Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: KLM

Holanďané zkoušejí létat z Ameriky na směs kerosinu a oleje z friťáku

  • 30
Nizozemská letecká společnost KLM začala zkoušet lety, při nichž bude jako palivo používat směs kerosinu a zbytku stolního oleje. Firma uvedla, že je to ekologičtější způsob pohonu, protože stolní olej proti klasickému palivu snižuje emise uhlíku až o 80 procent.

První test proběhl v pátek, kdy z mezinárodního letiště JFK v New Yorku odstartoval letoun mířící do Amsterodamu.

Jak to funguje

Kuchyňský olej a další paliva budoucnosti

Použitý olej na smažení pocházel z vývařovny v americkém státě Louisiana, kde na něm místní kuchaři připravovali takzvaná cajunská jídla, což jsou speciality převážně francouzského stylu.

Olej sloužil k přípravě smažených korýšů a dalších cajunských specialit, po použití se zpracoval v Louisianě a odtud putoval na letiště do New Yorku.

Šéf KLM Camiel Eurlings listu The New York Post z legrace řekl, že když letadlo tankuje, je cítit něco jako hranolky.

Směs ekologičtějšího paliva je z 25 procent složena z recyklovaného stolního oleje a ze 75 procent z klasického leteckého paliva, tedy kerosinu. Aerolinky sdělily, že po prvním pátečním letu budou testy pokračovat na dalších 24 spojích přes Atlantik. Zkoušet se bude vždy ve čtvrtek, a to po dobu šesti měsíců.

,