zacnete bat, uvedomte si, ze CRISPR system ma v sobe prirozene zabudovany vase strevni mikdoflora i zive jogurty ...

http://technet.idnes.cz/metody-geneticke-modifikace-d1c-/veda.aspx?c=A130419_122346_veda_mla

... jeste jedna vec - cizoroda DNA je vsude kolem ... ve vzduchu, co dychame, ve vode, kterou pijeme, v jidle, ktere jime ... prakticky kamkoliv se na Zemi podivate, najdete tam nejakou DNA ...

+11/0
doporučit
18.11.2016 20:17
Foto

J84a87n 87Z57á44h41r50a25d62n27í24k 1981893150905

všetko čo sa dnes pestuje a chová je šľachtené !!ako zvieratá tak rastliny! toto vám nevadí? ale ak sa niečo označí GMO tak začnete tárať hlúposti !!že je to zlé!!

+11/−1
doporučit
18.11.2016 5:29

M61a61r81t47i26n 74J69i81r23o91u75s43e15k 7256305535218

U GMO jde hlavně o to, že se dají patentovat. Nemůžete si tedy dát stranou semena a zasít. Rok co rok si osivo musíte koupit pro větší a zaručený zisk firem jako je Monsanto. :-)

+21/−7
doporučit
18.11.2016 4:53

P11e51t49r 53H24a96j35i50č 2132969504765

Někdy mně připadá, že čím větší vědec v komerční sféře, tím je vlastně hloupější. Směr, jakým se ubírá současné komerční zemědělství je úplně špatný.

Citace: "Omezení orby (při použití GMO plodin) a dalších polních prací vede ke snížení eroze půdy a úspoře pohonných hmot."

Zdroj: http://technet.idnes.cz/geneticky-modifikovane-plodiny-vynosy-cena-gmo-f55-/veda.aspx?c=A161110_114450_veda_mla

Tato věta je nesmysl. Omezení orby vede k tomu, že je využívána jen několikacentimetrová vrstva ornice, která se musí uměle hnojit. Vzhledem k časté zátěži půdy při postřicích (u GMO řepky je to například až 6x za vegetační období a u obilovin je to podobné) dochází k udusání půdy do té míry, že má velmi malou prosustnost pro vláhu. Napohonných hmotách se tedy rozhodně nešetří. Následkem toho dochází k degradaci humusu, který ztrácí přirozenou mikrobiální faunu a flóru. Degradaci urychnují samozřejmě také umělá hnojiva, která mění biologické složení půd a herbicidy, které jsou toxické. Výsledkem je až úplná ztráta půdního humusu, který je pak úplně nahrazený chemickými hnojivy.

Pří přívalových srážkách dochází k odplavení vrchní vrstvy až na tvrdé podloží. Tyto odplaveniny zamořují vodní toky a nepropustná půda snižuje hladinu spodních vod, která je už i tak ohrožená globálním oteplováním.

Nakonec budou konference, které budou, podobně jako klima a stav ovzduší, řešit půdní fond, nařizovat a podepisovat závazky, že pole se musí obdělávat jednou za X let hlubokou orbou, že monokultura nesmí přesáhnout určitou výměru, že musí být budovány meze pro přirozenou faunu a flóru, že se nesmí používat herbicidy, které ničí plevel z důvodu přílišného jednostranného vyčerpání půdy, že je potřeba dodržovat rotaci plodin na poli (osevní postupy, ptrojpolní systém) atd., atd... Je to až absurdní, že takové prosté postupy, zavedené a fungující po staletí a tisíciletí jsou kvůli naší chtivosti po penězích v troskách.

+11/−2
doporučit
19.11.2016 14:28

V68i66l66é29m 97B84a43r92á95k 4386657199286

Ta vyšší spotřeba glyfosátu si zaslouží podrobnější zkoumání. V Česku je spotřeba 950 tun. Jedno z jeho použití, pro mě nesmyslné, je postřik plodiny před sklizní, kdy nastojato uschne a krásně se sklízí a vyžaduje méně úprav.

