Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vědci v hořčici nečekaně objevili známý jed. Je v ní přirozeně

V hořčici našli chemici obávanou chemikálii bisfenol F. Nedostala se tam nedopatřením. Je nedílnou a zcela přirozenou součástí této pochoutky. Co s tím?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J64o74z41e23f 48K79o40s41t20e18l39a31n54s66k91ý 8765732329316

Je to už dávno zistená pravda: prakticky každé jedlo je vo veľkých dávkach škodlivé a veľa jedov je v mikro dávkach naopak pre telo prínosných. Tak čomu sa tí vedci tak čudujú?

+1/0
23.3.2016 7:41

B57o65h51u75m33i94l 67M56i24c23h70a10l 3175494765161

A co takto jíst a ne žrát?

To neplatí jen pro hořčici.

0/0
17.3.2016 7:09

J18i24ř54í 88K61o50c50u71r54e68k 6625164785388

80 gramů hořčite denně. Fajn, zkuste pít 8 litrů vody denně a pak napsat, že je nezdravé a mělo by se to asi nějak řešit. A pro jistotu zakázat vodovod, aby se nikdo "nevyplách" k smrti.

+2/0
16.3.2016 18:13

P54e93t24r 84S24v28o22b97o17d28a 9805327254280

... nechtel byste byl dalsi clen dramatickeho krouzku? ;-) Zacina vas byt tolik, ze by se dalo uvazovat o dramatizaci Vojna a mir. Ale je skvele, ze se to tentokrat obeslo bez zminky o Bruselu.:-)

0/0
17.3.2016 9:50

M49a18r32t80i76n 59J82i61r28o42u69s17e25k 7786315645418

8 deka hořčice denně. Dobrou chuť. 8-o

0/−1
16.3.2016 10:48

V60l77a85d67i75m84í31r 35Š58k92o20l16n36í18k 8385340318

je zajímavé že se tu baví o hořčici, ale přitom těch jiných věcí s bisfenolem je o hodně více, tak proč zakazovat či jinak omezovat hořčici. lepší by bylo těch více věcí zbavit toho škodícího bisfenolu, ale to by asi nebylo to správné, takže ta jednodušší cesta je v úpravě genetických vlastností jedné suroviny. vyjde to podstatně levněji a o to jde.

To že v ostatních věcech je toho bisfenolu více nám vlastně nebude vadit protože ty věci nebudeme polykat, to je konečné vyznění článku.

0/0
16.3.2016 9:02

J32a45n 46M80a39c28e54k 3914741802253

No jde asi o to, že víme jak hořčici bisfenolu zbavit a proto to můžeme udělat. Jestli víte, jak zbavit bisfenolu ty ostatní věci tak do toho- bude to určitě přínos.

+1/0
16.3.2016 9:24

A16n13t42o75n52í85n 29G54a39ž59á72k 7335105550286

Co treba ... nepouzivat je?

0/0
16.3.2016 22:21

P66e72t54r 90H34a40h82n 1923569846288

Já bych zrušil především instituce, které tohle zveřejňují, za chvíli hořčici zakážou a bude se pašovat! Všeho moc škodí, a to platí i o těchto informacích!

+4/−5
16.3.2016 8:16

T60o31n58d40a 74H11e14j15l29í55k 1598433639507

Trochu to připomínalo PR pro kečupy xD

Nu, otázka, zda to dneska není docela jedno, když i tu hořčici zcela jistě spíš vyrábí z plastu, než ze skutečných rostlin....tedy pokud si člověk nenakupuje v zahraničí nebo si nepřiplatí. :P

0/−4
15.3.2016 21:10

P83e94t71r 59J22a45r35o20š 2614811465827

Koureni je skodlivejsi a je take povolene. Maximalne nam tu naridi velke varovne napisy pres pul baleni horcice a kdyz to nepomuze tak i hruzne obrazky obeti bisfenolu. A bude vyreseno. R^

+6/0
15.3.2016 20:59

L56a84d33i19s85l90a33v 34N96á94d97v83o71r28n93í35k 6724165397906

....jestli si tohle přečtou v bruseli....tak jsme dohořčicovali....ty magoři jsou schopný to zakázat....

+9/−2
15.3.2016 15:24

R87a95d86e86k 92Š50a98r47l54á51k 6551429210376

Jestli mi zakážou hořčici, tak se vážně naštvu. Párek s kečup sice polknu taky, ale rozhodně to neni ono ;-D

+8/0
15.3.2016 14:26

J45o87s88e27f 51Š97p85e96r48l 2557547713738

Nejsem expert, ale zdá se mi , že na GMO se tu sešlo víc expertů, než na vědecké konferenci :)

Já se mohu držet jen sedlácké logiky, která mi říká, že ke genetické modifikaci dochází u lidí nepřetržitě s každým potomkem, ale pouze náhodně, neměl bych tudíž obavu z GMO, když to půjde cestou umělou, řízenou.

