Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Antioxidanty zřejmě přispívají k rakovině. Máme přestat brát vitaminy?

Malá studie účinku antioxidačních přípravků na výskyt rakoviny přichystala nečekané překvapení. Zdá se, že tyto látky poškozují funkci důležitého genu, který chrání naše tělo před zhoubným bujením.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J40a53r33o51s30l32a20v 22P30a40r47k87i55n92s84o14n 5852877849301

Dávám jim rok, maximálně dva, než začnou tvrdit pravý opak.

+1/0
5.2.2014 21:10

J71a22n 64M31u88c48h34a 8769426442206

hodně, masa, mléka a vajec :-) nebo to už neplatí? :-P

0/0
5.2.2014 18:14

V39o65j81t74ě38c62h 50R50ů26ž94e62k 9189302980328

Ne, všeho moc škodí, a u masa tomu platí dvojnásob.

0/0
6.2.2014 7:53

J89a98n 95M91u34c60h35a 8909506202816

"antioxidační doplňky jsou dvojího druhu: škodlivé a ty, které neprospívají" ;-D;-D

0/0
5.2.2014 18:12

M21i86r98o42s71l87a52v 97D13u76f26e37k 2133399570342

Souhlasím s panem Pavelkou.Pomeranče,jablka atd.jsou cenově dostupné.Kdo si raději dá denně 10 piv,tak nežije zdravě.

0/0
5.2.2014 5:09

T44o78m54á27š 11S22k68á48l11a 6868427

já souhlasím s lékaři a všemi vědeckými pracemi na toto téma. Dokud budeme jíst a dýchat vzduch, tak se zdravě žít prostě nedá.

0/0
5.2.2014 15:26

J47a28n 14P14a55v82e86l52k67a 3397391944291

Nejzdravější potraviny jsou ty nejlevnější: zelí, cibule, červená řepa, kopřivy, jablka...

+7/0
4.2.2014 15:06

F46r41a56n34t85i32š79e63k 30L31u77f66t 5167409364936

Kdo by to žral? Tedy kromě jablek, ta se dají. A pak zelí - k huse, cibulka smažená na knedlíky, ostatní na ozdobu

+2/−5
4.2.2014 15:25

K84a86m73i32l 86S65c64h65w58a21g33e56r 3563696815756

;-D no tak jak říkám, je toho před vámi ještě hodně nepoznaného... oni ti naši předkové nebyli blbí, no... to si jen dnes tak někteří chytráci říkají "středověk nebo "předminulé století", a podobné blbosti... ;-D ale každého zdraví, tak jak je libo:-P

+1/0
4.2.2014 17:37

L49i25b31o80r 75F37o91l75t10ý20n67e63k 2836815777254

Jasně, a proto umírali v 50 letech, zatímco dnes v 80.

0/−1
5.2.2014 10:24

J80a21n 41P45a53v18e55l23k54a 3907691304721

No jo, jenže na zápaly plic a angíny a také při porodu. To nesouvisí s výživou, ale s úrovní zdravotnictví.

+1/0
5.2.2014 13:36

J68a40n 73P74a17v83e40l90k20a 3717141214451

Ve středověku ve městech také na nemoci ze znečištěných ulic.

+1/0
5.2.2014 13:38

K40a20m64i53l 96S93c37h50w77a40g87e70r 3433136715236

Tak to je typický argument, ale je potřeba srovnávat všechno, né jen stravu, kolik hodin denně pracovali a jakým způsobem. Jaké byly možnosti se bránit třeba epidemiím. Jaká byla péče o rodičky (ten průměr zásadně ovlivňuje množství novorozeneckých úmrtí). Jinak co vím, tak moji prarodiče se dožili tak od 78 do 94 let. Tak je potřeba tu dobu trochu poznat.

+1/0
5.2.2014 14:56

V34á61c81l11a16v 78K46a97f33t20a16n 7705419503296

Jedli co bylo dostupné a na co měli. Což dnes děláme také :) Já bych si ty naše předky moc neidealizoval :)

0/0
5.2.2014 14:10

T30o72m49á95š 19S82k43á35l25a 6328787

blbí možná nebyly, ale byli chudí a maso jim vždycky sežral nějaký pán.

