Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Obrazem: Microsoft pojmenoval nový prohlížeč a ukázal budoucí Windows

Microsoft ve čtvrtek uvedl řadu novinek. Zaujala nás možnost instalovat i klasické programy tak, aby nezaneřádily systém. Nové funkce budoucího sestavení Windows 10 si berou dobré věci z minulosti. Připravované schopnosti Office „proklepnou“ kontakty. Nový prohlížeč se jmenuje Edge.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R26o81m95a38n 25H27r95o43n29z42a 5466141476958

Edge? To evokuje pomalé mobilní připojení k internetu....

0/0
11.5.2015 12:59
Foto

J15i45ř54í 70B39a48b62i57n25s84k42ý 7857349488501

mohly by udělat jen holou kostru   aby comp  běžel  a zbytek  ať si každý  docpe podle potřeby , potěšila by mne možnost při instalaci  si vybrat co  chci  a co ne

0/0
2.5.2015 9:21

P97a79v81e85l 76K62u67r79a19l 5381854630460

to vám v podstatě nedovolí ani běžná distribuce linuxu... pointa je vcelku prostá- s kostrou bývá kompatabilní cokoliv, ale trochu kumšt zařídit že to přidané maso se nebude tlouct vzájemně.

0/0
4.5.2015 12:58

T40o81m52á57š 55S84k32á58l62a 6188957

od toho existuje linux, se vsim co k tomu nalezi. Od Windows se prave ceka, ze s nim bude co nejmene starosti, coz splnuje. Od instalace trochu drobneho nastaveni, doinstalovani toho, co potrebuji ja a pak 5 let provozu.

0/0
4.5.2015 12:58

L29i58b68o65r 21Ž95á38k 4926570927303

No, desítky ve mě budí rozporuplné pocity. Na jednu stranu nabízí spoustu věcí, které se mi líbí a jsou krokem v před. Například, to že mi systém nebude postupně bobtnat ze zbytků po programech je fajn i jeden systém pro všechny zařízení je paráda. Teď jen ještě, jak to ve skutečnosti bude s platbou za tento systém. Jakákoliv forma paušálu je pro mě nepřijatelná. Chci, obrazně řečeno, aby mi systém fungoval, i když se Amerika potopí pod moře a firma Microsoft přestane existovat. A navíc by si to podobně asi představoval každý druhý. Tu dvě stovky měsíčně za systém, tu tři stovky za office, támhle tři za photoshop, taky tu máme připojení k internetu. Pak pár páušálů za hudbu, video a četbu, támhle paušál za herní server. A člověk jen solí pět tisíc měsíčně, ani neví jak. Přitom měl předtím vše legálně a vyšlo ho to na desetinu částky. Prostě takto ne. Pokud budou obě možnosti, zakoupení produktu, nebo pronájem služby. Nemám nic proti, jen ať mě nikdo nenutí do nějakých dlouhodobých smluv.

+12/0
30.4.2015 10:14

M62i63r28o69s43l46a65v 45K42r53a83h26u27l42í41k 6837404484

pausal imho neudelaji. To by byla sebevrazda. Domaci pocitace by chte nechte zacaly prechazet na linux nebo by se rozjelo piratstvi windows jeste vice nez je zdravo. Firmy ty by to zaplatily, ale domacnosti urcite ne.

+1/−2
30.4.2015 13:26

V25á90c45l70a85v 66L27i93p12e67r23t 4987927160537

Myslím, že finanční model bude nastavený tak, jak ho má nastavený Google, IOS a td. tedy příjmy budou hlavně z nakupování aplikací ve Storu.

+2/0
30.4.2015 14:14

V20á29c87l39a84v 51L85i92p27e75r51t 4447417510327

IOS = Apple

0/0
30.4.2015 14:14

T78o21m97á53š 41S11k83á90l76a 6618517

Google i IOS mají příjmy s prodeje zařízení a pak ze storu. A stejně to bude mít i MS. Windows si koupíte s notebookem, nebo stolním kompem právě na ten komp. A dokud bude sloužit zařízení budou na něm Win bez dalších poplatků. 

Hádám, že předplatné zavedou také, stejně jako nyní u Office bude vázané na uživatele a bude fungovat na n-zařízení. Office si také můžete koupit buď předplatným, nebo na konkrétní zařízení (a jinam nainstalovat znovu nejdou).

+1/0
30.4.2015 17:05

T49o43m96á31š 42S59k77á72l16a 6238537

k tomu vás nikdo nutit nebude. Win si zakoupíte se zařízením jako doposud a to bude vše.

