Víno - (c) profimedia.cz/corbis

Víno - (c) profimedia.cz/corbis - Víno - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Dobré víno bude moci vyrábět i počítač

Chemický inženýr z Carnegie Mellon University pracuje na vytvoření matematických vzorců, které pomohou zautomatizovat proces fermentace, přidávání přísad a udržení podmínek tak, aby byla zajištěna plná chuť.

Vědci doposud plně nerozumí delikátní směsi sloučenin, které se vynoří během procesu fermentace a jak dokáží vytvořit ten příjemný pocit u konzumenta vína.

Lorenz Biegler z Carnegie Mellon University se podle agentury AP zaměřil na kvasný proces, během něhož přeměňují kvasinky cukr na alkohol. Věří, že dokáže popsat a do matematické řeči převést chování kvasinek a následně kontrolovat proces fermentace, aby vzniklo kvalitní víno. K jeho výrobě pak bude stačit správně naprogramovaný počítač.