Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nejrychlejší vypalovačky Plextor: 48/24/48 jako ATAPI i externí USB 2.0 (recenze)

aktualizováno 
Plextor nezahálí a nabízí nejnovější modely oblíbených vypalovacích mechanik v provedení ATAPI i elegantní externí case s rozhraním USB 2.0. Od nynějška se budou data vypalovat 48x a na CD-RW budeme zapisovat 24x rychlostí. To vše za asistence kolegů BURN-Proof, PoweRec a VariRec.

Plextor zařadil vyšší stupeň a prosvištěl cílovou rovinkou 48násobnou rychlostí. Vypalovací mechaniky proslulé značky dosahují při přenosu oběma směry datového toku až 7200 kB/s. Nejnovější model řady PlexWriter se může pochlubit opravdu zajímavými parametry: 48x čtení i zápis, záznam na CD-RW probíhá 24rychlostně. Ovšem není tu pouze jedna nová mechanika. Plextor podruhé za sebou nabízí dvojčata v interním a externím provedení. Kromě vzhledu se však od sebe prakticky neliší. PlexWriter 48/24/48U je jen ATAPI model 48/24/48A umístěný v úhledné case s rozhraním USB 2.0. Firemní nástroj PlexTools je od sebe sice rozezná, ale v systému se oba drivy hlásí shodně jako PX-W4824A. Liší se pouze verzí firmware.

Vybavení
S oběma modely zákazník obdrží softwarový balík, skládající se ze dvou CD. Jedno obsahuje firemní utility, druhé pak aplikace firmy Ahead: Nero 5.5.9.8 funkčně omezené pouze na mechaniky Plextor, packet-writing software InCD, přehrávač Nero Media Player a několik dalších drobností. Rozhodně zajímavý je program BurnRights, který obchází omezení systémů Windows 2000/XP. Z bezpečnostních důvodů je v nich umožněno přistupovat nesystémově na mechaniku (tj. posílat příkazy např. k vypalování) pouze uživatelům s administrátorskými právy. BurnRights však umožňuje vypalovat i uživatelům s právy nižšími. Distribuční balení IDE mechaniky dále obsahuje dvě firemní vysokorychlostní média (CD-R a CD-RW), šroubky, datový a audio kabel. U externí modifikace najdeme pět CD-R a jedno CD-RW médium, síťový zdroj a USB kabel. Mohl ale být přiložen i kablík pro připojení k aparatuře či zvukové kartě.

Plextor 48/24/48 ATAPI zepředu Plextor 48/24/48 ATAPI zezadu

Vzhled
Interní mechanika se dodává v šedém a černém provedení čelního panelu a traye, u USB drivu jsou tyto součásti černé od přírody. Panel je stále stejně strohý, nabízí pouze tlačítko Eject, ovladač hlasitosti, konektor pro sluchátka, slot pro nouzové vysunutí CD a jednu stavovou diodu, blikající zeleně (čtení) či oranžově (zápis), případně stálým zeleným světlem signalizující přítomnost média v mechanice (případně u USB i zapnuté napájení). Na externí case, v níž je vypalovačka jen tak mimochodem mimořádně těžká (2,2 kg oproti 1 kg samotného drivu), najdeme audio výstup netradičně vyvedený na dva stereo-cinche a přepínač režimu Self-Test, kdy dochází k internímu testu mechaniky.

Plextor 48/24/48 USB zepředu Plextor 48/24/48 USB zezadu

Vlastnosti
Vypalovačky dovedou veškeré známé firemní finesy, tj. PoweRec - optimalizace rychlosti zápisu v závislosti na kvalitě média, BURN-Proof - ochrana proti podtečení interního 4MB bufferu a VariRec - optimalizace nahrávání CDDA 4x rychlostí. V utilitě PlexTools lze zapnout mód single-session, v němž mechaniky akceptují pouze první oblast disku. Díky tomu dokáží např. načítat chráněná hudební cédéčka. Vypalovat lze na média s kapacitou přes 90 minut, overburn (tj. napálení nad nominální kapacitu disku) u Plextoru končí na časovém údaji 94:55. Při zápisu lze použít režimy Track-At-Once, Session-At-Once, Disc-At-Once, Multisession a Packet-Write.. Číst a zapisovat je možné disky ve formátech CD-DA, CD-ROM, CD-ROM+CD-DA, CD-ROM XA, CD-I, Photo-CD, Video-CD, CD-Extra, CD+G, CD-TEXT.

