Diskuse k článku

Antioxidanty zřejmě přispívají k rakovině. Máme přestat brát vitaminy?

Malá studie účinku antioxidačních přípravků na výskyt rakoviny přichystala nečekané překvapení. Zdá se, že tyto látky poškozují funkci důležitého genu, který chrání naše tělo před zhoubným bujením.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J23a87r16o78s89l79a98v 81P11a29r65k93i84n96s68o78n 5462437859481

Dávám jim rok, maximálně dva, než začnou tvrdit pravý opak.

+1/0
5.2.2014 21:10

J30a91n 28M32u61c33h30a 8289226172826

hodně, masa, mléka a vajec :-) nebo to už neplatí? :-P

0/0
5.2.2014 18:14

V46o82j76t59ě75c70h 19R30ů65ž30e97k 9809812170148

Ne, všeho moc škodí, a u masa tomu platí dvojnásob.

0/0
6.2.2014 7:53

J90a97n 28M79u24c87h60a 8599836532186

"antioxidační doplňky jsou dvojího druhu: škodlivé a ty, které neprospívají" ;-D;-D

0/0
5.2.2014 18:12

M69i45r13o40s77l89a81v 96D14u70f64e77k 2563709620952

Souhlasím s panem Pavelkou.Pomeranče,jablka atd.jsou cenově dostupné.Kdo si raději dá denně 10 piv,tak nežije zdravě.

0/0
5.2.2014 5:09

T13o71m70á25š 57S23k40á67l98a 6308417

já souhlasím s lékaři a všemi vědeckými pracemi na toto téma. Dokud budeme jíst a dýchat vzduch, tak se zdravě žít prostě nedá.

0/0
5.2.2014 15:26

J35a74n 42P91a78v40e95l56k30a 3697151454541

Nejzdravější potraviny jsou ty nejlevnější: zelí, cibule, červená řepa, kopřivy, jablka...

+7/0
4.2.2014 15:06

F71r21a71n10t59i30š38e97k 27L83u88f94t 5157959464176

Kdo by to žral? Tedy kromě jablek, ta se dají. A pak zelí - k huse, cibulka smažená na knedlíky, ostatní na ozdobu

+2/−5
4.2.2014 15:25

K48a10m68i17l 74S34c82h72w13a64g57e25r 3453866635216

;-D no tak jak říkám, je toho před vámi ještě hodně nepoznaného... oni ti naši předkové nebyli blbí, no... to si jen dnes tak někteří chytráci říkají "středověk nebo "předminulé století", a podobné blbosti... ;-D ale každého zdraví, tak jak je libo:-P

+1/0
4.2.2014 17:37

L91i39b28o11r 92F70o61l62t75ý68n24e13k 2416415587124

Jasně, a proto umírali v 50 letech, zatímco dnes v 80.

0/−1
5.2.2014 10:24

J97a38n 45P80a20v39e57l35k14a 3337101904221

No jo, jenže na zápaly plic a angíny a také při porodu. To nesouvisí s výživou, ale s úrovní zdravotnictví.

+1/0
5.2.2014 13:36

J62a73n 44P21a85v39e57l80k11a 3297831874751

Ve středověku ve městech také na nemoci ze znečištěných ulic.

+1/0
5.2.2014 13:38

K76a56m33i89l 12S50c11h81w56a30g83e31r 3793436375296

Tak to je typický argument, ale je potřeba srovnávat všechno, né jen stravu, kolik hodin denně pracovali a jakým způsobem. Jaké byly možnosti se bránit třeba epidemiím. Jaká byla péče o rodičky (ten průměr zásadně ovlivňuje množství novorozeneckých úmrtí). Jinak co vím, tak moji prarodiče se dožili tak od 78 do 94 let. Tak je potřeba tu dobu trochu poznat.

+1/0
5.2.2014 14:56

V71á56c88l51a32v 27K42a19f79t41a50n 7455489343936

Jedli co bylo dostupné a na co měli. Což dnes děláme také :) Já bych si ty naše předky moc neidealizoval :)

0/0
5.2.2014 14:10

T34o93m80á81š 75S33k83á48l21a 6248447

blbí možná nebyly, ale byli chudí a maso jim vždycky sežral nějaký pán.

