náhledy
Jak se vaří pivo tradičním postupem - Slad se v produkuje z ječmene. Speciálním postupem se ječmen máčí, provzdušňuje, musí se větrat. Je to totiž živá hmota. Škrob obsažený v zrnech se musí přeměnit na zkvasitelný cukr, tzv. maltózu. Tento proces se musí v zrnech sladu „nastartovat“. Poté se slad suší. Důležité je dosušování, kde záleží na teplotě. Podle teploty dosušování vznikají různé druhy sladu. Na fotografii vidíte usušený slad zbavený klíčků, tzv. květu, který většina minipivovarů nakupuje
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - Šrotze sladu
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - V Minipivovaru u Medvídků se nejprve sešrotují (rozdrtí) tři druhy sladu. Pak se do vystírací kádě o objemu 250 litrů napustí voda o teplotě 37 stupňů Celsia. Do této vody se přidá sešrotovaný slad. Takto se získá vystírka. Vystírka se speciálním postupem zahřívá až na 72°C Je to biotechnologie, při kterém se škrob ze sladu pomocí enzymů ( ze sladu) přemění na zkvasitelný cukr rozpuštěný ve vodě. Podle zažitých pojmů pro výrobu piva vznikne rmut. Rmut se nakonec krátce povaří
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - Voda o objemu 300 litrů se pro výrobu rmutu ohřívá v této nádobě pro celý výrobní proces. Část se použije po naředění studenou vodou na vystírku
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - Rmut obsahuje sladkou kapalinu – sladinu a zbytky sladu – mláto. Oddělení sladiny od mláta proběhne ve scezovací kádi, kterou vidíte na obrázku
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - Sladina se scedí zpět do vedlejší rmutovaní nádoby a přidá se chmel. Chmelovar trvá asi 90 minut. Na fotografii je vlevo scezovací nádoba a vpravo rmutovaní nádoba. Během vaření dojde ke sterilizaci sladiny a převodu hořkých látek z chmele. Vznikne tzv. mladina
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - Sušený chmel se přidá do sladiny, aby pivo získalo tradiční hořkosladkou chuť
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - Tady probíhá chlazení mladiny na teplotu asi 70°C Horní síto slouží k oddělení lístků chmele. Dále proběhne u dna usazení jemných částeček, které síto nezachytí
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - Ochlazená mladina přečerpá do dubové kádě. Poté se přilije suspenze kvasnic v mladině. Kvašení piva je přírodní proces, který musí probíhat při teplotě do 10°C „S teplotami pro výrobu piva, a to ve všech fázích, je to podobné jako u lidí. Když je o dva tři stupně jiná, je to špatné. Vždyť teplota 38°C je pro lidi horečka. Přitom se jedná o teplotu jen o necelé dva stupně vyšší, než je běžné“ říká Ladislav Veselý. Kvasný proces probíhá v místě, kterému se říká spilka
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - Dubová kvasná nádoba s "rodným listem"
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - Druhá kvasná nádoba
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - Ležácký sklep z pohledu hostů
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - Na ležáckých sudech se nachází „rodné listy“
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - A z ležáckého sudu putuje pivo do nerezového KEG sudu, ze kterého se pivo klasicky čepuje. Na obrázku je vidět hustá pěna téměř od dna pivní sklenice. Tento způsob čepovaní je posledním krokem k cestě tradičního českého piva ke spotřebiteli
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - KEG sud
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - …nebo se pivo na tomto stáčecím stroji stáčí do lahví s patentním uzávěrem
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - Minipivovar U Medvídků se nachází v jednom z pražských Právovárečných domů. Výroba piva je doložena od roku 1466. „Zdejší specialitou je nejvíce stupňovité pivo v ČR. Několikrát do roka se zde vaří speciál 33°. Tento speciál je prodán dříve, než se vyrobí. Přednost na koupi mají stálí zákaznici. I ti ovšem mohou nakupovat omezené množství lahví“ chlubí se sládek. Na fotografii vidíte „rodný list“ nejsilnějšího speciálu v ČR. Toto pivo se stáčelo v září roku 2006 a jeho výroba začala 11. května 2006
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - Ladislav Veselý
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz
Jak se vaří pivo tradičním postupem - A z ležáckého sudu putuje pivo do nerezového KEG sudu, ze kterého se pivo klasicky čepuje. Na obrázku je vidět hustá pěna téměř od dna pivní sklenice. Tento způsob čepovaní je posledním krokem k cestě tradičního českého piva ke spotřebiteli
Autor: Rosťa Jančar, Technet.cz