+1/0
30.4.2015 17:06

P54a55v96e38l 97K28r94e43j31č84í52ř 2782871113116

Visual Studio Code pro Linux mě zaujalo, tak jsem to hned vyzkoušel. Našel jsem to ke stažení zde: https://www.visualstudio.com/ Za prvé je třeba říct, že to má být pouze editor kódu, nikoli kompilátor. Kompilovat se to má nějak přes cloud. Ale i tak jsem byl zvědavý. Stáhnul jsem zip a dumal, co s ním. Už při rozbalení to nahlásilo 10 chyb. Pak jsem se prodíral tím, co se podařilo rozbalit a nenašel jsem žádné instrukce k instalaci. Je tam nějaký spustitelný soubor Code, ale ten si jako root spustit netroufnu, tolik zase soudruhům z Redmondu nevěřím. No ale i tak je to bezesporu pozoruhodný počin ;-D

+2/0
30.4.2015 8:31

J48i73r51i 36D38o20b77r42ý 9118519943

Kompilovat pres Cloud? To je spatny i jako vtip.

1) zabezpecenim je to vhodne jen pro komunitni projekty, pro closed-source to znamena posilat "tajne" zdrojaky kamsi bez 100% garance proti uniku dat

2) udrzba cloudu je v rukou MS. To ma tu "vyhodu", ze neustale bezi v aktualni verzi. Neni tedy pod kontrolou programatora jakou verzi kompilatoru se to prelozi. Nekdy je ta kontrola nutna (napriklad kvuli garancim, obchazenim chyb v kodu nebo kompilatoru)

3) bez internetoveho pripojeni to neprelozim, a to neni vsude. Ne kazdy SW se vyvyji v bezpeci kancelare, obcas clovek musi do terenu.

+3/0
30.4.2015 15:20

P94a43v91e65l 68K44r19e35j66č51í56ř 2122131643956

To máte pravdu. Jinak já to do detailu nestudoval, jakým způsobem má ta kompilace probíhat, ale představuju si to tak nějak, jak píšete. Chtěl jsem hlavně vidět, jak to prostředí vypadá, ale dokud to nebude v repozitáři Debianu, nebo aspoň nevytlačí deb balíček, tak to asi zkoušet nebudu :-)

0/0
30.4.2015 16:25

M43i39c65h96a64l 18C30h40a21l14u30p79a 6838420759233

Jaký je praktický rozdíl v tom, jestli to je někde v repozitáři nebo si to stáhneš ručně? Důvěryhodnost je stejná.

0/0
30.4.2015 21:51

T94o86m12á33š 60S51k65á26l17a 6698617

pro "tajne" projekty si muzete nainstalovat cloud do lokalni site firmy. Stejne jako vsechno ostatni, jako onedrive, office 365, a pod.

0/0
30.4.2015 17:11

J44i58r90i 70D48o70b42r76ý 9488759133

Proc to delat komplikovane, kdyz to jde jednoduse?

Navic to neresi bod 3 a s bod 2 je nocni mura.

0/0
30.4.2015 17:29

T86o86m74á12š 80S61k48á63l34a 6928897

asi jste nepochopil, to se týká všech těch vašich bodů. Že je kompilace "přes cloud" blbost byste měl psát až o tom budete alespoň něco vědět. Pro začátek si prosím přečtěte něco o Roslyn, pak zapřemýšlejte proč je VSCode v preview verzi a neškodilo by se kouknout jak fungují ostatní vývojová prostředí. 

Bod 2 může být noční můra snad jen pro.. no já nevím koho máte na mysli. Žádné "pouze nejnovější verze" přece takhle nikde nefungují. Ano, historické verze se přestávají udržovat, ale čistota verzí se přece ve vývoji ze společných uložišť normálně dodržuje, ne? To že jsem aktualizoval .NET na 4.5.2 přece neznamená, že nepřeložím kód pomocí 2.0 překladače.

0/−1
30.4.2015 17:43

J38i61r25i 10D41o44b90r72ý 9498889933

Ta posledni veta hovori za vse. Teoreticky mate pravdu, ale za 20 let praxe muzu tvrdit, ze jen teoreticky.

Ano vsechno co jste napsal je pravda. Nicmene bezne ve firme bezi paralelne mnoho projektu, vcetne udrzby historickych, se zafixovanou verzi prekladace. Kazdy projekt potrebuje tu "svoji", a pak udrzba takoveho cloudu je nocni mura. V praxi potrebujete resit kazdou verzi zvlast a jeste prihlizet k zalohovani kapacity.

