Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vědci v hořčici nečekaně objevili známý jed. Je v ní přirozeně

V hořčici našli chemici obávanou chemikálii bisfenol F. Nedostala se tam nedopatřením. Je nedílnou a zcela přirozenou součástí této pochoutky. Co s tím?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J15o70z35e16f 40K46o29s96t33e46l63a67n30s68k17ý 8175522979416

Je to už dávno zistená pravda: prakticky každé jedlo je vo veľkých dávkach škodlivé a veľa jedov je v mikro dávkach naopak pre telo prínosných. Tak čomu sa tí vedci tak čudujú?

+1/0
23.3.2016 7:41

B34o23h58u23m35i52l 68M52i81c91h39a15l 3215314585161

A co takto jíst a ne žrát?

To neplatí jen pro hořčici.

0/0
17.3.2016 7:09

J19i83ř76í 89K62o18c83u48r21e70k 6965814505198

80 gramů hořčite denně. Fajn, zkuste pít 8 litrů vody denně a pak napsat, že je nezdravé a mělo by se to asi nějak řešit. A pro jistotu zakázat vodovod, aby se nikdo "nevyplách" k smrti.

+2/0
16.3.2016 18:13

P76e43t39r 71S34v54o91b45o81d47a 9875647364670

... nechtel byste byl dalsi clen dramatickeho krouzku? ;-) Zacina vas byt tolik, ze by se dalo uvazovat o dramatizaci Vojna a mir. Ale je skvele, ze se to tentokrat obeslo bez zminky o Bruselu.:-)

0/0
17.3.2016 9:50

M27a34r41t19i23n 58J32i40r62o44u32s49e73k 7466515375698

8 deka hořčice denně. Dobrou chuť. 8-o

0/−1
16.3.2016 10:48

V28l42a15d58i98m42í86r 75Š65k70o36l46n88í35k 8355500658

je zajímavé že se tu baví o hořčici, ale přitom těch jiných věcí s bisfenolem je o hodně více, tak proč zakazovat či jinak omezovat hořčici. lepší by bylo těch více věcí zbavit toho škodícího bisfenolu, ale to by asi nebylo to správné, takže ta jednodušší cesta je v úpravě genetických vlastností jedné suroviny. vyjde to podstatně levněji a o to jde.

To že v ostatních věcech je toho bisfenolu více nám vlastně nebude vadit protože ty věci nebudeme polykat, to je konečné vyznění článku.

0/0
16.3.2016 9:02

J24a78n 61M82a33c27e78k 3244971162313

No jde asi o to, že víme jak hořčici bisfenolu zbavit a proto to můžeme udělat. Jestli víte, jak zbavit bisfenolu ty ostatní věci tak do toho- bude to určitě přínos.

+1/0
16.3.2016 9:24

A59n17t49o17n21í29n 54G59a77ž67á84k 7475655520526

Co treba ... nepouzivat je?

0/0
16.3.2016 22:21

P31e85t50r 37H18a81h83n 1593669886548

Já bych zrušil především instituce, které tohle zveřejňují, za chvíli hořčici zakážou a bude se pašovat! Všeho moc škodí, a to platí i o těchto informacích!

+4/−5
16.3.2016 8:16

T46o10n63d89a 59H92e20j36l68í26k 1628243269437

Trochu to připomínalo PR pro kečupy xD

Nu, otázka, zda to dneska není docela jedno, když i tu hořčici zcela jistě spíš vyrábí z plastu, než ze skutečných rostlin....tedy pokud si člověk nenakupuje v zahraničí nebo si nepřiplatí. :P

0/−4
15.3.2016 21:10

P74e57t81r 80J76a23r19o39š 2114401375867

Koureni je skodlivejsi a je take povolene. Maximalne nam tu naridi velke varovne napisy pres pul baleni horcice a kdyz to nepomuze tak i hruzne obrazky obeti bisfenolu. A bude vyreseno. R^

+6/0
15.3.2016 20:59

L89a33d47i10s49l59a62v 74N28á89d68v27o73r73n20í95k 6364885177696

....jestli si tohle přečtou v bruseli....tak jsme dohořčicovali....ty magoři jsou schopný to zakázat....

+9/−2
15.3.2016 15:24

R16a61d60e98k 13Š82a52r79l24á45k 6691369130696

Jestli mi zakážou hořčici, tak se vážně naštvu. Párek s kečup sice polknu taky, ale rozhodně to neni ono ;-D

+8/0
15.3.2016 14:26

J49o96s53e16f 39Š17p16e65r27l 2827507933708

Nejsem expert, ale zdá se mi , že na GMO se tu sešlo víc expertů, než na vědecké konferenci :)

Já se mohu držet jen sedlácké logiky, která mi říká, že ke genetické modifikaci dochází u lidí nepřetržitě s každým potomkem, ale pouze náhodně, neměl bych tudíž obavu z GMO, když to půjde cestou umělou, řízenou.