Takže je otázka k čemu a jak se glyfosát v USA a ve Francii používá a jak je to srovnatelné.

Jinak odmítání GO je pro mě tmářství.

+9/−1
doporučit
18.11.2016 9:20
Foto

J15i44ř51í 64D17v19o47ř95á70k 5865879630508

Lidé se bojí toho , čemu nerozumí , co neznají . A jej edno , jedná li se o GMO , jadernou energetiku , úložiště jaderného " odpadu " , ....... . Mají rádi jednoduché vysvětlení . Odborník je není schopen přesvědčit , protože tyto problematiky jsou mimo jejich chápání .Demagog má práci jednodušší . Prostě tam zaplete nadnárodní korporace , tajné služby , postraší nějakým filmem, ....... .

+5/0
doporučit
19.11.2016 9:18

R18a47d83i22m 74P71o71l41á45š32e19k 9766853269449

Podle mně jsou v článku velké faktické nesmysly.

Není totiž možné porovnávat spotřebu jakýchkoliv pesticidů jen podle vynakládaných tun na hektar.

Zejména ne v Evropě, kde díky zeleným, ale i lobbystům firem produkujících pesticidy (Čím rychlejí obnova pesticidů, tím méně chemické firmy ztrácejí výrobou kopií pesticidů) se dnes od 80 let minulého století, kdy jsem se to učil na vysoké, používá už třetí až čtvrtá generace pesticidů, protože předchozí byly vždy postupně úředníky zakazovány. Kde v 80 letech bylo dávkování běžných pesticidů stovky kil až občas jednotky tun na hektar, se dnes používají pesticidy s dávkováním pár stovek gramů účinné látky na hektar.

Zatímco v USa tlak na obměny pesticidů a jejich postupné zakazování nebyl tak významný, tudíž se tam dlouhodobě používají pesticidy starších typů, jejichž účinné množství na hektar je mnohem vyšší.

Kromě toho každý chemicky odlišný pesticid účinkuje vždy trochu jinak a je prostě nesmysl jak dům hodnotot poškození životního prostředí podle mechanického součtu použitých hmotností pesticidů.

+5/0
doporučit
18.11.2016 13:27

M20a27r14e22k 83K43u94m91p90r97e47c89h41t 6399727948782

GMO jsou především přínosem pro ochranu přírody. Nejvyššího pokroku bylo dosaženo u GM variant sóji, jejich použití znamená menší zábor půdy v produkčních oblastech, především pak v jižní Americe.

+8/−3
doporučit
18.11.2016 15:10
Foto

J40a44n 44C35i55b22u26l89k47a 9562738970299

Další článek, co "jakoby náhodou" ignoruje dopad patentové ochrany GMO. A je vidět, že presstiutky jsou i mezi biology.

GMO netvoří státní, ani neziskové organizace a o byznys tu jde až na prvním místě - jak je vidět, ne až tak ve smyslu okamžitého výnosu, ale na principu cukrátka, ze kterého se časem stane jediná možná "volba". Jiná osiva již nebudou k dispozici, nebo vám vaší původní osení "omylem" zničí sousedovo (Babiš) Rounup.

A že je to celé babišova propaganda a nesmysl svědčí i zoufalé tvrzení o tom, že: "Omezení orby a dalších polních prací vede ke snížení eroze půdy... " - v době, kdy se opět uvažuje o hlubboké orbě, aby se zadržela voda v krajině.

GMO je Trojský kůň naplněný bezohlednou snahou o trvale udržitelný ekonomický růst - čili nesmysl.

