Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Může chléb vydržet dva měsíce? Podle zpráv ano, ve skutečnosti ne

Česká média podlehla kouzlu zprávy, podle které pečivo může vydržet bez plísně i několik měsíců. Je to však slib zcela nereálný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L87e10o71š 24P26á26l36e37n44í40č67e96k 9799655409284

až do chleba dají to správné éčko vydrží; i 1/4roku; k jídlu třeba nebude ale to supermarkety nezajímá

0/0
18.4.2013 21:01

G83a56b16r42i96e21l49a 16K35o12b51l90í51ž22k26o31v90á 6982691294157

Mně se nezdá informace o tom, že kváskový chleba je kyselejší než ty dnešní. Naopak konzumní chléb nejím, protože ten je až odpudivě kyselý a naopak peču chleba podle tohoto receptu http://www.vaclavkrejci.cz/poctivy-domaci-chleb a je perfektní a chutný, není kyselý.

+1/−1
11.12.2012 13:14

M74a90r36t74i39n 38H74r74o84m20a30s 5858366756407

jedna z hrozeb je americký chleba, z části z nebezpečných gmo a z části sladké mouky, která má v američanech snižovat práh sladkosti a zvyšit ttak konzum sladkých věcí. Americký chleba je o dost sladší než náš český.

+1/−2
10.12.2012 22:12

O21n88d32ř75e59j 65L88e23k74e44š 8848312234461

Ja tedy nevim, ale vic nez par dni starej chleba uz mi stejne moc nechutna. Takze ani tak nejak nepotrebuju, aby mi vydrzel 2 mesice.

Mimochodem, kdyz jsme driv meli kralika, susili jsme mu obcas zbytky co se nesnedly. Kdyz se rozkrajel a ususil, tak takovej ususenej chleba klidne vic nez ten mesic vydrzel. Takze mam takove soukrome podezreni, ze za plesniveni chleba muze zejmena v nem obsazena voda. Kdyz treba obcas delam ze starsiho chleba topinky v toustovaci, tak jsem se vzdycky docela divil, co je jeste v takovym "suchym" chlebu vody (kolik z toho slo pary a voda z toustovace primo vykapavala ven - pri peceni na panvi to samozrejme nezazijete).

+1/0
10.12.2012 16:26

J16i80ř94í 20K22r18a65m78p67l 4666814736416

já bych doporučil ozařovat některé konzumenty

0/−1
10.12.2012 15:53

J49a91n 30M15e25r45t84a 3192110751928

Evropská legislativa bude vyžadovat, aby výrobky ošetřené mikrovlnami byly označeny? Ano, pozor na záření. Pozor i na úpravu IR zářením (rozuměj grilování). Zákazníci jsou varování před neexistujícím nebezpečím, zato šarlatánům jsou schvalovány výjimky z legislativy.

Článek je zajímavý, jen mě mrzí, že jsou tady kritizována media a jinde na idnes je reklama na přístroj na svícení do uší.

+3/0
10.12.2012 12:24

M69a49t85o76u61š 39L54á17z60ň37o78v39s34k74ý23, 67T74e41c31h65n93e84t33.49c31z

To nejste sám... Ale i proto článek vznikl: aby čtenáři věděli, že není důvod autorovi vědět, pokud narazí na nesrovnalosti nebo chyby.

+1/0
10.12.2012 13:14

M53a39r69e84k 37H36r14u14b12y 6507722321878

pravdepodobne mysleno ...nedat autorovi vedet... ? BTW obavam se, ze "personalizace" diskuzi predevsim u technetu tuhle moznost docela zkomplikovala :-/

0/0
10.12.2012 15:31

M26a37t22o74u22š 13L70á61z95ň40o11v77s20k77ý79, 20T97e83c25h45n55e18t10.83c31z

Máte pravdu, myslel jsem, že není důvod nedat autorovi vědět, pardon.

Chápu vaší námitku, ale to by možná mohl vyřešit jiný kanál, třeba poslat vzkaz autorovi...