Co jiného je křížení / šlechtění různých odrůd ovoce, révy, do genu jedné odrůdy se dostanou geny druhé odrůdy......

Samozřejmě, obava ze zneužití tu vždy je....

+12/−1
15.3.2016 11:11

M39i36c42h86a60l 34M53a67l90á43t 7196786411363

GMO potraviny jsou ale o přidávání živočišných genů do rostlin.

To je uplně jiné roubování, než to, které probíhá po staletí člověkem u ovocných stromů.

Třeba aby byla rajčata odolná proti některým pesticidům, musí dostat geny z ryb.

Když budou rostliny odolné proti silným pesticidům, tak budeme jíst ještě víc otrávené jídlo z plodin, od pesticidů, než jíme doteď.

Hlavně že jim to nesežerou brouci a plísně.

+4/−5
16.3.2016 1:39

R72o52m17a81n 84L45a91n60g57e83r 9344874272152

Cože? 8-o

0/−2
16.3.2016 11:35

A90n57t40o42n31í76n 68G20a22ž64á93k 7185665690536

Minus za neinformovanost. Pokud geneticky pozmeni horcicne semeno tak, aby to nebylo potreba strikat glyfosatem (coz je momentalne problem 90% geneticky modifikovanych odrud) pak no problem. Pokud se nebude platit za patent, take no problem. Ale aby si na tom nekdo udelal double business - prodej semen a prodej herbicidu, tak to je big problem pro lidi. Geneticky modifikace rostlin jsou momentalne obrovsky ryzovani penez za jakoukoliv ceni (i poskozeni zdravi lidi) a to neni spravne.

0/−1
16.3.2016 22:27

J53i78ř47í 20K71o22c54u41r73e69k 6355804785788

A kvůli tomu raději zakážeme i ty metody, které daný gen jen a pouze vypnou a nic cizího nikam nevnášejí. Protože GMO nebo GMO je jedno. Motor nebo motor je taky jedno, co na tom, že ten naftový není třífázový.

+1/0
16.3.2016 18:10

V57i62k72t16o48r 76S42v13o76b57o63d66a 8622398512866

Z tohoto důvodu mi přijdou hodně vtipní fanoušci biopotravin "bez chemikálií", superpotravin atp. Vždyť stále ještě pořádně nevíme, jaké chemikálie jsou obsaženy v běžných rostlinách naprosto přirozeně. Nevím, jaké konkrétní podmínky (množství slunce, vláhy, složení půdy, atd.) ta konkrétní rostlina měla a jaké množství těchto přirozeně se vyskytujících látek tedy mohla vytvořit. Domácí pěstitelé konopí potvrdí, jak moc je výsledný obsah kanabinoidů závislý na podmínkách pěstění :-) No a už vůbec nevím, co přesně bylo zakopáno metr pod zemí pod touto konkrétní rostlinou, kterou právě chroupám; co na ní přinesl vítr, voda steklá z protější stráně, podzemní vody, atd. atd., tedy co přesně se do té mojí bio zeleninky dostalo navíc. To by se musel udělat podrobný chemický rozbor každé mrkve a jak je vidět, zatím nemáme zmapováno ani to, co všechno obsahuje blbá hořčice zcela přirozeně (tj. každá její rostlina) už po staletí.

Takže si dejme třeba superpotravinu goji (kustovnice čínská) s nálepkou bio, vyprodukovanou v nezjistitelných podmínkách někde v Asii, o které se mimochodem ví, že přirozeně obsahuje toxiny, no ale jsou to přírodní bio jedy, žádná hnusná chemka, takže určitě budou blahodárné ;-)

+15/−2
15.3.2016 10:56

J75a77r32o16s13l14a85v 77H54a91m45á26č66e72k 6943946898412

GMO promo či co? Nechci geneticky modifikovat bez opravdové znalosti dosahů...[>-]XEU - to už se bude podepisovat ta obchodní smlouva s USA?

Kdo naslouchá Přírodě má právo sdílet její moudrost,

kdo se jí snaží umlčet nemá právo být její součástí.

PŘÍRODA - jako vykonavatelka Pravdy na Zemi

Děkuji, že je nám umožněno nést v nejkratší možné době odpovědnost za naše myšlenky, slova a činy...

+1/−16
15.3.2016 10:42

V63á12c31l11a28v 92S20v50o12b89o55d15a 3591249880850

ach jo, to nemůžete na začátku napsat: "POZOR, následuje blábolení!" aby byl člověk varován?

