Vegetariáni jásají: Maso se bude pěstovat v laboratořích

  • 22
Vegetariáni se již brzy nebudou moci vymlouvat na to, že se jim maso příčí. Produkt získaný ze zvířat je totiž jedna věc, maso uměle vyrobené v laboratoři z buněk krav, kuřat, prasat a ryb věc druhá.
Techniky pro takový postup již existují a používají se například při výrobě hamburgerů a párků, tvrdí američtí a britští vědci. „Vypěstovaného“ steaku bychom se prý mohli dočkat už za pár let.

Technika syntézy svalových buněk a dalších tkání byla původně vyvinuta pro lékařské účely, připomíná britský list The Independent.

Podle Jasona Mathenyho z univerzity v americkém Marylandu se vědci nyní snaží vyvinout in vitro také „poživatelné“ svalové buňky. „Zatím umíme udělat cosi, co se podobá masným výrobkům, jako jsou například kuřecí nugety,“ vysvětluje Matheny.

Otázkou je, zda tyto nové delikatesy přijmou spotřebitelé. Pozorovatelé poukazují na neúspěch geneticky modifikovaných potravin, které lidé v mnoha zemích odmítli. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv navíc již zakázal prodej výrobků obsahujících maso z klonovaných zvířat.