+1/0
10.12.2012 16:12

J32a11n 73M34e31r33t50a 3442850241928

To je možnost, ale není moc vidět. U některých převzatých článku se navíc jako autor objeví třeba jen iDNES.cz, ČTK. Je potřeba, aby autoři na věcné připomínky reagovali, aby byli schopni chybu přiznat a opravit. Ale v první řadě je potřeba, aby autoři nepsali o věcech, ve kterých se nevyznají. Nebo aby si nechali alespoň článek zkontrolovat. Například po Fukušimě se objevilo hodně zavádějících článků, případně i článků s jasnými faktickými chybami. Dokonce se zde objevil i článek, proč články obsahovaly chyby. Bohužel zavádějící články na toto téma se objevovaly i měsíce po vydání této vysvětlující zprávy, kdy argumentace aktuálností problému neobstojí. Hodně chyb nebo pochybných tvrzení se objevuje v převzatých zpráv, včetně zpráv z ČTK. Vypadá to, že tyto zprávy nejsou dostatečně kontrolovány.

Ale asi ten vzkaz autorovi přece jen pošlu. A vás se zkusím zeptat, publikoval byste článek o přístroji Valkee v té podobě, v jaké se na idnes objevil? Měl byste pochybnosti o jeho funkčnosti?

0/0
10.12.2012 18:34

P53a29v71e30l 77F68a57r97a 9674175278588

Dva měsíce nevím, ale chleba zabalený do igel. sáčku daný do mrazáku chutná i za několik týdnů po rozmražení docela dobře. Takže bych klidně prubnul i ty dva měsíce.  ;-)

+2/0
10.12.2012 11:11

J33a93n 13S66t56o85d42o18l36a 7371520893110

To je jiná liga. V mrazáku při -18 vydrží chleba snad neomezeně.

+1/0
10.12.2012 11:31

M95a37r73t16i60n 43H34o62r85á65k 8787217945

Ano, kupodivu i maso uložené v mrazáku chutná i po měsících sttále dobře. Zato maso položené dva měsíce na kuchyňské lince už tak dobře nechutná.

+9/0
10.12.2012 12:12

M67a85r60t11i25n 24P15e52t49r 6393282658939

R^;-D

0/0
10.12.2012 17:25

A58d52o16l65f 25Ř75í81h28a 7808415822916

Zmražený chléb vydrží věčně ;-D

+5/0
10.12.2012 11:11

M17a73r92e94k 47H38r34u54b60y 6287562571358

A trpaslici chleba jeste dele :-P;-)

0/−1
10.12.2012 15:31

L21u38d83v58í56k 96G55a50j65d83o80š56í29k 2505123384752

Ono je to celé hovadina.

Spóry plísní jsou všudypřítomné v ovzduší, takže by něco podobného mohlo fungovat pouze v případě, že by byl chléb balen neprodyšně v ochranné atmosféře. Jinak je to blbost, nebo reklamní trik na blbosti postavený.

+2/0
10.12.2012 11:09

V85i54k76t19o17r 50W22o56l12f 8112928203426

" "Kyselý" (kváskový) chléb nebyl příliš ceněný ani v minulosti, stačí se podívat do starší české literatury."

Cože?! Opravdovej KVÁSKOVEJ chleba je snad nejlepší, jakej jsem kdy jedl. A chutná jako jídlo. Ne jako umělá hmota ve tvaru bochníku z obchodu.

Celej ten článek mi připadá jako nějaký reklamní sdělení zdůvodňující, proč bychom měli jíst jejich hnusnej chleba.

+15/−2
10.12.2012 10:35

R40i95c57h40a13r47d 97K68á34b43a 8379518500880

No hlavne, ze pana redaktora psat bavi (viz. jeho profil) :))))))

0/−3
10.12.2012 10:42

M21a48t27o86u31š 25L84á41z11ň80o25v14s87k70ý12, 53T95e61c39h33n53e84t98.88c46z

To jsem rád, že mi to přejete. Opravdu mě to baví.