+16/−1
15.3.2016 11:00

A92n57t58o72n74í53n 75G93a61ž55á40k 7265455130626

bla, bla, bla ... pozor v prirode vznika mnoho nebezpecnych latek, neni radno polknout kazdou vec, co vidime a zde se nam to pozivatelne. Toto je mineno zcela vazne ;-)

0/−1
16.3.2016 22:32

M67a75r31t75i49n 65M74a58i38k94s62n11a94r 3324483428302

No co, tak budeme jíst pálivou hořčici, to není zase tak hrozné :)

+14/0
15.3.2016 10:35

M36i79r79e46k 46G27a65j20e35r 5361486729610

Ale jen do te doby, nez se v ni najde jina skodliva chemikalie.

+8/−1
15.3.2016 10:40

L14u98b37o86m38í38r 48V48r30t27a97l 6290767221511

Tak ten bisfenol v horčici bych neřešil. Prostě navrhněte doporučenou denní dávku hořčice a hotovo. Ten kdo se přejídá (čímkoliv) přijme do těla mnohem víc jedu než člověk žijící "v normě" a kvůli takovému zakazovat všem hořčici je nesmysl. To vyplývá z logiky věci, když se někdo přejídá, je v podstatě závislý, samozřejmě to odnese na zdraví.

+8/0
15.3.2016 10:16

P19ř88e64m33y25s31l 58L64u64k24á38š 2355852760111

Jdu si dat parek s horcici :-)

+4/−1
15.3.2016 10:15

R57a12d67i44m 19P14o81l87á59š61e47k 9276493529679

Objevení BisfenoluA v hořčici může být i docela dobrá zpráva.

Pokud se totiž povede najít gen, který je za produkci BisfenoluA odpovědný a zaktivovat ho tak, že bude v rostlině produkovat významné množství této látky,

bude potom možné genetickou modifikací připravit odrůdu třeba hořčice, ze které bude možné potom vyrábět epoxidovou pryskyřici.

V podstatě přírodním a ekologicky příjemným způsobem.

+5/−2
15.3.2016 10:01

J54a63n 36B60u52r13i48a75n 2213659794720

A co takhle kyselina eruková? Řepka se vyšlechtila, aby jí byla (téměř) prosta. Jak to je u hořčice?

+3/0
15.3.2016 9:24

P82e34t90r 91P22e52t75ř63í49k 3211370131178

bisfenoly se uvolňují ze všech plastů(obaly potravin) a mohou za řadu potíží zdravotních všeho druhu doporučuji nepříliš veselý film k otevření očí jménem Planeta plná plastů:-P

+2/−6
15.3.2016 9:07

K37a11m15i70l 76S13c19h22w96a68g73e98r 3343336965196

Plastům rozhodně nefandím, ale napsat to takto je dost přestřelené. Něco se může odněkud uvolňovat jenom pokud to tam před tím dáte a pokud je to tam špatně vázané. To se ale určitě nedá říct o všech plastech.

+4/0
15.3.2016 9:52

P36e56t78r 39S41v97o62b68o69d35a 9745737874280

... nestaci, kdyz se to tyka PET flasek a vystelek plechovek na napoje?

+2/−1
15.3.2016 9:53

K42a36m33i52l 24S12c43h14w44a61g69e59r 3853646265916

To rozhodně nee. Pán psal ze VŠECH plastů. A navíc plastů jsou spousty druhů, abyste to mohl takto zobecnit.

+2/0
16.3.2016 10:43

A86l28e77š 54Z22e64l58i72n75k39a 1484462116

Konzervy s kyselým obsahem nebo tučným obsahem uvolňují BPA

+1/0
15.3.2016 10:46

K51a38m45i33l 78S35c47h75w81a18g94e75r 3323226265686

No to je zase generalizování (nějakého minoritního problému). Drtivé většina konzerv je železná s nějakou kovovou povrchovou úpravou a tak jediné co tak uvolňují je IMHO po delší době rez.

Takže asi myslíte ten typ konzerv, které jsou právě proti rzi potažený plastovou vrstvou. To mi taky připadá jako prasárna, ale zas nejde napsat, že to tak je obecně u konzerv, ale jen u jednoho typu, který má nějaké zastoupení (třeba 20% - nevím).

+1/0
16.3.2016 10:35

A80l22e96š 51Z76e47l55i94n42k15a 1774772596

Ano drtivá většina konzerv je železná s povrchovou úpravou, a ta povrchová úprava je epoxidová pryskyřice uvolňující BPA. Nebude to 20% ale spíš 90+;-)

0/0
16.3.2016 12:50

A76l84e63š 96Z13e91l33i34n35k17a 1384782266

Hormonální disruptory jsou všude, likvidují zdraví lidí. V drogerii jako uchovatele vůně, barvy, v kosmetice, v zubních pastách, v barvách, v plastech, v herbicidech (RoundUp !), v konzervách, v každé účtence ! - a pokladní mají vyšší hladiny bisfenolu A než ostatní.