0/0
5.2.2014 15:27

J16a49n 53K19a44n38t 9741348798453

Muj dedecek, lekar, mel zlate pravidlo : "Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti na plno leta !" Sice nekouril, ale obcas si zapalil i doutnicek ke sklence francouzskeho konaku...No, chudak zemrel ve svych 63 letech na infarkt, leta mu na plno opravdu nevysla, ale to bylo ve 40. letech 20 stoleti...v te dobe nikdo nemel tuseni o pricinach vzniku cholesterolu a jeho vlivu na koronarni funkce, kardiochirurgie prakticky neexistovala,..Totez plati i pro onkologii. Lekarska veda rakovinu za nekolik desetileti zvladne, ale do te doby bohuzel jeste rada z nas prejde duhovy most...

+2/0
4.2.2014 14:59

J62a18n 42S49e36d60l42á22k 9982777636234

To muj děda kouřil a snědl na co přišel a dožil se o dvacku víc... kdyby jsme se měli držet všemožnejch studíí tak ve třiceti zajdem na strach ze života...

+7/0
4.2.2014 16:36

E20v14ž89e38n 97D87v94o77ř32á94k 7708507502188

vepřo-knedlo-zelo a něco na zapití, kromě H2O....

A MÁTE VŠECHNO, co tělo pořebuje.;-)

+2/0
4.2.2014 14:11

P35a40v30e36l 10R41o83k49y25t58a 3510161510538

A jak to víte, že zrovna tohle tělo potřebuje?? Já si spíš myslím, že většina z toho je mrtvá hmota, z který si toho tělo moc nevezme.

+2/−3
4.2.2014 14:15

M48i85c13h80a94l 79D88e21r95n45e59r 4213209682411

:-)super, vidím, že někdo už jídlo bere jako mrtvou hmotu nebo živou stravu :-)R^

+2/0
4.2.2014 14:22

J72a78n 43S61e41d82l19á27k 9382377226144

prase se přeci nezabíjí to se okusuje zaživa v chlívku a zelí se při tom spásá rovnou ze záhonu... no a knedlíček je holt zákusek to je taková drobná neřest aby obyčej nezanikl...

+3/0
4.2.2014 16:43

E84v72a 69Š12a97f55á20ř37o17v45á 3286432985648

už s tím zastrašováním běžte do hajzlu!

+6/0
4.2.2014 14:03

R85o54m26a54n 15S61o94u37č28e23k 1912945400839

malá studie kdysi stanovila vysoký obsah železa ve špenátu 

dodnes se to nepodařilo úplně vyvrátit

+2/0
4.2.2014 13:51

J17a23n 33S47e43d48l16á11k 9782167326974

protože to potvrdil Pepek nebejt jeho tak o tom dodnes nikdo neví...

+2/0
4.2.2014 16:45

P15e83t68r 13V76i45n15t30r54l12í80k 3206924231

tyhle studie, ach jo... jeden den vám řeknou, ať jíte tohle, druhý den to zakážou :-) řídit se dle selského rozumu je asi nejlepší, když člověk jí příliš bůčku, tak to není určitě dobře, stejně tak, když jí jenom saláty a jiné živiny a vitamíny vypouští... každý má jíst na co se cítí, člověk není stroj, prášky a vitamínové doplňky vůbec neuznávám...

+1/0
4.2.2014 13:50

R49o98m27a52n 57S91o93u25č98e87k 1312355480679

na druhou stranu když cosi chlastá, kouří a žere bůček tak se v zemi IV. cen.sk. stane prezidentem

+1/−2
4.2.2014 13:53

J80a78n 41S92e17d71l22á87k 9362487166694

a nebo premiérem na ostrově...

+2/0
4.2.2014 16:40

L95u35k10á47š 20K56m11e37n27t 5619977964950

Problém je, že lidé jsou schopni kupovat kvůli ceně kdejaký potravinový odpad typu opékáčky a podobně jenom aby ušetřili a pak vyhodí několik stovek za sadu potravinových doplňků, které akorát tak prodraží moč a zatíží ledviny. 

