Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co jedí kosmonauti? Ragú, guláš i lososa, v konzervě i v pytlíku

Pokrmy a pochutiny, které mají na jídelníčku Rusové během svého pobytu na Mezinárodní kosmické stanici, můžete vidět na výstavě v Praze. V expozici jsou jídla v originálních obalech.
Vepřové s bramborovou kaší se podává po přidání 170 ml horké vody.

Vepřové s bramborovou kaší se podává po přidání 170 ml horké vody. | foto: Tomáš Krist/LN

Hovězí jazyk v aspiku, losos v želé nebo vepřový guláš. Všechna tato jídla jsou na menu ruského kosmického programu a vy byste mohli ochutnat, pokud byste si zaplatili pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici. Pokud se k tomu v nejbližší době nechystáte, můžete si je nyní alespoň prohlédnout v Praze. Výstava nazvaná Od věků sloužím člověku probíhá v Národním zemědělském muzeu v Praze.

Ve vitríně spatříte různě velké plastové sáčky s vakuově balenými pokrmy, ale i malé konzervy, protože na jídle se zřejmě nevyplatí šetřit. "Naše rakety mají dostatečně velkou nosnost, takže nemusíme hledět na nějaké to deko navíc," tvrdí sebevědomě Jakovlevič Dubinskij z Moskevského domu míru, který zařídil, aby se "kosmonautické jídlo" do Prahy dostalo.

Zahájit ji přijel i ruský kosmonaut Viktor Gorbatko, který absolvoval tři lety do vesmíru a celkem strávil ve stavu beztíže 61 dní. Poprvé se vsoukal do kabiny lodi Sojuz v roce 1969, naposledy pak v roce 1980. Měl tedy možnost "na vlastní jazyk"sledovat vývoj jídel.

Hovězí jazyk v aspiku. Od běžných konzerv se liší absencí chemických konzervantů.

"Pamatuji si, že jsme zpočátku všechny pokrmy dostávali v tubách. Nejen bramborové a zeleninové kaše, ale i typickou ruskou polévku boršč. A dokonce i maso. Když se vymačkalo z tuby, vypadalo podobně jako paštika," vzpomíná Viktor Gorbatko na svůj první let v roce 1969.

Drobky poletující v kabině by mohly ohrozit elektrické kontakty v palubních přístrojích, proto se jídlo balilo a dodnes balí tak, aby kosmonauti nenadrobili. Zpočátku všechno vysávali nebo ucucávali přímo z obalů. Jenom chleba nebyl v tubách, ale měl podobu malých bochánků zabalených v průhledné fólii. "Každý bochníček byl tak akorát na jedno sousto, takže se nemusel kousat," říká Gorbatko.

Kosmonauti získávali v potravě každý den minimálně tři tisíce kalorií. Ovšem odborníci, kteří jim sestavovali jídelníček, dbali nejen na to, aby měl potřebnou kalorickou hodnotu, ale aby kosmonautům také chutnalo. "Několik týdnů před startem každý ze tříčlenné posádky ochutnával a podle jeho přání kuchaři směsi a pasty v tubách různě kořenili," vzpomíná Gorbatko, kterému bude začátkem letošního prosince 78 let.

Sám nebyl v jídle vybíravý a chutnalo mu všechno, kromě rybích jater. Ale jeden z jeho kolegů neměl rád sladkosti, které museli kosmonauti jíst kvůli dostatečnému přísunu kalorií. Kolega pak na palubě měnil tubičky se sladkým obsahem za tuby s masem nebo solenou rybou.

Mléko v prášku a vakuu může být horké nebo studené, podle teploty přilité vody.

Čaj bez cukru s citronem. Nadměrně velký plastový sáček není symbolem mrhání, po nalití horké vody se z něho čaj rovnou pije.

