Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Elektronická kůže pozná horko i tlak

  10:05aktualizováno  10:05
Japonci vyrobili "elektronickou" kůži vnímající tlak a teplo
Japonští vědci vyrobili umělou elektricky vodivou kůži, která díky zabudovaným čidlům reaguje na tepelné a tlakové podněty. To dává nové možnosti při sestrojování robotů a při výrobě autopotahů či dokonce koberců.

V článku pro publikaci americké akademie věd Proceedings of the National Academy of Sciences japonští vědci uvedli, že již nyní jsou komerčně dostupné umělé elastické kůže, které však postrádají elektrickou vodivost, a tudíž i funkce, které z této vlastnosti vyplývají.

"Mnoho elastických materiálů například guma se využívají v každodenní praxi, ale všechny mají mizernou elektrickou vodivost," napsal Takao Someja a jeho týmoví kolegové z Tokijské univerzity.

Uvedl dále, že nová "elektronická" kůže je ohebná, levná a snadno vyrobitelná a v mnoha ohledech prý překonává kůži lidskou, protože je schopná vnímat nejen tlak a teplo, nýbrž i další vlastnosti okolního prostředí, pokud se její struktura doplní o další senzory. Podle vědců můženová kůže například zaznamenávat světlo, vlhkost, napětí a zvuk.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Před 100 lety vznikly fotografie víl z Cottingley
Před 100 lety vznikly slavné fotografie víl z Cottingley

VIDEO V létě 1917 vyfotily dvě dívky, Elsie Wrightová a Frances Griffithsová fotografie víl. Řadu let věřila celá Velká Británie, že fotografie jsou pravé. Mýtus...  celý článek

Rozstřel s ředitelem Českého egyptologického ústavu Miroslavem Bártou (26. 6....
Čeká nás bouřlivé období, teď jsme na vrcholu, říká egyptolog Bárta

Naši společnost čeká velká proměna, a to nejspíš už za pár let. Neznamená to, že vymřeme a svět zanikne, ale musíme najít nové způsoby, jak společenský systém,...  celý článek

Oškrábané a omyté brambory se v celém procesu poprvé potkají s lidskou rukou až...
Když i obyčejný brok způsobí poplach. Jak se vyrábí úplně jiné brambůrky

Ze 40 tun brambor vyrobí denně 15 tun smažených brambůrků. Od běžných chipsů se liší na první pohled i chutí. Nedají se usmažit z každé brambory, ale díky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.