David Turecký je přední český fotograf a před jeho objektivem stála nejedna známá osobnost. Například i královna Alžběta II. či Madeleine Albrightová. David se focení věnuje už od střední školy a v jeho studiu pokračoval i na vysoké. Aktuálně se zabývá především focením jídla, které pro něj představuje relax. Jeho fotky tak můžete vidět v nejednom známém food časopise. Jako jeden z nejpovolanějších tak poradí, jak docílit toho, aby jídlo, které fotíte, nepůsobilo na fotce mdlým nebo plochým dojmem.
Jak dodat jídlu plasticitu?
Svíčková, kterou jste si uvařili k nedělnímu obědu, sice vypadá a chutná skvěle, ale jakmile si ji vyfotíte, působí „placatým“ dojmem? Za vším hledejte clonu.
„Při focení jídla používám většinou nižší clonové číslo, protože dodává jídlu určitou plasticitu. Clonu nastavím na číslo pět, maximálně šest. Kdybych použil vyšší clonu, výsledek by byl spíš placatý,“ vysvětluje David.
Budiž světlo!
Tápete, jak jídlo nasvítit, aby vynikla jeho struktura a barvy? Použijte jeden hlavní zdroj světla, ať už je to denní světlo u okna, nebo světlo z lampičky, a namiřte jej přímo na jídlo, které chcete vyfotit.
„Já používám měkké difuzní světlo, protože díky němu působí potraviny na talíři přirozeně. Je jedno, jestli je světlo umělé, zábleskové, nebo denní. U okna je světlo samozřejmě nejpřirozenější a kvalitou se od toho zábleskového moc neliší,“ říká David.
Správné vybavení
Pokud nemáte k dispozici foodstylistu, nezoufejte. Stačí, když budete sledovat nejnovější trendy, co se focení jídla a jeho stylingu týče. Inspiraci můžete hledat na internetu a v časopisech.
„Co se týče optiky, sáhněte po objektivu 50–70 mm, ten je na focení jídla naprosto ideální. Pokud s focením začínáte, za mě by vám určitě stačil fotoaparát Canon EOS RP s objektivem Canon RF50mm F1.8 STM,“ doporučuje David.
Své snímky si poté můžete rovnou vytisknout na jedné ze dvou domácích tiskáren, jako jsou například Canon SELPHY Square QX10 a Canon PIXMA řady TS5350. Pomocí vytištěných fotek si pak můžete dát dohromady vlastní domácí kuchařku.