Dnešní nabídka: zalévané ragú

Viktor Gorbatko při své návštěvě v Praze uvedl i několik detailů ze současné přípravy jídel pro kosmonauty. Potraviny se zbavují při nízké teplotě vody a díky této úpravě si zachovávají chuť a kvalitu. Před konzumací se do obalu jen vstříkne voda a obsah se trochu promne. Takto si připravují kosmonauti například ragú, fazole po bulharsku nebo vepřové s bramborovou kaší. Ale také nápoje z prášku, třeba šťávu z jablek a borůvek. Zdrojem vody přidávané do jídla jsou palivové články, které přeměňují směs vodíku a kyslíku na vodu.

Do některých pokrmů není nutné přidávat ani vodu, stačí, když se obal otevře a obsah se dostane do kontaktu se vzduchem v kabině. Po chvilce jídlo "obživne" a chutná jako čerstvé. "Takto se například připravuje salát z červené řepy," říká Viktor Gorbatko. Jedinečnost kosmické stravy je podle něho především v tom, že se během výroby nepoužívají žádné chemické konzervační látky. Přesto, jak lze vyčíst z obalu, vydrží třeba vakuově balený tvaroh déle než jeden rok.

Jídlo je baleno do tzv."spoon bowls". Jde o sáček nebo misku, ze kterých je možné po přidání vody jíst jídlo lžící. Vlhký pokrm na lžíci přilne a nemá šanci poletovat vzduchem. Nápoje se ve stavu beztíže konzumují pomocí takzvaného přepážkového adaptéru, podobá se tomu, jakým jsou vybaveny lahve na pití během sportu.

Autor je publicista na volné noze, dříve dlouholetý vedoucí vědecké rubriky Lidových novin.

Autor:
  • Nejčtenější

Znovuzrození japonských letadlových lodí. Ve výzbroji budou mít F-35B

v diskusi je 48 příspěvků

19. dubna 2024

Japonsko má ve své ústavě zakázáno vlastnit ofenzivní zbraně, jako jsou letadlové lodě. Doba...

Námořníci USA propašovali před 100 lety na palubu bitevní lodi prostitutku

v diskusi je 30 příspěvků

13. dubna 2024

V dubnu 1924 zažilo americké námořnictvo obrovský skandál, který se dostal na titulní stránky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Uvidíme v budoucnu na obloze druhý Měsíc? Příčinou může být neobvyklá hvězda

v diskusi je 13 příspěvků

17. dubna 2024

Velmi neobvyklá hvězda éta Carinae v 19. století náhle zjasnila a stala se druhou nejjasnější...

Skvělý filmový zvuk bez velké instalace. Test nejzajímavějších soundbarů

v diskusi je 17 příspěvků

15. dubna 2024

Položíte jej na polici před televizor, propojíte kabelem, zapojíte do zásuvky a během pár chvil se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Unikátní exkurze. Nahlédněte do francouzské jaderné ponorky před vyplutím

v diskusi je 10 příspěvků

20. dubna 2024

Není obvyklé, aby reportéři mohli nahlédnout do jaderné ponorky v aktivní službě. Agentura AP nyní...

Před 100 lety padl světový rekord v délce letu vrtulníkem

v diskusi je 1 příspěvek

20. dubna 2024

Duben 1924 přinesl další mírný progres lidských schopností v oblasti létání. Světový rekord v délce...

Unikátní exkurze. Nahlédněte do francouzské jaderné ponorky před vyplutím

v diskusi je 10 příspěvků

20. dubna 2024

Není obvyklé, aby reportéři mohli nahlédnout do jaderné ponorky v aktivní službě. Agentura AP nyní...

Znovuzrození japonských letadlových lodí. Ve výzbroji budou mít F-35B

v diskusi je 48 příspěvků

19. dubna 2024

Japonsko má ve své ústavě zakázáno vlastnit ofenzivní zbraně, jako jsou letadlové lodě. Doba...

Lotyšská armáda je malá, materiálem nehýří, ale Ukrajině něco ze svého poslala

v diskusi je 5 příspěvků

18. dubna 2024

V roce 2004 vstoupilo Lotyšsko do NATO, přesto nemůže nechat svou případnou obranu pouze na bedrech...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...