0/0
5.2.2014 15:27

J41a88n 94K44a28n23t 9951868488573

Muj dedecek, lekar, mel zlate pravidlo : "Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti na plno leta !" Sice nekouril, ale obcas si zapalil i doutnicek ke sklence francouzskeho konaku...No, chudak zemrel ve svych 63 letech na infarkt, leta mu na plno opravdu nevysla, ale to bylo ve 40. letech 20 stoleti...v te dobe nikdo nemel tuseni o pricinach vzniku cholesterolu a jeho vlivu na koronarni funkce, kardiochirurgie prakticky neexistovala,..Totez plati i pro onkologii. Lekarska veda rakovinu za nekolik desetileti zvladne, ale do te doby bohuzel jeste rada z nas prejde duhovy most...

+2/0
4.2.2014 14:59

J78a58n 63S38e14d84l16á97k 9702277436174

To muj děda kouřil a snědl na co přišel a dožil se o dvacku víc... kdyby jsme se měli držet všemožnejch studíí tak ve třiceti zajdem na strach ze života...

+7/0
4.2.2014 16:36

E97v47ž50e23n 40D32v26o24ř77á48k 7758897552678

vepřo-knedlo-zelo a něco na zapití, kromě H2O....

A MÁTE VŠECHNO, co tělo pořebuje.;-)

+2/0
4.2.2014 14:11

P66a43v24e71l 51R27o53k41y81t25a 3690471550548

A jak to víte, že zrovna tohle tělo potřebuje?? Já si spíš myslím, že většina z toho je mrtvá hmota, z který si toho tělo moc nevezme.

+2/−3
4.2.2014 14:15

M38i49c19h34a18l 24D55e86r45n80e71r 4823569252401

:-)super, vidím, že někdo už jídlo bere jako mrtvou hmotu nebo živou stravu :-)R^

+2/0
4.2.2014 14:22

J63a79n 24S62e24d39l48á40k 9362127716654

prase se přeci nezabíjí to se okusuje zaživa v chlívku a zelí se při tom spásá rovnou ze záhonu... no a knedlíček je holt zákusek to je taková drobná neřest aby obyčej nezanikl...

+3/0
4.2.2014 16:43

E80v93a 19Š40a25f61á78ř67o33v19á 3356802315588

už s tím zastrašováním běžte do hajzlu!

+6/0
4.2.2014 14:03

R52o87m37a36n 70S54o70u84č65e83k 1152665410909

malá studie kdysi stanovila vysoký obsah železa ve špenátu 

dodnes se to nepodařilo úplně vyvrátit

+2/0
4.2.2014 13:51

J24a20n 69S92e80d21l83á30k 9642857626514

protože to potvrdil Pepek nebejt jeho tak o tom dodnes nikdo neví...

+2/0
4.2.2014 16:45

P41e62t60r 94V56i15n36t42r17l89í87k 3486734451

tyhle studie, ach jo... jeden den vám řeknou, ať jíte tohle, druhý den to zakážou :-) řídit se dle selského rozumu je asi nejlepší, když člověk jí příliš bůčku, tak to není určitě dobře, stejně tak, když jí jenom saláty a jiné živiny a vitamíny vypouští... každý má jíst na co se cítí, člověk není stroj, prášky a vitamínové doplňky vůbec neuznávám...

+1/0
4.2.2014 13:50

R94o35m32a34n 73S40o55u22č36e42k 1932255200389

na druhou stranu když cosi chlastá, kouří a žere bůček tak se v zemi IV. cen.sk. stane prezidentem

+1/−2
4.2.2014 13:53

J76a40n 14S16e70d83l91á28k 9522127326204

a nebo premiérem na ostrově...

+2/0
4.2.2014 16:40

L20u36k63á80š 12K79m14e42n47t 5479357394630

Problém je, že lidé jsou schopni kupovat kvůli ceně kdejaký potravinový odpad typu opékáčky a podobně jenom aby ušetřili a pak vyhodí několik stovek za sadu potravinových doplňků, které akorát tak prodraží moč a zatíží ledviny. 