0/0
30.4.2015 18:15

T55o85m81á29š 42S80k19á51l64a 6378467

jako někdo, kdo některé projekty stále pod .NET 2.0 překládá a spouští vím, že to jde velmi lehce. Jako vývojář byste mohl vědět, že ono zase tolik verzí .NET frameworků není. 

Ale jestli opravdu netušíte, jak funguje síťový provoz verzovaných knihoven, tak se koukněte třeba na Dart, resp. jeho Pub. Řeší to samé a světe div se, funguje i když vydávají novou verzi knihoven každý týden, někdy častěji. 

Navíc, opět, zjistěte si něco o síťové kompilační platformě o které se tu vlastně bavíme a co označujete jako "cloud".

0/0
4.5.2015 13:02

T90o98m24á57š 58S70k13á76l53a 6458687

no? A co je na tom v linuxu divného? :) Takhle se tam instaluje i nová klávesnice, řadič disků nebo trochu atypická síťovka.

0/−1
30.4.2015 17:08

H53o29n39z55a 47R38a96š85í74k 7350237914405

To jsi naposledy používal Linux před dvaceti lety? ;-D

0/0
1.5.2015 13:58

T88o30m60á28š 66S54k81á37l61a 6918697

no, a které vývojové prostředí s sebou nese kompilátor? :) Ten je přece vždy oddělen. Na linuxu těžko budete mít csc.exe, přinejmenším letos, ale DNX umožní snad i to. Jako "velké" Visual Studio ho můžete přesvědčit, aby použilo lokální compiler, jestli nějaký máte. Ale pro většinu jazyků, které VSC defaultně nabízí compiler není a jak jsem to pochopil i debugging funguje jen na Node.js. 

Cloudový a distribuovaný překlad je něco, co teď řeší třetí strany. Resp. se snaží bastlit řešení, které umožní využít více vývojových strojů ke kompilaci libovolného z nich. MS nově předvedl, jak budou fungovat síťové compilery na serverech se svou iniciativou zveřejnění zdrojů k .NET compileru, což je rozhodně zajímavá služba. Ať už ta služba pojede na lokálním stroji, na nějakém podnikovém serveru, nebo na Azure.

0/0
30.4.2015 17:32

H26o84n82z85a 29R68a71š45í58k 7860417614885

"no, a které vývojové prostředí s sebou nese kompilátor?"

Třeba Eclipse nebo právě to Visual Studio? Jinak platí, že VSC je jen editor se zvýrazňováním syntaxe a těch jsou mraky a lepších. Už jen třeba Atom, jehož je VSC osekanou verzí, nebo třeba Sublime Text. Navíc v současné verzi ani nejde přímo v programu vypnout odesílání dat MS. Snad se pochlapí a aspoň přidají kompilátor z Visual Studia — jinak se s tím můžou jít bodnout. :-)

Jinak samozřejmě změnu přístupu chválím, čím víc otevřenosti a softwaru pro ostatní OS, tím lépe.

0/0
1.5.2015 13:56

T86o42m80á53š 78S62k20á77l16a 6838687

ano, je to preview :) Bez DNX kompiler na linux nebude, to je taky preview. Proto používají kompilační platformu a runtime "z cloudu". Zrovna na C# používá VS kompiler přímo z frameworku. A ostatní compilery jsou součástí balíků pro VS (Visual C++ např.) Samotné VS je univerzální nástroj, který umí debuggovat procedury na SQL serveru stejně jako reporty z SSRS. 

Jenže nekončí jen tam (kde většina IDE, která má na klávesu napojené puštění nějakého kompilátoru a pak přeloženého projektu). Tím, že má univerzální napojení na JIT (nově na kompilační platformu), která překládá řádky, hned jak je píšete máte k dispozici o řád lepší nástroj. Já doufám, že VSC bude podobné vychytávky umět také.

0/0
4.5.2015 15:27

H37o19n84z20a 98R62a40š90í37k 7690397614545

Hlavně to skoro vůbec není produkt MS - je to jen osekaný editor Atom. Opravdu se předvedli! ;-D

+1/0
1.5.2015 13:48

M21a65r15t63i76n 43H53l56a68v70a41t33y 9721374587982

viZual studio? To přece musí každému připadat špatně, no ne?

+1/0
30.4.2015 4:44

R80o90m19a11n 24V57š19e83t61e46č95k56a49, 33T29e57c80h35n42e22t56.56c10z

Dobrý den,

díky za upozornění, již je to opravené.

+1/0
30.4.2015 6:47







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.