Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vědci v hořčici nečekaně objevili známý jed. Je v ní přirozeně

V hořčici našli chemici obávanou chemikálii bisfenol F. Nedostala se tam nedopatřením. Je nedílnou a zcela přirozenou součástí této pochoutky. Co s tím?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J92o12z64e35f 12K44o13s46t32e52l38a47n77s71k41ý 8355352129626

Je to už dávno zistená pravda: prakticky každé jedlo je vo veľkých dávkach škodlivé a veľa jedov je v mikro dávkach naopak pre telo prínosných. Tak čomu sa tí vedci tak čudujú?

+1/0
23.3.2016 7:41

B79o66h60u22m18i38l 56M55i85c26h76a80l 3535174555851

A co takto jíst a ne žrát?

To neplatí jen pro hořčici.

0/0
17.3.2016 7:09

J65i14ř11í 70K68o85c45u37r95e66k 6655364705258

80 gramů hořčite denně. Fajn, zkuste pít 8 litrů vody denně a pak napsat, že je nezdravé a mělo by se to asi nějak řešit. A pro jistotu zakázat vodovod, aby se nikdo "nevyplách" k smrti.

+2/0
16.3.2016 18:13

P51e83t93r 69S45v45o41b88o55d95a 9545887274300

... nechtel byste byl dalsi clen dramatickeho krouzku? ;-) Zacina vas byt tolik, ze by se dalo uvazovat o dramatizaci Vojna a mir. Ale je skvele, ze se to tentokrat obeslo bez zminky o Bruselu.:-)

0/0
17.3.2016 9:50

M55a71r84t39i32n 85J74i31r33o40u93s92e31k 7336255505718

8 deka hořčice denně. Dobrou chuť. 8-o

0/−1
16.3.2016 10:48

V30l83a69d74i92m85í82r 71Š19k53o75l57n15í26k 8795680248

je zajímavé že se tu baví o hořčici, ale přitom těch jiných věcí s bisfenolem je o hodně více, tak proč zakazovat či jinak omezovat hořčici. lepší by bylo těch více věcí zbavit toho škodícího bisfenolu, ale to by asi nebylo to správné, takže ta jednodušší cesta je v úpravě genetických vlastností jedné suroviny. vyjde to podstatně levněji a o to jde.

To že v ostatních věcech je toho bisfenolu více nám vlastně nebude vadit protože ty věci nebudeme polykat, to je konečné vyznění článku.

0/0
16.3.2016 9:02

J80a34n 81M35a14c83e49k 3304591622753

No jde asi o to, že víme jak hořčici bisfenolu zbavit a proto to můžeme udělat. Jestli víte, jak zbavit bisfenolu ty ostatní věci tak do toho- bude to určitě přínos.

+1/0
16.3.2016 9:24

A52n24t18o72n15í33n 34G14a56ž55á62k 7845115670226

Co treba ... nepouzivat je?

0/0
16.3.2016 22:21

P42e98t72r 28H24a23h34n 1163519906688

Já bych zrušil především instituce, které tohle zveřejňují, za chvíli hořčici zakážou a bude se pašovat! Všeho moc škodí, a to platí i o těchto informacích!

+4/−5
16.3.2016 8:16

T46o25n98d30a 54H42e33j17l29í94k 1458123519807

Trochu to připomínalo PR pro kečupy xD

Nu, otázka, zda to dneska není docela jedno, když i tu hořčici zcela jistě spíš vyrábí z plastu, než ze skutečných rostlin....tedy pokud si člověk nenakupuje v zahraničí nebo si nepřiplatí. :P

0/−4
15.3.2016 21:10

P90e74t22r 68J28a48r79o66š 2904511505567

Koureni je skodlivejsi a je take povolene. Maximalne nam tu naridi velke varovne napisy pres pul baleni horcice a kdyz to nepomuze tak i hruzne obrazky obeti bisfenolu. A bude vyreseno. R^

+6/0
15.3.2016 20:59

L40a47d61i27s17l65a81v 46N86á18d14v36o10r29n61í93k 6484275967956

....jestli si tohle přečtou v bruseli....tak jsme dohořčicovali....ty magoři jsou schopný to zakázat....

+9/−2
15.3.2016 15:24

R31a47d33e47k 21Š46a32r51l87á78k 6341579780966

Jestli mi zakážou hořčici, tak se vážně naštvu. Párek s kečup sice polknu taky, ale rozhodně to neni ono ;-D

+8/0
15.3.2016 14:26

J11o84s54e11f 87Š78p30e15r92l 2817707843678

Nejsem expert, ale zdá se mi , že na GMO se tu sešlo víc expertů, než na vědecké konferenci :)

Já se mohu držet jen sedlácké logiky, která mi říká, že ke genetické modifikaci dochází u lidí nepřetržitě s každým potomkem, ale pouze náhodně, neměl bych tudíž obavu z GMO, když to půjde cestou umělou, řízenou.

