Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak chutná a voní 170 let staré pivo? Čech hned pozná přezrálé syrečky

Potápěči vylovili z vraku lodi v Baltském moři 170 let staré pivo. Páchne jako starý kozel či jako řádně uleželé syrečky, ale zkušenost s tímto druhem zboží říká, že si svého kupce najde.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M23a82t61o77u84š 58B71á35r62t63a 4496550166308

Články o objevu vraku a piva se objevily už před deseti dny. Myslím, že autor měl dost času informace přeložit přesněji a svůj příspěvek trochu vypracovat, aby nebyl tak nesourodý. Jinak by mě zajímalo, co je myšleno šampaňským perlivým vínem? Perlivé víno je totiž víno, které je uměle syceno oxidem uhličitým. To tehdy dělali se šampaňským?! Za druhé - když potápěči vykládali láhve na pevninu, jedna jim vypadla a rozbila se. Jeden z nich neodolal a ochutnal - to ho olizoval z mola či jiného přístavního zařízení? Nebo ho nechal nasáknout do nějakého hadru, který pozdějí vyždímal? A jak se tedy ochutnává pivo z rozbité láhve? A co pil autor při psaní?

0/0
18.3.2015 19:08

M83i74c15h86a69l 56K61r20u70p84i15č65k49a 9515598225

Němý svědek válečného šílenství z poslední věty nevychází z údivu, jak se dostal zase zpátky na dno zálivu, když byl předtím vytažen do přístavu.

0/0
16.3.2015 8:48

M76a69r17t92i31n 17P45r26o60s44t19ý 9750103940669

A co na to regule Evropske Unie. To pivo ma aspon 169 let proslou expiracni dobu, meli by ho bezpecne zlikvidovat a lahve hodit do odpadu na sklo :-) Urcite to nebudou vratne lahve :-D

pro ty pomalejsi rovnou rikam, ze tohle je ironie.

+5/0
15.3.2015 10:23

L18u35k44á57š 83V83i80n12t18e14r 6615720907927

Určitě chutná líp než gambáč :-)

+8/−2
14.3.2015 15:00

P78e91t31r 83L12a51n71g 6846984360627

A co ne

+1/−1
15.3.2015 9:06

L66a69d70i18s22l52a43v 69S88o48k56o24l 1160112385912

Jak to víš?

0/0
15.3.2015 17:48

D88a15n84i26e55l 71R34e67i64c26h54e25l 8919259463

Bez mučení se přiznám, že jsem byl po přečtení článku hodně zmatený. Přečíst to do konce mě stálo hodně úsilí.

+4/0
14.3.2015 13:03

J49a44n 30Š30e27b21e40s98t91a 6197380300135

To chce trénovat. Uvidíte, ža až přečtete 2-3 knihy, bude to mnohem lepší ;-)

0/0
16.3.2015 19:53

L40e44o17š 76K10r23á78l 4957921511

Ta historka s rozbitou lahví, kdy jeden z potápěčů hned ochutnal je kouzelná a velmi věrohodná. ;-D

+8/0
14.3.2015 13:00

Z46d21e96n45ě49k 57H35á88j54e95k 6337202730713

Jenom tam chybělo, že s důvodu rizika drobných úlomků skla, si to přecedil cedníkem, který bleskurychle vytáhl z boční kapsy kalhot.;-D

0/0
15.3.2015 10:04

J79a17n 74P77e73c84h 6347469436146

Nevylovil ji a neochutnal nakonec Putin?

0/0
3.4.2015 1:40

P64a33v80e46l 48S90o12b66o53t50k78a 5830164

Staré víno není dobré, stejně jako staré pivo, to snad může napadnout jen "někoho". Snad ještě pár desítek starý destilát, ale i z něj po nějakém tom století vyprchá alkohol (zvláště pokud není ve skle nebo má jen zátku zalitou voskem).

Každá potravina, ať už je to sýr, víno nebo whisky, má optimální zralost. A po jejím dosažení už jen ztrácí na kvalitě. A například u vína je to jen výjimečně přes 10 let.

Co může růst je už jen historická hodnota, ale to opět spíše obalu než obsahu.

+3/−1
14.3.2015 11:09

J24i94ř58í 43S82o49u75č16e17k 5346437159299

Zapomínáte na Tokajská vína a esence, které jsou i po třech stovkách let výborné. Tokajské během celého procesu zplesniví, zkvasí i zoxiduje, takže se s trochou nadsázky dá říct, že dál už se nemá jak zkazit :-) Výjimečně přes deset let? Některé tokajské esence nemáte za deset let ani prokvašené, natož na lahvi a všechná lepší tokajská minimálně pět let zrajou než jdou do prodeje. Po deseti letech jeho cena roste na dvojnásobek, protože už je v souladu s tamějšími vinařskými zvyklostmi považované za archivní. Ale není třeba jezdit do Tokaje, mnohá ledová a slámová vína z ročníků 2002 a 2003 také moravští vinaři nepustili do prodeje dřív než po 8-10 letech. Nesmíte holt čekat zrání na lahvi od vína ze supermarketu...

0/0
15.3.2015 13:38

P15a13v28e29l 66H22o73r62á41k 1849335538517

Neřešte ho, asi nikdy v životě nepil nic jiného, než tuzemák, protože jak jinak si potom vysvětlit jeho naprostou ignoraci zraní? Proč by se asi jinak prodávaly destiláty, které zrají desítky let?

A samozřejmě dodám, že ke zraní dochází jen v sudech, v lahvích již ne, protože lahve jsou na to příliš uzavřené...