0/0
10.12.2012 12:55

R64i40c16h61a21r49d 67K65á61b10a 8189838230710

Jsem rad, ze narozdil od vetsiny Vasich kolegu, tady se ctenari diskutujete. R^

Ta veta o tom kvaskovem chlebu neni uplne jednoznacna, ja jsem z ni take nepochopil, ze mluvite o kvaskovem chlebu s pridavkem octa. Ono to totiz neni nutnost a ocet lze pridat do jakehokoli chleba. Ale uz jen klasicky kvaskovy chleb ma mensi kazivost, ze ty standardni "buchty", at uz si ho upecete sam, nebo koupite. Z nejbezneji prodavanych lze doporucit klasickou šumavu, ta je stále z kvásku, vydrží měkká klidně týden. Jestli ovšem zrovna do šumavy přidávají ocet, netuším.

+1/0
10.12.2012 13:59

M93a57t97o93u76š 24L98á58z36ň66o79v46s75k21ý27, 44T36e49c38h50n66e84t77.79c89z

Rozumím vaší námitce. Já jsem chtěl ale také upozornit na to, že stejně jako my dnes chléb vyrábíme určitým způsobem z technologických a ekonomických důvodů i za cenu vlivu na chuť, v minulosti tomu nebylo jinak. Když měl chleba nějakou dobu vydržet, byl tedy kyselý. (Nemluvě o tom, že vzhledem k ekonomické síle obyvatelstva byl podstatně dražší.)

A mimochodem, myslím, že do šumavy se ocet nedávám, ale neberte mě za bernou minci, zeptám se povolanějších a kdybych to bylo jinak, napíši.

+1/0
10.12.2012 14:20
Foto

P40a57v47e36l 70K92o68č81i88č44k75a 6557890316735

Do šumavy se ocet nedává, maximálně sušená syrovátka nebo podmáslí.

Ocet se do těsta přidává, když nepečeš z kvásku pro vytvoření kyselejšího prostředí, aby ti to lépe kynulo.

0/0
11.12.2012 13:18

M46a15r14t49i80n 73N72o55v48o27t73n68ý 4552724140

Chleba z kvásku si doma peču každý týden a jeho charakteristickou chutí rozhodně není kyselost. Vlastně není kyselý vůbec. Je naprosto vynikající.

+5/−1
10.12.2012 10:54

L19u78d28v13í45k 66G61a32j65d72o21š64í85k 2765503874452

On je kyselý, protože se do něj přidává ocet. Jenže to by pan redaktor musel o pečení chleba něco vědět...

+3/−1
10.12.2012 11:05

H27a64n13a 61H79o37r97á26k67o11v97á 6192955346237

Kváskový chléb je "kyselý", protože tam při kvašení vzniká kyselina ocová. Proč by se tam cpal proboha ocet?

0/0
10.12.2012 12:00

V19i84k34t95o36r 85W85o16l84f 8812488753696

Fakt je, že jsem v nějakých receptech doporučení přidat lžičku octa kvůli chuti viděl. takže asi proto, že si to ten někdo přečetl v receptu.

0/0
10.12.2012 12:35

V19i86k78t96o38r 37W50o89l68f 8522388503296

Je takovej opravdu lehounce nakyslej, ale to obyčejnej hnusnej kupovanej chleba taky. Protože tak má chleba českýho typu chutnat. (Jenže u kváskovýho chleba tu chuť vyprodukujou kultury bakterií, u umělohmotnýho kupovanýho nějaká chemie.)

+1/0
10.12.2012 12:40

M86a77t65o62u23š 68L48á96z54ň11o51v54s61k59ý41, 58T28e78c41h61n38e17t79.32c10z

Brojíte proti něčemu, co v článku vůbec není (což mimochodm znamená, že automaticky vyhráváte R^).

Jde o to, že zvýšení kyselosti je "přirozený" způsob, jak prodloužit trvanlivost pečiva a přichází tedy do úvahy, pokud by někdo chtěl vytvořit chléb, který vydrží velmi dlouho. Postup má ovšem na druhou stranu zcelo logicky tu nevýhodu, že ovlivní chuť.

+4/0
10.12.2012 13:02

A79l67e83n33a 50P41e95t54r16u 4982185500311

Čtenářská gramotnost nevysoká, že? Jde o to, že jde udělat kváskový chleba tak, aby byl hodně kyselý a tudíž s prostředím méně příznivým pro růst mikroorganismů, nicméně, to už není senzoricky zrovna přijatelné a jako takové to bylo odsuzováno i v minulosti, ne kváskový chleba jako takový, ale příliš kyselý kváskový chleba, kapišto?