Co jiného je křížení / šlechtění různých odrůd ovoce, révy, do genu jedné odrůdy se dostanou geny druhé odrůdy......

Samozřejmě, obava ze zneužití tu vždy je....

+12/−1
15.3.2016 11:11

M98i86c85h28a73l 54M54a35l92á24t 7246166691433

GMO potraviny jsou ale o přidávání živočišných genů do rostlin.

To je uplně jiné roubování, než to, které probíhá po staletí člověkem u ovocných stromů.

Třeba aby byla rajčata odolná proti některým pesticidům, musí dostat geny z ryb.

Když budou rostliny odolné proti silným pesticidům, tak budeme jíst ještě víc otrávené jídlo z plodin, od pesticidů, než jíme doteď.

Hlavně že jim to nesežerou brouci a plísně.

+4/−5
16.3.2016 1:39

R39o57m18a83n 56L56a12n27g76e48r 9474384282742

Cože? 8-o

0/−2
16.3.2016 11:35

A25n53t51o76n36í77n 33G64a12ž59á59k 7135345710186

Minus za neinformovanost. Pokud geneticky pozmeni horcicne semeno tak, aby to nebylo potreba strikat glyfosatem (coz je momentalne problem 90% geneticky modifikovanych odrud) pak no problem. Pokud se nebude platit za patent, take no problem. Ale aby si na tom nekdo udelal double business - prodej semen a prodej herbicidu, tak to je big problem pro lidi. Geneticky modifikace rostlin jsou momentalne obrovsky ryzovani penez za jakoukoliv ceni (i poskozeni zdravi lidi) a to neni spravne.

0/−1
16.3.2016 22:27

J69i40ř94í 27K45o89c57u84r97e23k 6385644805208

A kvůli tomu raději zakážeme i ty metody, které daný gen jen a pouze vypnou a nic cizího nikam nevnášejí. Protože GMO nebo GMO je jedno. Motor nebo motor je taky jedno, co na tom, že ten naftový není třífázový.

+1/0
16.3.2016 18:10

V80i44k36t78o19r 48S72v46o79b91o19d74a 8552578332536

Z tohoto důvodu mi přijdou hodně vtipní fanoušci biopotravin "bez chemikálií", superpotravin atp. Vždyť stále ještě pořádně nevíme, jaké chemikálie jsou obsaženy v běžných rostlinách naprosto přirozeně. Nevím, jaké konkrétní podmínky (množství slunce, vláhy, složení půdy, atd.) ta konkrétní rostlina měla a jaké množství těchto přirozeně se vyskytujících látek tedy mohla vytvořit. Domácí pěstitelé konopí potvrdí, jak moc je výsledný obsah kanabinoidů závislý na podmínkách pěstění :-) No a už vůbec nevím, co přesně bylo zakopáno metr pod zemí pod touto konkrétní rostlinou, kterou právě chroupám; co na ní přinesl vítr, voda steklá z protější stráně, podzemní vody, atd. atd., tedy co přesně se do té mojí bio zeleninky dostalo navíc. To by se musel udělat podrobný chemický rozbor každé mrkve a jak je vidět, zatím nemáme zmapováno ani to, co všechno obsahuje blbá hořčice zcela přirozeně (tj. každá její rostlina) už po staletí.

Takže si dejme třeba superpotravinu goji (kustovnice čínská) s nálepkou bio, vyprodukovanou v nezjistitelných podmínkách někde v Asii, o které se mimochodem ví, že přirozeně obsahuje toxiny, no ale jsou to přírodní bio jedy, žádná hnusná chemka, takže určitě budou blahodárné ;-)

+15/−2
15.3.2016 10:56

J32a40r19o16s17l51a21v 81H83a67m68á53č62e97k 6223526538642

GMO promo či co? Nechci geneticky modifikovat bez opravdové znalosti dosahů...[>-]XEU - to už se bude podepisovat ta obchodní smlouva s USA?

Kdo naslouchá Přírodě má právo sdílet její moudrost,

kdo se jí snaží umlčet nemá právo být její součástí.

PŘÍRODA - jako vykonavatelka Pravdy na Zemi

Děkuji, že je nám umožněno nést v nejkratší možné době odpovědnost za naše myšlenky, slova a činy...

+1/−16
15.3.2016 10:42

V78á25c76l54a62v 68S96v92o25b35o35d25a 3121379730690

ach jo, to nemůžete na začátku napsat: "POZOR, následuje blábolení!" aby byl člověk varován?