Kdyby se raději lidé pečlivě dívali na složení potravin, tak udělají podstatně lépe. Na celou řadu umělých sladidel existuje podezření, že zvyšují riziko rakoviny. Některá jsou třeba i v některých státech zakázaná a u nás se v klidu používají (cyklamáty pro příklad). 

Čili ono by úplně stačili, aby lidé začali myslet při nákupu potravin. Dříve se alergie, astma, ale i rakovina a tak dále sváděli na zaneřáděné prostředí. Dnes žijeme v podstatně čistším prostředí, někdo až ve sterilním a alergií, astmatu a rakoviny přibývá. Naopak se ale za posledních 20 let výrazně zhoršila kvalita potravin, lépe řečeno místo potravin kupujeme chemické polotovary plné náhražek. Pak se nemůžeme divit, že počet lidí s rakovinou stoupá a stoupá. 

Dnes se dá říct, že s nějakou formou rakoviny se do konce svého života potká prakticky každý. A proti tomu žádná sada bobulí nepomůže. Velká část je daná geneticky. Chce to prostě vědět co jím, kolik toho jím, hlídat si civilizační drogy typu alkohol, nikotin, kofein atd. a doplnit to dostatečně pohybem.

+2/0
4.2.2014 13:49

L38u76k10á17š 48K68m24e20n21t 5319787224560

... a sexem zapomněl jsem dodat :).

+1/0
4.2.2014 13:52

J44a67r73o21s42l13a80v 70Č18a45d12a 9104770239231

tento článe mi sině připomíná něčí loby...jako výrobců léčiv, nebo doktorů, protože jim ubývají pacienti. Užívám potravinové doplňky v tekuté formě jako vitamín C, Selen Zinek, bylinky, stopové prvky vitamíny už rok a od té doby jsem nebyl u doktora, jen na povinné prohlídce od zaměstnavatele. Snížil se mi tlak na normál, nemám cukrovku, migrény, únavový syndrom atd... všeho z mírou a jak to řekl jeden host v pořadu  Všechnopárty: já chci lidi vyléčit R^já je nechci léčit!!!Rv

+1/−2
4.2.2014 13:46

P40a33v44e92l 65R80o41k29y62t51a 3520941830508

A proč používáte doplňky?? Proč rovnou nejíte vitamíny v přírodní formě?? Zelenina, ovoce, ořechy, semínka....

+1/0
4.2.2014 13:49

J94a25r52o58s33l66a57v 97Č79a73d24a 9954590579151

dnešní hospodaření které trvá 70 let tj. bez úhoru nedovolí regeneraci půdy a chemie kterou se stříkají stromy zelenina? to radči certifikované GMP a KOZSER doplňky . Tzv.košér je certifikát židovský a nejpřísnější na celém světě co se týká kvality potravin!!

0/0
4.2.2014 13:56

P91a70v46e67l 45R96o97k90y54t77a 3620781850418

U mě rozhodně vede produkt mocné přírody před umělou hmotou i kdyby měla sto certifikátů. Notabene je tu spousta ekofarem s bioprodukty. Stačí jen hledat.

0/0
4.2.2014 14:04

T90o79m61á38š 75S34k93á16l83a 6348637

tohle lze nejlépe vyjádřit: "co oči nevidí, to srdce nebolí".

0/0
5.2.2014 15:47

K89a73r74e45l 23D90l66o45u69h15ý 2452595342465

Ale v tom je háček celého farmaceutického průmyslu. On nechce nemocné vyléčit. On je chce léčit, či, a to je horší, dostat do takového stavu, aby se udržoval v co nejhorším zdraví. Takový "zákazník" je potom pro tento průmysl zlatý důl.

+3/0
4.2.2014 13:57

J81a59r28o54s67l77a87v 94K28a92d42l32e26c 2973283391675

Já jím a piji jenom to, co mi chutná, žádné doplňky a u doktora jsem byl za dvacet let jen jednou pro vstupní prohlídku.:-)

0/0
5.2.2014 21:18

K75a39r83e20l 43D18l26o78u41h48ý 2862295952305

Mám doktora, co je v důchodovém věku. Už má jistě nějaké zkušenosti:-):-) Tak jsem se ho ptal, zda si mám na bolesti v koleně koupit nějaké to Chondro či něco podobného. A jaká že byla jeho odpověď? Milý pane, to si raději kupujte tlačenku, či udělejte sulc, tam je kolagenu násobně víc než v nějakých předražených prášcích. Z logiky věci, nemám důvod mu nevěřit.