Kdyby se raději lidé pečlivě dívali na složení potravin, tak udělají podstatně lépe. Na celou řadu umělých sladidel existuje podezření, že zvyšují riziko rakoviny. Některá jsou třeba i v některých státech zakázaná a u nás se v klidu používají (cyklamáty pro příklad). 

Čili ono by úplně stačili, aby lidé začali myslet při nákupu potravin. Dříve se alergie, astma, ale i rakovina a tak dále sváděli na zaneřáděné prostředí. Dnes žijeme v podstatně čistším prostředí, někdo až ve sterilním a alergií, astmatu a rakoviny přibývá. Naopak se ale za posledních 20 let výrazně zhoršila kvalita potravin, lépe řečeno místo potravin kupujeme chemické polotovary plné náhražek. Pak se nemůžeme divit, že počet lidí s rakovinou stoupá a stoupá. 

Dnes se dá říct, že s nějakou formou rakoviny se do konce svého života potká prakticky každý. A proti tomu žádná sada bobulí nepomůže. Velká část je daná geneticky. Chce to prostě vědět co jím, kolik toho jím, hlídat si civilizační drogy typu alkohol, nikotin, kofein atd. a doplnit to dostatečně pohybem.

+2/0
4.2.2014 13:49

L38u84k65á83š 50K59m28e52n20t 5149547244580

... a sexem zapomněl jsem dodat :).

+1/0
4.2.2014 13:52

J83a54r55o68s29l85a58v 50Č30a81d36a 9724480259641

tento článe mi sině připomíná něčí loby...jako výrobců léčiv, nebo doktorů, protože jim ubývají pacienti. Užívám potravinové doplňky v tekuté formě jako vitamín C, Selen Zinek, bylinky, stopové prvky vitamíny už rok a od té doby jsem nebyl u doktora, jen na povinné prohlídce od zaměstnavatele. Snížil se mi tlak na normál, nemám cukrovku, migrény, únavový syndrom atd... všeho z mírou a jak to řekl jeden host v pořadu  Všechnopárty: já chci lidi vyléčit R^já je nechci léčit!!!Rv

+1/−2
4.2.2014 13:46

P51a42v79e40l 31R45o15k43y93t36a 3370501190408

A proč používáte doplňky?? Proč rovnou nejíte vitamíny v přírodní formě?? Zelenina, ovoce, ořechy, semínka....

+1/0
4.2.2014 13:49

J21a68r25o96s59l37a57v 27Č23a16d83a 9484210839391

dnešní hospodaření které trvá 70 let tj. bez úhoru nedovolí regeneraci půdy a chemie kterou se stříkají stromy zelenina? to radči certifikované GMP a KOZSER doplňky . Tzv.košér je certifikát židovský a nejpřísnější na celém světě co se týká kvality potravin!!

0/0
4.2.2014 13:56

P96a63v64e10l 77R32o38k77y81t74a 3430281120238

U mě rozhodně vede produkt mocné přírody před umělou hmotou i kdyby měla sto certifikátů. Notabene je tu spousta ekofarem s bioprodukty. Stačí jen hledat.

0/0
4.2.2014 14:04

T87o88m63á23š 44S86k86á10l44a 6968157

tohle lze nejlépe vyjádřit: "co oči nevidí, to srdce nebolí".

0/0
5.2.2014 15:47

K34a40r72e64l 42D71l17o57u25h80ý 2302535122975

Ale v tom je háček celého farmaceutického průmyslu. On nechce nemocné vyléčit. On je chce léčit, či, a to je horší, dostat do takového stavu, aby se udržoval v co nejhorším zdraví. Takový "zákazník" je potom pro tento průmysl zlatý důl.

+3/0
4.2.2014 13:57

J81a71r60o42s58l59a35v 88K45a34d19l14e91c 2813263181745

Já jím a piji jenom to, co mi chutná, žádné doplňky a u doktora jsem byl za dvacet let jen jednou pro vstupní prohlídku.:-)

0/0
5.2.2014 21:18

K10a86r42e44l 50D76l46o76u37h93ý 2702495332555

Mám doktora, co je v důchodovém věku. Už má jistě nějaké zkušenosti:-):-) Tak jsem se ho ptal, zda si mám na bolesti v koleně koupit nějaké to Chondro či něco podobného. A jaká že byla jeho odpověď? Milý pane, to si raději kupujte tlačenku, či udělejte sulc, tam je kolagenu násobně víc než v nějakých předražených prášcích. Z logiky věci, nemám důvod mu nevěřit.

