Diskuse k článku

Jak dopravovali v Bolívii maso: letecky, ve smradu a bez dveří

Tuhle epizodu dějin letectví v Česku ještě nikdo podrobněji nezpracoval. Létající pevnost B-17 bez dveří nouzových východů. Hygiena nula.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M42i21c27h83a76l 14M32a16l76a31t 8380324538881

Dnes se maso (živá zvířata) vozí křížem krážem ještě v daleko zoufalejších podmínkách. Při dopravě třetina zvířat zahyne ale do mlýnku jdou všechny dohromady. V tomhle se svět nikam neposunul posledních sto let. Je to stejné, ne-li horší.

+1/−2
12.6.2014 19:25

P98e24t76r 70G78a16r25d56o60ň 4706285713137

Dobrá práce, je třeba rusáky uzbrojit.

0/0
12.6.2014 15:35

P10e15t57r 87G93a59r85d66o24ň 4546255573557

Aha, tak vedle...;-D

0/0
12.6.2014 15:35

M58i52l48o95s75l61a49v 69K66a40n54t42o89r27e59k 1709187261789

Tak moc nevěřím letům bez dveří na nouzácích. Přetlakovou kabinu pekáče neměly, tedy utěsnění nebylo nutné, ale takto velké otvory musely hodně ovlivňovat  aerodynamiku a navíc musely působit jako aerodynamická brzda a tedy zvětšovat spotřebu paliva. V neposlední fázi muselo docházet k enenormnímu zatížení konstrukce v ocasu letadla

0/0
12.6.2014 11:56

J29a25r37o55s89l64a24v 76B37r40ü52m65m34e31r 7814393636

No máte i pravdu, ale nic z toho to nevylučuje.

0/0
12.6.2014 14:37

M16i89l14o86s26l70a20v 86K97a27n85t43o16r46e97k 1279697661909

No já bejt cpt. tak bych ty díry po nouzácích alespoň provizorně ucpal. To by mohl bejt malér při přiblížení na minálce a nebo v bych moh za letu přijít o ocas (něco podobného se stalo b747 v Japonsku)

0/0
12.6.2014 15:18

J44a74r20o65s32l95a25v 47B83r10ü90m35m98e22r 7714533466

Možná je to tím, že tehdy se s dírama v konstrukci i počítalo :-)

+1/0
12.6.2014 16:35

I16v90a 31V96a50l22č82í27k25o59v67á 1729618301581

Jak nevěříte. Prostě to tak bylo. 8-o

0/0
14.6.2014 9:47

H21e26l16e67n89a 52V29e86v34e44r20k74o36v73a 3489367

Jak dopravovali maso v Chorvatsku ještě před 10 ti lety taky neuvěříte.Sedíme na zahrádce restaurace,máme pizzu a pivo.Zastaví rozhrkaná dodávka,něco ve stylu Barkas,dveře držely silou vůle nebo díky špíně.O nějakém chlazení se jim ani nezdálo.Vystoupí dva chlapíci a z útrob rachotiny vytáhnou mrtvé tele.Možná už vyvržené.A přes zahrádku restaurace je po zemi vlečou do krámku.Patrně řeznictví.Pánové nasednou do dodávky,flákance krve zůstávají na trase,kterou to nebohé zvíře vlekli.Teplota vzduchu 45 st.Celsia.

+2/0
12.6.2014 11:36

V25i25l10é75m 56P83ř72í28h25o52d91a 2704749653367

To aby hosté viděli, že maso je opravdu čerstvé...;-D

+1/0
13.6.2014 14:13

J67a93n33a 44M56o91l84á29k12o95v26á 7947336126854

V clanku je uvedeno co museli delat ty delnici, kdyz to nakladali atd..... A kdyz si jdete zatopit uhlim, vzpomente si, co museli delat ti hornici, kdyz to kutali rucne v te dobe.....

0/0
12.6.2014 11:33

V67l12a24d82i20m88í88r 12G43o67n33d45á91š 5345261607917

Žiadna senzácia, ja som videl ako bolo mäso do školskej jedálne dopravené pohrebným autom, asi podľa motta "chladenie ako chladenie" !!

+2/0
12.6.2014 11:30

V10á10c63l81a51v 54H46o40s97c29h 8766738702251

uveril jsem, co ted??? Zase ta otravna emo vsuvka v nadpisu - Tomu neuverite, to nepochopite, to vas dostane do kolen, to jste jeste nevideli, to vas rozplace, to vas rozesmeje... Trapny, trapny, trapny....!!!

0/0
12.6.2014 11:26

B69o13ř41e41k 12K80u71š32i67l 6445580409203

Tady asi někdo neviděl film "Dva machři mezi nebem a peklem". Doporučuji. !!

+1/0
12.6.2014 11:23

J39a41n 91Š28m11í42d44a 1533783645541

Jen bych upozornil, že odkazovaný unikátní dokument rozhodně není francouzský

0/0
12.6.2014 8:42
Foto

J68a82n 47K18u48ž73n29í97k

Chyba na straně redakce. Omlouvám se. Opraveno už dopoledne.

0/0
12.6.2014 15:24

K11a35r31e63l 29V11o57h26n42o69u88t 4338499580357

Bez nich by se jen stěží podařilo dostat kvalitní maso k mnoha zákazníkům.

Kvalitní maso si představuju jinak.