+16/−1
15.3.2016 11:00

A15n34t71o14n39í38n 33G53a93ž51á79k 7295835810786

bla, bla, bla ... pozor v prirode vznika mnoho nebezpecnych latek, neni radno polknout kazdou vec, co vidime a zde se nam to pozivatelne. Toto je mineno zcela vazne ;-)

0/−1
16.3.2016 22:32

M66a31r89t77i18n 75M76a76i49k19s23n36a85r 3564683658402

No co, tak budeme jíst pálivou hořčici, to není zase tak hrozné :)

+14/0
15.3.2016 10:35

M78i91r91e86k 79G49a34j50e91r 5331606209870

Ale jen do te doby, nez se v ni najde jina skodliva chemikalie.

+8/−1
15.3.2016 10:40

L76u19b43o55m68í93r 21V58r64t92a37l 6570317931251

Tak ten bisfenol v horčici bych neřešil. Prostě navrhněte doporučenou denní dávku hořčice a hotovo. Ten kdo se přejídá (čímkoliv) přijme do těla mnohem víc jedu než člověk žijící "v normě" a kvůli takovému zakazovat všem hořčici je nesmysl. To vyplývá z logiky věci, když se někdo přejídá, je v podstatě závislý, samozřejmě to odnese na zdraví.

+8/0
15.3.2016 10:16

P11ř46e95m35y85s48l 49L90u88k90á85š 2805642370261

Jdu si dat parek s horcici :-)

+4/−1
15.3.2016 10:15

R52a26d66i60m 41P14o92l40á86š73e53k 9806243979639

Objevení BisfenoluA v hořčici může být i docela dobrá zpráva.

Pokud se totiž povede najít gen, který je za produkci BisfenoluA odpovědný a zaktivovat ho tak, že bude v rostlině produkovat významné množství této látky,

bude potom možné genetickou modifikací připravit odrůdu třeba hořčice, ze které bude možné potom vyrábět epoxidovou pryskyřici.

V podstatě přírodním a ekologicky příjemným způsobem.

+5/−2
15.3.2016 10:01

J39a58n 54B19u48r54i36a34n 2343489374280

A co takhle kyselina eruková? Řepka se vyšlechtila, aby jí byla (téměř) prosta. Jak to je u hořčice?

+3/0
15.3.2016 9:24

P53e63t81r 22P55e31t48ř50í21k 3891690621218

bisfenoly se uvolňují ze všech plastů(obaly potravin) a mohou za řadu potíží zdravotních všeho druhu doporučuji nepříliš veselý film k otevření očí jménem Planeta plná plastů:-P

+2/−6
15.3.2016 9:07

K17a16m18i60l 41S67c35h91w35a60g37e36r 3553876705266

Plastům rozhodně nefandím, ale napsat to takto je dost přestřelené. Něco se může odněkud uvolňovat jenom pokud to tam před tím dáte a pokud je to tam špatně vázané. To se ale určitě nedá říct o všech plastech.

+4/0
15.3.2016 9:52

P90e41t22r 14S85v49o75b15o60d97a 9595747574520

... nestaci, kdyz se to tyka PET flasek a vystelek plechovek na napoje?

+2/−1
15.3.2016 9:53

K48a87m90i96l 41S48c27h72w91a80g11e35r 3283126545856

To rozhodně nee. Pán psal ze VŠECH plastů. A navíc plastů jsou spousty druhů, abyste to mohl takto zobecnit.

+2/0
16.3.2016 10:43

A10l42e76š 33Z29e58l57i58n35k67a 1404132986

Konzervy s kyselým obsahem nebo tučným obsahem uvolňují BPA

+1/0
15.3.2016 10:46

K43a18m59i44l 81S22c48h44w57a56g32e98r 3283486405126

No to je zase generalizování (nějakého minoritního problému). Drtivé většina konzerv je železná s nějakou kovovou povrchovou úpravou a tak jediné co tak uvolňují je IMHO po delší době rez.

Takže asi myslíte ten typ konzerv, které jsou právě proti rzi potažený plastovou vrstvou. To mi taky připadá jako prasárna, ale zas nejde napsat, že to tak je obecně u konzerv, ale jen u jednoho typu, který má nějaké zastoupení (třeba 20% - nevím).

+1/0
16.3.2016 10:35

A60l31e72š 59Z74e96l26i97n34k32a 1894402426

Ano drtivá většina konzerv je železná s povrchovou úpravou, a ta povrchová úprava je epoxidová pryskyřice uvolňující BPA. Nebude to 20% ale spíš 90+;-)

0/0
16.3.2016 12:50

A71l73e17š 23Z72e58l72i50n89k45a 1894162506

Hormonální disruptory jsou všude, likvidují zdraví lidí. V drogerii jako uchovatele vůně, barvy, v kosmetice, v zubních pastách, v barvách, v plastech, v herbicidech (RoundUp !), v konzervách, v každé účtence ! - a pokladní mají vyšší hladiny bisfenolu A než ostatní.

