Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak chutná a voní 170 let staré pivo? Čech hned pozná přezrálé syrečky

Potápěči vylovili z vraku lodi v Baltském moři 170 let staré pivo. Páchne jako starý kozel či jako řádně uleželé syrečky, ale zkušenost s tímto druhem zboží říká, že si svého kupce najde.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M38a28t95o93u47š 29B37á26r79t96a 4456350486228

Články o objevu vraku a piva se objevily už před deseti dny. Myslím, že autor měl dost času informace přeložit přesněji a svůj příspěvek trochu vypracovat, aby nebyl tak nesourodý. Jinak by mě zajímalo, co je myšleno šampaňským perlivým vínem? Perlivé víno je totiž víno, které je uměle syceno oxidem uhličitým. To tehdy dělali se šampaňským?! Za druhé - když potápěči vykládali láhve na pevninu, jedna jim vypadla a rozbila se. Jeden z nich neodolal a ochutnal - to ho olizoval z mola či jiného přístavního zařízení? Nebo ho nechal nasáknout do nějakého hadru, který pozdějí vyždímal? A jak se tedy ochutnává pivo z rozbité láhve? A co pil autor při psaní?

0/0
18.3.2015 19:08

M42i53c70h35a49l 12K90r64u39p20i30č71k55a 9305668155

Němý svědek válečného šílenství z poslední věty nevychází z údivu, jak se dostal zase zpátky na dno zálivu, když byl předtím vytažen do přístavu.

0/0
16.3.2015 8:48

M51a13r72t98i77n 45P37r95o97s82t21ý 9670603390949

A co na to regule Evropske Unie. To pivo ma aspon 169 let proslou expiracni dobu, meli by ho bezpecne zlikvidovat a lahve hodit do odpadu na sklo :-) Urcite to nebudou vratne lahve :-D

pro ty pomalejsi rovnou rikam, ze tohle je ironie.

+5/0
15.3.2015 10:23

L92u56k55á73š 19V51i65n53t17e43r 6725880847727

Určitě chutná líp než gambáč :-)

+8/−2
14.3.2015 15:00

P74e73t16r 59L73a55n41g 6626484440957

A co ne

+1/−1
15.3.2015 9:06

L25a74d37i65s89l32a14v 10S24o37k24o98l 1560562635842

Jak to víš?

0/0
15.3.2015 17:48

D58a64n65i14e56l 51R32e32i19c14h18e85l 8829629403

Bez mučení se přiznám, že jsem byl po přečtení článku hodně zmatený. Přečíst to do konce mě stálo hodně úsilí.

+4/0
14.3.2015 13:03

J17a21n 76Š92e75b38e86s27t20a 6687880700445

To chce trénovat. Uvidíte, ža až přečtete 2-3 knihy, bude to mnohem lepší ;-)

0/0
16.3.2015 19:53

L59e73o59š 12K19r70á82l 4967821401

Ta historka s rozbitou lahví, kdy jeden z potápěčů hned ochutnal je kouzelná a velmi věrohodná. ;-D

+8/0
14.3.2015 13:00

Z48d73e51n14ě56k 85H24á27j26e60k 6967162870783

Jenom tam chybělo, že s důvodu rizika drobných úlomků skla, si to přecedil cedníkem, který bleskurychle vytáhl z boční kapsy kalhot.;-D

0/0
15.3.2015 10:04

J62a86n 55P70e47c54h 6447679806876

Nevylovil ji a neochutnal nakonec Putin?

0/0
3.4.2015 1:40

P72a45v53e15l 75S22o79b42o34t79k38a 5290344

Staré víno není dobré, stejně jako staré pivo, to snad může napadnout jen "někoho". Snad ještě pár desítek starý destilát, ale i z něj po nějakém tom století vyprchá alkohol (zvláště pokud není ve skle nebo má jen zátku zalitou voskem).

Každá potravina, ať už je to sýr, víno nebo whisky, má optimální zralost. A po jejím dosažení už jen ztrácí na kvalitě. A například u vína je to jen výjimečně přes 10 let.

Co může růst je už jen historická hodnota, ale to opět spíše obalu než obsahu.

+3/−1
14.3.2015 11:09

J34i40ř40í 95S50o71u19č46e52k 5846807499329

Zapomínáte na Tokajská vína a esence, které jsou i po třech stovkách let výborné. Tokajské během celého procesu zplesniví, zkvasí i zoxiduje, takže se s trochou nadsázky dá říct, že dál už se nemá jak zkazit :-) Výjimečně přes deset let? Některé tokajské esence nemáte za deset let ani prokvašené, natož na lahvi a všechná lepší tokajská minimálně pět let zrajou než jdou do prodeje. Po deseti letech jeho cena roste na dvojnásobek, protože už je v souladu s tamějšími vinařskými zvyklostmi považované za archivní. Ale není třeba jezdit do Tokaje, mnohá ledová a slámová vína z ročníků 2002 a 2003 také moravští vinaři nepustili do prodeje dřív než po 8-10 letech. Nesmíte holt čekat zrání na lahvi od vína ze supermarketu...

0/0
15.3.2015 13:38

P25a21v59e38l 94H79o91r63á41k 1219425198507

Neřešte ho, asi nikdy v životě nepil nic jiného, než tuzemák, protože jak jinak si potom vysvětlit jeho naprostou ignoraci zraní? Proč by se asi jinak prodávaly destiláty, které zrají desítky let?

A samozřejmě dodám, že ke zraní dochází jen v sudech, v lahvích již ne, protože lahve jsou na to příliš uzavřené...

