Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jeho pokus zahájil éru moderní medicíny. Nebo byl vymyšlený

Před necelými třemi stoletími, v květnu 1747, měl skotský lékař James Lind uskutečnit přelomový experiment. Často je považován za jednu z prvních klinických zkoušek (skoro) podle pravidel moderní medicíny. Otázkou je, jak to bylo doopravdy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P66a11v85e63l 81H50e21k 8597576563451

Super čtení, a pokud někoho zajímá život námořníků v období napoleonských válek doporučuji ságu od Patricka O'Briana.

0/0
28.4.2017 7:51

J13i38ř80í 64S61o38u89č89e45k 5446357349519

Pěkný článek, ale toto není pravda:

„Zní to sice šetrně, ale ohřev ve skutečnosti kýžený vitamín C bezpečně zničil. Lind to samozřejmě nemohl chemicky zjistit, ale jeho „lék“ prostě nemohl fungovat.“

Vitamín C je sice termolabilní, ale to nelze chápat tak, že se okamžikem dosažení určité teploty v celém objemu rozloží. Ten rozklad je postupný a pokud skutečně měla být šťáva jen jednorázově zahřáta, mohla v ní dokonce většina vitamínu C zůstat. Sice to není moc známé, ale třeba pro středoevropana jsou jedním z hlavních přirozených zdrojů vitamínu C vařené brambory. Přesto, že se část varem zničí (jde zhruba o polovinu), zkonzumujeme vařených brambor takové množství, že se řadí mezi nejvýznamnější zdroje v naší potravě. Ve 100 gramech vařených brambor může být až 20 % denní dávky kyseliny askorbové.

+5/0
26.4.2017 21:44

M22a29t84o44u22š 26L64á51z16ň28o65v57s37k47ý78, 30T49e30c72h48n63e13t59.65c63z

Dobrý den,

díky za poznámku. Ono v to článku je jen naznačeno tím, že zahřátí mělo sloužit k redukci šťávy, ale Lindem doporučovaný ohřev byl dlouhodobý (teď si nepamatuji z hlavy přesně, ale řádově hodiny).

0/0
27.4.2017 13:40
Foto

J58i30ř15í 93D87v93o40ř76á43k 5515629650768

Tuším, že třeba černý rybíz má toho " C " vitamínu víc, než citrusy. Každopádně výhodou vitamínu" C " je to, že se jím nedá prakticky předávkovat, orálně . Dotyčný má pouze trochu cenější moč.

+1/0
26.4.2017 20:13

P46a41v91e92l 96S20e25d16l34á90k 3210696958231

To jo, jenže černý rybíz nebo jahody narozdíl od citrónů nevydrží.

0/0
27.4.2017 13:14

K62a84r87e18l 69D28o79k63t95o58r 4577279344340

Nějaké nářečí? :)

"jejíž oba členové byli zhruba po šesti dnech zdraví (jeden úplný, druhé téměř)."

0/0
26.4.2017 19:33

K80a92r94e26l 64U72r83b40a56n 2694154491499

Zase článek s informacemi, co zná každý žák základní školy..

0/−18
26.4.2017 11:14
Foto

P57a33v38e93l 34K90a79s77í90k54, 42T91e46c95h81n44e43t45.78c84z

Na základní škole jsme se o klinických studiích naučili, zato jsme měli množiny a naučili jsme se, jaký je rozdíl mezi každý (velký kvantifikátor) a některý (malý kvantifikátor).

+3/0
26.4.2017 21:33

V90á34c40l94a94v 14K33o38n31í38č28e12k 1309773321395

četls v mládí Londona a to s těma kobzolama jsi věděl, co? Ja tež :-)

0/0
27.4.2017 11:29

J66a63k32u36b 54B56o89h48o61n33ě27k 8755116959227

Zajímavý pohled na známý příběh. Zase se mi potvrzuje, že ten módní filmový pohled na zkostnatělé autority dob minulých při bližším pohledu neodpovídá realitě.

Bonusové body za informace o vitamínu C, to pro mě byla ryzí novinka

+5/0
26.4.2017 10:57

M33i35c63h58a33e91l 43C98h29a67r50v55á61t 9359408703672

nebylo bylo... Za sedmero horami a sedmero řekami....:-/

0/−1
26.4.2017 7:40

I73v52a77n78a 22N52e40j44e44d91l42í70k85o56v37á 6358254933753

Jo, přesně. Tolik chyb v jednom článku už jsem dlouho nečetla. To že chyby v článcích bývají, to je tady běžné, ale v tomto článku se to jimi doslova hemží.

Je to smutné, autore článku, moc smutné

+2/0
26.4.2017 11:54

L66i28b97o46r 33D64a13n67ě13k 4107371223

Fakticke, nebo gramaticke? Prosim vypsat at si pripadne nepamatuji nrpravdu

0/0
27.4.2017 21:20
Foto

P31e62t59r 12P58r27o43c20h82á32z24k88a 3102106372424

Zajímavý článek. Děkuji.

+9/0
26.4.2017 7:16







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.