„Odposlech“ bezdrátové klávesnice? Není problém

  • 12
Možná jste si nedávno s velkou slávou pořídili bezdrátovou klávesnici a myš. A patrně vůbec nevíte, že cokoliv, co na této klávesnici napíšete, může být odposlechnuto i ze vzdálenosti více než 100 m. Existuje obrana?
Možná vám nekonečná změť drátů, které vedou od počítačů k různým perifériím, připadala již natolik nepříjemná, že jste se možná rozhodli ke koupi bezdrátové klávesnice. I když je výrazně dražší než podobné běžné modely, v určitých situacích se rozhodně vyplatí. Je ale potřeba si uvědomit veškerá rizika, která jsou s podobnými zařízeními svázána. Jedním z nich je bohužel i bezpečnostní riziko, jenž umožní cizí osobě zjistit to, co vy na bezdrátové klávesnici píšete – tedy i případná hesla.

Bezdrátová klávesnice Logitech

Počítač žijící vlastním životem

Přišlo se na to vlastně náhodou. Kdyby si jeden norský uživatel nepořídil bezdrátovou klávesnici a v sousedství nebydlela osoba, která byla vybavena podobným zařízením, možná by dodneška nikoho nenapadlo, že může být s těmito systémy nějaký problém.

Uznejte, že když si váš počítač na první pohled začne jakoby žít vlastním životem, tak to problém bude. Právě jeden z postižených pro norské noviny Stavanger Aftenblad uvedl, že se mu bez zjevné příčiny začal v deset hodin večer startovat počítač, který doposud spočíval v režimu spánku. Na přijímači bezdrátové klávesnice začala blikat červená dioda, přesně tak jako při běžné běžném psaní na klávesnici. Zanedlouho se našemu postiženému na obrazovce dokonce objevilo dialogové okno s žádostí potvrzení, že chce opravdu tento soubor smazat.

Poté co se vzpamatoval z prvního šoku, rozhodl se, že věci přijde na kloub, a spustil textový editor. Až díky textu, který se mu postupně odkrýval na monitoru, zjistil, že byl „napaden“ svým sousedem, který bydlí o cca 150 dále za jednou dřevěnou a jednou klasickou stěnou. Vše pak potvrdil telefonát.

Bezdrátová klávesnice Microsoft

Bezdrátové klávesnice nemohou být bezpečné

V této kauze ale nejde ani tak o to, že na dvou různých počítačích s bezdrátovými klávesnicemi, které byly dodány jednou společnosti, došlo k tomu, že oba systémy využily stejný komunikační kanál. Podstatné je spíše to, že bylo možno signál zachytit až ve vzdálenosti kolem 150 m, a to přes několik překážek, ačkoliv by tato zařízení měla mít dosah několikanásobně menší. Bohužel to není dáno ani tak výrobcem jako místními podmínkami, do kterých se dá zahrnout například i vlhkost vzduchu a jeho ionizace a další okolnosti.

Skutečnost, že se v prostředí, kde každý používá nějaké bezdrátové periferní zařízení, může váš text objevit na obrazovce někoho jiného, je bohužel pravděpodobná. Zvláště uvědomíme-li si, že počet kanálů, jenž podobná zařízení používají, je většinou pouze 256 a v tomto pásmu operují například domácí bezdrátové telefony nebo mikrovlnné trouby. I když je komunikace mezi klávesnicí a přijímačem kódovaná, není prý pro případného špióna, který chce získat například vaše heslo nebo jiné citlivé údaje, větší problém tyto signály dekódovat. Bezpečností experti proto varují: “Chcete-li chránit svá data, nepoužívejte bezdrátové klávesnice.“