Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jeho pokus zahájil éru moderní medicíny. Nebo byl vymyšlený

Před necelými třemi stoletími, v květnu 1747, měl skotský lékař James Lind uskutečnit přelomový experiment. Často je považován za jednu z prvních klinických zkoušek (skoro) podle pravidel moderní medicíny. Otázkou je, jak to bylo doopravdy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P13a84v36e53l 93H13e51k 8417506973951

Super čtení, a pokud někoho zajímá život námořníků v období napoleonských válek doporučuji ságu od Patricka O'Briana.

0/0
28.4.2017 7:51

J34i36ř44í 14S88o54u62č81e61k 5156467529509

Pěkný článek, ale toto není pravda:

„Zní to sice šetrně, ale ohřev ve skutečnosti kýžený vitamín C bezpečně zničil. Lind to samozřejmě nemohl chemicky zjistit, ale jeho „lék“ prostě nemohl fungovat.“

Vitamín C je sice termolabilní, ale to nelze chápat tak, že se okamžikem dosažení určité teploty v celém objemu rozloží. Ten rozklad je postupný a pokud skutečně měla být šťáva jen jednorázově zahřáta, mohla v ní dokonce většina vitamínu C zůstat. Sice to není moc známé, ale třeba pro středoevropana jsou jedním z hlavních přirozených zdrojů vitamínu C vařené brambory. Přesto, že se část varem zničí (jde zhruba o polovinu), zkonzumujeme vařených brambor takové množství, že se řadí mezi nejvýznamnější zdroje v naší potravě. Ve 100 gramech vařených brambor může být až 20 % denní dávky kyseliny askorbové.

+5/0
26.4.2017 21:44

M10a87t74o58u10š 45L57á78z81ň92o82v23s86k15ý59, 20T65e42c18h80n33e42t36.28c59z

Dobrý den,

díky za poznámku. Ono v to článku je jen naznačeno tím, že zahřátí mělo sloužit k redukci šťávy, ale Lindem doporučovaný ohřev byl dlouhodobý (teď si nepamatuji z hlavy přesně, ale řádově hodiny).

0/0
27.4.2017 13:40
Foto

J39i41ř38í 96D77v65o42ř85á91k 5935249750818

Tuším, že třeba černý rybíz má toho " C " vitamínu víc, než citrusy. Každopádně výhodou vitamínu" C " je to, že se jím nedá prakticky předávkovat, orálně . Dotyčný má pouze trochu cenější moč.

+1/0
26.4.2017 20:13

P49a61v48e54l 53S51e30d75l67á56k 3320506488141

To jo, jenže černý rybíz nebo jahody narozdíl od citrónů nevydrží.

0/0
27.4.2017 13:14

K43a68r37e66l 61D56o97k69t14o28r 4817149374500

Nějaké nářečí? :)

"jejíž oba členové byli zhruba po šesti dnech zdraví (jeden úplný, druhé téměř)."

0/0
26.4.2017 19:33

K36a93r21e44l 43U82r91b56a41n 2774884831969

Zase článek s informacemi, co zná každý žák základní školy..

0/−18
26.4.2017 11:14
Foto

P83a71v84e16l 55K38a60s97í26k64, 37T62e28c83h79n56e30t72.48c24z

Na základní škole jsme se o klinických studiích naučili, zato jsme měli množiny a naučili jsme se, jaký je rozdíl mezi každý (velký kvantifikátor) a některý (malý kvantifikátor).

+3/0
26.4.2017 21:33

V79á48c72l44a86v 16K65o22n86í37č59e77k 1769593231975

četls v mládí Londona a to s těma kobzolama jsi věděl, co? Ja tež :-)

0/0
27.4.2017 11:29

J29a21k36u75b 75B51o20h39o82n81ě25k 8985226109217

Zajímavý pohled na známý příběh. Zase se mi potvrzuje, že ten módní filmový pohled na zkostnatělé autority dob minulých při bližším pohledu neodpovídá realitě.

Bonusové body za informace o vitamínu C, to pro mě byla ryzí novinka

+5/0
26.4.2017 10:57

M45i97c49h28a48e72l 48C21h88a15r59v84á68t 9699818363182

nebylo bylo... Za sedmero horami a sedmero řekami....:-/

0/−1
26.4.2017 7:40

I72v48a37n38a 43N61e15j90e65d98l86í25k54o38v17á 6438774983793

Jo, přesně. Tolik chyb v jednom článku už jsem dlouho nečetla. To že chyby v článcích bývají, to je tady běžné, ale v tomto článku se to jimi doslova hemží.

Je to smutné, autore článku, moc smutné

+2/0
26.4.2017 11:54

L92i86b12o37r 40D30a34n33ě95k 4557381393

Fakticke, nebo gramaticke? Prosim vypsat at si pripadne nepamatuji nrpravdu

0/0
27.4.2017 21:20
Foto

P72e12t67r 75P30r87o16c64h86á22z56k16a 3482336732594

Zajímavý článek. Děkuji.

+9/0
26.4.2017 7:16







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.