Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Místo procesorů "vyrábí" v továrně zdravou zeleninu. Ochutnali jsme ji

Exkluzivně   0:01aktualizováno  0:01
Tokio (Od zpravodaje Technet.cz) - V opuštěné továrně na výrobu procesorů spustila společnost Fujitsu pěstírnu salátu. Celý proces řídí cloudový serverový systém a vypěstovaná zelenina má být kvalitnější než ta z pole. Navíc ji lze takto pěstovat kdekoli, třeba i v podzemních garážích. Podobný projekt spouští i Toshiba.

Chybí půda, chybí slunce. Netušíme ale, zda to někomu bude vadit. | foto: Václav Nývlt, Technet.cz

Cloudový systém Akisai má umožnit pěstovat zeleninu v prostředích, kde tradiční způsoby zemědělské činnosti nejsou možné, a zefektivnit pěstování ve stávajících farmách.

Společnost Fujitsu spustila loni v červenci výzkumné centrum se dvěma skleníky o rozloze 352 metrů čtverečních a venkovními poli s rozlohou 1000 metrů čtverečních. Zeleninu zde pěstují v půdě, velké množství čidel snímá teplotu, vlhkost vzduchu, obsah CO2, vlhkost zeminy, nasycenost půdy živinami, kyselost půdy, intenzitu slunečního svitu a další parametry, které cloudový systém vyhodnocuje a automaticky jimi řídí zavlažovací systémy a ventilační systémy, dávkuje hnojiva, nebo aktivuje stínící systémy.

Moderní pěstování i v kancelářských budovách.

Moderní pěstování i v kancelářských budovách.

V únoru letošního roku společnost spustila další ověřovací projekt, cloudovým systémem řízenou hydroponickou pěstírnu v opuštěné továrně na výrobu integrovaných obvodů v Aizu-Wakamatsu v prefektuře Fukušima. Zastavěná plocha je 2000 metrů čtverečních. Pilotním projektem je pěstování salátu ve vodním roztoku v nádobách v regálech. Každé patro má vlastní přívod vody s živinami a osvětlení vlastními LED zářivkami. Vzduchotechnika je společná pro celou halu. Vše kontroluje velké množství čidel a samozřejmě řídí cloudový systém Akisai.

Houbovitá kostka pomáhá udržet kořeny v hydroponickém roztoku.

Houbovitá kostka pomáhá udržet kořeny v hydroponickém roztoku.

Systém je koncipován tak, aby dokázal vytvořit ideální podmínky pro růst konkrétního druhu zeleniny - jak z hlediska přístupu světla, tak vody, živin a vlastností vzduchu. V současnosti roste jeden salát do finální velikosti 50 - 60 dní, z pěstírny jich vyexpedují 3 500 denně. Většinu nákladů tvoří energie, ICT technologie tvoří je 5 procent nákladů. Továrna má samozřejmě vlastní solární elektrárnu, čímž se snaží o co největší míru energetické soběstačnosti.

Fotogalerie

Salát rostl i v konferenčním centru během Fujitsu Forum 2014.

Díky plně kontrolovanému prostředí má být pomocí systému Akisai vypěstovaná zelenina zdravější a kvalitnější než z tradičních farem a pěstíren. Podle Fujitsu se výrazně sníží či zcela vyloučí použití pesticidů, navíc má mít zelenina menší obsah draslíku, takže by si na ní mohli pochutnat i lidé s nemocnými ledvinami. Zrovna u salátu je podíl draslíku nízký, ale kupříkladu u luštěnin by mohlo být jeho snížení (bude-li možné) příznivé.

Takto koncipovanou pěstírnu je možné vybudovat například v nevyužitém patře kancelářské budovy, což je například v případě Japonska s minimálními prostory vhodnými k zemědělství, upadávajícím venkovem a městy plnými mrakodrapů velmi zajímavé řešení.

Model interiéru pěstírny v Numazu.

Model interiéru pěstírny výzkumného centra v Numazu.

"Zemědělští producenti jsou v nasazování ICT technologií oproti ostatním průmyslovým odvětvím velmi pozadu. Věříme, že je tu velký prostor pro inovace, a tak hledáme řešení, která by tomuto průmyslu pomohla," řekl nám během diskuze u kulatého stolu prezident společnosti Fujistu Masumi Yamamoto.

Salát pěstovaný v čistém prostředí má déle vydržet. Tento doletěl až do Prahy....

Salát pěstovaný v čistém prostředí má déle vydržet. Tento doletěl až do Prahy. Zarážející je množství obalového materiálu, snad je biologicky odbouratelný.

Rostoucí zájem ICT společností o oblast zemědělství se zdá být novým trendem, nikoli jen krátkodobým experimentem. Mimo Fujitsu oznámila spuštění testovacích pěstíren i společnost Toshiba. V její pěstební hale o rozloze 1 969 metrů čtverečních v Yokosuka v prefektuře Kanagawa panují téměř aseptické podmínky a pěstují v ní různé druhy zeleniny. Ročně jí chtějí vyprodukovat za 300 milionů jenů.

A jak salát vypěstovaný v extovárně na procesory, který neviděl slunce a nezažil půdu, vlastně chutná? Překvapivě dobře. Oproti "běžnému" salátu je sladší, chybí jemná hořkost, kterou má prý na svědomí právě draslík.







Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.