0/0
12.6.2014 8:39

Z44d96e62n75ě96k 18W25e55r86n64h32a92r38t 6617725302428

To není řečeno... Hovězí maso má několik dnů - až týdnů - viset v chladu, aby se správně odleželo, pak je po všech stránkách lepší, než úplně čerstvé. Dokonce jsou povídky o tom, že nejlepší steaky měli honáci, protože měli fláky masa pod sedlem, kde se týden masírovalo... Tak to už nevím, ale pár hodin v chladu za letu tomu masu neuškodí, ale možná spíš i prospěje...

+2/0
12.6.2014 8:49

M22i94l20a18n 81K24l58o58u22č19e93k 3930525308567

To budou asi opravdu povídky, protože pod sedlem asi není zrovna 0-5 stupňů.

0/0
12.6.2014 8:54

S15t16e50p10a33n 27T42o43t78h 8428919125568

A taky tam jiste nebudou zadne bakterie ;-D;-D;-D

0/0
12.6.2014 9:25

P80a25v13e47l 58F79o50l35t98á76n 4310872684

Tak děsivé prostředí nemůže žádná bakterie přežít.

+4/0
12.6.2014 10:55
Foto

K80a54r87e68l 49P79l24a32c68h21ý 6296396514989

Maso pod sedlem je predchudce tatarskeho fifteku ne?

0/0
13.6.2014 21:22

Z29d92e63n37ě66k 20W20e98r41n67h68a94r74t 6977675462348

Zajímavé čtení. R^

+11/0
12.6.2014 7:43
Foto

M95a21r64e76k 61C28e55r72n80y 5818266397

No, dneska se dobytek nazene na lod, cestou porazi, zbytky hodej zralokum a u nas v evrope to bastej jako kvalitni argentisky steak....skoro zavidim tem, co veri, ze maso roste v regalu superhypergimarketu;-D

+1/−8
12.6.2014 0:56

M25a82r54t93i52n 83P25i87s76á89r 6300982854786

uff uff,  no  ty jseš síla ..

+8/0
12.6.2014 1:23

M89i10l13a55n 28K21l14o43u67č20e94k 3360485208477

To zní jako blbost, proč by měli ubírat kapacitu lodi na pojízdná jatka, když to můžou porazit na souši?

+12/−1
12.6.2014 6:12

V97á51c36l65a15v 88P82o53t16k96a18n 8479473476267

Mele blbosti, u hoveziho se to nedela, ale dela se to s rybami a s kurecim. Hlavne kvuli cerstvosti a snadne likvidaci odpadu, ktery se proste hodi do vody.

+5/0
12.6.2014 6:31
Foto

P31a63v73e15l 10P44o67k46o24r15n43ý 2876444440552

Asi naráží na ty mrtvé krávy co našli někde na pláži, bylo to v Irsku?

0/0
12.6.2014 7:35

J53a41n 87S32a71l10o46m55o79n 4809800611645

Tohle? V době mrazících kontejnerů které pronajímá kde kdo? Dneska se prostě dobytek porazí, maso zmrazí a v mrazícím kontejneru v pohodě dopraví lodí kamkoli, kde je o něj zájem. :-) Není to sice tak rychlé jako letadlem, ale zato je to velice spolehlivé a maso se nepřekládá ani jednou, protože ten kotejner se překládá celý ať už na vlaky, nebo rovnou na tahače a po celou dobu je to maso v teplotách pod -18. :-) Podobným způsobem se dopravují i jiné potraviny které by při normální přepravě celkem rychle podlehli zkáze.

+8/0
12.6.2014 7:20

Z17d12e88n49ě69k 61W20e60r67n11h94a41r63t 6627905302598

Mrazící kontejnery mají v sobě i záznamové zařízení, ze kterého lze poznat, zda teplota se celou dobu pohybovala ve stanoveném rozmezí, tedy zda obsah nemohl rozmrznout. To se u cílového zákazníka kontroluje, ještě než se kontejner převezme od dopravce a otevře.

+2/0
12.6.2014 7:42

J44a50n 64S82a35l17o10m90o66n 4449490111185

Jj, samozřejmě mají vlastní baterie aby během překládky, kdy jsou odpojeny od zdroje energie vozidla, nebyl mrazící cyklus přerušen. Prostě je to dokonalý způsob přepravy. :-)

0/0
12.6.2014 8:49

M96a97r54t27i75n 62N94e81č30a42s 8483233883789

Hovězí dobytek trpí posmrtnou ztuhlostí - když picnete krávu nebo býka, v posmrtné křeči je jejich maso tuhé a blbě se žvýká. Proto se nechává vyvěsit na háku, než povolí, případně vakuově zabalit a odpočinout pár týdnů v chlaďáku.

Takže čerstvost neni žádoucí - argentinské hovězí je oblíbené proto, že se na lodi (v chlaďáku, kde je 0 stupňů) odleží a krásně změkne. To maso v Bolivii moc dobré skladovací podmínky nezažilo - v článku se píše, že smrdělo, tak nevim jak byste si pochutnal. ;-)

+1/0
12.6.2014 8:28

A95l11e21š 64Z94e90l95i55n73k61a 1734502666

v článku se píše že smrděly letadla a přistávací plochy :-P Si to aspoň přečtěte :-P

0/0
12.6.2014 15:19



Najdete na iDNES.cz