Výzkumníci v antarktickém skleníku mají pěknou úrodu. Na mrazivém kontinentu vypěstovali téměř čtyřkilový salát, okurky a sedmdesát ředkviček. A čím si zelenina zaslouží pozornost? Vyrostla bez denního světla, hlíny i pesticidů.
Tým vědců toho dosáhl díky tzv. hydroponii. Ta namísto klasických podmínek využívá k růstu LED osvětlení a cirkulaci roztoku vody a živin. Díky tomu se dá velká část kulturních plodin pěstovat i v extrémních podmínkách.
Úspěch není nic převratného. Například na Mezinárodní vesmírné stanici si už v roce 2015 pochutnali na vlastním vesmírném salátu. Cílem antarktického projektu je ale vytvoření širšího spektra zeleniny a rostlin, které jsou na podmínky náročnější než klasický salát.
Projekt pod záštitou Německého střediska pro letectví a kosmonautiku má v hledáčku i rajčata, papriky nebo koření. S ovocem je to náročnější, projektový manažer programu Daniel Schubert říká: „Při pěstování jahod musíte být trpěliví. Stále čekáme na vhodnou setbu.“
S úspěchem přichází i motivace a v květnu chtějí v laboratoři EDEN-ISS produkovat několik kilogramů zeleniny týdně. Na množství záleží - projekt se nesoustředí na lety do vesmíru nebo orbitální stanice, ale na jiná kosmická tělesa. Hydroponická zelenina by se mohla v budoucnu stát základem jídelníčku třeba na Marsu nebo Měsíci.