+5/0
4.2.2014 13:45

I91v15a86n 70Z16y79k90á94n 9170763589116

Člověk je všežravec. Tzn. měl by mít pestrou stravu. Mnohdy v jednoduchosti je síla, takže než kdovíjak skladbou složité menu, není od věci si někdy dát jen chleba se sádlem, jindy zase lehce osolené brambory s máslem. Není nutné se úzkostlivě bránit tukům, jen je nutné do svého života zakomponovat dostatek pohybu. Pak nebude zapotřebí se bát toho, že holdujete i mléčným výrobkům, jíte vepřové i hovězí, nebránit se našim sladkovodním rybám (že mají kosti? a to je jako problém??), jako ovoce tělu stejně tak dobře poslouží i naše česká jablka a hrušky a nebo zobat ořechy ze zásob natrhané přes sezonu. Všeho moc škodí, ale pokud se zobe od všeho drobet, tak nejen že si máte na čem pochutnávat, ale ani to neublíží.

+3/0
4.2.2014 13:43

P13a10v22e56l 32R36o45k94y44t96a 3150741650638

Já jsem zase četl, že člověk je spíše býložravec, který je v případně nutnosti schopen částečně natrávit i živočišnou stravu.

0/0
4.2.2014 13:48

M85i41c70h27a89l 47D67e86r41n76e96r 4203759832281

plodožravec

0/0
4.2.2014 14:26

P17a81v55e72l 44R96o55k81y30t27a 3220481300548

Lékařská a potravinářská obec si totiž vůbec neuvědomuje (nebo uvědomuje a záměrně to veřejnosti nesděluje), že je velikánský rozdíl mezi vitamínem z živé energií překypující zeleniny a ovoce a tím samým vitamínem produkovaným potravinářskou a farmaceutickou loby. Stačí si to jen vyzkoušet. Jezte jeden měsíc jen ovoce a zeleninu doplněno třeba ořechy semínky atd. Tzn. široká škála vitamínů a důležitých stavebních látek. Druhý měsíc jezte kvantitativně ty samé látky vytvořené jako tablety lékařskou a potravinářskou loby. Stejné složení, stejná kvantita, podle všech vědeckých kritérií stejná kvalita. Ale garantuju vám, že po měsíci na prášcích bude váš organismus na odpis.

+3/−1
4.2.2014 13:31

R78o57l63a44n69d 83M56i96k11l12o91s47z 8267683510399

To je sice pravda. Jenže když ti marťánci jsou tak roztomilí a jsou k nim svítící hodinky. To nemůže nebýt zdravé. Takhle se vychovávají konzumní ovce. Viz stav v USA, kde 50 % dospělých do sebe cpe chemii, protože věří, že jim pomůže. S každou generací jsme blíž jejich aktuálnímu stavu. Lidstvo, jako celek jen žere, množí se a hloupne.

+4/−1
4.2.2014 13:38

K41a87r77e17l 12D30l17o63u88h78ý 2662335882705

R^R^

+1/0
4.2.2014 13:41

K26a13m69i41l 58S55c79h96w37a62g72e37r 3333906385736

Článek zajímavý, ale nadpis fakt hloupý. ("Máme přestat brát vitaminy?") Jaxi vychází z nějakého předpokladu, že vitamíny někdo "bere". Přímo to neříká jak bere - ale to nějak vychází z obecného kontextu, že se slovem vitamíny myslí umělé pilulky. Naproti tomu u přirozené formy spíš říkáme, že jíme zdravě. Takže nevím, proč bych měl s něčím přestávat, když jsem s tím ani nikdy nezačal a osobně neznám žádného rozumného člověka, který by něco takového dělal.

+1/−1
4.2.2014 13:27
Foto

M22i97r84o28s25l29a10v 14S85t37e27i32n55e91r 4750532750936

Požívání zeleniny je pozitivní v tom, že zelenina má vlákninu, která čistí střeva. K cigaretě se stejně žádná zelenina nehodí, kafe je sice rostlina, ale požívá se jenom jeho návyková složka. Mleté kafe by jistě bylo pro střeva zdravé.