Ale my to nebudeme řešit, nebudeme požadovat úplné uvádění složení drogerie a kosmetiky, zákaz jejich zbytečného používání. Zvlášť v době kdy pomocí testování buněčných linií můžeme odhalit i nové endokrinní disruptory.

NE NE NE

My to budem řešit u hořčice abysme povolili GMO. A pak bude zase ticho.

:-/

+7/−4
15.3.2016 8:56
Foto

M15i19r82o78s89l52a41v 14S93t27e50i93n33e14r 4810502900726

Tajemství je v kombinaci. Osamělé zdraví nepříznivé látky- potraviny ještě neznamenají ohrožení zdraví, ale mnohé vlivy se násobí, jindy opět kompenzují. Třeba vejce obsahují cholesterin, ale také lecithin, čímž se škodlivost cholesterinu dalekosáhle redukuje.

Hořčice v kombinaci s uzeninou bude ten problém- dosud se účinky uzenin posuzovaly izolovaně. S hořčicí a pivem (nitrosaminy) případně smaženými hranůlky ta škodlivost nabývá už problematických rozměrů.

Jestliže silný kuřák, bývalý kancléř Schmidt, žil 98 roků, pak nejenom, že kouřil, ale zapíjel pravděpodobně dobrým vínem, což ten dehet do jisté míry zneškodňuje. Jiný kuřák, popíjející k tomu pivo, konzumující špekáčky, dojede na to často už v 60.

+3/−3
15.3.2016 8:55

A57l68e26š 14Z33e41l77i28n29k92a 1444552146

Ono je to taky o tom, že kouření samo sebe kompenzuje. Ale kdo přestane v pokročilém věku, to má rychle spočítané:-)

+1/−2
15.3.2016 8:59

I68v71o 60Ž41á46č22e63k 9240342469557

Kolika let se člověk dožije, to je do značné míry otázka náhody. Existují velmi zdravě žijící lidé, kteří v 50 zemřou na rakovinu.

+7/0
15.3.2016 9:55

P82a67v22o12l 78K87u50b83r44a43n 6809200100112

Náhoda je v tom nevinne. Na vine je jednoducho genetická výbava. Ak má niekto organizmus taký, že stíha opravovať poškodené bunky, tak žije dlho ...

+1/0
15.3.2016 19:38

J85a50n 10M70a32c48e68k 3474221802323

Zapomínáte, jak velkou roli hraje u rakoviny náhoda. I dělník v azbestárně se může dožít 98 let.

+1/−2
15.3.2016 10:20

A72l71e45š 38Z36e58l32i32n69k30a 1644282756

A skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále ;-D Ale neděje se to

0/−1
15.3.2016 11:11

T49o40m51á60š 20V70e87s61e59l40ý 5595708620529

podle nějakého dlouhodobého výzkumu mělo azbestózu "jen" tuším 20 % dělníků pracujících desítky let téměř denně s azbestem. Je to nepochybně hodně, ale na druhou stranu mluvíme o denní expozici po desítky let... Celá "likvidace azbestu" je jen obrovský kšeft.

+1/0
16.3.2016 10:22

J12a96n 85K44a55n41t 9791158268143

Dobra reklama na francouzskou palivou dijonskou horcici, Moutarde de Dijon !

+4/0
15.3.2016 8:55

M55a17r83i57a86n 39K79r30a32l 6334312904957

Ten clanek je pekny FUD

0/−1
15.3.2016 8:54

Z18b37y50n92ě69k 22Š41a84f67a73r16č30í34k 5827858195864

Ne, to jsou ti bojovníci proti "GMO" (vše je GMO).

+1/0
15.3.2016 12:44

V95í43t 24K46o15u12b86a 6396740304598

Neplatili ten výzkum výrobci kečupu?

+6/0
15.3.2016 8:49
Foto

M39i47r38o31s20l11a77v 17S15t47e19i92n83e29r 4870432770366

Kečup obsahuje zejména řepný cukr, což je nejrozšířenější potravinový jed- vedle bílé mouky-lepku.

+3/−7
15.3.2016 8:57

I61v55o 93Ž21á45č37e86k 9750582139347

Takže nejíte pečivo?

+3/0
15.3.2016 9:50

K62a62m94i91l 80S55c29h44w84a19g33e15r 3773136485856

No stačí nejíst bílé pečivo.

+2/−4
15.3.2016 9:55







Najdete na iDNES.cz