Co jiného je křížení / šlechtění různých odrůd ovoce, révy, do genu jedné odrůdy se dostanou geny druhé odrůdy......

Samozřejmě, obava ze zneužití tu vždy je....

+12/−1
15.3.2016 11:11

M30i34c38h34a44l 27M95a79l47á38t 7586636641573

GMO potraviny jsou ale o přidávání živočišných genů do rostlin.

To je uplně jiné roubování, než to, které probíhá po staletí člověkem u ovocných stromů.

Třeba aby byla rajčata odolná proti některým pesticidům, musí dostat geny z ryb.

Když budou rostliny odolné proti silným pesticidům, tak budeme jíst ještě víc otrávené jídlo z plodin, od pesticidů, než jíme doteď.

Hlavně že jim to nesežerou brouci a plísně.

+4/−5
16.3.2016 1:39

R15o12m82a77n 69L88a66n71g62e54r 9304904962262

Cože? 8-o

0/−2
16.3.2016 11:35

A35n95t73o51n97í16n 77G40a44ž37á19k 7315845610216

Minus za neinformovanost. Pokud geneticky pozmeni horcicne semeno tak, aby to nebylo potreba strikat glyfosatem (coz je momentalne problem 90% geneticky modifikovanych odrud) pak no problem. Pokud se nebude platit za patent, take no problem. Ale aby si na tom nekdo udelal double business - prodej semen a prodej herbicidu, tak to je big problem pro lidi. Geneticky modifikace rostlin jsou momentalne obrovsky ryzovani penez za jakoukoliv ceni (i poskozeni zdravi lidi) a to neni spravne.

0/−1
16.3.2016 22:27

J47i89ř50í 81K12o14c81u48r22e61k 6365974665798

A kvůli tomu raději zakážeme i ty metody, které daný gen jen a pouze vypnou a nic cizího nikam nevnášejí. Protože GMO nebo GMO je jedno. Motor nebo motor je taky jedno, co na tom, že ten naftový není třífázový.

+1/0
16.3.2016 18:10

V17i42k46t10o70r 82S73v85o60b56o86d26a 8702738732556

Z tohoto důvodu mi přijdou hodně vtipní fanoušci biopotravin "bez chemikálií", superpotravin atp. Vždyť stále ještě pořádně nevíme, jaké chemikálie jsou obsaženy v běžných rostlinách naprosto přirozeně. Nevím, jaké konkrétní podmínky (množství slunce, vláhy, složení půdy, atd.) ta konkrétní rostlina měla a jaké množství těchto přirozeně se vyskytujících látek tedy mohla vytvořit. Domácí pěstitelé konopí potvrdí, jak moc je výsledný obsah kanabinoidů závislý na podmínkách pěstění :-) No a už vůbec nevím, co přesně bylo zakopáno metr pod zemí pod touto konkrétní rostlinou, kterou právě chroupám; co na ní přinesl vítr, voda steklá z protější stráně, podzemní vody, atd. atd., tedy co přesně se do té mojí bio zeleninky dostalo navíc. To by se musel udělat podrobný chemický rozbor každé mrkve a jak je vidět, zatím nemáme zmapováno ani to, co všechno obsahuje blbá hořčice zcela přirozeně (tj. každá její rostlina) už po staletí.

Takže si dejme třeba superpotravinu goji (kustovnice čínská) s nálepkou bio, vyprodukovanou v nezjistitelných podmínkách někde v Asii, o které se mimochodem ví, že přirozeně obsahuje toxiny, no ale jsou to přírodní bio jedy, žádná hnusná chemka, takže určitě budou blahodárné ;-)

+15/−2
15.3.2016 10:56

J84a36r54o33s72l13a48v 88H92a43m85á83č21e24k 6983486978322

GMO promo či co? Nechci geneticky modifikovat bez opravdové znalosti dosahů...[>-]XEU - to už se bude podepisovat ta obchodní smlouva s USA?

Kdo naslouchá Přírodě má právo sdílet její moudrost,

kdo se jí snaží umlčet nemá právo být její součástí.

PŘÍRODA - jako vykonavatelka Pravdy na Zemi

Děkuji, že je nám umožněno nést v nejkratší možné době odpovědnost za naše myšlenky, slova a činy...

+1/−16
15.3.2016 10:42

V12á90c18l60a11v 86S34v86o42b63o65d41a 3391189920370

ach jo, to nemůžete na začátku napsat: "POZOR, následuje blábolení!" aby byl člověk varován?