+5/0
4.2.2014 13:45

I73v25a77n 50Z86y21k56á64n 9790943219856

Člověk je všežravec. Tzn. měl by mít pestrou stravu. Mnohdy v jednoduchosti je síla, takže než kdovíjak skladbou složité menu, není od věci si někdy dát jen chleba se sádlem, jindy zase lehce osolené brambory s máslem. Není nutné se úzkostlivě bránit tukům, jen je nutné do svého života zakomponovat dostatek pohybu. Pak nebude zapotřebí se bát toho, že holdujete i mléčným výrobkům, jíte vepřové i hovězí, nebránit se našim sladkovodním rybám (že mají kosti? a to je jako problém??), jako ovoce tělu stejně tak dobře poslouží i naše česká jablka a hrušky a nebo zobat ořechy ze zásob natrhané přes sezonu. Všeho moc škodí, ale pokud se zobe od všeho drobet, tak nejen že si máte na čem pochutnávat, ale ani to neublíží.

+3/0
4.2.2014 13:43

P79a27v30e58l 43R29o71k85y16t91a 3570171970488

Já jsem zase četl, že člověk je spíše býložravec, který je v případně nutnosti schopen částečně natrávit i živočišnou stravu.

0/0
4.2.2014 13:48

M84i46c51h97a55l 55D41e72r45n11e51r 4813509872791

plodožravec

0/0
4.2.2014 14:26

P63a82v28e40l 47R95o40k98y24t27a 3380851750588

Lékařská a potravinářská obec si totiž vůbec neuvědomuje (nebo uvědomuje a záměrně to veřejnosti nesděluje), že je velikánský rozdíl mezi vitamínem z živé energií překypující zeleniny a ovoce a tím samým vitamínem produkovaným potravinářskou a farmaceutickou loby. Stačí si to jen vyzkoušet. Jezte jeden měsíc jen ovoce a zeleninu doplněno třeba ořechy semínky atd. Tzn. široká škála vitamínů a důležitých stavebních látek. Druhý měsíc jezte kvantitativně ty samé látky vytvořené jako tablety lékařskou a potravinářskou loby. Stejné složení, stejná kvantita, podle všech vědeckých kritérií stejná kvalita. Ale garantuju vám, že po měsíci na prášcích bude váš organismus na odpis.

+3/−1
4.2.2014 13:31

R91o79l23a18n79d 43M52i23k39l33o85s57z 8227413760889

To je sice pravda. Jenže když ti marťánci jsou tak roztomilí a jsou k nim svítící hodinky. To nemůže nebýt zdravé. Takhle se vychovávají konzumní ovce. Viz stav v USA, kde 50 % dospělých do sebe cpe chemii, protože věří, že jim pomůže. S každou generací jsme blíž jejich aktuálnímu stavu. Lidstvo, jako celek jen žere, množí se a hloupne.

+4/−1
4.2.2014 13:38

K45a27r21e93l 33D79l17o46u49h21ý 2982405372125

R^R^

+1/0
4.2.2014 13:41

K52a69m69i63l 53S95c12h88w89a35g31e89r 3953376945376

Článek zajímavý, ale nadpis fakt hloupý. ("Máme přestat brát vitaminy?") Jaxi vychází z nějakého předpokladu, že vitamíny někdo "bere". Přímo to neříká jak bere - ale to nějak vychází z obecného kontextu, že se slovem vitamíny myslí umělé pilulky. Naproti tomu u přirozené formy spíš říkáme, že jíme zdravě. Takže nevím, proč bych měl s něčím přestávat, když jsem s tím ani nikdy nezačal a osobně neznám žádného rozumného člověka, který by něco takového dělal.