Nezávisle na všech výzkumech, nenajdete kromě jednovaječných dvojčat dva úplně stejné lidi. Příroda si vše řídí sama- jeden německý bývalý kancléř se živí vepřovými plněnými bachory a je dosud na živu, ten druhý kouří a žije také. Náš pan prezident má také návyky, které by v medicíně platily za smrtelné- a lze mu jenom přát, aby se té 90. dožil také. Jiní papají už od dětství jenom špenátek a nedožijí se ani polovičky toho věku.

Já  zastávám názor, že co mi chutná, to můj organismus vyžaduje. Co chutná až moc, je zaručeně nezdravé, tak si třeba uheráčku dám jenom 5 deka místo 10 deka gothaje a jsem na té bezpečnější straně. Třeba margarin mi nechutná, raději tence máslem nebo sádlem, než nějakou chemií. To musí ale každý rozlišit sám- když vám je špatně, tak jste předtím nějak hřešili proti vlastní přírodě. V zimě je zdravé kysané zelí, luštěniny, na kyselo nakládaná zelenina, cibule, česnek. Organismus to potřebuje, i když po topinkách s česnekem není návštěva divadla zrovna to pravé ořechové. Raději do sauny, nebo do páry,  budete potom spát jako dudek.

+7/0
4.2.2014 13:04

D47a13v67i58d 44D61. 5682242840170

Mě ten článek příjde strašně zmatečný a zavádějící. Nevím, jestli je to překladem, nebo originálem, nebo dokonce jeho samotným zdrojem. Nějak mě to neoslovilo.

Pravdou ale je, že všechno jíst s mírou a pro tělo, aby mělo rovnováhu v přísunu zásaditých a kyselých látek. To nejvíce vyrovnává pití čisté vody v rozumném denním pitném režimu / nejlépe podle pocitu žízně.

+1/0
4.2.2014 13:03

M75i53l74a37n 65B61r25l92í94k 8655787872395

Už se těším, až mě na základě tohoto článku bude nějaký můj kamarád u piva poučovat, že nemám jíst ovoce a zeleninu, jinak dostanu rakovinu ... to jsou ale kraviny ...

0/0
4.2.2014 13:02

H57a43n73a 36P64i77s36a58r86č98í15k68o82v81á 4465546181341

Na to nepotřebuju vědecký výzkum, stačí mi úplně obyčejná logika, že přírodní ovoce a zelenina budou rozhodně nebetyčně lepší, než chemicky zpracované pilule. Jen kdyby ten národ nebyl tak blbej! Fňuká nad 30Kč poplatky u doktora a pak měsíčně v lékárně vyflákne x-stovek za blbosti typu Chondro a Multikulti vitamín

+4/0
4.2.2014 12:56

B76ě26l42a 54H50o75r58á17k70o83v10á 1108112669800

R^

0/0
4.2.2014 13:05

J51a52r64o49s95l88a36v 54C59h41v79o47j71k87a 8344654165

To je stejný jako třeba mléko ... jednou tvrdili, že je zdravý, pak zase, že je nezdravý (ani nevím, jakej stav je teď, mám dojem že aktuální verdit je nezdravé), vejce to samé, jednou zdravé, pak zase nezdravé.

To samý máslo vs. margaríny - jednou margaríny zdravé, protože neobsahují cholesterol, pak zase nezdravé, protože obsahují jiný druh cholesterolu který je škodlivější. Současný stav je snad, že máslo je nakonec lepší.

Se mi tak zdá, že ti "vědci" v podstatě nevědí pořád vůbec nic ;-D

Někde jsem kdysi taky četl, že to záleží i na krevní skupině, takže já se skupinou 0 byl měl jíst hlavně maso a vyvarovat se pečiva a mléčných výrobků.

Nakonec se přijde na to, že hranolky a brambůrky jsou vlastně zdravé, protože je to pouze opečená zelenina ;-D R^

+7/0
4.2.2014 12:45



Najdete na iDNES.cz