Ale my to nebudeme řešit, nebudeme požadovat úplné uvádění složení drogerie a kosmetiky, zákaz jejich zbytečného používání. Zvlášť v době kdy pomocí testování buněčných linií můžeme odhalit i nové endokrinní disruptory.

NE NE NE

My to budem řešit u hořčice abysme povolili GMO. A pak bude zase ticho.

:-/

+7/−4
15.3.2016 8:56
Foto

M51i85r53o34s11l19a27v 55S74t46e66i52n34e45r 4910612200586

Tajemství je v kombinaci. Osamělé zdraví nepříznivé látky- potraviny ještě neznamenají ohrožení zdraví, ale mnohé vlivy se násobí, jindy opět kompenzují. Třeba vejce obsahují cholesterin, ale také lecithin, čímž se škodlivost cholesterinu dalekosáhle redukuje.

Hořčice v kombinaci s uzeninou bude ten problém- dosud se účinky uzenin posuzovaly izolovaně. S hořčicí a pivem (nitrosaminy) případně smaženými hranůlky ta škodlivost nabývá už problematických rozměrů.

Jestliže silný kuřák, bývalý kancléř Schmidt, žil 98 roků, pak nejenom, že kouřil, ale zapíjel pravděpodobně dobrým vínem, což ten dehet do jisté míry zneškodňuje. Jiný kuřák, popíjející k tomu pivo, konzumující špekáčky, dojede na to často už v 60.

+3/−3
15.3.2016 8:55

A31l17e12š 85Z82e24l84i54n89k66a 1614692846

Ono je to taky o tom, že kouření samo sebe kompenzuje. Ale kdo přestane v pokročilém věku, to má rychle spočítané:-)

+1/−2
15.3.2016 8:59

I81v53o 33Ž55á39č53e10k 9310792239857

Kolika let se člověk dožije, to je do značné míry otázka náhody. Existují velmi zdravě žijící lidé, kteří v 50 zemřou na rakovinu.

+7/0
15.3.2016 9:55

P96a36v50o69l 48K22u80b88r79a85n 6679970480652

Náhoda je v tom nevinne. Na vine je jednoducho genetická výbava. Ak má niekto organizmus taký, že stíha opravovať poškodené bunky, tak žije dlho ...

+1/0
15.3.2016 19:38

J13a38n 48M55a28c59e93k 3144601842983

Zapomínáte, jak velkou roli hraje u rakoviny náhoda. I dělník v azbestárně se může dožít 98 let.

+1/−2
15.3.2016 10:20

A10l89e61š 17Z20e37l50i93n25k88a 1554732256

A skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále ;-D Ale neděje se to

0/−1
15.3.2016 11:11

T15o77m85á71š 88V97e24s54e83l89ý 5365248600749

podle nějakého dlouhodobého výzkumu mělo azbestózu "jen" tuším 20 % dělníků pracujících desítky let téměř denně s azbestem. Je to nepochybně hodně, ale na druhou stranu mluvíme o denní expozici po desítky let... Celá "likvidace azbestu" je jen obrovský kšeft.

+1/0
16.3.2016 10:22

J61a63n 91K91a75n65t 9691478318283

Dobra reklama na francouzskou palivou dijonskou horcici, Moutarde de Dijon !

+4/0
15.3.2016 8:55

M80a69r58i26a14n 33K75r56a64l 6334492494727

Ten clanek je pekny FUD

0/−1
15.3.2016 8:54

Z31b25y61n69ě53k 25Š98a34f91a58r61č88í40k 5337958795184

Ne, to jsou ti bojovníci proti "GMO" (vše je GMO).

+1/0
15.3.2016 12:44

V67í55t 66K89o29u49b96a 6506600234798

Neplatili ten výzkum výrobci kečupu?

+6/0
15.3.2016 8:49
Foto

M59i37r35o21s89l69a75v 23S94t26e31i32n93e88r 4210962370726

Kečup obsahuje zejména řepný cukr, což je nejrozšířenější potravinový jed- vedle bílé mouky-lepku.

+3/−7
15.3.2016 8:57

I10v78o 76Ž55á77č81e93k 9160402949227

Takže nejíte pečivo?

+3/0
15.3.2016 9:50

K72a13m64i85l 54S41c30h36w77a49g62e30r 3653236385456

No stačí nejíst bílé pečivo.

+2/−4
15.3.2016 9:55







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.