+6/−4
doporučit
19.11.2016 11:58

R55o39b32e31r60t 60S69e82d51l66á73r 4517912

Dobrý článokR^

+4/−2
doporučit
18.11.2016 6:35

M30i76r34e80k 10Š16t59e23f97a54n 9809109839708

Osobne jsem proti GMO, ale je mi jasne, ze jakmile se to povolí, tak nastane velky rozvoj, lidi sice budou žrblat, ale pak si zvyknou - presne stejne jako tomu bylo u mrazeneho peciva, lidi žbrblali a ted?-nikdo se nad tim nepozastavuje a horentne kazdy kupuje toto zmražené pečivo, přesně tak to vidím časem s GMO

+2/−1
doporučit
18.11.2016 20:52

M91i94r92e95k 48G28a91j78e90r 5601186189210

Musím uznat, že se mně analýza v tomhle článku líbí. Osobně jsem proti GMO produktum hlavně kvůli tragické chuťové kvalitě a kvůli tomu, že se snižuje pestrost v jídle. A o snížení ceny nemůže byt řeč, když je mají pod kontrolou monopoly. Jenom to přináší zdražení původních neGMO produktů.

+5/−14
doporučit
18.11.2016 2:52

P44e19t57r 92H76a60j14i29č 2952239224755

Problém je v tom, že obě cesty, jak ta GMO, tak i ta více konzervativní Evropská jdou špatným směrem. Nádorová onemocnění jsou odhadem z 80% zapříčiněná nevhodnou nebo kontaminovanou stravou. Ne za všechno jsou zodpovědné zbytkové herbicidy a insekticidy. Hodně jde také na úkor stabilizátorů a konzervantů. Další věc je, že vědci natolik zmanipulovali genetický kód, ať už klasicky křížením nebo GM, že potraviny jsou více a více nepoživatelné. Potravinové alergie a nesnášenlivost rok od roku rostou. Stejně tak rychle rostou obchody se zdravou výživou, různé typy diet, bezlepkové obchody ap. Testovali jsme moloun bez pecek a s peckami. Hádejte, který senzoricky vyhrál. Nektarinky (nevím, kdo vymyslel název) mají mdlou chuť, půlkilová jablka hnijí zevnitř po pár dnech skladování doma... Některá zelenina nebo ovoce je úplně bez charakteristického pachu nabo má chemický pach i chuť... Typickým příkladem jsou banány.

Naskýtá se otázka. Pro koho to výrobci pěstují, když za pár let to už výše zmiňované produkty nebude nikdo kupovat, protože buď umřeme nebo to nebudeme schopni jíst. :-(

+4/−11
doporučit
18.11.2016 16:38

J72a91n 68T41r41o76l49e60r 6757975894569

Autor clanku nejspis nevidel dokument Transgenic Wars:

http://www.gmwatch.org/news/latest-news/16061-transgenic-wars

Po shlednuti me na GMO presla chut.

+3/−10
doporučit
18.11.2016 12:59

F72r76a12n73t38i96š42e30k 90M97o48s78s 8882963879339

Slušná palebná příprava. Copak na nás asi Bureš chytá.

+3/−10
doporučit
18.11.2016 9:03

K33a66t72e97ř79i82n71a 54S10l19a59v28í40k67o60v67á 6203665450133

Ani škůdci to nežerou, ale lidé se to naučit jíst musí. Jen kvůli tomu, aby z každého zrníčka dostávala korporace platbičku za patent.Rv

+5/−24
doporučit
18.11.2016 11:11
Foto

J82a11n 55C66i25b79u55l80k92a 9302628520789

Mimochodem:

http://ekonomika.idnes.cz/bayer-se-dohodl-na-prevzeti-monsanta-za-66-miliard-dolaru-pjx-/eko-zahranicni.aspx?c=A160914_134106_eko-zahranicni_rts

A teď si do toho promítněte patentová vlastnictví na GMO-osiva. A Babiše, ze kterého se stane lokální místodržící.

+1/−2
doporučit
19.11.2016 12:14

P61a36v51e40l 27S57e92d93l39á28k 3380876828111

Fungování druhu je informační proces, který trvá i stovky milionů let. Probíhá tu zpracování informace založené na podmíněném kopírování, to je blízké Turningově definici počítče. My do toho uděláme poměrně tvrdé zásahy, které by bez zásahu člověku nikdy nenastaly, s výhledem třeba na 10 nebo 100 roků. Co bude potom, co to udělá za 1000 roků, za 10000 roků, za milion roků? Já to nevím.

0/−1
doporučit
21.11.2016 10:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.