0/0
15.3.2015 22:54

T15o15m31á53š 29T30a11t32í68č63e77k 5350892620938

Čtu, čtu, že byl Jösköping vyzdvižen a odtažen do přístavu. Ale v poslední větě se píše, že dál leží na dně mořském. Co si z toho mám vzít? :-P

+6/0
14.3.2015 10:08

J37i57ř26í 56Č13e43r70m95á62k 4358311229710

Je to nejake zmatene, taky tomu moc nerozumim.

+3/0
14.3.2015 10:11

T41o60m63á73š 20T38a96t70í11č85e79k 5230832280818

Nějaká hlubiny mého mozku mi našeptává, že by se mohlo jednat o sen, kterak se zbohatne na 2 kila starým koňaku, co to tak přeneseně leží na dně mořském. Ale v tom případě by článek obsahoval milovaný rébus! :-)

0/0
14.3.2015 10:18

J44i64ř50í 41Č31e20r68m14á37k 4178951489700

Navic to byl podle ostatnicj zdroju Jönköping, ne Jösköping...

+2/0
14.3.2015 10:18

J43a34n 89Š93e98b87e60s37t12a 6247600780345

Tak je to jasné - Jönköping je v přístavu a Jösköping leží na dně.......

0/0
16.3.2015 19:57

F96r65a55n39t75i89š58e52k 23V28a69l79e80š 4497316915592

Potapeci jednu lahev rozbili a zasahl je nepopsatelnych pach kapaliny. Nacez jeden z potapecu honem mezi strepy do podezrele kapaliny strcil prst a ochutnal, neni li to nahodou treba nejaky jed.

+6/0
14.3.2015 8:57

H45y13n41e57k 98Š67l60a89h28ů84n39e31k 4179613366799

Kdyby to jed byl, tak by potapěč zasloužil Darwinovu cenu :D

+4/0
14.3.2015 11:05

P52a85v71e47l 80Š76e29b57e22s90t21a 4712338285178

Páchne jako starý kozel? Desítka, nebo dvanáctka?

+18/0
14.3.2015 8:10

T20o15m20á64š 24J75u91r48e66č87k77a 3853712739223

to by tomu odpovídalo, 12ka kozel smrdí rybinou;-D

+2/0
14.3.2015 12:06

J91i20ř18í 52Č11e96r44m29á22k 4648351229980

Ja tomu nejak nerozumim - na jedne strane se pise, ze "vino ma skvely buket a na jazyku se rozplyva" a pak hned, ze bylo zkysle. Co si z toho mam vybrat?

+5/0
14.3.2015 7:29

P86a76v49e28l 93Š65e32b20e11s51t71a 4642758935328

Víno bylo dobré, ale ten matroš na koňak byl zkyslý...

+1/0
14.3.2015 8:15

J79i91ř98í 43Č85e47r77m28á60k 4258751169230

No nevim, stoji tam "Ukázalo se, že tam, kde očekávali koňak, byla jen surovina k jeho výrobě, víno bylo zkyslé."

+1/0
14.3.2015 8:24

H70y89n51e59k 50Š79l48a79h21ů38n67e77k 4179893816199

Surovina k vyrobe konaku je vino.

+5/0
14.3.2015 8:35

J66i80ř46í 31Č50e96r41m72á36k 4778231489970

To ano, ale ne zkysle. Ale z kontextu mi neni jasne, zda bylo zkysle vino na vyrobu konaku, nebo vino normalni.

0/0
14.3.2015 10:02

J31i66ř77í 89Č26e95r40m60á29k 4148351249830

Mam ny mysli zkysle- zoctovatele. Z nej se konak nedela.

0/0
14.3.2015 10:07

H10y80n70e74k 18Š40l87a46h50ů58n93e68k 4919293926209

To mi připomíná ochutnávku vína v Jak jsem vyhrál válku :-)

0/0
14.3.2015 11:04

P86a24v11e35l 41Š22e17b10e98s27t73a 4842788155618

A koňak se dělá z čeho, ty hlavo? Z rumu? Na lodi bylo červené víno a surovina na výrobu koňaku (taky víno).

0/0
14.3.2015 8:48

J41a95n 36Š23e41b91e65s13t14a 6177200830265

Správně to má být takhle : "Ukázalo se, že tam, kde očekávali koňak, byla jen surovina k jeho výrobě a víno bylo zkyslé."

Kapišto?

0/0
16.3.2015 20:00

J29a95n 56Š14e20b67e18s27t20a 6237570670675

Originál (ne to z lodi) je skvělé. To na lodi je zkyslé.....

0/0
16.3.2015 19:58

J63i74ř19í 23Č23e61r71m52á42k 4378951929790

Sampanske neni perlive vino.

+1/0
14.3.2015 7:22

O77n94d58ř96e30j 33F12e32n83c79l 9302276793680

Jakobstary kozel... Jako pivo kozel nebonzvire kozel?

+3/0
14.3.2015 2:37

J47a52n 23B84a23č64o72v33č12i38n 1942934955315

Sampanske perlive?

+6/0
14.3.2015 0:26

P54a75v63e28l 18Š26e87b40e32s61t25a 4372448645408

Bohemia šampaňské :-)

0/0
14.3.2015 8:49

J89a38n 91K95o81s 6138153883237

Je mezi Juglarem a Veuve Cliquotem. ...Tak to jsem hned v obraze, nasládlé, jemná kyselinka a dozvuk třešní, černého bezu a mandarinek..

+6/0
14.3.2015 0:25

L20a79d24a 15N70o55v68a34k 4382153107

no je to trochu říznuté kozlí močí.., jinak výstižné...R^

+15/0
14.3.2015 1:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.