0/0
15.3.2015 22:54

T14o80m64á81š 17T49a43t62í30č39e16k 5580932940718

Čtu, čtu, že byl Jösköping vyzdvižen a odtažen do přístavu. Ale v poslední větě se píše, že dál leží na dně mořském. Co si z toho mám vzít? :-P

+6/0
14.3.2015 10:08

J50i29ř59í 71Č65e53r95m67á81k 4958841579370

Je to nejake zmatene, taky tomu moc nerozumim.

+3/0
14.3.2015 10:11

T69o92m29á97š 85T10a67t37í81č69e77k 5410162680938

Nějaká hlubiny mého mozku mi našeptává, že by se mohlo jednat o sen, kterak se zbohatne na 2 kila starým koňaku, co to tak přeneseně leží na dně mořském. Ale v tom případě by článek obsahoval milovaný rébus! :-)

0/0
14.3.2015 10:18

J80i52ř79í 11Č83e29r23m21á60k 4698531959170

Navic to byl podle ostatnicj zdroju Jönköping, ne Jösköping...

+2/0
14.3.2015 10:18

J22a81n 85Š32e90b15e92s37t20a 6187710920375

Tak je to jasné - Jönköping je v přístavu a Jösköping leží na dně.......

0/0
16.3.2015 19:57

F44r68a58n81t40i59š84e12k 85V39a25l83e72š 4187566805672

Potapeci jednu lahev rozbili a zasahl je nepopsatelnych pach kapaliny. Nacez jeden z potapecu honem mezi strepy do podezrele kapaliny strcil prst a ochutnal, neni li to nahodou treba nejaky jed.

+6/0
14.3.2015 8:57

H37y42n13e59k 24Š98l83a55h49ů10n75e65k 4709443176179

Kdyby to jed byl, tak by potapěč zasloužil Darwinovu cenu :D

+4/0
14.3.2015 11:05

P56a84v53e61l 78Š39e93b21e15s36t52a 4692488275968

Páchne jako starý kozel? Desítka, nebo dvanáctka?

+18/0
14.3.2015 8:10

T45o55m51á80š 38J89u76r29e68č74k35a 3893582189453

to by tomu odpovídalo, 12ka kozel smrdí rybinou;-D

+2/0
14.3.2015 12:06

J25i93ř18í 75Č26e32r12m29á87k 4978481909540

Ja tomu nejak nerozumim - na jedne strane se pise, ze "vino ma skvely buket a na jazyku se rozplyva" a pak hned, ze bylo zkysle. Co si z toho mam vybrat?

+5/0
14.3.2015 7:29

P87a55v23e16l 31Š13e39b20e28s62t77a 4262798645848

Víno bylo dobré, ale ten matroš na koňak byl zkyslý...

+1/0
14.3.2015 8:15

J85i52ř48í 44Č12e68r21m57á61k 4718111739430

No nevim, stoji tam "Ukázalo se, že tam, kde očekávali koňak, byla jen surovina k jeho výrobě, víno bylo zkyslé."

+1/0
14.3.2015 8:24

H36y63n82e89k 98Š31l41a22h61ů28n68e55k 4789353956409

Surovina k vyrobe konaku je vino.

+5/0
14.3.2015 8:35

J39i59ř46í 67Č26e42r44m58á13k 4878851769970

To ano, ale ne zkysle. Ale z kontextu mi neni jasne, zda bylo zkysle vino na vyrobu konaku, nebo vino normalni.

0/0
14.3.2015 10:02

J60i44ř30í 38Č94e82r64m79á87k 4268571339710

Mam ny mysli zkysle- zoctovatele. Z nej se konak nedela.

0/0
14.3.2015 10:07

H34y33n79e88k 33Š43l24a26h31ů22n64e16k 4269933286339

To mi připomíná ochutnávku vína v Jak jsem vyhrál válku :-)

0/0
14.3.2015 11:04

P85a21v44e64l 24Š10e83b47e26s82t51a 4412598515428

A koňak se dělá z čeho, ty hlavo? Z rumu? Na lodi bylo červené víno a surovina na výrobu koňaku (taky víno).

0/0
14.3.2015 8:48

J87a43n 54Š17e21b78e24s64t52a 6617800390325

Správně to má být takhle : "Ukázalo se, že tam, kde očekávali koňak, byla jen surovina k jeho výrobě a víno bylo zkyslé."

Kapišto?

0/0
16.3.2015 20:00

J65a32n 78Š88e46b56e11s15t22a 6687560340495

Originál (ne to z lodi) je skvělé. To na lodi je zkyslé.....

0/0
16.3.2015 19:58

J41i72ř49í 90Č82e65r79m78á75k 4728711859160

Sampanske neni perlive vino.

+1/0
14.3.2015 7:22

O54n71d55ř91e12j 43F70e60n81c92l 9142626933130

Jakobstary kozel... Jako pivo kozel nebonzvire kozel?

+3/0
14.3.2015 2:37

J36a74n 73B96a82č70o46v51č24i60n 1772244585525

Sampanske perlive?

+6/0
14.3.2015 0:26

P88a59v16e12l 39Š12e39b58e30s65t23a 4632878595788

Bohemia šampaňské :-)

0/0
14.3.2015 8:49

J44a38n 88K62o40s 6528103973737

Je mezi Juglarem a Veuve Cliquotem. ...Tak to jsem hned v obraze, nasládlé, jemná kyselinka a dozvuk třešní, černého bezu a mandarinek..

+6/0
14.3.2015 0:25

L13a45d17a 29N41o40v33a29k 4212183917

no je to trochu říznuté kozlí močí.., jinak výstižné...R^

+15/0
14.3.2015 1:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.