+16/−1
15.3.2016 11:00

A34n80t73o93n75í68n 52G53a66ž83á98k 7625715600186

bla, bla, bla ... pozor v prirode vznika mnoho nebezpecnych latek, neni radno polknout kazdou vec, co vidime a zde se nam to pozivatelne. Toto je mineno zcela vazne ;-)

0/−1
16.3.2016 22:32

M92a67r82t65i94n 82M48a30i46k39s49n82a56r 3624353928552

No co, tak budeme jíst pálivou hořčici, to není zase tak hrozné :)

+14/0
15.3.2016 10:35

M85i42r34e54k 31G63a58j46e51r 5751126349620

Ale jen do te doby, nez se v ni najde jina skodliva chemikalie.

+8/−1
15.3.2016 10:40

L36u33b74o71m72í56r 51V96r54t85a60l 6370637351851

Tak ten bisfenol v horčici bych neřešil. Prostě navrhněte doporučenou denní dávku hořčice a hotovo. Ten kdo se přejídá (čímkoliv) přijme do těla mnohem víc jedu než člověk žijící "v normě" a kvůli takovému zakazovat všem hořčici je nesmysl. To vyplývá z logiky věci, když se někdo přejídá, je v podstatě závislý, samozřejmě to odnese na zdraví.

+8/0
15.3.2016 10:16

P95ř90e40m89y52s75l 38L35u63k65á38š 2195452240281

Jdu si dat parek s horcici :-)

+4/−1
15.3.2016 10:15

R79a23d66i19m 16P73o20l83á15š83e95k 9116103819969

Objevení BisfenoluA v hořčici může být i docela dobrá zpráva.

Pokud se totiž povede najít gen, který je za produkci BisfenoluA odpovědný a zaktivovat ho tak, že bude v rostlině produkovat významné množství této látky,

bude potom možné genetickou modifikací připravit odrůdu třeba hořčice, ze které bude možné potom vyrábět epoxidovou pryskyřici.

V podstatě přírodním a ekologicky příjemným způsobem.

+5/−2
15.3.2016 10:01

J89a95n 76B62u55r20i85a58n 2583349104690

A co takhle kyselina eruková? Řepka se vyšlechtila, aby jí byla (téměř) prosta. Jak to je u hořčice?

+3/0
15.3.2016 9:24

P56e24t74r 72P15e74t68ř53í63k 3961180851118

bisfenoly se uvolňují ze všech plastů(obaly potravin) a mohou za řadu potíží zdravotních všeho druhu doporučuji nepříliš veselý film k otevření očí jménem Planeta plná plastů:-P

+2/−6
15.3.2016 9:07

K16a88m70i70l 84S75c40h96w92a43g97e19r 3383296815526

Plastům rozhodně nefandím, ale napsat to takto je dost přestřelené. Něco se může odněkud uvolňovat jenom pokud to tam před tím dáte a pokud je to tam špatně vázané. To se ale určitě nedá říct o všech plastech.

+4/0
15.3.2016 9:52

P47e97t82r 34S66v75o76b52o23d85a 9765937144790

... nestaci, kdyz se to tyka PET flasek a vystelek plechovek na napoje?

+2/−1
15.3.2016 9:53

K51a44m68i79l 21S48c53h51w94a37g97e93r 3613716705426

To rozhodně nee. Pán psal ze VŠECH plastů. A navíc plastů jsou spousty druhů, abyste to mohl takto zobecnit.

+2/0
16.3.2016 10:43

A13l86e52š 70Z73e93l28i18n18k69a 1524822156

Konzervy s kyselým obsahem nebo tučným obsahem uvolňují BPA

+1/0
15.3.2016 10:46

K53a73m71i14l 25S61c38h12w69a46g97e57r 3413576915176

No to je zase generalizování (nějakého minoritního problému). Drtivé většina konzerv je železná s nějakou kovovou povrchovou úpravou a tak jediné co tak uvolňují je IMHO po delší době rez.

Takže asi myslíte ten typ konzerv, které jsou právě proti rzi potažený plastovou vrstvou. To mi taky připadá jako prasárna, ale zas nejde napsat, že to tak je obecně u konzerv, ale jen u jednoho typu, který má nějaké zastoupení (třeba 20% - nevím).

+1/0
16.3.2016 10:35

A81l12e16š 69Z11e75l12i50n44k52a 1594322516

Ano drtivá většina konzerv je železná s povrchovou úpravou, a ta povrchová úprava je epoxidová pryskyřice uvolňující BPA. Nebude to 20% ale spíš 90+;-)

0/0
16.3.2016 12:50

A70l30e29š 56Z14e92l17i24n79k45a 1214372696

Hormonální disruptory jsou všude, likvidují zdraví lidí. V drogerii jako uchovatele vůně, barvy, v kosmetice, v zubních pastách, v barvách, v plastech, v herbicidech (RoundUp !), v konzervách, v každé účtence ! - a pokladní mají vyšší hladiny bisfenolu A než ostatní.