+3/−1
10.12.2012 11:47

V68i78k37t71o63r 85W37o52l76f 8772198413506

Nevím nic o tom, že by se tu celá staletí dělal nějaký záměrně hnusně překyselený chleba. Zato vím, že se tu dělal obyčejnej kváskovej chleba. Pokud se pletu, uvítal bych nějaký zdroj, kde se mohu dozvědět víc.

0/0
10.12.2012 13:30

A73l95e88n89a 79P96e43t61r42u 4102635730141

Kde se píše, nebo píšu, že se dělal záměrně vždy moc kyselý kváskový chléb? Píšu, že to lze udělat, a že to samozřejmě šlo udělat i v minulosti. Ale že se výsledek nesetkával a nesetkává s pozitivní odezvou.

0/0
11.12.2012 13:26

A68n55t98o54n59í32n 17G95a20ž62á34k 7655535920936

Dosel jsem k naprosto stejnemu zaveru. Nevim kdo panu redaktorovi diktoval clanek, nejspis primo pan nejmenovany majitel ceskych pekaren jez produkuji nedopeceny chleb co rychle plesnivy a navic neni chutove dobry. Poctivy chleb je s zivym kvaskem, krupavy a chutny, vydrzi tyden a da se porad jist. A ty odporny hmoty co konzumujou za hranicema nejsou chleba.

+2/−1
10.12.2012 11:54

V57i13k89t73o90r 98W66o98l65f 8252298203166

Souhlas, až na ty zahraniční hmoty. Ty bych nekritizoval a věřím, že to tam bude podobný. V obchodech levnej humus, kdežto místní varianta pečiva udělaná poctivě doma dobrá.

+1/0
10.12.2012 12:44

M68a35t77o72u97š 58L26á81z53ň31o27v85s33k53ý63, 43T64e34c36h14n48e14t39.20c88z

Blahopřeji k vytvoření nové konspirační teorie.

Nevím, jak jste ji mohl na základě daného textu vytvořit, ale na druhou stranu chápu, že k vytváření konspiračních teorií obecně obvykle nebývá zapotřebí faktů, takže čemu se vlastně divím, že...

+3/−1
10.12.2012 13:09

M81a14t11o55u43š 38L40á22z11ň36o84v83s60k67ý93, 75T22e14c80h71n87e67t55.13c64z

Nevím, jak jste na to přišel. Jak si všimli i někteří další čtenáři, řeč je o chlebu, ve kterém se kyselost zvyšuje uměle, aby bylo dosaženo vyšší trvanlivosti. Ne o kváskovém chlebu jako takovém.

+2/0
10.12.2012 12:54

V11i90k92t15o67r 64W95o67l82f 8252548253356

"...Pravda, trvanlivost českého chleba by bylo možné prodloužit.

Jedna možnost by byla vrátit se ke kyselejšímu chlebu (a kvásku), který

se u nás dělal celá staletí..."

Ono totiž jde o to, že by úplně stačilo vrátit se k obyčejnému nedokyselovanému kváskovému chlebu. Jednak chutná jako chleba a jednak vydrží dobrej dýl, než je den den. (v porovnání se rupermarketovým chlebem, kterej je hnusnej už na začátku a ultrahnusnej po pár dnech)

Jestliže se snažíte říct, že celá staletí se tu dělal nějaký hodně kyselý chleba, aby dlouho vydržel, můžete sem prosím napsat nějaký zdroj? To by mě zajímalo. Mám totiž pocit, že předchozí generace si musely docela dobře vystačit s obyčejným nedokyselovaným kváskovýcm chlebem.

0/0
10.12.2012 13:28

M19a92t85o72u32š 26L77á59z13ň65o41v37s35k10ý57, 47T11e24c58h96n89e41t46.47c16z

Rád bych vyhověl, ale písemný zdroj nemám. Probíral jsem to s oběma odborníky zmíněnými v článku a pamatuji si i pár zmínek z přečtené starší české literatury. Je mi líto.

