Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jeho pokus zahájil éru moderní medicíny. Nebo byl vymyšlený

Před necelými třemi stoletími, v květnu 1747, měl skotský lékař James Lind uskutečnit přelomový experiment. Často je považován za jednu z prvních klinických zkoušek (skoro) podle pravidel moderní medicíny. Otázkou je, jak to bylo doopravdy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P74a57v87e36l 49H73e31k 8977946893891

Super čtení, a pokud někoho zajímá život námořníků v období napoleonských válek doporučuji ságu od Patricka O'Briana.

0/0
28.4.2017 7:51

J51i49ř52í 81S65o49u27č70e23k 5216407869429

Pěkný článek, ale toto není pravda:

„Zní to sice šetrně, ale ohřev ve skutečnosti kýžený vitamín C bezpečně zničil. Lind to samozřejmě nemohl chemicky zjistit, ale jeho „lék“ prostě nemohl fungovat.“

Vitamín C je sice termolabilní, ale to nelze chápat tak, že se okamžikem dosažení určité teploty v celém objemu rozloží. Ten rozklad je postupný a pokud skutečně měla být šťáva jen jednorázově zahřáta, mohla v ní dokonce většina vitamínu C zůstat. Sice to není moc známé, ale třeba pro středoevropana jsou jedním z hlavních přirozených zdrojů vitamínu C vařené brambory. Přesto, že se část varem zničí (jde zhruba o polovinu), zkonzumujeme vařených brambor takové množství, že se řadí mezi nejvýznamnější zdroje v naší potravě. Ve 100 gramech vařených brambor může být až 20 % denní dávky kyseliny askorbové.

+5/0
26.4.2017 21:44

M80a39t16o82u60š 38L92á85z61ň49o28v28s58k39ý90, 25T71e58c97h42n51e81t92.46c10z

Dobrý den,

díky za poznámku. Ono v to článku je jen naznačeno tím, že zahřátí mělo sloužit k redukci šťávy, ale Lindem doporučovaný ohřev byl dlouhodobý (teď si nepamatuji z hlavy přesně, ale řádově hodiny).

0/0
27.4.2017 13:40
Foto

J76i59ř47í 10D97v44o69ř54á56k 5685439250258

Tuším, že třeba černý rybíz má toho " C " vitamínu víc, než citrusy. Každopádně výhodou vitamínu" C " je to, že se jím nedá prakticky předávkovat, orálně . Dotyčný má pouze trochu cenější moč.

+1/0
26.4.2017 20:13

P43a61v96e65l 86S13e63d46l90á87k 3790966488811

To jo, jenže černý rybíz nebo jahody narozdíl od citrónů nevydrží.

0/0
27.4.2017 13:14

K88a10r37e97l 45D69o81k82t77o55r 4857639144580

Nějaké nářečí? :)

"jejíž oba členové byli zhruba po šesti dnech zdraví (jeden úplný, druhé téměř)."

0/0
26.4.2017 19:33

K72a11r69e56l 10U56r24b45a45n 2854944891829

Zase článek s informacemi, co zná každý žák základní školy..

0/−18
26.4.2017 11:14
Foto

P62a85v71e67l 12K58a61s79í54k28, 70T97e55c42h59n82e50t78.32c97z

Na základní škole jsme se o klinických studiích naučili, zato jsme měli množiny a naučili jsme se, jaký je rozdíl mezi každý (velký kvantifikátor) a některý (malý kvantifikátor).

+3/0
26.4.2017 21:33

V72á88c27l32a96v 91K67o52n63í51č13e55k 1859293961165

četls v mládí Londona a to s těma kobzolama jsi věděl, co? Ja tež :-)

0/0
27.4.2017 11:29

J86a83k15u51b 77B28o82h98o58n53ě23k 8635616939167

Zajímavý pohled na známý příběh. Zase se mi potvrzuje, že ten módní filmový pohled na zkostnatělé autority dob minulých při bližším pohledu neodpovídá realitě.

Bonusové body za informace o vitamínu C, to pro mě byla ryzí novinka

+5/0
26.4.2017 10:57

M71i90c77h88a96e53l 44C14h65a93r37v89á75t 9679518683232

nebylo bylo... Za sedmero horami a sedmero řekami....:-/

0/−1
26.4.2017 7:40

I62v76a62n94a 26N55e36j54e15d28l73í52k77o14v89á 6698454403633

Jo, přesně. Tolik chyb v jednom článku už jsem dlouho nečetla. To že chyby v článcích bývají, to je tady běžné, ale v tomto článku se to jimi doslova hemží.

Je to smutné, autore článku, moc smutné

+2/0
26.4.2017 11:54

L18i39b98o61r 52D78a49n57ě50k 4377161403

Fakticke, nebo gramaticke? Prosim vypsat at si pripadne nepamatuji nrpravdu

0/0
27.4.2017 21:20
Foto

P16e84t10r 10P84r40o20c54h45á50z44k91a 3352706612864

Zajímavý článek. Děkuji.

+9/0
26.4.2017 7:16







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.