Ale my to nebudeme řešit, nebudeme požadovat úplné uvádění složení drogerie a kosmetiky, zákaz jejich zbytečného používání. Zvlášť v době kdy pomocí testování buněčných linií můžeme odhalit i nové endokrinní disruptory.

NE NE NE

My to budem řešit u hořčice abysme povolili GMO. A pak bude zase ticho.

:-/

+7/−4
15.3.2016 8:56
Foto

M18i63r74o19s42l80a97v 81S97t92e83i72n94e11r 4730272840526

Tajemství je v kombinaci. Osamělé zdraví nepříznivé látky- potraviny ještě neznamenají ohrožení zdraví, ale mnohé vlivy se násobí, jindy opět kompenzují. Třeba vejce obsahují cholesterin, ale také lecithin, čímž se škodlivost cholesterinu dalekosáhle redukuje.

Hořčice v kombinaci s uzeninou bude ten problém- dosud se účinky uzenin posuzovaly izolovaně. S hořčicí a pivem (nitrosaminy) případně smaženými hranůlky ta škodlivost nabývá už problematických rozměrů.

Jestliže silný kuřák, bývalý kancléř Schmidt, žil 98 roků, pak nejenom, že kouřil, ale zapíjel pravděpodobně dobrým vínem, což ten dehet do jisté míry zneškodňuje. Jiný kuřák, popíjející k tomu pivo, konzumující špekáčky, dojede na to často už v 60.

+3/−3
15.3.2016 8:55

A46l93e37š 37Z21e11l86i24n51k28a 1744462896

Ono je to taky o tom, že kouření samo sebe kompenzuje. Ale kdo přestane v pokročilém věku, to má rychle spočítané:-)

+1/−2
15.3.2016 8:59

I98v92o 21Ž37á40č11e70k 9610502539777

Kolika let se člověk dožije, to je do značné míry otázka náhody. Existují velmi zdravě žijící lidé, kteří v 50 zemřou na rakovinu.

+7/0
15.3.2016 9:55

P46a56v60o13l 28K89u38b36r97a27n 6109420950622

Náhoda je v tom nevinne. Na vine je jednoducho genetická výbava. Ak má niekto organizmus taký, že stíha opravovať poškodené bunky, tak žije dlho ...

+1/0
15.3.2016 19:38

J86a94n 90M61a33c44e17k 3244831782823

Zapomínáte, jak velkou roli hraje u rakoviny náhoda. I dělník v azbestárně se může dožít 98 let.

+1/−2
15.3.2016 10:20

A72l42e25š 23Z90e94l50i59n90k63a 1494822946

A skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále ;-D Ale neděje se to

0/−1
15.3.2016 11:11

T60o88m47á47š 72V77e66s95e58l49ý 5455208190389

podle nějakého dlouhodobého výzkumu mělo azbestózu "jen" tuším 20 % dělníků pracujících desítky let téměř denně s azbestem. Je to nepochybně hodně, ale na druhou stranu mluvíme o denní expozici po desítky let... Celá "likvidace azbestu" je jen obrovský kšeft.

+1/0
16.3.2016 10:22

J16a45n 62K61a76n77t 9401848748253

Dobra reklama na francouzskou palivou dijonskou horcici, Moutarde de Dijon !

+4/0
15.3.2016 8:55

M45a12r76i50a50n 41K22r14a98l 6394712844967

Ten clanek je pekny FUD

0/−1
15.3.2016 8:54

Z43b45y27n82ě34k 32Š96a14f14a62r88č14í95k 5387868715524

Ne, to jsou ti bojovníci proti "GMO" (vše je GMO).

+1/0
15.3.2016 12:44

V20í85t 73K12o44u95b37a 6256630454458

Neplatili ten výzkum výrobci kečupu?

+6/0
15.3.2016 8:49
Foto

M46i52r18o11s27l44a93v 53S17t87e70i20n81e22r 4710532220546

Kečup obsahuje zejména řepný cukr, což je nejrozšířenější potravinový jed- vedle bílé mouky-lepku.

+3/−7
15.3.2016 8:57

I50v60o 88Ž53á97č81e61k 9470182119287

Takže nejíte pečivo?

+3/0
15.3.2016 9:50

K87a85m60i33l 67S19c79h12w78a93g92e28r 3443326245636

No stačí nejíst bílé pečivo.

+2/−4
15.3.2016 9:55



Najdete na iDNES.cz