0/0
10.12.2012 14:08

H42o71n88z26a 77K51u49k60a 2865938876840

"V neposlední řadě také evropská legislativa od nového roku bude vyžadovat, aby mikrovlnami ošetřené výrobky byly viditelně označeny." Ta EU to vazne vede do prcic . Rv

+2/−5
10.12.2012 9:54

R24i44c38h35a15r97d 35K60á77b42a 8639488290810

Kam to vede EU, to jste si vsiml az ted? :)

+1/0
10.12.2012 10:44

R11i94c27h44a77r56d 48K66á89b54a 8889438350240

Mimochodem v Überwaldu delaji trpaslíci trpasličí chleba a ten vydrzi leta, krome toho se da pouzit jako zbran ;-)

+5/−1
10.12.2012 8:55

V91i76k48t16o68r 62W86o78l29f 8712848433216

Čtu teď Zeměplochu zase celou hezky od začátku, už se těším, jak se dostanu k téhle knížce, kde se děj okolo chleba motá.

+2/−1
10.12.2012 10:04

R86i38c10h17a49r95d 95K50á53b42a 8519268410460

Aby chleb vydrzel 2 mesice je predevsim zbytecne. Pokud clovek prestane kupovat ty "veci", kterym se dnes rika "chleb" jsou levne a pretakaji jimi regaly v super/hyper/mega-marketech a ktere jsou nepozivatelne uz druhy, treti den (pokud jste to zvladli ten prvni) a zacnete si kupovat nebo doma pect opravdovy chleba z zitneho kvasku, tak Vam v klidu vydrzi do te doby nez ho snite mekky, chutny a bez plisni.

+3/−2
10.12.2012 8:52

M57a54r83t45i70n 72S20o67u10š92e57k 8788653939315

Problém opravdového čerstvého chleba z žitného kvásku je jeho opravdu extrémně krátká trvanlivost.

.

Někdy nevydrží ani hodinu od donesení z pekárny. Hned se sní R^

+11/−1
10.12.2012 9:22

M74a54r58t43i44n 60N37o88v46o48t46n38ý 4732474430

S tím souhlasím. Peču dva půlkilové bochníky s představou, že je to lepší než jeden velký, který by po rozkrojení dlouho nevydržel. Jeden zmizí hned a druhý hned druhý den. Opravdu nic nevydrží.

0/0
10.12.2012 10:57

R95a88d37e25k 39H34o45d36a23ň 9706107281373

Chleba vyrobený doma z vlastního kvásku vydržel 14 dní bez plísně, a stále se dal jíst. Většinou ale skončí do 24 hodin protože se sní. Je dobrý, nedrolí se, dá se normálně krájet.

Strčte si laskavě svoje babišovy odpadky někam, přesně kvůli takovým už si doma musím vyrábět šunku, škvařit sádlo, péct chleba - protože to co je v obchodech je nepoživatelné!

+13/−1
10.12.2012 8:51

Z16d58e70n39ě11k 28S77t87r91n82a95d 1845290646469

Nechápu, k čemu je dobrý chleba, co vydrží celé měsíce. Nám vydrží bochník tak tři  (ve dvou lidech) až pět dní (když jsem sám). Kupujeme jen ten z místní pekárny, ne ty Babišovy hnusy, a jsme navýsost spokojení. Chleba je univerzální příloha, co se nikdy nepřejí a hodí se ke všemu, ne nadarmo mu naše babičky říkaly boží dar.

+6/−1
10.12.2012 8:12

K95a34r43e46l 30D66r96d67a 6514502647

NEBERTE ČECHŮM PLESNIVÝ CHLÉB!

Já podle toho chodím na houby. Měsíc v úplňku a plesnivý chléb v kuchyni, to je nejlepší čas vyrazit do lesa. ;-D

+3/−3
10.12.2012 7:27

J96a39n 28P44e71k44a 5423103823

že nemůže... Zeptejte se v mekáči :))

http://www.youtube.com/watch?v=htnvzLU1I1o

+1/−1
10.12.2012 7:22

V86á77c16l37a54v 69H55l13a16v40á40č19e68k 4974394883370

Stačí dát chleba do mrazáku a vydrží neomezeně.

+4/−3
10.12.2012 5:58







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.