Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poprvé v historii člověk ochutná zeleninu ve vesmíru. Vyrostla na ISS

  13:35aktualizováno  13:35
Na vesmírné stanici ISS se chystá malá a snad i chutná premiéra. Její současná posádka bude první, která přímo ve vesmíru ochutná jídlo vypěstované ve stavu mikrogravitace. Na jídelníčku je však jen salát.

Třiatřicet dnů rostl pod diodami na vesmírné stanici ISS salát, který dnes skončí na stole posádky. Bude to poprvé, co lidé mimo atmosféru naší planety vyprodukují vlastní jídlo a přímo ho ochutnají. Astronauti však snědí jen polovinu úrody, zbytek zamrazí a připraví k převozu na Zemi na další analýzy.

A to je naše zahrádka, Steve Swanson v roce 2014 na ISS před systémem Veggie-1.

A to je naše zahrádka, Steve Swanson v roce 2014 na ISS před systémem Veggie-1.

Není to první jídlo vypěstované na ISS, to má na svědomí posádka Expedice 39, která na stanici byla v minulém roce. Salát byl vypěstován v květnu minulého roku a v říjnu zamířil s dalším nákladem z oběžné dráhy na povrch. Salát, který je na menu dnes, se začal pěstovat 8. července, a jeho semínka předtím strávila na stanici celých 15 měsíců.

Zařízení, ve kterém se salát pěstoval, je osázeno modrými, zelenými a červenými LEDkami a vyrobila ho firma Orbital Technologies. Zelená je spíše jen podpůrná barva, protože zlepšuje lidské vnímání pěstované zeleniny, hlavní díl práce odvádějí účinnější červené a modré diody.

Steve Swanson z Expedice 39 s první várkou salátu vypěstovanou na ISS v roce 2014. Tehdy astronauti salát zabalili a poslali zpět na Zemi.

Steve Swanson z Expedice 39 s první várkou salátu vypěstovanou na ISS v roce 2014. Tehdy astronauti salát zabalili a poslali zpět na Zemi.

Pěstování plodin v přísně kontrolovaném a vysloveně umělém prostředí není výsada NASA, jak dokládá třeba reportáž kolegy Nývlta z Japonska. V tomto ohledu není zařízení nijak unikátní. Ale zkoušky této technologie v mikrogravitaci samozřejmě přímo souvisí s plány na cesty ke vzdálenějším tělesům naší sluneční soustavy, především Marsu.

Salát rostoucí na palubě ISS ve světle diod systému Veggie. Systém využívá hlavně modrého a červeného světla, zeleného je podstatně méně, takže výsledek je takto nezvyklý. Pod běžným světlem by nebyl efekt tak výrazný.

Salát rostoucí na palubě ISS ve světle diod systému Veggie. Systém využívá hlavně modrého a červeného světla, zeleného je podstatně méně, takže výsledek je takto nezvyklý. Pod běžným světlem by nebyl efekt tak výrazný.

V NASA se (alespoň zatím) nepočítá nijak reálně s tím, že by si cestovatelé mohli vypěstovat všechnu nebo alespoň většinu potravy. Vlastní plodiny by měly zvednout posádce náladu a být také zdrojem antioxidantů, které by mohly pomoci omezit vliv kosmického záření na organismus. Proto se kromě salátu zmiňují třeba rajčata nebo borůvky, tedy právě potraviny bohaté na antioxidanty.

Kromě přípravy salátu má dnes posádka ISS ještě jeden poměrně nezvyklý úkol: Genadij Padalka a Michalij Kornijenko dnes budou také mýt okna. Jedním z jejich úkolů na plánované šestihodinové vycházce bude totiž skutečně i očistit průzory na povrchu stanice z vnějšku. Kromě toho vymění některé experimenty na povrchu stanice a udělají snímky pro vnější inspekci ruských modulů.

Autor:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.