Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Genom pšenice se čte „po česku“. Co je na tomto postupu výjimečného?

Při zpětném ohlédnutí za rokem 2014 v české vědě nemůže ničí pozornosti uniknout podíl tuzemských vědců na poznávání genetické informace pšenice, kterému slavný vědecký časopis Science věnoval speciální sekci na svém webu. Co je na této práci tak zajímavého a proč se dělá zrovna u nás?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

W60a59l26t46e15r 81D66i47v74i24š 6117482172202

Kolem čtení DNA nás čeká ještě spousta úžasných a zcela jistě nečekaných objevů. Není to tak dávno, kdy se začalo zjišťovat, že ta "odpadní" DNA (junk DNA) není tak úplně odpadní, ale je v mnoha případech zásobárnou neaktivních genů, které přijdou ke slovu v extrémních podmínkách. Organismus tak dokáže cíleně "mutovat" tím, že si přehodí některé části DNA a do oblasti junk DNA odloží zase geny jiné. Navíc se ukazuje, že čtení pouhé DNA je naprosto nedostatečné. Dlouho se vědělo, že ne každý gen se použije a ne každý gen má stejnou "sílu". A opět to není tak dávno, co se přišlo na to, že to ovlivňují metylové skupiny navázané na DNA - čím více je jimi dané místo DNA obaleno, tím méně přijde daný gen ke slovu. Buňka si přitom umístění metylových skupin na patřičná místa hlídá úplně stejně jako kvalitu kódu DNA a je schopna neuvěřitelný regenerací, aby nedocházelo k nežádoucím mutacím - a to dokonce několik generací zpětně.

Genom pšenice je sám o sobě ještě úchvatnější tím, že tam reálně funguje několik kompletních genomů různých druhů, které ale fungují společně, aniž by vznikaly organismy s různě fungujícími částmi. 

Je to úplně fascinující obor a dnes velmi lituji, že jsem se nevydal tímto směrem a teď jen vše z povzdálí sleduju jako laik, který dávno promarnil svou správnou chvíli do toho vstoupit. Obrovsky fandím všem týmům, které na DNA pracují. A když to jsou Češi, tak pochopitelně o to víc. Kéž bychom se dočítali mnohem více o těchto vědeckých úspěších než o jiných tématech, která bohužel vracejí Evropu daleko do temné minulosti.

+1/0
13.1.2015 10:03

V48o17j92t94a 20K85u48š37č45á29k 6869128826279

Jen tak dál R^ odpůrcům GMO navzdory ;-)R^ Nikdy jsem tohle zpátečnictví nepochopil. Když někdo pokroku odporuje z ekologického hlediska (nekontrolovaná výsadba superodolné rostliny může teoreticky vážně narušit celý ekosystém), dokážu to ještě pochopit, ale když někdo dělá, jakoby geneticky vylepšená kukuřice byla nepoživatelná, nechutná, nebo snad dokonce jedovatá, chytám se za hlavu ;-D

+2/0
12.1.2015 18:35

I72v85a57n 67S32o52t 6429634156978

a zas bude chleba nepoživatelný!!

0/−6
12.1.2015 5:24

J67a27n 56S22a97l59o42m28o38n 4849390611665

No, náš chleba většinou bývá pšenično-žitný, nebo čistě žitný :-) Navíc tohle nemá s poživatelností chleba nic společného.

0/0
12.1.2015 8:48

H17o71n79z77a 33F24o95r59m13a98n 8486740881651

Ale je to takový hezký výkřik, který mu nasbírá + ;-D

+2/0
12.1.2015 10:12

M42a25r64t77i84n 11M94u36s92í39l36e38k 5848864674722

Nasbíral mínusy :D

+1/0
12.1.2015 18:11







Najdete na iDNES.cz