Výkon
Obě mechaniky jsme podrobili standardní testovací proceduře. Pomocí aplikací Nero CD Speed jsme měřili výkon v různých pracovních režimech. IDE drive pracoval v DMA módu, externí vypalovačka byla připojena k USB 2.0 řadiči Adaptec USB2Connect 3100LP.

Rychlosti čtení Plextor 48/24/48 Rychlosti zápisu CDDA Plextor 48/24/48

Rychlost čtení
Při testu čtení jsme v PlexTools zapnuli funkci SpeedRead, jež dovoluje mechanice dosáhnout maximální rychlosti v módu 20x-48x CAV. Čtení začalo na 21x a po plynulém průběhu skončilo na 46x rychlosti. Drive svého nominálního maxima dosáhne až kolem hranice 80 minut. S tímtéž datovým diskem jsme při použití externího provedení dosáhli překvapivě odlišných výsledků. Začátek 17x, na druhé minutě skok na 22x, konec 44x, přičemž v 70. minutě došlo ke snížení otáček a poklesu rychlosti. Ani při opakovaných testech USB mechanika tento trend neopustila a prováděla jej s železnou pravidelností.

Test čtení Plextor 48/24/48 ATAPI Test čtení Plextor 48/24/48 USB

Zkušební načítání audio CD (set DJ Nea k časopisu XMag) neprobíhalo kupodivu v nejrychlejším režimu 18x-40x CAV, nýbrž 14x-32x. Při dodatečném vyzkoušení dalšího disku (Scooter - Age of Love) už motorky odstartovaly nejvyšší rychlostí. Test se obešel bez problémů a digitální extrakce získala nejvyšší ohodnocení - naprosto přesný proud audio dat. Obě mechaniky se chovaly naprosto shodně.

Test čtení CDDA Plextor 48/24/48 ATAPI Test čtení CDDA Plextor 48/24/48 USB

Rychlost záznamu
Test při použití firemních médií proběhl v případě ATAPI vypalovačky na výbornou. USB mechanice však opět na sedmdesáté minutě při zápisu na CD-R Plextor poklesly otáčky, u CD-RW se projevilo lehké kolísání rychlosti. Překvapila funkce PoweRec, která při dalším testu s 24x CD-R médiem Precision (Ritek Type 7) pustila vypalování na maximum, tedy 20x-48x CAV. Nahrané médium však bylo bez jakýchkoliv problémů čitelné i na starších mechanikách. Plextor zvládl samotný test záznamu datové stopy za skvělých 2:34, kompletní CD včetně Lead-In/Out pak 3:20.

Test vypalování CD-R Plextor 48/24/48 ATAPI Test vypalování CD-R Plextor 48/24/48 USB

Test vypalování CD-RW Plextor 48/24/48 ATAPI Test vypalování CD-RW Plextor 48/24/48 USB

Hodnocení
Plextor zůstává věrný strohému vzhledu svých mechanik a je to dobře, protože se za ním na první pohled skrývá vysoký výkon a spolehlivost. Obě mechaniky se osvědčily, i když redakčním favoritem je stabilnější a levnější interní ATAPI verze. Otázkou je, zda už není taková honba za rychlostí zbytečná. Výsledky jsou pouze o 13 sekund rychlejší, než výkon předchozího modelu 40/12/40. Jediným skutečným, zato však významným přínosem nových mechanik tak zůstává možnost vypalovat CD-RW až 24x rychlostí.

Výrobky k testování poskytla společnost Servodata.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Virtuální realita v podobě HoloLens chce být každodenním pomocníkem.
Připravte se na mixovanou realitu ve Windows. Přijde v polovině října

S příchodem podzimního vylepšení Windows 10 bude systém plně podporovat mixovanou realitu. Firmy se již na ni plně připravují a při startu za necelé dva týdny...  celý článek

Nově verze čtečky Kindle Oasis je voděodolná.
Čtečka elektronických knih Kindle je konečně voděodolná

Po deseti letech od uvedení první čtečky se značkou Kindle vydal Amazon verzi, se kterou se nemusíte bát do vody.  celý článek

Skleněný most na hoře Yuntai
Infarktový žertík vyděsil turisty na skleněném mostě, kilometr nad zemí

Turisty v čínské provincii Hebei vyděsil žertík provozovatelů skleněného mostu na hoře Yuntai. Ve výšce více než 1 000 metrů nad zemí to musí být hrozivý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.