+1/−1
4.2.2014 13:27
Foto

M29i12r30o71s75l37a45v 45S37t12e23i50n28e40r 6648814773225

Požívání zeleniny je pozitivní v tom, že zelenina má vlákninu, která čistí střeva. K cigaretě se stejně žádná zelenina nehodí, kafe je sice rostlina, ale požívá se jenom jeho návyková složka. Mleté kafe by jistě bylo pro střeva zdravé.

Nezávisle na všech výzkumech, nenajdete kromě jednovaječných dvojčat dva úplně stejné lidi. Příroda si vše řídí sama- jeden německý bývalý kancléř se živí vepřovými plněnými bachory a je dosud na živu, ten druhý kouří a žije také. Náš pan prezident má také návyky, které by v medicíně platily za smrtelné- a lze mu jenom přát, aby se té 90. dožil také. Jiní papají už od dětství jenom špenátek a nedožijí se ani polovičky toho věku.

Já  zastávám názor, že co mi chutná, to můj organismus vyžaduje. Co chutná až moc, je zaručeně nezdravé, tak si třeba uheráčku dám jenom 5 deka místo 10 deka gothaje a jsem na té bezpečnější straně. Třeba margarin mi nechutná, raději tence máslem nebo sádlem, než nějakou chemií. To musí ale každý rozlišit sám- když vám je špatně, tak jste předtím nějak hřešili proti vlastní přírodě. V zimě je zdravé kysané zelí, luštěniny, na kyselo nakládaná zelenina, cibule, česnek. Organismus to potřebuje, i když po topinkách s česnekem není návštěva divadla zrovna to pravé ořechové. Raději do sauny, nebo do páry,  budete potom spát jako dudek.

+7/0
4.2.2014 13:04

D93a82v33i86d 22D64. 5892732220650

Mě ten článek příjde strašně zmatečný a zavádějící. Nevím, jestli je to překladem, nebo originálem, nebo dokonce jeho samotným zdrojem. Nějak mě to neoslovilo.

Pravdou ale je, že všechno jíst s mírou a pro tělo, aby mělo rovnováhu v přísunu zásaditých a kyselých látek. To nejvíce vyrovnává pití čisté vody v rozumném denním pitném režimu / nejlépe podle pocitu žízně.

+1/0
4.2.2014 13:03

M52i52l16a18n 45B53r72l57í39k 8935547862545

Už se těším, až mě na základě tohoto článku bude nějaký můj kamarád u piva poučovat, že nemám jíst ovoce a zeleninu, jinak dostanu rakovinu ... to jsou ale kraviny ...

0/0
4.2.2014 13:02

H37a43n70a 15P96i96s87a38r88č48í28k27o83v38á 4455786431581

Na to nepotřebuju vědecký výzkum, stačí mi úplně obyčejná logika, že přírodní ovoce a zelenina budou rozhodně nebetyčně lepší, než chemicky zpracované pilule. Jen kdyby ten národ nebyl tak blbej! Fňuká nad 30Kč poplatky u doktora a pak měsíčně v lékárně vyflákne x-stovek za blbosti typu Chondro a Multikulti vitamín

+4/0
4.2.2014 12:56

B20ě46l71a 33H70o58r69á43k19o94v20á 1198292829100

R^

0/0
4.2.2014 13:05

J38a45r41o84s31l28a68v 25C67h64v23o27j69k26a 8364874295

To je stejný jako třeba mléko ... jednou tvrdili, že je zdravý, pak zase, že je nezdravý (ani nevím, jakej stav je teď, mám dojem že aktuální verdit je nezdravé), vejce to samé, jednou zdravé, pak zase nezdravé.

To samý máslo vs. margaríny - jednou margaríny zdravé, protože neobsahují cholesterol, pak zase nezdravé, protože obsahují jiný druh cholesterolu který je škodlivější. Současný stav je snad, že máslo je nakonec lepší.

Se mi tak zdá, že ti "vědci" v podstatě nevědí pořád vůbec nic ;-D

Někde jsem kdysi taky četl, že to záleží i na krevní skupině, takže já se skupinou 0 byl měl jíst hlavně maso a vyvarovat se pečiva a mléčných výrobků.

Nakonec se přijde na to, že hranolky a brambůrky jsou vlastně zdravé, protože je to pouze opečená zelenina ;-D R^

+7/0
4.2.2014 12:45







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.